Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika - no ładnie wyczyniasz w tym necie Grunt że idzie wszystko odkręcić w razie co.
Ja znów zamówiłam wózek , tylko sprzedawca nie miał opcji zwykłego przelewu i ja nie mam PayPal i niby poszło to z PayPal jako gość coś tam(Lastschrift).
Tylko ja kasę dalej na koncie mam, ebay jest na mnie , konto w banku te co podałam tylko na męża ,datę urodzenia też jego wpisałam i uj wie jak to będzie. Siedzę i tylko się denerwuje.
Kupowałyście kiedyś przez ta opcje? Mam nadzieje że dadzą znać jak coś nie wypali.
Jola- wcale w to nie wątpię że moja lokatorka kradnie mi wapń, nigdy problemów z zębami nie miałam i zaczęły się jakoś w 3 miesiącu ciąży. W 6 miesiącu już miałam wszystkie wyleczone i już znów padają.
Wrr czas trochę zagarnąć mieszkanie
https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
Hej Dziewczyny Dziękuję Wam za wsparcie i myśli jestescie Kochane :-*
Koza mnie robili terAaz w szpitalu test na paciorkowca, a u ginekologa to nie wiem własciwie.... i ja przy planowanej cesarce w I ciązy tez miałam robione te badania. I Super, ze przyznali CI kasę teraz mozesz poszalec trochę z zakupami;-)
Aniołek daj znac koniecznie jak po wizycie
agattee gratuluję córeczki i ciesze się, ze Wszystko dobrze było na badaniu
Monika super wiesci od lekarza:-) Niech Mały rosnie dalej zdrowo, a Ty tylko się ciesz, ze tak mało przytyłas:-) i zgadzam się co do koloru ubranek....ja własnie stąd mam duzo takich bezowych i jasnobrązowych a zapominaniem się nie przejmuj.
Mam podobnie jak pisze jola
mała M gratuluję córci a cukrzycą się nie przejmuj. Mnie I badanie tez wyszło zawyżone a drugie wyszło w normie, ale tez mam w domu glukometr i powiem Ci, ze dieta to pikus. Dasz radę Bedziesz musiała ograniczyc słodycze i węglowodany i powinno byc wszystko dobrze
Natomiast jesli chodzi o AOK to mój był się pytac i powiedzieli, ze nie zwracają nic więc u Nas d....ale Ty mozesz jeszcze u siebie dopytac
alexx, MRC, jola witajcie
pralinka ja miałam z Aleksem i teraz tez mam straszne bóle żeber....a jak zjem więcej i żołądek się sciska to te bóle są nie do wytrzymania
Ja juz w domu. Wczoraj przyjechała moja mam więc jest o niebo lżej.....leże cały dzien plackiem i powoli nerwicy dostaję, bo ja z tych, co to na dupie nie moga wysiedziec....ale wiadomo, ze dla Maluszka wszystko da się przezyc:-) byle by chciał siedziec jak najdłużej W czwartek mam wizytę u ginki to zobaczymy czy nadal wszystko pozamykane jest. Powiem Wam jeszcze, ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczona szpitalem, opieką, personelem itd. w porównaniu z PL to brak słów....
No i najprawdopodobniej będę miec CC......lekarka w szpitalu mi powiedziała, ze dla takich Maluszków (które są dużo mniejsze niz przeciętny noworodek) lepsze jest cięcie, bo takie drobiazgi nie mają tyle siły i naturalny poród jest dla nich dużo cięższy....
Ja juz nie musze się meldowac w szpitalu hehe....taki zarcik ale przynajmniej teraz po pobycie wiem wszystko co i jak dokładnie Mam tylko nadzieję, ze trafie tam dopiero za jakies minimum 5 tygodni Dzisiaj emek jeszcze zawiózł do AOK wniosek o kasę na opiekę i mam nadzieję, ze szybko dadzą oczywiscie pozytywną odpowiedz:-)
I w obecnej sytuacji resztę zakupów zamówiłam przez internet, jedynie po materaz musi emek skoczyc do IKEA i w sumie tak to chyba wszystko bede miec
Ja biorę magnes 6 tabletek dziennie od początku ciązy. Biorę magnesium verla.
