Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
MonikaDM kciuki zacisniete za udana wizyte i czekamy na dobre wiesci
na temat "my polacy" tez sie nie wypowiadam tylko potrafia zlinczowac a jak maja doradzic to krytykuja ach szkoda gadac
A ja dzien w dzien mysle jaki porod i sama nie wiem na co sie zdecydowac przez chwile mowie ze sn za chwile ze cc hhmmm db ze mam jeszczcze chwilke na zastanowienie sie z jednej strony chce ta cesarke a za chwile sobie mysle a moze sn nie bedzie tak zle moze tym razem mala bedzie normalnie ulozona i bedzie latwiej ale za chwile znowu mysl a co jesli nie i znowu bede przerazona ze moje dziecko jest sine nie placze eehhh sory ze wam tak mialcze ale ja mam troche mniej czasu jak reszta do rozmyslenWiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2014, 08:55
-
Cześć
Ja szukając pewnych tematów też trafiłam na te forum co Wy i wystarczyło mi poczytać ich inteligentne odpowiedzi Nie ma co się przejmować i jakby młodzież powiedziała " kozak w necie, piz.a w świecie "
Monika- kuzwa to ten tydzień przed to trochę mało? Boje się że zacznie się wcześniej.
Trzymam kciuki za wizytę którą pewnie masz już za sobą i gratulacje dla męża!
Aniolku zrób chwile przerwy z tymi przemyśleniami ,może wtedy szybciej znajdziesz odpowiedz.
Mi co lepsza śniło się dziś ( też mam dziś wizytę ) że poszłam do Ginki i pielęgniarka w recepcji do mnie " o Pani już ostatni raz po te skierowanie? "
zerka mi w MutterPass i mówi " oj trochę za pozno na CC ,proszę spróbować naturalnie"- i odsyła mnie do domu.
Jak się wydarłam na całą przychodnie że mam takie prawo wybrać CC itp. to ludzie stali i patrzyli na mnie jak na głupią.
Ta ludzka psychika Ciekawe czy nie zapomnę dziś o wszystko zapytać.
EDIT:
Moje 2 tygodnie stresowania się zostały nagrodzone :
Dostałam odpowiedz z JobCenter i przyznali mi 645 Euro na wyprawkę!!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2014, 10:29
MonikaDM lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
To wzór który składałam ,wystarczy dopisać dane:
Antrag auf einmalige Beihilfen & Mehrbedarf für Schwangere
(imie , nazwisko,
adres)
JobCenter
(adres placówki)
Ansprechpartner:
(osoba która Cie rozliczA)
BG-Nummer: ( twój numer z rozliczeń)
Antrag auf einmalige Beihilfen gem. § 23 Abs. 3 Satz 1,2. SGB II bzw. § 28 SGB II, bzw. §
31 SGB XII, sowie
Antrag auf Mehrbedarf Ernährung für Schwangere gem. § 21 SGB II bzw. § 31 SGB XII.
Sehr geehrte Damen und Herren,
ich beantrage einmalige Beihilfen Geburt und Schwangerschaft gem. § 23 Abs. 3 Satz 1
und 2 SGB II bzw. § 28 SGB II, bzw. § 31 SGB XII, sowie den Mehrbedarf für Ernährung in
der Schwangerschaft gem. § 21 SGB II, bzw. § 31 SGB XII.
Ich bin schwanger und benötige daher Schwangerschaftsbekleidung sowie eine
Klinikausstattung. Mein Kind benötigt sowohl Babybekleidung, als auch Babyausstattung
und Möbel im Rahmen der Erstausstattung.
Diese Bedarfe sind nicht von der Regelleistung erfasst und werden gesondert erbracht.
Nachfolgend eine Auflistung aller erforderlichen Anschaffungen, die benötigt werden.
