X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które pracowały przed porodem. Możecie mi w skrócie przedstawić coś na temat Elternzeit i Elterngeld?
    Gdzieś przeczytałam, że powinno wnioskować się o Elternzeit (max. 36 tygodni trwania) najpóźniej 7 tygodni przed rozpoczęciem. Czyli jeżeli mam termin na 22 września to przed tym 7 tygodni? Czy jeszcze 7 tygodni przez Mutterschutz?
    A kiedy wnioski o Elterngeld ( jak długo się go pobiera)?
    Jak to wygląda jakbyśmy chcieli oboje z mężem wykożystać Elternzeit?

Kiedy Wniosek o Mutterschutz?

Natknęłam się jeszcze na Mutterschaftsgeld i Mutterschutzfrist.

Jest ktoś w stanie przeprowadzić mnie przez tą papierologię? Co, kiedy, itp?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ra to blizej mnie :) bo ja z karlsruhe... choc i tak mamy daleko ;)
    a ciacho bym zjadla no ale teraz to ja juz dbam o linie i nawet od paru dni cwicze... moze cos mi wyjdzie

• Melka Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa.
    Muterschaftsgeld - musisz ok. 2 miesiecy przed terminem poprosic swojego gin o zaswiadczenie do ubezpieczyciela. takie zaswiadczenie zanosisz np. do aok.
    krotko przed porodem mozesz pobrac wnioski o elterngeld i ewentualnie poprosic o porade jak je wypisac. i tu masz okreslony czas na ich zlozenie. bodajze 7 czy 8 tygodni PO PORODZIE! mie pozniej!
    Zarowno twoj ubezpieczyciel jak i instytucja ktora w twoim landzie zajmuje sie eltergeld (wwujek google ci powie kto to i gdzie tego szukac) zaczynaja dzialac po porodzie, gdy zaniesiesz akt urodzenia badz zaswiadczenie o urodzeniu. Ubezpieczyciel wyplaca raczej wszystko od razu. Reszte wyrownuje pracodawca. jak masz pytania to pytaj jeszcze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 20:07

powidlowa lubi tę wiadomość

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Mutterschutzfirst? Muszę składać jakiś wniosek?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pomoge bo pierwszy raz o tym slysze. Wygooglowalam nawet ale z tego co zrozumialam to chyba czas ciazy - choc moge sie mylic. Ja uzywalam Mutterschutz wiec troche sie zdziwiliam ze jest i taka nazwa.

a tu sciaga...
    chyba pomoze:

http://becomedemummy.blogspot.de/2014/11/mutterschutzfrist-i-mutterschaftsgeld_6.html?m=1

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe dziewczęta :) Choc Magdalena pamiętam ze juz pisalas bo imię Twojego synka utkwilo mi w glowie.

To karmienie piersią to może faktycznie sprawa genetyczna bo mojej mamie też długo to nie wychodzilo i moja siostra tez miała problemy (w sensie Malo mleka i musiała dokarmiać).

Co do kremu na słońce to my mamy takie z DM dla skory z AZS. Ale slyszalam tez wiele dobrego o tym Babydream Rossmanna.

U mnie siostra jest nadal. Póki co pracuje w naTeilzeit ale od jutra idzie ku do konca tyg. W sumie to nie wiem co oni planuja i jak sobie wszystko wyobrażają bo mój szwagier taki w gorącej wodzie kapany i najchetniej przyjechalby tu juz i chyba byloby mu najwygodniej mieszkać u nas...niby tego nie mówi ale tak ostatnio odczułam no i juz mam po dziurki w nosie tego pomagania. Moja siostra tez niczym sie za bardzo nie zainteresuje tylko tak na zasadzie "jak mi powiedzą to zrobię"...kurcze chce im pomoc ale chyba znowu wyjde na tym zle...
    A mój tata byl na dniu próbnym i nie wiem o co chodzi bo gadaliśmy z szefem i byl z niego mega zadowolony oczywiście powiedzial ze jest problem z językiem, i dlatego pogada ze swoim pracownikiem jeszcze no i dupa...nie zadzwonił nawet. Zla jestem nieziemsko bo w piąte moj tata byl w tej pracy 11 godzin, byl upal jak nic, niewiele czasu na zjedzenie czegokolwiek a tu nic nie wyszlo. Jak mnie drażni takie coś...jeszcze zeby zadzwonił i powiedzial ze jednak nie, a tu zero odzewu mimo ze powiedzial ze zadzwoni z konkretna informacja.

