X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • alexx308 Debiutantka

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mieszkam w Essen i moze jest jakas mamusia co blisko mieszka? prosze sie pochwalic:)
    Koza dokladnie jest tak jak piszesz, mnie w szpitalu mlodziutka polozna, co jeszcze dzieci nie miala probowala namowic na naturalny, ale ja twardo sie uparalam i nie dalam sie namowic:)
    Dziewczyny napisze jedno, najwazniejszcze jest nastawienie w glowie!!!! trzeba sie nastawic na to, ze bedzie troche bolalo, a nie myslec, ze nie bedzie w ogole, bo to nie jest prawda, najgorsza jest doba po cc, przynajmniej u mnie tak bylo, nooo nie pomijajac jak juz mnie wzieli na sale pooperacyjna i schodzilo mi znieczulenie... mialam te skurcze poporodowe... macica sie obkuraczala i myslalam, ze za przeproszeniem sie ze...m, ale pielegniarki reaguja od razu i zaraz mi podlaczyli kroplowke i jak reka odjal:). Ja mialam cesarke po 9 rano i o 10:06 moja corcia sie urodzila, potem musialam lezec jakos do 17 bez podnoszenia glowy, to tez Wam anestezjolog powie, bo chodzi o to, ze mozecie dostac okropnych boli glowy, no ale potem juz siedzialam sobie i na drugi dzien z samego rana przyszly pielegniarki i kazaly mi wstac, no to wstalam, troche sie w glowie krecilo, ale ogolnie bylo spoko, wyciagnely mi cewnik, czego w ogole nie poczulam i od tamtej pory bylam na chodzie:). PO 4 dniach bylam w domu od cc, wiec nie taki diabel straszny:) jak macie jeszcze jakies pytania to pisac:)

d592dxu.png

zx294aq.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexx308 witamy w naszym gronie :)ja niesety mieszkam dość daleko bo na bawarii, a szkoda bo z chęcią bym się spotkała z którąś z Was na kawkę i pogaduchy :)
    Monika DM jaka ta strona bubchen bo też nie mogę znaleźć?

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexx- czyli w szpitalu rozmawiasz z położną o porodzie ? nie z lekarzem? I pewnie pozniej idziesz do anestezjologa po tym spotkaniu z nią?
    Masz racje z tym nastawieniem ,w sumie to już trochę czuje się jak weteranka bo miałam jedną Laparoskopie w czerwcu 2013 ,zaraz w grudniu kolejną - wiem ,wiem 3 dziurki to nie to samo ale przymiarka jakaś jest.
    Super że dobrze to zniosłaś i dieta pewnie też jest po CC?
    Mieszkamy w sumie w jednym "Zagłębiu Ruhry " , ja okolice Dortmundu.

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    Od wczoraj mam ból żeber z lewej strony, nie wiem czy dziecko tak ugniata czy co..ale boliiiiiii
    Miała któraś mamuśka na końcówce taki ból pod piersią, w okolicy żeber?Ani siedzieć, ani leżeć bo boli. Czy może to promieniowanie bólu od krzyża?Sama nie wiem..
    Cio do porodu to moja położna mówiła że nie muszę się zgłaszać wcześniej do szpitala, tylko jak zacznie się akcja to jechac do wybranego..
    Tam zrobią badania i wtedy zdecyduje czy sn czy cc...
    Sama nie wiem który rodzaj porodu wybrać, moja gin wspomniała mi coś o cc bo dzidzia duża...

• alexx308 Debiutantka

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koza z lekarzem najpierw rozmawiasz, ale potem jak mnie polozna oprowadzala po porodowce to probowala mnie kusic.. no i potem jeszcze spotaknie z anestezjologiem bylo i on wszystko tlumaczy. Jezeli chodzi o diete to nie ma czegos takiego, ze sie zyje o wodzie i chlebie, normlanie dostalam jedzenie w tym samym dniu co mialam cc i ja od razu karmilam piersia i tutaj jest calkiem inne podejscie, nie to co w Polsce, tam kobieta karmiaca nie moze nic jesc prawie, a tutaj jadlam prawie wszystko, wiadomo, ze potem uwazalam na produkty wzymajace, ale ogolnie jadlam prawie wszystko.