1. Schwangerschaftskleidung:
2 Umstandskleider
2 Umstandshosen
3 BH's/Still-BH's
7 Unterhosen, 4 Unterhemden
3 Blusen, 2 Pullover
1 Schwangerschaftsbadeanzug
2.Klinikausstattung :
7 Nachthemden vorn zu öffnen
Einlagen für Still Bhs
3.Babykleidung und Ausstattung:
5 Babyjäckchen
5 Babystrampler
5 Babyhemden
5 Frotteehöschen
2 Badelaken 100x100 cm
2 Wolljäckchen
3 Paar Wollsöckchen
2 Paar Wollhandschuhe
20 Windeln
5 Moltonunterlagen
2 Gummiunterlagen
6 Nabelbinden
3 Pack. Mullkompressen
40 Windelfolien
4. Kinderwagen
1 Kinderwagen
1 Kinderwagenmatratze
1 Kinderwagenbettdecke
5.Kinderbett
1 Kinderbett
1 Matratze fürs Kinderbett
1 Kopfschutz fürs Kinderbett
1 Bettdecke, 1 Kopfkissen
3 Garnituren Bettwäsche ( 3 Laken, 3 Bettbezüge, 3 Kopfkissenbezüge )
6. Pflegeutensilien
1 Babybadewanne mit -gestell
1 Babybadethermometer
1 Babyschaumbad und Babyseife
6 Babymullwaschlappen
Babyöl,Babycreme,Spezialsalbe für den Po,Babynagelschere, 1 Packung Wattestäbchen
1 Haarbürste, ! Fieberthermometer
6 Fläschchen mit Sauger ( a 250 gr. ), 1 Flaschenbürste
3 Nuckel, 1 Wärmflasche
7. Hausrat, Möbel
1 Kleiderschrank
1 Wickelauflage
1 Kinderbett
8. Mehrbedarf für Ernährung
- § 21 SGB II / § 30 SGB XII
17% des Regelsatzes des Haushaltsvorstandes ab der 13 Schwangerschaftswoche.
Ich bitte um eine Eingangsbestätigung und um einen begründeten schriftlichen Bescheid gemäß § 33/35 SGB X bzw. § 37/39 VwVfG mit Angabe der jeweils zugrunde gelegten Einzelpreise.
Mit freundlichen Grüßen,
(Imie nazwisko)
Dzien dobry dziewczynki, kurcze powiem Wam szczerze, ze nie przepadam za pisaniem na takim forum, bo jest to dosc uciazliwe, jezeli chcecie i macie konto na fb to stworze grupe zamknieta dla nas i bedziemy mogly sobie tam fajnie pisac, no i poznamy sie blizej, co Wy na to?? w ogole wole miec wiecej prywatnosci, a tutaj wszycy widza co piszemy...
-
Hej Dziewczęta
Monika, jak wizyta??? Co do wczorajszegot tematu to odniosłam sie do tekstu Kozy odnosnie tego 36tc.
Chyba w srode wybierzemy sie na to InfoAbend (mąż musi wziąć wolne w pracy, jak mu tylko dadzą to pojedziemy) Była ktoras z Was na takim wieczorze? Jak on wygląda? Zabrac ze soba paszport, ubezpieczenie i cos jeszcze?
Alexx, Twoje znajome co rodziły sn udawały sie do szpitala i po prostu mówiły w recepcji ze chca rodzic naturalnie czy jak to wygladało?
Jestem bardzo ciekawa czy mnie nie zignoruja i pwoiedzą przyjezdzaj Pani jak bedziesz rodzic a nie
Koza, poszalejesz z wyprawką.Powiedz mi Kochana czy oni brali wasze niskie zarobki pod uwage? Jeśli nie chcesz pisac tutaj to wyslij priv. Moja znajoma dowiedziała sie ze jest w ciazy i mysle ze ten temat moglby ja zainteresowac. Z tymze ona nie jest zarejestrowana w JB, tylko jej facet pracuje...
Alexx i reszta dziewczyn, jesli chcecie to mozna utworzyc prywatna grupe na poczcie e mail. Wszystkie wiadomosci mozna pisac, wysylac, odp jak tutaj na forum jednak bardziej prywatnie bo przez e mail. -
te znajome co rodzily naturalnie, to normalnie jechaly do szpitala sie zamledowac, zostaly oprowadzone po porodowce, wszystko im pokazano, ale najlepiej zadzwonic sobie do szpitala i zapytac kiedy mozna przyjsc sie zameldowac.