Co do wielkosci i kształtu brzucha to u Mnie się nie sprawdzają zabobony. Z Alusiem miałam ogromny rozlazły na boki brzuchol a teraz z Xaveirem mam typową piłeczkę na dole. Mój emek to mówi, ze teraz z tyłu to nie ma szans, zeby ktos poznał, ze w ciązy jestem :-p
Ja tez się zapisałam do Hippa i do DM i juz pierwsze próbki dostałam od nich. Po porodzie pewnie tez cos dostane:-) -
nick nieaktualnyAgitka a dzis rano sie zastanawialam czy jesteście już w domu, bo znaku nie dajesz Trudno - tyłek chce się ruszać a rozum mówi leż! Za to jak obrotów po porodzie dostaniesz to zatęsknisz za leżeniem
Pralinka super sprzęcior droga taka impreza? Ja jeszcze nie ogladam az takich cudaków
Dziewczyny my dizs zaliczyliśmy Ikeę - to szok, bo mój małżonek jej nie znosi, a wczoraj sam zaproponował, ze pojedziemy - tylko dlatego, ze w tym tygodniu pracuje w nocy w domu i stwiredził, ze skoro "dniówka" mu się dziś zaczyna o 20:00 to rano mozemy jechać. Mamy wybrany tam regał i komodędla malucha, właściwie to z komodą jest tak, ze mamy wybrane 2 i musimy wybrać), i później albo zamówiemy w necie albo tylko podjedziemy i weźmiemy to na co się zdecydujemy.
dziewczyny pisałam Wam, ze chcieliśmy pomalować pokój małego ale te ściany to jakaś katastrofa...no i w zeszłym tygodniu mój P. kupił taki "wzmacniacz" do tynków i miało być tak pięknie...położył to badziewie na ściany, odczekaliśmy prawie 2 dni zeby porządnie wlazło w ścianę i wczoraj dawaj! wziął sie za malowanie a tu dupa blada, tynk zaczał odpadać jak nie wiem co, gorzej niż przed tym wzmacnianiem, normalnie do golej ściany; zadzwonił dziś do spółdzielni spodziewając sie totalnej olewki - ale wyobraźcie sobie, ze jeszcze w tym tygodniu ma ktoś przyjść zobaczyć co tam się podziało i umówić się z nami na jakiś termin i oni nam to zrobią, powiedzieli że to nie nasza wina i oni to naprawią...jestem w szoku!! Do tego zauwazylismy kiedyś ze w pokoiku małego paruje nam okno w srodku, między szybami; i dziś też był jakiś "pan" pooglądał i powiedział, ze to wymienią Cieszę się jak dziecko,bo ta nasza spółdzielnia to ma troche "bałaganu" ale jednak od samego poczatku jak już się ogarną to załatwią problem bez żadnych problemów
A teraz ponarzekam - boli mnie glowa jak nie wiem co. Normlanie jakby mi tam coś siedziało, i mój, już i tak mało myślący mózg ściskało. -
Agitka, a jakieś leki masz przyjmowac teraz czy tylko leżenie?
Monika, hmm biorąc pod uwagę fakt ile dzidzia będzie w huśtawce siedział to impreza droga ale mam nadzieję że warto..
Jeszcze jedna Nam się podobała z Chicco, ale kosztowała 180euro to JUŻ troszkę za dużo...
Dziewczyny jakie mleko w proszku poelcacie na początek?
Chce jakieś kupić by mieć w razie 'w'..
Chociaż bardzoooo chcę karmić piersią, ale awaryjnie lepiej mieć..
W szpitalu jakim mlekiem karmią?
I jak to jest z witaminami dla dzieci od momentu urodzenia?
W szpitalu coś polecą czy jak?
Może teraz mam popytać w aptece o np. wit. K..
Doradźcie -
Agitko- fajnie że jesteś już w domu i odpoczywaj ile się- chociaż przy Synku pewnie nie da się tak ciągle leżeć ale zleci już
Pralinko - mi też się podoba huśtawka ,a co do mleka i witamin to nic nie doradzę. Sama nie wiem czy kupić z puszkę mleka i jak już to jakie?
Monika- superrr że spółdzielnia zrobi Wam to co powinna
Ja dalej siedzę bez drzwi do pokojów i jakoś majstrów nie widać "w trakcie realizacji "
Jak przyjadą mi lakierować drzwi jak malutka się urodzi to ich wygnam na dwór , bo wątpię że dadzą nowe.https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
Monika masz rację...pewnie po porodzie nie raz zatęsknię za leżeniem
Mam nadzieję, ze głowa już lepiej....a co do spółdzielni, to chociaż tyle dobrego, ze nie umywają rąk
pralinka oprócz mojego stałego zestawu tabletek ( w tym magnes) nic nie mam brac, tylko jakby cos się działo to przyjeżdżac rodzic.... leżałam w pokoju z fajną dziewczyną, którą przyjęli ze względu na skurcze (jest w 33 tc) wyciszyli skurcze, dali zastrzyki na płuca i powiedzieli, ze nic więcej nie mogą zrobic w tej kwestii i że czekają na Nią jak zacznie rodzic....tak "lajtowo" podchodzą tutaj lekarze do tego.
