WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Julianowi podaje witamine D z Fluorem. Maximiliankowi tez ja dawalam i nie widze zeby jakos mu ona zaszkodzila. A zabki ma bardzo ladne i zdrowe.

Muniek- Jezeli maly ma tylko katarek to nie ma potrzeby isc do lekarza. Dopiero z goraczka albo z brzydkim kaszelkiem. Narazie zakraplaj malemu nosek sola fizjologiczna, odciagaj katarek frida i kladz malego glowka nieca wyzej zeby latwiej mu sie oddychalo ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2015, 16:45

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tigana chyba obojętnie kiedy pediatrę wybierzesz - trzeba do niego termin zrobić na u3 6 tygodni po porodzie, jeśli się nie mylę?
    właśnie też dzisiaj sprawdzałam tą lewatywę. powiedziałabym "ich moechte einen Einlauf erhalten/haben"
    a skąd wiesz, że ten lekarz będzie Ci odbierał poród? ja w sumie jak byłam na tej rozmowie o porodzie, to gadałam tylko z położną, nie przygotowałam się, o co mogłabym zapytać lekarza, a i tak nie wiadomo, czy akurat na tego bym trafiła;)

Koalka, "bavaria" jest bezalkoholowa (w Polsce kupowałam, ale tutaj chyba też się znajdzie w jakimś Rewe może?)

Tigana lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax właśnie mu psikam wodą morską i odciagam co chwilę i właściwie jest już lepiej :-) chyba nie potrzebnie tak panikuje,ale to jest silniejsze ode mnie.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka no mnie wlasnie tak naprawde boli rano i wieczorem jak przy ostrej miesiaczce... przechodzi po jakis niespelna 10 minutach no ale jednak... w szien raczej sie malo kiedy zdarza ale dzis akurat boli... kurcze nie bardzo mam jak ta nospe zalatwic bo poki nie wiemy w 100% co i jak nie chcemy nikomu mowic...

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:19

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka tyle ze u mnie wszyscy wiedza ze ja no-spy nigdy nie uzywalam bo na moje bole menstruacyjne nic nie dawala i zawsze siegalam po naprawde mocne przeciwbólowe dlatego jak poprosze mame o wyslanie no-spy to odrazu bedzie cos podejrzane... myslalam ze na wczorajszej wizycie cos sie wyklaruje i powiemy juz ale niestety :-(

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek ja Cie doskonale rozumiem ze panikujesz.
    Duzo zdrowka!

Jak w 35tc pojade do szpitala zeby zrobic termin to bedzie ok?
    Mysle ze 36-37 bede miala rozmowe z lekarzem i ustalenie daty cc.
    Zaczynam sie stresowac...

• annaki Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff ale napisalyscie :-) , my juz w domu :-)
    Monika ja budyń robilam tak : 120 ml wody przegotowanej, 4 miarki mm, łyżeczka mąki ziemniaczanej, żółtko, w 20ml wody rozpuścić mąkę i żółtko, osobno zagotowac 80 ml wody, do tej ugotowanej wody dodać tą wodę z mąką i żółtkiem, chwile gotować i mieszać, przstudzic, mleko rozpuścić w pozostałych 20ml wody i dodać do budyniu, dawno juz nie robilam w sumie :-)
    Co do wizyty domowej to my mieliśmy jak Lena miała kiedys w niedzielę gorączkę, mąż zadzwonił na jakiś nr i zamówił lekarza, z tym że to była lekarka chyba z jakiegoś dyżuru, nie nasza, ogólnie więcej nie zadzwonię, przyjechała spóźniona 2 godz, spoijrzala na Lenę, pomacala głowę i kazała dać czopek i tyle :-\ , następnym razem bylismy juz na notaufname w szpitalu i tam inna opieka, od razu robili pakiet badań.
    Co do wit d to ja, jak większość rzeczy :-) , konsultowalam to z tą moją koleżanka pediatrą i tu znowu inaczej niż pisała endokobietka :-) , mówiła mi że wbrew pozorom bardzo ciężko jest przedawkowac,mimo że jest w mleku i pożywieniu, i w jej praktyce sporo dzieci ma niedobór, niestety w de nie robią profilaktycznie morfologii to rodzice nie wiedzą, a potem trzeba podawać np podwójnie, a ze slonca żeby się wchlanialo to trzeba dziecko wystawić pól gołe w godz najwiekszego nasłonecznienia czyli 11-15 i bez filtrów na ok 15-20 min, co wiecie że jest niemożliwe bo mogą być poparzenia, tak więc na słońcu nie zdobędzie my wit d :-)