Vincent jakby zapomniał jak obrócić się z brzucha na plecy. Jakies 1,5 tyg. temu fikal w obie strony za teraz obróci się na brzuch a na plecy juz nie.

Ja zagęszczałam malemu mleko wieczorne, bo przesypial noce i zaczął się budzic. Do mm dodawałam najpierw jedna pozniej dwie a na końcu trzy miarki kaszki kukurydzianej, ryżowej. Teraz na nic zjada juz kaszkę łyżeczką. Ale zaczął w nocy wiercić sie niemiłosiernie i "lazi" po całym łóżeczku i marudzi wiec wstaje zeby go poprawić czasem z 5-7 razy, nie wiem jak temu zaradzić.

A czy wy owocki traktujecie jako osobny posiłek czy jako dodatek np. po obiedzie?
    Vincent je tak:
    7:00 mleko
    10:00 mleko
    13:00 sloiczek z dodatkiem kaszy manny na wodzie
    16:00 mleko
    19:00 kaszka na mm (wiadomo ze czasem sa przesunięcia w godzinach ale nie większe mu 30 minut)

Owoce chce za niedługo wprowadzić jako deser po obiadku...czasem czuje się zagubiona w tej duecie malucha. Do tego zjada tylko jakies 650-700 ml mm na dzień czasem mniej zadziej wiecej...sama nie wiem czy dobrze czy nie. Lekarz twierdzi ze skooro tak chce to niech tak je. Niby rozsądnie...

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w 25 tygodniu ciąży i nie chce nic przeoczyć.

1. Mutterschaftsgeld.
    Od ginekologa wybieram zaświadczenie o przypuszczalnej dacie porodu i do 7 tygodni przed porodem (planowanym) zanoszę do AOK.
    Wtedy dostanę dokumenty do wypełnienia -antrag (pocztą). I z tym mam złożyć jeszcze wniosek wypełniony przez pracodawcę i świadectwo urodzenia dziecka. Tak? Czy wniosek o planowanej dacie porodu jeszcze raz do tego?

2.Po narodzinach w szpitalu mogę złożyć w specjalnym okienku dokumenty do aktu urodzenia:
    wybór nazwiska
    kopie dowodów rodziców
    kopie meldunków
    akt małżeństwa (może być międzynarodowy? Czy musi być przysięgle tłumaczony?)
    akty urodzenia rodziców (międzynarodowe)

Ile kopii dostaję dodatkowo bezpłatnie? ( np do chrztu dostanę?)

dodatkowo zamówić akt międzynarodowy do wydania polskiego aktu.

3. Elternzeit - na ten temat nie wiem nic. skąd wniosek? składam go do pracodawcy? DO 7 tygodni przed rozpoczęciem się.

4. Elterngeld pobieram podczas elternzeit przez max 14 miesiecy.
    Muszę złożyć wniosek wraz a aktem urodzenia? Potrzebuje jeszcze inne dokumenty?
    Jest na to określony czas?

5. Kindergeld. Wniosek wraz z dokumentami wysyłam po narodzinach dziecka.

6.Paszport to już nie muszę się terminów trzymać.
    Potrzebuję dodatkowo akty urodznia obojga rodzciów (tłumaczone, mięczynarodowe czy jakie?)

7.Betreuungsgeld od 14 miesiąca życia dziecka (o ile jeszcze ta dopłata istnieje)
    lub Kitageld.

Zapomniałam o czymś?

Wynika z tego, że potrzebuję po 2 egzemplarze naszych międzynarodowych aktów urodzenia, tak?

A i Jest jeszcze coś takiego jak Kinderzuschlag - ale o tym juz nie mam pojęcia.