Pralinko ja nic takiego nie mialam, mnie jedynie meczyla rwa kulszowa w pierwszej ciazy, zobaczymy jak teraz bedzie.

d592dxu.png

zx294aq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex witamy w naszym już nie tak skromnym ale zacnym gronie :) Zaznaczam, ze my mamy normalne podejście do poródów i naturalnych i cc. Ja jakiś czas temu napisałam na "mypolacy" dwa pytania, jedno odnosnie cc a drugie odnośnie chrztu, nie dość ze odpowiedzi nie dostałam to zostałam napadnięta i praktycznie zjedzona przez obrończynie porodów naturalnych...Ja też bede mieć cc na życzenie, zaznaczyłam to już lekarzowi, dla niego to nie był zaden problem powiedział, ze później da mi namiar na anestezjologa. Wczoraj wybrałam położną, powiedziałam jej o cc, zapytała o powód, powiedziałam, ze tak chcę i dla niej to też zaden problem :) Aha - ja jestem z Bawarii.

Agattee już miałam wstawić stronę Aptamilu, ale Koza mnie ubiegła :), a to jest dokładnie ta sama stronka i ja też dostałam szybciutko tą okładkę bo chyba nawet tydzień nie minał.

Annaki jeżeli chodzi o Bübchen to ta strona: http://www.babyservice.de/mein-babyservice/warum-registrieren?gclid=CIz8-O-qkMACFVIPtAodHUIAEg, tam od razu wyskoczy "gleich registrieren" :)

Pralinko ja jeszcze nie na końcówce, ale pamiętam jak moja koleżanka narzekała na żebra tak od 8 miesiaca, mały jej się tak rozpychał, że nie mogła wytrzymać. Ale jak to potrwa to moze skontakuj się z ginką bo nie u każdej bedzie tak samo. I do szpitala to zameldowanie to nie jest obowiązek tylko wygoda dla nasz. Bo masz już wcześiej wypełnione papierki i nie trzeba w czasie porodu o nich myślec. A jak jednak cc to wydaje mi się ze musisz iść wcześiej na rozmowę z anestezjologiem, bo co...wpadnie się tak na 2 tyg. przed planowaną datą co sie powie: "dzień dobry ja bym dziś chciała cc?" - swoją droga widze już ich miny :) Wydaje mi się to sporym udogodnieniem, ze mozna wczesniej sie tam zamedować i oni "czekają na Ciebie".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 15:30

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha dziewczyny jak się zalogujecie na tej stronie od Bübchen to zwróćcie uwagę na zakładkę "Meine e-coupons", sa tam zniżki na różne rzeczy.

• Koza Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexx - ufff kamień spadł mi z serca,mam nadzieje że Pani w recepcji jak zwykle mnie umówi na rozmowę z mężem mojej Ginki bo do tej pory i laparoskopie on mi robił i doppler usg (nie znam dobrze języka a to Polacy ).
    Właśnie zobaczymy jak to będzie u mnie z tym karmieniem :)
    Jestem zdania jak Monika że dla własnej wygody lepiej odwiedzić ten szpital wcześniej, Pralinko jeszcze nie jesteś zdecydowana jak chcesz rodzić ale ja nie wyobrażam sobie z zaczętą akcją porodową jechać do szpitala i mówić " róbcie cc" i wypełniać papiery.
    Zresztą mi Ginka mówiła że da mi skierowanie to wszystko tam umówię w szpitalu bo w razie wcześniej odejdą wody czy coś to oni będą wiedzieli co mają ze mną robić.

• Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexx308 witaj w naszym gronie ja jestem z Hamm 83 km od essen . Tez sie zastanawiam na cesarka mialam juz jeden porod sn i zobaczymy jak mala bedzie przybierac w takim tepie jak do tej pory albo sie nie odwroci to tez pojde pod noz :)

• pralinka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:
    Alex witamy w naszym już nie tak skromnym ale zacnym gronie :) Zaznaczam, ze my mamy normalne podejście do poródów i naturalnych i cc. Ja jakiś czas temu napisałam na "mypolacy" dwa pytania, jedno odnosnie cc a drugie odnośnie chrztu, nie dość ze odpowiedzi nie dostałam to zostałam napadnięta i praktycznie zjedzona przez obrończynie porodów naturalnych...Ja też bede mieć cc na życzenie, zaznaczyłam to już lekarzowi, dla niego to nie był zaden problem powiedział, ze później da mi namiar na anestezjologa. Wczoraj wybrałam położną, powiedziałam jej o cc, zapytała o powód, powiedziałam, ze tak chcę i dla niej to też zaden problem :) Aha - ja jestem z Bawarii.

Agattee już miałam wstawić stronę Aptamilu, ale Koza mnie ubiegła :), a to jest dokładnie ta sama stronka i ja też dostałam szybciutko tą okładkę bo chyba nawet tydzień nie minał.

Annaki jeżeli chodzi o Bübchen to ta strona: http://www.babyservice.de/mein-babyservice/warum-registrieren?gclid=CIz8-O-qkMACFVIPtAodHUIAEg, tam od razu wyskoczy "gleich registrieren" :)

Pralinko ja jeszcze nie na końcówce, ale pamiętam jak moja koleżanka narzekała na żebra tak od 8 miesiaca, mały jej się tak rozpychał, że nie mogła wytrzymać. Ale jak to potrwa to moze skontakuj się z ginką bo nie u każdej bedzie tak samo. I do szpitala to zameldowanie to nie jest obowiązek tylko wygoda dla nasz. Bo masz już wcześiej wypełnione papierki i nie trzeba w czasie porodu o nich myślec. A jak jednak cc to wydaje mi się ze musisz iść wcześiej na rozmowę z anestezjologiem, bo co...wpadnie się tak na 2 tyg. przed planowaną datą co sie powie: "dzień dobry ja bym dziś chciała cc?" - swoją droga widze już ich miny :) Wydaje mi się to sporym udogodnieniem, ze mozna wczesniej sie tam zamedować i oni "czekają na Ciebie".
    Wizytę mam 25.08 to wspomnę jej jeszcze raz odnośnie cc czy potzrebuję podejść do szpitala wcześniej i poinformować o cc. Bo Ona serio nic nie mówiła ze potrzebuje ew. jakies skierowanie na cc.. Na ten moment skłaniam się ku sn, więc może nie chciała studzić mego zapału i 25.08 powie mi konkretnie ze jednak lepiej zrobic cc bo dzidzia duża..I moze wtedy da skierowanie do szpitala na cc?

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana zapytaj, ale z tego co wiem tego skierowania nie potrzeba :) Ja absolutie Cię nie namawiam, tylko myslę, ze wygodniej jest się wybrac wcześniej i miec spokojną głowę w czasie porodu. Chodzi mi o to, ze zmusić nikt Cię nie może żebyś szła wcześniej, ale przemysl czy nie byłoby Ci lepiej :)
    Ja najchętniej zapisałabym sie już teraz zeby mieć z głowy. Zawsze wszystko robiłam duuużo wczesniej żeby później nie myślec o tym, nawet jak teraz zamawiałam urlop, to z 3 miesięcznym wyprzedzeniem pytałam o takie detale, ze mój maż mówił, ze po pierwsze my zbankrutujemy za telefony do PL, a po drugie oni w tej firmie to mają mie już pewnie dość :) I generalnie podziwiam ludzi, którzy ze spokojem czekają prawie do końca zeby coś załatwić ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2014, 16:02