Jezeli chodzi o grupe na Fb to fajna sprawa, bo juz mam wlasnie jedna grupe z mamusiami z De, co zalozylysmy ja juz ponad 3 lata temu, jak urodzilysmy nasze szkraby i do dzis mamy super kontak, nawet planujemy spotkac sie w realnym swiecie, z jedna mamusia juz sie spotkalam, bo mieszkala dosc blisko:) dlatego fajne zalozyc taka grupe i poznac sie blizej, nie trzeba byc tak anonimowym, a i tam mozemy wszystko sobie pisac, bo nikt tego nie widzi. Jak jest jakas chetna to prosze do mnie napisac i podac imie i nazwisko, znajde Was na fb i dolacze do grupy:)
Koza szkoda, ze nie masz konta na fb, moze sie skusisz?? tylko dla poznania paru mamusiek, moze warto:) -
Pralinko - tak,my mamy dopłatę do niskich zarobków.
Lepiej by było jakby znajoma zarejestrowała się w JC, tam przydzielają osobę która zajmuje się właśnie rozliczeniami tego ile przyznać wam dopłaty , jak doniesiesz nadpłatę np. za ogrzewanie ile Ci do tego dopłaci i o wyprawkę też ona rozlicza- więc nawet jakby napisała ten Antrag musi mieć komu go oddać a jak w JC nie figuruje to ciężko. Mąż koleżanki zarabia dużo ? Jeszcze może zrobić termin w np. Caritasie i tam pomogą wypełnić papier o dotacje z Federalnej Fundacji Matka i Dziecko :
http://www.bmfsfj.de/RedaktionBMFSFJ/Broschuerenstelle/Pdf-Anlagen/bumuki-polnisch,property=pdf,bereich=bmfsfj,sprache=de,rwb=true.pdf
Stąd dostałam 450 Euro i po wysłaniu Aktu urodzenia jeszcze 50 Euro.
alexx- nie,nie nigdy mnie nie jarały takie serwisy i pomimo że chętnie bym was poznała- nie będę tam robić konta.pralinka lubi tę wiadomość
nick nieaktualnyKoza gratuluję wyprawki Teraz szalej i kupuj Super, ze się udało.
Alex - ja już nie korzystam w facebooka i nie wróce tam, wkurza mnie tam wszystko, ale jak ktoś ma to absolutnie nie potępiam
A z mojej wizyty to lepszych informacji oczekiwać się nie da:
Mój synek jest zdrowy jak ryba. Duży już, bo pielęgniarka powiedziała, ze jakby się cały wyprostował to miałby już jakieś 22 cm...czujecie? 22 cm - to prawie połowa mojego synka Waży 208g. Ogólnie wszystko jest super, lekarz powiedział, ze mogę być przykładem ciąż, a dodając do tego zero objawów ciażowy i burzy hormonalnej (nie wyżywam się na mężu ) to powinni mnie pokazywać na wykładach ;P
-
nick nieaktualnyA teraz drugie info...nasza Agitka leży w szpitalu, nie moze do nas napisać, ale kazała Was pozdrowić serdecznie i upowaziła mnie, ze mogę Wam napisac info od niej. W poniedziałek miała skurcze i pojechała do szpitala, okazało się że szyjka dość się skróciła i musieli ja tam zostawić. Maluszek dostaje zastrzyki na rozwój płuc. Dziś po badaniu okaże się czy wypuszczą ją jutro do domu, ale nawet jeżeli to z nakazem bezwzględnego leżenia, z wstawaniem tylko na siku. Na pewno czeka ją druga cesarka. A dobrych wieści to Xavierek Agitki przybrał na wadze i dziś jak spacerowała po szpitalu to już nic ją nie bolało Ja jestem dobrej myśli, ze u niej też wszystko bedzie dobrze:) Więc trzymamy za nich kciuki bardzo mocno!! Na pewno napisze jak się pojawi już w domu.
-
Hej Dziewczeta,
Monika-->w ktorym tc jest Agitka? Pozdrow ja od mamusiek z belly:*
Mam dzisiaj wizyte u dentysty, druga i ostatnia w ciazy. Mam nadzieje ze szybko pojdzie, bo srednio mi sie chce tam siedziec.
Macie moze przepis na jakies fajne ciacho, tort? Szukam inspiracji -
Cześć!