I słyszałam że można się starać o jakąś dopłatę na pierwsze dziecko. Coś takiego jak wyprawka w Polsce, ale też nie wiem nic więcej na ten temat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 21:37

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- Kurcze no to nie ciekawa masz w domu sytuacje. Bardzo nie ladnie potraktowali twjego tate. Mogli chociaz zadzwonic. A szwagier ma tu juz jakas konkretna prace?

Ja dzisiaj pierwszy raz dalam Juliankowi jabluszko. Owocki traktuje jako osobny posilek i narazie podaje mu go o godzinie 10- tej czyli przed obiadkiem.Ale z czasem jak Julianek bedzie staszy to zamienie pory deserku na po obiedzie ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • annaki Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja na poczatku owoce traktowalam jako podwieczorek, dawałam je zamiast mleka o 16, tzn wtedy jak juz nie próbowała ale jadła cały sloiczek. Teraz różnie bo czasem po obiedzie daję Lenie np kawałek arbuza lub melona, bardzo często zabieram ze sobą na spacer jako przekąskę, ogólnie rzadko daję jej juz np tylko słoiczek owoców jako podwieczorek bo to dla niej za malo, teraz w ramach podwieczorku dostaje np budyń na mm, serek, ryż z jabłkiem, jogurt.
    Co do mleka to nie martw się, Lena je tylko 2 razy po ok 150-180ml, z tym że ma tez inne posiłki mleczne np jogurty,czasem danonki, serki z owocami. Nam lekarz powiedział że z czasem właśnie dziecko samo rezygnuje z mleka ale żeby dawać właśnie tee inne posiłki mleczne
    A i mi radzono tak że powinno byc co najmniej 5 posiłków w tym 3 mleczne, do tych mlecznych zaliczają się tez te z przetworów mlecznych

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 21:58

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa... podalam Ci bloga. Tam jest wszystko napisane. Zajrzyj tam prosze...
    Elternzeit - wpisz w google land i zapytanie gdzie trzeba skladac wniosek.

ad.2 ja potrzebowalam tylko akt malzenstwa i dowody rodzicow. akt malzenstwa wystarczy miedzynarodowy.
    otrzymujesz 3 bezplatne akty urodzenia - do familienkasse, AOK, elterngeld (w moim przypadku do L Banku bo mieszkam w Baden Würt.).
    dodatko zamawiasz jeden odplatny egzemplarz miedzynarodowy - do kondulatu badz urzedu w Pl. to wszystko.

ad. 3 zajrzyj do bloga. pracodawca poinformowany przez ciebie o narodzinach - mozesz pokazac ktoras z kopii urodzenia - powinien zapytac jak dlugo chcesz byc na elternzeit!

ad. 4 elterngeld to kasa za elternzeit. potrzebujesz wniosek - kilka stron!

ad. 5 blog! tak

ad.6 paszport tymczasowy na rok czasu - nie jak tu pisaly dziewczyny wczesniej na 4 miesiace. to tylko akt miedzynarodowy. ale do normalnego pottzebne jest umiejscowienie dziecka w urzedzoe gminy, potem zalatwienie PESELU. na stronie ambasady sa po polsku WSZYSTKIE INFORMACJE.

Beyteungsgeld skladasz w tym samym urzedzie wniosek co elterngeld. to chyba 100 euro co miesiac... nie zaglebialam sie bo to dla mnie za daleko..

naprawde warto poczutac tego bloga
    tam jest mnostwo informacji PO POLSKU. na przyklad o kinderzuszlag... wniosek skladasz w familienkasse po przyznaniu kindergeld.

o doplacie na pierwsze dziecko pierwszy raz slysze - nie pomoge...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2015, 22:34

• Migotka85 Ekspertka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli mogę cos poradzić w sprawie wnioskow i tego co gdzie skladac, to na fb jest taka grupa zamknieta o nazwie "kopia grupy pomoc dla Polakow w Niemczech. Jobcenter,ubezpieczenia " ludzie tam naprawde pomocni i znaja chyba odpowiedzi na wszystkie urzedowe pytania, po za tym mozna tam pobrac wnioski tlumaczone na j.pl jesli ktoś ma klopot z jezykiem. Polecam zawsze pomogą.