Hustawka faktycznie droga rzecz, ale My kupilismy dla Alusia i teraz nadal wygląda jak nowa i bez problemu pewnie posłuzyłaby jeszcze trójce dzieci
Ja mleko polecam z doświadczenia Hipp Bio Combiotic. U Nas się sprawdziło 9 a wiele próbowalismy) i tu tez lekarze i położne polecają. Ja kupię też awaryjnie na początek Hipp Bio Combiotic pre
Co dow itamin to tez się juz zastanawiałam i musze w koncu zadzwonic do położnej i umówic się na wizytę to dopytam co i jak:-)
koza oj gdyby nie moja mama to faktycznie z leżenia byłyby nici.....aktywny 4 latek to naprawdę wyzwanie ale moja mama i emek nie pozwalają mi się ruszac i wyręczają we wszystkim
A długo juz czekasz na specjalistów? pewnie będzie tak jak piszesz, że przyjadą w najmniej odpowiednim momencie -
nick nieaktualnyKoza to dzwoń do spółdzielnii ich zamęczaj, może to podziała. Powiedz, ze dziecko lada moment przyjdzie na świat i przy nim na pewno nie bedą mogli tego zrobic. Mój P. dziś jak dzwonił o te sciany to powiedział, ze mamy dziecko w drodze chcielismy malować a tu klops, moze tez dlatego taka szybka reakcja od nich była. Bo np. o garaz podziemny to obiecali oddzwonić 1,5 miesiąca temu a zadzwonili dopiero dziś
Moja głowa...zgodnie z zaleceniem lekarza zrobiłam zimny okład, położyłam się i zdrzemnełam 15 minut...był ok przez poł godziny i znowu boli. Tak już mam i bez porządnej przeciwólówki na zatoki mi nie przejdzie. Musi mi zejsć wszystko co mam w nosie, w sensie katar, i będzie lepiej...teraz siedze z chusteczkami i smarkam. Najgorsze, ze wszsycy myslą zawsze ze się przeziębiłam a to tak nie jest. -
Agitka, chyba też kupię tego HIPP Bio Combiotic bo kiedys czytałam ze jest polecane i lubiane. Jal dowiesz sie coś więcej na temat tych witaminek to proszę napisz. Moja położna jest teraz na urlopie, wiec nawet nie mam jak spytać..Sprobuje pogadac z gin, chociaż ona mało rozmowna...
Monika, mnie też na początku ciąży bolała głowa dość często.. spróbuj pić kawę z mlekiem, mi pomagała jako jedyna... żadne okłady, spanie nie pomagało..A że jeszcze do pracy śmigałam, to nie miałam jak odpocząć czy zaszyć się w ciemnościach.. -
Hejka moja niunia wazy 1530 gram , nie mam cukru w moczu wiec nie musze robic glukozy jeszcze raz jupi jupi ( jak tylko wyszlam poszlam na lody haha ) mialam dzis KTG i co ta moja pinda mala wyprawiala przez pol godziny tak brykala ze ja oczy wystawialam ze dziwienia ze nam ktg sie zatrzymywalo a tetno nawet 180 pytalam lekarke czy to oki to mowila ze przy takiej aktywnosci to normalne ze jej tak serce walilo , szyjka wysoko wszystko pieknie pozamykane no i Nicola chyba mi pomaga podjac decyzje co do porodu bo siedzi glowa pod zebrami nadal haha chodzilam co 3 tygodnie teraz juz co 2
Agitka super ze juz jestes w domkuWiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2014, 18:55
-
To ja napiszę o mleku jako już ta karmiąca , w szpitalu podawali hipp bio combiotic pre, takie też zakupilam do domu bo ono nadaje się jak się karmi piersią do dokarmienia lub tylko jako samo mleko początkowe. W zw z tym że przestalam karmić piersią to nadal podawałam to mleko ale mój głodomor się nie najadał i przeszlismy na hipp bio combiotic 1 bo ono jest bardziej sycące a pre bardziej lekkie i może nie wszystkim dzieciom wystarczać, probowałam też humane ale nie wyszło i nadal lecimy na hipp 1. Trzeba tylko pamiętać że na samym mleku mm trzeba maluchy dopajać jak najwięcej wodą lub herbatką bo inaczej będą zaparcia, ja się o tym przekonałam, teraz w ciągu dnia daję herbatkę i kupy są książkowe i bez wysiłku