Monika to synuś Wam rośnie - gratulacje
Trzymamy kciuki za Agitkę i syncia
Pralinko trzymam kciuki za dentystę , mi porobił zęby w 6 miesiącu i już czuje że padają znów W ciąży jedynie zęby mi poleciały.
Miałam wczoraj wizytę : tylko ctg i badanie na samolocie - wszystko ok.
Dostałam skierowanie na ten szpital, to pod koniec przyszłego tygodnia pójdę zrobię termin.
Kartkę(24 euro trzeba zapłacić) na paciorkowca też dostałam i zrobię to na następnej wizycie 2 września. Pozniej od 4 września do 19 września Ginka ma urlop to nie wiem czy jeszcze ją zobaczę.
nick nieaktualnyPralinko Agitka jest w 32 tyg. musi jeszcze trochę wytrzymać. Wczoraj miała wiedziec czy dziś wyjdzie, ale nic nie pisała ani nie dzwoniła więc nie wiem.
Pralinko a czego konkretnie szukasz?? Ja mam zarąbisty przepis na ciasto czekoladowo-czekoladowe, każdy się nim zachwyca: http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe/przepis.html
Biały puch, też rewelacja i bez pieczenia: http://www.mojeciasto.pl/przepisy/bialy-puch-8647/
Albo np. tarta z truskawkami i kremem czekoladowym: http://www.mojeciasto.pl/przepisy/czekoladowe-z-truskawkami-8198/ ,
ogólnie mogę z czystym sumieniem polecić tą stronę mojeciasto.pl, oczywiscie nie zawsze używam Kasi, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby mi cos z tej strony nie wyszło, a piec uwielbiam i robię to tak często jak się da, mogę Ci też polecić, ciasto Snikers, ale jest z nim troche zabawy bo pieczenie na 3 raty, do tego budyń, masa z orzechów i miodu i karmel i jest dobre na drugi dzień: http://www.mojeciasto.pl/przepisy/snikers-5134/ - tylko ja często zamiast bawić się w gotowanie puszki z mlekiem skondensowanym kupije gotową masę krówkową, tym bardziej że 2 razy mi się karmel nie zrobił. W ogóle na tej stronie jest fajny prze[is na Kruche zawijańce - ja je robię dość często bo sa pyszniutkie, jak np. robimy grila nad wodą to zawsze zabieram całe pudełko, tylko marmolada do nich musi być twarda bo inaczej wypłynie wszystko. Możesz zrobić roladę, ja zawsze robię biszkopt z tego przepisu: http://kotlet.tv/szybki-biszkopt/ - biszkopt jest bardzo "giętki" więc na pewno przy zawijaniu sie nie rozpadnie.
A jak tort to biszkopt i albo krem z budyniu i miękkiego masła, albo bita smietana z marcarpone, albo krem maslany (uwaga mega słodki)...oj jakbym mieszkała blisko Ciebie to bardzo chętie bym Ci coś sama upiekła
o jej...mogłabym tak cały czas. Jeszcze fajne jest ciasto Rafaello na słonych krakersach
Koza dziękuję. Zawsze jak słyszę dobre wieści od mojego lekarza to mam ochotę krzyczeć na cały świat
A Ty już ze skierowaniem to pewnie czujesz się jedną nogą na porodówce Miesiac zleci i będziemy Ci tu kibicować udanego rozwiązania i czekać na relacje
A generalnie to teraz wlaśnie Koza i Pralinka będą się "ścigać" która pierwsza Tak jak było z Annaki i Agagitą - one też miały dość zbliżone terminy a wyszło dzień po dniu Później chyba Aniołek i Mała M, Agitka, Agatte i ja i nasza najmłodsza Alex MRC w którym jest tygodniu? Kogoś ominęłam ???Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2014, 10:21
-
MonikaDM wrote:Pralinko Agitka jest w 32 tyg. musi jeszcze trochę wytrzymać. Wczoraj miała wiedziec czy dziś wyjdzie, ale nic nie pisała ani nie dzwoniła więc nie wiem.
