Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMagdalena2202 wrote:Warto zapytać lekarza w okolicy o kleszcze oni wiedza czy występują tutaj jakies choroby czy porostu kleszcze sa ale nic nie maja i nie przenoszą
W Leverkusen syn mojej przyjaciolki zlapal kleszcza i razem z nim borelioze.
A nie mieszkaja wkolo lasow, lak czy czegos. Na wycieczce szkolnej.
Ogolnie kleszczce mnie przerazaja. Takie male gowna (za przeproszeniem) a moga czlowiekowi zniszczyc zdrowie do konca zycia. -
nick nieaktualny
-
mnie się bardzo czepiają kleszcze, od dziecka
Cassie, też mam plan dużo spacerować.
komarów może być dużo, bo zimy nie było i kleszczy tak samo. moja mama mi mówiła, że w ogrodzie złapała kleszcza, gdzie raczej nie powinno ich być
Magdalena, super macie właścicieli mieszkaniaWiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2015, 09:50
-
My za miesiąc mamy u6, zapytam o to szczepienie na kleszcze, a typ można szczepić juz roczne dziecko? I jak się nazywa kleszcz po niemiecku
,
A endokobietka jaka była ta dodatkowa szczepionka na meningokoki? B?, tez chce zapytać i jeśli aok zrefunduje to wezmę
U nas spokój z zębami od ok miesiąca, tez mamy 8 szt, ale tylko jedynki i dwojki -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyannaki wrote:My za miesiąc mamy u6, zapytam o to szczepienie na kleszcze, a typ można szczepić juz roczne dziecko? I jak się nazywa kleszcz po niemiecku
,
A endokobietka jaka była ta dodatkowa szczepionka na meningokoki? B?, tez chce zapytać i jeśli aok zrefunduje to wezmę
U nas spokój z zębami od ok miesiąca, tez mamy 8 szt, ale tylko jedynki i dwojki
Zeckenimpfung - szczepionka przeciw kleszczom.
Zecke - kleszcz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2015, 10:01
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny na do noska dla Colina mam kupione tutaj w aptece kropelki firma olynth salin tropfen . Isotonische Salzlösung .
Ah dziewczyny wogole u nas Zaczęło robic sie wesoło Colin zaczal od 4 dni raczkować i wspinać sie na wszystkie meble itd . Z tym ze raczkuje i nagle sie przewraca musze ciagle siedziec obok niego co chwile jest płacz .Cassie_DE, amarranta lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKoalka dziekuje
Tak sol jest do przemywania oczu. Nie pamietam ile placilam ale pare zlotych za 10ampulek.
Ja bede chciala przy wypisie zeby mi przepisali dla syna kropelki do oczu (tak profilaktycznie) bo mlodszemu bardzo ropialy oczka po porodzie.
Wiecie co mnie zdziwilo (bedac juz w temacie szczepionek)?
Na poczatku ciazy jakos 5-6tc zlapalam paskudna grype i wszyscy lekarze u ktorych bylam dziwili mi sie ze planujac dziecko nie zaszczepilam sie przecwiko grypie.
Owszem szczepilam sie jakies 5lat temu i dopiero teraz mnie tak rozlozylo ze 5tyg lezalam w lozku.
I tak sie zastanawiam czy po porodzie nie zaszczepic sie na grype?
Wkoncu dwoje dzieci w wieku szkolnym, moj maz mimo ze nie choruje to pracuje w logistyce i ma dziennie kontakt z masa ludzi ktorzy tez do pracy chorzy przychodza. No i do tego maluszek.
Mysle o tej szczepionce i prawde mowiac nie wiem co zrobic. Wiem wiem mam czas do jesieni.
Musze o tym z lekarzem porozmawiac co on o tym mysli. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMagdalena2202 wrote:Tak szczególnie nie zapomniane chwile bo ciagle musze Colincia uspakajać i jest mi go tak sZkoda
To miniea potem bedzie duzo smiechu i radosci az do pierwszego siniaka
Glowa do gory!
Ide sie troszke polozyc. Plecki mnie bola.
Milego dnia -
Witajcie babeczki
, ale sie ost rozpisalyscie
Ja chyba te okna umylabym dla swietego spokoju, chociaz jak my dostalismy to nasze tez byly brudne
Co do kleszczy to tez okropni boje sie tego badziewia, pare lat temu zaszczepilam cory w Pl no ale chyba musze poworzyc teraz w DE, no i prz okazji tez sie zaszczepie, ale to ponoc mozna u rodzinnego zalatwic
Ja sol fizjologiczna (cale pudeleczko) kupilam w Pl, tak samo jak wode morska w sprayu dla niemowlat.
Magdalenka no to teraz Colin coraz bardziej samodzielny sie juz robi
Jejjj teraz takie upaly zapowiadaja, a moja panna nie mysli wychodzic, no zesz taki maly uparciuszek z niej
Milego dniaWiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2015, 10:40
-
nick nieaktualnyCassie_DE wrote:W Leverkusen syn mojej przyjaciolki zlapal kleszcza i razem z nim borelioze.
A nie mieszkaja wkolo lasow
-
Szczepionka przeciwko meningokokom typu B potrzebne sa 2 dawki, ja za kazda dostalam recepte, zaplacilam 100 euro, zanioslam do kasy chorych, dostalam 100% spowrotem (wczesniej pytalam w kk czy na pewno przejma). Tu macie wykaz kas, ktore i ile przejmuja:
http://www.kinderaerzte-im-netz.de/fileadmin/pdf/UEbersicht_Kostenuebernahme_Meningokokken-B-Impfstoff_-_letzter_Stand.pdf
Szczepienie przeciwko grypie ogolnie tak, w ciazy bym odradzala. JEst malutki ulamek szans ze cos sie stanie, ale jest. Ja sie szczepie co roku, w roku w ktorym bylam w ciazy odpuscilam sobie po rozmowie z moim lekarzem rodzinnym, ginekolog chciala mnie szczepic, lekarz mi powiedzial: "jestem za tak, ale swojej zonie w ciazy bym nie podal, decyzja nalezy do pani". i tym mnie przekonal. -
Amarranta bo TK nie przejmuje tej szczepionki narazie, bo niby nie ma jej na liscie STIKO, ale ona od paru miesiecy jest na tej liscie, wiec chyba Maja niekatualne wiadomosci na WWW, trzeba by zapytac bezposrednio u nich, ale to Ciebie dotyczy gdzies za rok, wiec do tego czasu moze byc ta sprawa juz uregulowana.
amarranta lubi tę wiadomość