Melka, Pokahontaz, powidlowa lubią tę wiadomość

Migotka85
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2015, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax nie to ze nie ciekawie bo zgodziliśmy się pomoc. Szwagier nie ma jeszcze tu nic...malo tego on pracuje w PL na kopalni i myślał ze tak sobie pójdzie do dyrektora i powie ze chce pól roku bezpłatnego urlopu i juz dostanie. A okazuje się ze to nie jest taki prosty proces ale tez żadnych zawilosci nie ma tylko trzeba będzie troche poczekac a on juz myśli ze tak hop siup i juz bo on chce, no i on myśli ze tutaj to kraina mlekiem i miodem plynaca, bo on z tych co pracować to niekoniecznie mu się chce bo lepiej pokombinowac ze zwolnieniami i tłumaczymy mu delikatnie ze tu nie będzie łatwo. Jest polowa roku a on nie ma juz urlopu...z tatą nieładnie postąpił facet bo wystarczyło zadzwonic i powiedziec ze jednak nie i już.

Czyli z tymi owocami to różnie, więc zobacze jak malemu będą podchodzić bo planuje mu dać tak za dwa tyg.
    Annaki no właśnie maly teraz ma 4 posiłki mleczne i później jak będzie jadl np. jogurt to tez planuje go liczyć jako posiłek mleczny.

Powidlowa Eltetnzeit jest łącznie 14 miesięcy, ale ty sama platnego możesz wziąć max. 12 miesięcy i Twój mąż czy partner mize wsiąść 2 miesiące. Możecie sue pidzielauc np. Ty 8 miesięcy i on 6, albo tak jak my robimy ze ja mam 12 miesięcy a teraz na lipiec i sierpień moj maz tez wziął Eltetnzeit i będziemy w wakacje razem. Jezeli pracowałaś to musisz im przedstawić zarobki z 12 miesięcy przed urodzeniem dziecka. Aha i te dwa jakby ostatnie miesiące (u nas te które bierze mąż) można wykorzystać do 3 r.ż. dziecka a w przypadku jezeli pracodawca wyrazi zgodę nawet do 6 czy 7 lat.

Dziewczyny Vincent wierci sie w nocy i przewraca z boku na bok i czasem na brzuch przez to się wybudza właściwie nie wybudza sie tylko marudzi na spiocha nawet co pól godziny nad ranem. Dzis już nie wytrzymałam i wzięłam go do nas po 4:00 i paskuda spala bez wiercenia...czyli da się. Tylko te jego nocne przewrotki i wycieczki po łóżeczku doprowadza mnie do szalu bo nie da się funkcjonować jak nie mam ciągłego snu tylko takie pól godzinne drzemki. Dodam ze ostatnio przewracal sie z brzucha na plecy juz ale jakby po kilku dniach mu sue znudzilo i nie chce się juz przewracać. Nawet na macie krzyczy i trzeba mu pomóc. Mam nadzieje ze mu to szybko minie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 07:37

powidlowa lubi tę wiadomość

• amarranta Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chciałam ładnie na wszystko poodpisywać i mi zjadło posta :( normalnie zacznę pisać w notatniku :( więc nie będzie już tak ładnie.

Migotka, witaj! :)

Dzięki za odpowiedzi w sprawie gbs, moje pytanie okazało się niepotrzebne, bo ginka sama stwierdziła, że czas pobrać