Co do witamin poczekajcie do porodu bo w szpitalu pediatra Wam sam wypisze receptę na wit d i wtedy też jest to za darmo jak wszystkie leki dla dzieci wypisane na receptę. Jedynie co to zaopatrzcie się w krople na kolke sab simplex tak na wszelki wypadek i espumisan, to niby to samo ale sab simplex jest dość mocny i skuteczny na ostre kolki lub ból brzuszka a espumisan ma mniej tej substancji co sab i można podawać tak zapobiegawczo na baczki lub kupkę, ja daję 2xdziennie po 5 kropel -
annaki wrote:To ja napiszę o mleku jako już ta karmiąca , w szpitalu podawali hipp bio combiotic pre, takie też zakupilam do domu bo ono nadaje się jak się karmi piersią do dokarmienia lub tylko jako samo mleko początkowe. W zw z tym że przestalam karmić piersią to nadal podawałam to mleko ale mój głodomor się nie najadał i przeszlismy na hipp bio combiotic 1 bo ono jest bardziej sycące a pre bardziej lekkie i może nie wszystkim dzieciom wystarczać, probowałam też humane ale nie wyszło i nadal lecimy na hipp 1. Trzeba tylko pamiętać że na samym mleku mm trzeba maluchy dopajać jak najwięcej wodą lub herbatką bo inaczej będą zaparcia, ja się o tym przekonałam, teraz w ciągu dnia daję herbatkę i kupy są książkowe i bez wysiłku
Co do witamin poczekajcie do porodu bo w szpitalu pediatra Wam sam wypisze receptę na wit d i wtedy też jest to za darmo jak wszystkie leki dla dzieci wypisane na receptę. Jedynie co to zaopatrzcie się w krople na kolke sab simplex tak na wszelki wypadek i espumisan, to niby to samo ale sab simplex jest dość mocny i skuteczny na ostre kolki lub ból brzuszka a espumisan ma mniej tej substancji co sab i można podawać tak zapobiegawczo na baczki lub kupkę, ja daję 2xdziennie po 5 kropel
Czyli żadnych więcej witamin dla dzidzi itp. nie kupować tylko poczekać aż w szpitalu pwoiedzą co i jak?
Co jeszcze możesz doradzić by się zaopatrzeć 'przed'?
Jakie pieluszki wybrałaś? Ja kupiłam paczkę Pampersów 1 na poczatek...
Nie wiem czy kupowac laktator?Jaki wybrałaś? -
nick nieaktualnyPralinko moje bóle głowy są spowodowane zatokami, kawa bardzo żadko mi pomaga...pomagają tylko krople do nos, których mi nie wolno (a i tak mi sie skończyły), ale lek przeciwbólowy najlepiej na zatoki - nie wiem czy one mają inny skład czy to raczej moja wyobraźnia ale one działają na mnie szybciej niż zwykłe przeciwbólowe. Na "normalny" ból głowy to kawa czy nawet okład ziny pomoże, a ak to kicha...męcze się i aplikuję roztwór wody morskiej (czy soli morkiej...) od której to już brzydko napiszę...rzygać mi się chce
Aniołku - ale masz atletkę w brzuszku Rozumiem, ze póki co się nie przekręciła czyli nie spieszy sie na ten świat? Widocznie dobrze jej tam
Annaki - super, ze napisałas o tym mleku, nawet ie wiedziałam, ze to HIPP można przy karmieniu stosować. A tak w ogóle to na ile starcza taka puszka mleka jak sie karmi tylko takim?
A z Pampersami to też chcę kupić jedną paczkę tych 1, i zaraz 2, w razie czego mąż wyskoczy i dokupi te 1. -
Taka witaminami się wstrzymaj bo w szpitalu na pewno powiedzą co i jak i przepiszą.