• pralinka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:
    Kochana zapytaj, ale z tego co wiem tego skierowania nie potrzeba :) Ja absolutie Cię nie namawiam, tylko myslę, ze wygodniej jest się wybrac wcześniej i miec spokojną głowę w czasie porodu. Chodzi mi o to, ze zmusić nikt Cię nie może żebyś szła wcześniej, ale przemysl czy nie byłoby Ci lepiej :)
    Ja najchętniej zapisałabym sie już teraz zeby mieć z głowy. Zawsze wszystko robiłam duuużo wczesniej żeby później nie myślec o tym, nawet jak teraz zamawiałam urlop, to z 3 miesięcznym wyprzedzeniem pytałam o takie detale, ze mój maż mówił, ze po pierwsze my zbankrutujemy za telefony do PL, a po drugie oni w tej firmie to mają mie już pewnie dość :) I generalnie podziwiam ludzi, którzy ze spokojem czekają prawie do końca zeby coś załatwić ;)
    Myślisz żeby podjechać na Info Abend i wtedy to załatwić?
    Tak by było chyba najlepiej.sama nie wiem..
    W następną środę dopiero jest taki wieczór informacyjny..Raz w miesiącu organizują..
    Ja też wolę wiedzieć co i jak, tylko tutaj sugerowałam sie tym co mówią gin i położna..ze jak zaczne sn a bede chciec cc to mi je zrobią.tej mysli sie trzymałam..

• Koza Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki a zerknijcie na stronach waszych szpitali , bo u mnie w rubryce Geburtsplanung jest napisane tak:
    "Ab der 36. Schwangerschaftswoche ist es sinnvoll, sich in unserer Klinik zur Geburtsplanung vorzustellen, um eventuelle Wünsche oder Probleme zu besprechen. Vor allem ist eine Vorstellung ratsam, wenn bei vorherigen, jetzigen Schwangerschaften und Geburten Auffälligkeiten vorhanden waren. Ebenfalls empfehlen wir eine Geburtsplanung bei mütterlichen Erkrankungen, wie z.B.
    Entbindungsmodus bei Beckenendlage
    Wunsch-Kaiserschnitt
    Gestationsdiabetes
    Hypertonie

Wir benötigen dazu eine Überweisung Ihrer/Ihres Frauenärztin/-arztes. Die Geburtsplanung umfasst ein ausführliches Gespräch mit einer/m Fachärztin/-arzt, eine Ultraschall- und gynäkologische Untersuchung sowie ein CTG."

• pralinka Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koza wrote:
    Kobietki a zerknijcie na stronach waszych szpitali , bo u mnie w rubryce Geburtsplanung jest napisane tak:
    "Ab der 36. Schwangerschaftswoche ist es sinnvoll, sich in unserer Klinik zur Geburtsplanung vorzustellen, um eventuelle Wünsche oder Probleme zu besprechen. Vor allem ist eine Vorstellung ratsam, wenn bei vorherigen, jetzigen Schwangerschaften und Geburten Auffälligkeiten vorhanden waren. Ebenfalls empfehlen wir eine Geburtsplanung bei mütterlichen Erkrankungen, wie z.B.
    Entbindungsmodus bei Beckenendlage
    Wunsch-Kaiserschnitt
    Gestationsdiabetes
    Hypertonie

Wir benötigen dazu eine Überweisung Ihrer/Ihres Frauenärztin/-arztes. Die Geburtsplanung umfasst ein ausführliches Gespräch mit einer/m Fachärztin/-arzt, eine Ultraschall- und gynäkologische Untersuchung sowie ein CTG."
    U mnie na stronie nie ma takiej zakładki, jednak to by się zgadzało z podejściem mojej gin.. skoro jeszcze nic konkretnego nie kazał mi robić odnosnie wyboru sn/cc..Czyli zeby poczekac do 36tc, zrobi usg, ctg i wtedy obagdamy sn/cc...i jesli cc to bedzie kazala jechac sie meldowac do szpitala na cc..