Berlinianka lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.akademiawitalnosci.pl/witamina-d-brakujacy-kawalek-twojej-ukladanki-zdrowia/
    A tu taka ciekawostka owit d :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://m.youtube.com/watch?v=olVRph4agLU
    I tu krotki filmik :-) oczywiście o wit d :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie 100 lat i spełnienia marzeń. Mimo nadprogramowych kilogramów pisze sie na tort :)

Witaminę D kupiłam w PL w kapsułkach i bez fluoru bo też się o nim naczytałąm samych negatywności i dentystka doradziła, ze nie ma sensu suplementować fluoru małym dzieciom i jak wyjdzie pierwszy ząbek to mam do niej przyjśc i ona powie co i jak. A jak juz bedzie wychodził to przemywać jedynie gazikiem zamoczonym w wodzie. A jeszcze witaminę D podaję prawie codziennie, ale jak są słoneczne dni to robię przerwy bo wtedy zazwyczaj jesteśmy dużo na zewnątrz więc mały ma ja z czego łapać. Aha i jeszcze na początku jak mały dostawał ta w tabletkach to położna też nampowiedziałą, zeby dawać rano bo na noc to ewentualnie problemy z brzuszkiem mogą być.

Pralinka Vincent ma prawie 6 miesięcy, powoli zaczyna pełzać, nie chce już tylko leżeć ;) najchętniej siedzi na kolanach i interesuje go wszystko. Jeszcze jakis czas temu można go było położyć na macie i zjesć obiad to teraz już nie bo strasznie go interesuja nasze talerze i krzyczy zeby go zabrać do stołu, wtedy jest spokój. Ostatnio ciut marudzi, może skok, moze zęby, może pogoda...kto to wie ;) Raczej nastawiam sie na Tagesmutter od stycznia, ale już w listopadzie/grudniu chciałabym z nim do niej przychodzić zeby ją poznawał...Boze jak ten czas leci. Zdażyło mu sie też "mama" ale raz i nieświadomie, ale było super :) Ogólnie mnie zadziwia swoją zwinnością, no i ostatnio nauczył się piszczeć! Nasze uszy są biedne bo próbuje wszystkie tonacje pisku. Ale rewelacja, ze się przeprowadzacie, pewnie masz mega radochę z urządzania zwłaszcza pokoiku maluszka :)

Mamax super, ze Julianek robi postępy, może tylko potrzebował czasu i teraz poleci już z górki. Mam taką nadzieję. A co do kasków, to są na wymiar, i na początku będziemy jeździć co 2-3 tyg, do kliniki żeby obserwowali czy małego nic nie uciska. Dyskutujemy o tym z mężem i wolimy kask, bo resultaty sa rewelacyjne i szybkie a tak szybko z fizjoterapią raczej nie pójdzie (np. odchylenie 1,5 cm u synka jednej dziewczyny zeszo w 1,5 miesiąca, w innym przypadku 2,5 cm w 4 miesiace), my mamy tylko 1 cm więc w kasku byłoby to mega szybko, a fizjoterapia...mój mały nie lubi jak ktoś obcy go dotyka więc chyba byłby to dla niego większy "ból" niż kask. Jak się nie uda z refundacją to rudno, kask będzie miał. Firma która te kaski robi, a raczej przedstawiciel niemiecki (bo firma jest Szwajcarska) ma nam pomóc i powiedzieli ze AOK Berlin nie robi cyrków tylko dofinansowuje, być moze dlatego ze siedziba przedstawiciela też jest w Berlinie ;) To tak półżartem :)

Muniek mam nadzieję, ze Samuelkowi szybciutko przejdzie. Takie malutkie dzieciaczki to takie bidulki jak są chore :(

Tigana my zrobiliśmy przed porodem rozeznanie i wybraliśmy pediatrę i w szpitalu podawaliśmy jego nazwisko, ale bardzo szybko zmienilimy na innego ;)

Annaki a kiedy pierwszy raz dałaś taki budyń Lence?