Pralinko a czego konkretnie szukasz?? Ja mam zarąbisty przepis na ciasto czekoladowo-czekoladowe, każdy się nim zachwyca: http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe/przepis.html
Biały puch, też rewelacja i bez pieczenia: http://www.mojeciasto.pl/przepisy/bialy-puch-8647/
Albo np. tarta z truskawkami i kremem czekoladowym: http://www.mojeciasto.pl/przepisy/czekoladowe-z-truskawkami-8198/ ,
ogólnie mogę z czystym sumieniem polecić tą stronę mojeciasto.pl, oczywiscie nie zawsze używam Kasi, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby mi cos z tej strony nie wyszło, a piec uwielbiam i robię to tak często jak się da, mogę Ci też polecić, ciasto Snikers, ale jest z nim troche zabawy bo pieczenie na 3 raty, do tego budyń, masa z orzechów i miodu i karmel i jest dobre na drugi dzień: http://www.mojeciasto.pl/przepisy/snikers-5134/ - tylko ja często zamiast bawić się w gotowanie puszki z mlekiem skondensowanym kupije gotową masę krówkową, tym bardziej że 2 razy mi się karmel nie zrobił. W ogóle na tej stronie jest fajny prze[is na Kruche zawijańce - ja je robię dość często bo sa pyszniutkie, jak np. robimy grila nad wodą to zawsze zabieram całe pudełko, tylko marmolada do nich musi być twarda bo inaczej wypłynie wszystko. Możesz zrobić roladę, ja zawsze robię biszkopt z tego przepisu: http://kotlet.tv/szybki-biszkopt/ - biszkopt jest bardzo "giętki" więc na pewno przy zawijaniu sie nie rozpadnie.
A jak tort to biszkopt i albo krem z budyniu i miękkiego masła, albo bita smietana z marcarpone, albo krem maslany (uwaga mega słodki)...oj jakbym mieszkała blisko Ciebie to bardzo chętie bym Ci coś sama upiekła
o jej...mogłabym tak cały czas. Jeszcze fajne jest ciasto Rafaello na słonych krakersach
Koza dziękuję. Zawsze jak słyszę dobre wieści od mojego lekarza to mam ochotę krzyczeć na cały świat
A Ty już ze skierowaniem to pewnie czujesz się jedną nogą na porodówce Miesiac zleci i będziemy Ci tu kibicować udanego rozwiązania i czekać na relacje
A generalnie to teraz wlaśnie Koza i Pralinka będą się "ścigać" która pierwsza Tak jak było z Annaki i Agagitą - one też miały dość zbliżone terminy a wyszło dzień po dniu Później chyba Aniołek i Mała M, Agitka, Agatte i ja i nasza najmłodsza Alex MRC w którym jest tygodniu? Kogoś ominęłam ???
Szukam coś a'la tort, bo mąż ma urodziny..Ale tak żebym nie musiała sporo stac w kuchni bo mnie plecy bolą i zwyczajnie nie dam rady. Może zrobiłabym przekładany biszkopt, tylko jakim kremem? Tak zeby nie miał grudek..budyniowy?
Podaj jakiś przepis sprawdzony:-)
Tak My z Kozą teraz na przedbiegach (mój suwaczek kłamie, jutro 36tc) -
Witajcie drogie Mamusie
Jestem w 15 tc/pierwsza ciąża/, póki co mieszkam w Polsce ale za 3 tygodnie przeprowadzam się do Niemiec, do Hamburga. Kilka z was "znam" z innych postów.Chętnie dołączę do Was tutaj bo widzę, że stanowicie zgrany i fajny zespół przeczytałam Wasze poprzednie informacje/relacje z prowadzenia ciąży po niemiecku i wiele z nich mi się przyda, jako debiutantce- w DE:-) . Dziękuję z góry za info.
Cały czas przygotowuję się do przeprowadzki, mąż leci do Hamburga 26.08 ja z kolei 06.09. Mam już umówioną wizytę do ginekolog- Polki / którą z resztą poleciła mi kolejna bardzo życzliwa dziewczyna z tego portalu / no i niby wszystko dopiete na ostatni guzik ale i tak lęk przed rodzeniem i w ogóle ..w innym kraju jest.