• alexx308 Debiutantka

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolek w Hamm jestem dosc czesto, bo mam tam przyjaciolke:)
    A co do mypolacy to oczywiscie tam walczylam jak lwica o prawo wyboru kobiety, bo tez mnie jechano o to, ze chcialam cc. Nigdy nie zrozumie dlaczego kobiety sa tak akrutne i nie potrafia zrozumiec, ze kazda z nas jest inna i ma inny prog bolu, niektore sa zdania, ze jak one cierpialy to i ty musisz... jakies prehistoryczne myslenie...
    Jezeli chodzi o meldowanie w szpitalu, to jak ma sie cc, to trzeba sie zameldowac w szpitalu wczesniej. Wiem wlasnie, ze przy naturalnym nie ma tej potrzeby, ale radze to zrobic i zaoszczedzi sie wtedy tej papierkowej roboty, wszystkie moje kumpele, ktore rodzily naturalnie tez odwiedzaly wczesniej szpital.

d592dxu.png

zx294aq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parlinko ja bym pojechała w środę jak będzie to spotkanie informacyjne. Nic nie stracisz a moze rozwieją się wątpliwości, które Ci tu teraz zasiałysmy i namąciłyśmy w głowie. Może Twoj gin i położna mają rację :)

Alex właśnie o tym mówię...nie wiedza co nami keiruje itd. a poza tym co to kogo interesuje, najbardziej mnie tam zdrażniło jak jedna mi napisała: "ty nie urodzisz, ty poddasz się operaji wyciągnięcia z Ciebie dziecka"...normalnie natłukłabym jej po...ahhh - nie powiem. Albo takie pisanie, ze będę gorszą matką bo nie urodzę naturalnie, a jak już czytam wpisy dziewczy, ze "urodziłam sn, i jeszcze bez znieczulenia i jestem z siebie bardzo dumna" od razu jest ukąszeniem tych co rodzą przez cc...ja urodze cc i bede tak samo dumna, tak samo będe kochoac moje dziecko i będe taką samą mamą jak dziewczyny, które rodzą sn...mi nie przychodzi do głowy szykanować porodów naturalnych, i nie rozumiem czemu tam większość dziewczyn rodzących naturalnie naskakuje na cc.

• Koza Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pralinko to zaczekaj do tej wizyty z swoją lekarką i jeszcze raz na spokojnie obgadaj.
    Możesz zawsze powiedzieć ze u wujka google wyczytałaś to czy tamto i spytać czy to prawda itp.
    Powiedzcie mi o co chodzi z tym jednym tygodniem : "Bei einem Wunschkaiserschnitt werden dann schon ein Termin für eine vorstationäre Vorstellung mit Blutentnahme, Aufklärung und Vorstellung bei der Anästhesie sowie der Termin für den Kaiserschnitt etwa 1 Woche vor dem Termin vereinbart." że CC tydzień przed terminem robią czy jak?
    Już się tak zakręciłam że ciężko mi zrozumieć.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2014, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahaaaaa - Pralinko, dopiero teraz do mnie dotarło, ze Ty piszesz, ze lakarka kazała poczekać do 36 tyg. ciąży....!!!! Ale ja gapa jestem :) czyli to nie tak, ze one kazały Ci w ogóle się nie meldować tylko poczekać?

• MRC Przyjaciółka

Wysłany: 14 sierpnia 2014, 00:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex308 - też jestem zalogowana na "My polacy" i mam wrażenie że ten portal jest dla ludzi, którzy poprostu chcą komuś dowalić albo na kimś się wyżyć. Pomijając już to że niektórzy zrobili sobie z niego portal randkowy :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2014, 06:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koza ja to też tak zrozumiałam, że cc odbędzie się jakiś tydzień przed planowanym terminem porodu.

MRC o "mypolacy" juz się nie bedę wypowiadać, bo mam takie samo wrażenie jak Ty...ludzie sie tam wyładowują na sobie, i nie mozna z nimi przeprowadzic normalnej rozmowy. Więc ja już im podziekowałam, nie zamierzam się tam o nic pytać.

Dziś o 8:00 mam wizytę, nie mogę sie doczekać, nawet spać nie mogę :) Nie wiem o której dam radę Wam coś napisać, bo jedziemy jeszcze z mężem do szkoły - od października idzie na studia związane z jego pracą, dostał dofinansowanie z pracy więc korzytsa :) A później chcę wskoczyc do koleżanki do szpitala.

‹‹ 40 41 42 43 44 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