Cassie_DE lubi tę wiadomość

• annaki Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja dalam go jakoś w lutym lub marcu, w każdym razie po 6 mies, ale to dlatego że nie wiedziałam że można zrobić go z mm

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2015, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli teoretycznie mogę juz malemu go zrobić? W ogole na stronie Rossmann sa takie fajne i proste przepisy dla dzieci ze chyba zacznę malemu gotowac i mrozić. Oczywiście nie tylko bo sloiczki sa wygodne a niektóre te przepisy to tylko wymieszanie kilku sloiczkow ale dużo mu sie podoba i jestem"napalona jak lysy na włosy" :)

amarranta, Tigana lubią tę wiadomość

• amarranta Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka, byłam wczoraj w realu i patrzyłam na to piwo - jest bitburger 0,0% i chyba krombacher tak się reklamuje

Koalka lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2015, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry!
    Milego dnia :)

Moje zapasy karmi z PL juz sie skonczyly a w piwnicy mam chyba radlera 0% - nie mam na niego ochoty. Dostalismy 6cio pak gratis w kauflandzie jakis czas temu i sobie lezy ;)

• annaki Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To muszę spr str rossmann :-) , choć u nas dziś młode ziemniaczki, mielone (dla Leny wersja gotowana) i warzywa marchew brokul kalafior :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko pamietajcie ze jak najpier te warzywa ugotujecie (wiekszosc mam niestety rozgotowuje), potem zamrozicie, potem znowu podgrzejecie, to niewiele tych witamin w srodku zostanie, to juz lepiej mrozic nieugotowane porcje na obiad, gotowac i podawac na swiezo, albo wekowac.
    Z gory przepraszam, nie chce nikogo urazic, ale wiekszosc moich znajomych zle mrozi i zle gotuje :) , w sensie nie ze nie smaczne, tylko ze otrzymuja produkty bez wartosci odzywczych.
    Tak samo jak wciskanie dzieciom koniecznie np. 200 gram obiadku dziennie- no kurcze wszystko ma inne wartosci kaloryczne i 200g marchewki z ziemniakiem, nie odpowiada 200g spagetti z miesem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2015, 09:38

amarranta, Tigana, annaki lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mrożę :-) , no chyba że czasem zrobię np zupke pomidorową lub risotto które Lenie bardzo smakuje q zrobię za dużo, to np mroze w pojemniku na inny dzień, tak to na bierzaco gotuje to co i nam

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Tigana Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka, bitburgery mają 0,0% alkoholu w składzie. Ja sobie też kupuję np. Meisel's Wiese bezalkoholowe albo Erdingera bo lubię pszeniczne.

amarranta, dzięki za odpowiedź. W tym konkretnym szpitalu jest taki system że mają trzech ginów współpracujących z nimi i jak chcesz tam rodzić to musisz się na jednego z nich zdecydować i przez niego się tam zameldowujesz. Jak zaczynasz rodzić to położne go wzywają. Oczywiście możesz też wejść z ulicy na poród i wtedy go przyjmie ten co akurat ma dyżur ale raczej wolą żeby to wcześniej zaplanować.

roxa, trzymam kciuki zeby wszystko było dobrze!

MonikaDM, super że Vincent robi takie postępy! Oby z tym kaskiem poszło szybko i bezboleśnie. A z tą Tagesmutter to ju się rozglądasz? Ja po 14 miesiącach też wstępnie planuję jakąś opiekę i nie wiem, czy już muszę zacząć szukać żeby miejsc nie zabrakło?

lamlamard20150706_-35_Nasza%20Niunia%20jest%20ju%C5%BC%20z%20nami%21.png
    34bw9jcg50dgoh06.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tigana juz musisz zaczac szukac :)

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 405 406 407 408 409 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