W sumie to ja nic więcej z leków "przed" nie miałam, potem na bieżąco pytalam położną
Aha miałam jeszcze sól fizjologiczną do przemywania oczek ale to kupilam w Polsce bo tu nie wiedziałam jak to się nazywa w aptece
Co do laktatora to ja nie kupiłam bo chciałam się wstrzymać do porodu i w sumie dobrze zrobiłam bo u mnie z laktacją było licho więc nawet mi nie był potrzebny
Pierwsze pampersy to miałam po jednej paczce 1 i 2 z pampersa, potem już kupilam rossmanowe 2 i tak do teraz , okazało się że u nas one się sprawdziły i mała się nie odparza, można też kupić taką paczkę 2 szt i sprawdzić
Mleko u nas jest teraz na prawie 3 tyg, czasem zje więcej czasem mniej no i czasem sporo wylewam jak mała nie dopije
Aha a laktator moje koleżanki polecają medela mini electric, ponoć rewelacja, zasysa szybko i skutecznieWiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2014, 21:02
-
nick nieaktualnyAnaki to jest trafne spostrzeżenie Ja też chcę kupić sól fizjologiczną w PL bo jedyne co znalazłam tutaj w DE to coś co się nazywa: Isotonische Kochsalzlösung, i niby to jest sól fizjologiczna, ale pewna nie jestem. I w DE i w PL znalazłam jakieś stężenie (tak to się nazywa chyba) 0,9 % ale nie wiem czego (słaba z chemii jestem )a skoro nie jestem pewna to kupię jak bedzie pisało w moim rodzimym języku .
A o laktatorze czytałam, ze można wypożyczyć z Apteki - tylko jeszcze nie wiem na jakich zasadach, ale podejrzewam, ze tzreba przynieść zaświadczeie od lekarza, a może wczesiej się zapisać. Ja tak chyba zrobię, bo nie chcę kupować w razie jakby się okazało, ze karmienie piersią nie bedzie mi dane.
Aniołku - skoro nie jesteś zdecydowana to myślę, ze to moze być dobre podejście Mała sama sobie wybierzeWiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2014, 21:35
-
MonikaDM wrote:Anaki to jest trafne spostrzeżenie Ja też chcę kupić sól fizjologiczną w PL bo jedyne co znalazłam tutaj w DE to coś co się nazywa: Isotonische Kochsalzlösung, i niby to jest sól fizjologiczna, ale pewna nie jestem. I w DE i w PL znalazłam jakieś stężenie (tak to się nazywa chyba) 0,9 % ale nie wiem czego (słaba z chemii jestem )a skoro nie jestem pewna to kupię jak bedzie pisało w moim rodzimym języku .
A o laktatorze czytałam, ze można wypożyczyć z Apteki - tylko jeszcze nie wiem na jakich zasadach, ale podejrzewam, ze tzreba przynieść zaświadczeie od lekarza, a może wczesiej się zapisać. Ja tak chyba zrobię, bo nie chcę kupować w razie jakby się okazało, ze karmienie piersią nie bedzie mi dane.
Aniołku - skoro nie jesteś zdecydowana to myślę, ze to moze być dobre podejście Mała sama sobie wybierze
Agitko ile takich ampułek soli zuzywacie?
Z tymi pieluchami w 2paku wypróbuje, dzięki za cynk:)
Nawet nie wiedziałam że można laktator wypożyczyc w aptece, hmmm teraz to się zastanawiam jak to zrobić z tym fantem.. -
Aniolek93 wrote:MonikaDM tak niunia jeszcze nie szykuje sie do wyjscia kopie mnie nogami po pecherzu hehe ale moze to i dobrze bo nie wiem jaki porod wybrac to stwierdzam ze ona zadecyduje za mnie
Wybór porodu nalezy do Maleństwa hehe zobaczymy -
Monika skoro stężenie 0.9 to to jest to samo , a czy tu jest tez w takich małych ampułkach? I jaka cena? Jacw Polsce placilam jakoś 30 gr za ampulkę, kupilam 50 szt , to się też przydaje żeby nawilżyc nosek, a i polecam do wyciągania gilków taki aspirator nose frida lub tufi, ja mam tufi, kosztował 10 zł i nie potrzeba do niego filtrów jak do fridy bo wszystko się myje pod kranem , lepsze niż grucha.
Ten laktator to może wypisać gin lub lekarz rodzinny ale szczegółów nie znam, chyba się płaci jakąś kaucję ale nie mam pewności, to chyba jest lepsze wyjście zamiast kupować, no chyba że się kupi na ebayu za grosze
Ampułkę mam 1 na dzień, tzn jedna na jedno przetarcie oczek, w aptece mi powiedzieli że nie powinno się zostawiać na później takiej otwartej ampułki więc ja wyrzucam mimo że nie jest cała użytaWiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2014, 21:51