Monika, współczuję sytuacji z siostrą i szwagrem, może niech on przyjedzie dopiero jak będą mieli jakieś mieszkanie nagrane, żeby się nie "zasiedzieli" na pół roku... a w sprawie taty może nie czekajcie na odpowiedź, tylko sami zadzwońcie - będziecie się mniej stresować

mój mąż zostawił znajomym nasze mieszkanie na 2 dni, jak jechał po mnie do Polski i zgubili nam kota :( ona zawsze na smyczy wypuszczana, a im niby uciekła, jak kolega otworzył drzwi na balkon. przecież to nie jest jakaś formuła 1 - ją nie tak ciężko złapać :( nie uśmiecha mi się teraz latać za kotem, ale szkoda mi jej :(

chciałam jeszcze za tydzień lub 2 jechać do Polski, ale ginka mi już odradza. no nie wiem sama, dobrze się czuję, ale pewnie posłucham jej. powiedziała, że szyjka miękka (zmiękczona?), nie wiem jaka długość, ale nie mówiła, że to powód do zmartwień, ani że urodzę wcześniej. o dziwo miałam zrobione usg, mimo że nie planowane, mała leży główką w dół i waży podobno 2400 - przybrała 1kg w miesiąc..

mam pytanie co do wózków. jesteście ze swoich zadowolone, macie jakiś model godny polecenia? musimy jeszcze kupić, a wybór taki, że nie wiem na co patrzeć. chciałabym wydać max. 400 euro (obojętnie czy w Polsce kupić czy tu, bo w razie czego ktoś ten wózek przywiezie) :)

miłego dnia!

o1489vvjal2gnmht.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta ja miałam bebetto Luca, kupiony w Polsce za 1400zl 2 w1. Stelaż super, lekki, aluminiowy, duża torba do wózka, gondola tez super, nawet spora choć nie wiem jakie są inne, moja miała 80cm dł, buda fajna bo można w gondoli w upały odpiac kawałek i jest siatka.
    Za to spacerówka była źle wyprofilowana, mała siedziała nienaturalnie, zsuwala się, nie wiem czy mi się taka trafiła czy one wszystkie takie, w sumie to i tak żałuje ze kupiliśmy 2w1 bo starczylaby tylko gondola a spoacerowke mam inglesina zippy, zależało mi na takiej lekkiej, składanej 1 ręką do auta i taką mam :-) , tez ma 3 pozycje wiec dziecko może w niej leżeć i tez jest osłonka na nogi. Z obserwacji widzę ze nawet jak ktoś kupi 2w1 to i tak prędzej czy później kupoje osobno spacerówkę.
    Tak więc pomysl czy chcesz od razu ze spacerówka czy nie lepiej teraz wydać mniej i kupic tylko gondole a potem kupić droższa i lepszą spacerówkę na dłużej :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 9 czerwca 2015, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotka85 wrote:
    Berlinianka z okolic Wiesbaden w Hessen.
    aha ;)

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 9 czerwca 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amarranta wrote:
    chciałam jeszcze za tydzień lub 2 jechać do Polski, ale ginka mi już odradza. no nie wiem sama, dobrze się czuję, ale pewnie posłucham jej. powiedziała, że szyjka miękka (zmiękczona?), nie wiem jaka długość, ale nie mówiła, że to powód do zmartwień, ani że urodzę wcześniej. o dziwo miałam zrobione usg, mimo że nie planowane, mała leży główką w dół i waży podobno 2400 - przybrała 1kg w miesiąc..

mam pytanie co do wózków. jesteście ze swoich zadowolone, macie jakiś model godny polecenia? musimy jeszcze kupić, a wybór taki, że nie wiem na co patrzeć. chciałabym wydać max. 400 euro (obojętnie czy w Polsce kupić czy tu, bo w razie czego ktoś ten wózek przywiezie) :)
    ja bym juz w 35tyg nie jechała. a jak za 2 tyg czyli 37tyg to juz w ogole. 2,4kg to fajnie ;) mój w 34t3dni ważył już 3,2kg ;) no ale to był kawał chłopa ;)
    ja mam Tako Laret również z PL. ale te wózki w DE co teraz odkąd jestem nie podobają mi sie i o wiele mniejszy wybór niż w PL. polecam Tako teraz są fajne nowe modele bo ja kupowałam ponad 2 lata temu. takie z przeźroczystymi bokami od gondoli. i spacerówka też jest super. jakbym miała windę to nie zamieniałabym go na taką spacerówkę/parasolkę.