Życzę wszystkim udanego długiego weekendu -
nick nieaktualnyOooo Jolu witam Cię tutaj Wszytsko bedzie fajnie, zobaczysz. A stresik niewielki bo to coś nowego
Pralinko krem budyniowy, to najprościej ugotowac budyń (ja robię dużo więc zużywam 2 budynie i 1,5 lub 2 kostki masła) i ostudzić do zimnego. Masło zostaw sobie nawet dzień wcześniej na blacie, chodzi o to zeby było miękkie. Najpierw utrzyj miękkie masło mikserem na uch a później dodawaj po łyżce gotowego budyniu (ja go czasem gotuję tez dzień wcześniej. Możesz podzielić taka masę na części i dodać do nich np. kawałki czekolady, czy brzoskwinie, truskawki, cokolwiek. Tylko część zostaw sobie bez dodatków do nakrycia tortu...ja zawsze biorę tak, ze 2/3 do przełożenia 2 pięter tortu, a 1/3 na wierzch i na boki. Możesz też zostawić trochę, dodać barwnik spożywczy jak masz i udekorować za pomoca szprycy, a jak nie to udekoruj wiórkami czekolady albo gotowymi ozdobami do kupienia w każdym sklepie.
Albo ten krem śmietanowy - ubijesz zimną (koniecznie zimną) śmietankę 30% (2 małe kubeczki) z cukrem pudrem, a na koniec dodasz do tego zimny serek mascarpone, ja zawsze dla pewności na samym początku robienia kremu rozpuszczam 2 łyżeczki zelatyny w max. 1/2 szkl. ciepłej wody, mieszkam do rozpuszczenia i odstawiam, w tym czasie robie krem i dodaję na końcu zelatynę (czasem jest już taka stezała prawie jak galaretka). taki krem też mozesz podzielić i pododawać jakieś cudeńka.
Albo pyszny krem robi sie też jak rozpuścisz galaretki (2-3 kolory), one ostygną i zaczynaja lekko tężeć (że jak zamoczysz w nich palucha to zostaje Ci na nim warstwa galaretki), masz ubitą śmietankę i do takiej ubitej i podzielonej na tyle części ile masz galaretek dodasz te tęzejące galaretki. Wtedy wyjdą Ci takie lekko kolorowe (zależy jakie masz galarteki, niektóre dają dość mocne kolory). Tylko w tym przypadku musisz uważać i lepiej robienie takiego tortu rozłożyć w czasie. W sensie - najpierw zrobić jedną galaretkę i połaczyć z bitą śmietaną wyłożyć na tort, jak to już będzie takie że nie bedzie się rozlewało to następne i nastepne.
Jeszcze można zrobić krem (to będzie coś w stylu ptasiego mleczka) na bazie leczka skondensowanego z puszki, tutaj kobietka robi tak samo jak ja robię: http://www.mojeciasto.pl/przepisy/puszysty-deser-z-winogronami-8734/
Wydaje mi się, że najszybciej będzie Ci zrobić ten krem budyniowy. Bo z nim nie trzeba uważać, zeby za szybko Ci nie stężał, a można dodać do niego co Ci sie tylko podoba a nie jest taki słodki jak krem maślany
Fajny sposób na ozdobę to tez np. uprazyć wiórki kokosowe na suchej patelni i obsypać tym brzegi tortu, albo uprażonymi posiekanymi migdałami.
pralinka lubi tę wiadomość
-
Witaj Monika
Na stres lekarz proponował mi brać witaminke magneB6 codziennie. Podobno rozluźnia więzadla cy cuś, brzuszek się mniej stresuje, kobieta jest bardziej rozluźniona, zrelaksowana, szczególnie, jak są np. Jakieś egzaminy itp. Ostatnio miałam stres bo miałam zatrucie pokarmowe, caly dzień biegunka i wymioty.. aż wylądowałam w szpitalu, dali mi kroplówki wzmacniające, elektrolity, potas. Balam się, że mój stan może zagrozić mojemu brzuszkowi no i oczywiście z tego wszystkiego rozbolał mnie brzuch:-\ lekarze zbadali i wszystko bylo ok. Jak mi powiedzieli, że jest ok to brzuch automatycznie przestał boleć taka to nasza psychika:-)
Zawsze uważałam, że jestem luzarą hehe ale w ciąży panikuję jak niewiem co:-)
Zdrówka i luuuzu na co dzień życzę