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM milongę mnie pamiętasz :)

Co do wózka my wydaliśmy troche wiecej ale jestem mega zadowolona mieszkam ba 2 pietrze nie mam wózkowni wiec muszę codziennie znosić i wnosić po schodach dlatego u nas wygrał stokke xplory ma funkcje która pomaga jeździć po schodach . Do tego często jeżdzę autem wiec szybko sie składa . ja daje temu wózkowi 10/10

Melka lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta właśnie tak im mówiliśmy. Zeby najpierw ona znalazła tu konkretna prace a nie tak jak teraz na dwa dni wvtyg. i do listopada, zeby najpierw odlozyla na jakas kaucje i jakus początek i dopiero. Niby to do nich dociera ale ostatnio jak byli moi rodzice to moja mama powiedziała ze szwagier to najchętniej by się zwolnil. On w ogole jakby nie zdaje sobie sprawy z tego ze kredyt na mieszkanie tam maja, ze jak im tu nie wyjdzie to jak w PL się zwolni to nie ma do jakiejkolwiek pracy wrócić a on bez wyksztalcenia więc łatwo mu nie będzie ale za to mniemanie o sobie ma takie jakby cinajmnuej ze trzy doktoraty zrobil.

Ehhh...gledze wam tu bo nie dochodzi do mnie jak można tak myśleć...juz koniec, nie będę Was zamęczać moja siostra i szwagrem ;)

A kiedy Wasze maluchy przesadziłyście do spacerówek? Mimo ze Vincent ma 5 miesięcy my ostatnio wymieniliśmy gibdole na spacerówkę ale pogoda sue zepsula i jeszcze nie byliśmy na spacerze. Zdecydowaliśmy się tak wcześnie na zmianę bo w gondoli miałam takie pokrętło ktorym mogłam podnieść troche materac i maly byl w pozycji po leżącej. Ale pokrętło mi się zepsulo, do tego maly zaczął chwytać się boków gondoli i przekręcać w nie ba boki i podnosić. Gondola jakims cudem robi się mala mimo ze ma 75-80 cm długości, maly kładzie nóżki na brzegu i robi mostek. I ostatnia sytuacja ktora przyprawila mnie o zawal: Zeby wjechać do klatki musze wjechać na dwa stopnie i zawsze wjezdzalam przede bo pozniej nie mam się jak obrocic z wózkiem i ja wjezdzalam na te stopnie to wózek jest tak mocno w górze (tzn. przod wózka), Vincent wtedy się lekko podniósł i by mi wypadł z gondoli. Dlatego pomyślałam ze w spacerówce będzie jezdzil na plasko albo na pierwszym poziomie bo u mnie jest on bardzo niski praktycznie taki jak w gondoli podnosilam mu ten materac, no i sa konkretne pasy.
    Ale jeszcze co do wózka...to jeszcze spacerówka nie sprawdzona ale chyba ponownie kupilabym tylko gondole jakąś tanią lub uzywana a zaibwestowalabym w super spacerówkę. Mimo ze póki co z wózka jestem zadowolona i nie planuje osobno dokupowac spacerówki...poki ci ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 10:43

• annaki Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika Lena w spacerowce zaczeła jeździć pod koniec marca czyli tak jak miała 8 mies, wcześniej było za zimno no i ona się nie dzwigala w gondoli, na poczatku i tak tylko na leżąco jeździła bo jeszcze sama nie siadala no ina leżąco w tej mojej dupnej spacerówce jakoś lepiej niż na pól siedząco. Teraz juz tylko siedzi :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za dotychczasowe podpowiedzi, zapisałam sobie modele ;) Annaki, no właśnie my też będziemy tak długo używać gondoli najprawdopodobniej. Monika, oj uważaj na Vincenta! a jaki Ty masz wózek? Stokke dla mnie zbyt nowoczesny ;) jeszcze się zastanawiam nad używaną teutonią, bo one nowe są dość drogie a chyba mają dobre opinie.

Monika, podobno z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu ;) trzymam kciuki, żeby jakoś pozytywnie się ta sytuacja rozwiązała!

o1489vvjal2gnmht.png
‹‹ 387 388 389 390 391 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