Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Byliśmy dzisiaj na wieczorze informacyjny i jesli ciąża przebiega prawidłowo i nie ma wskazań lekarskich do cc to nie tzeba się meldować tylko przyjeżdżać i rodzić
Stawiają na naturalny poród z PDA, można też rodzić w wodzie bez probemu bo każda sala jest super wyposażona. -
nick nieaktualnyAgagita - jejciu, już miesiac. A dopiero co obie a Annaki wylądowałyscie w szpitalach
Z dziećmi czas pędzie pewnie znacznie szybciej niż nam cieżarówom
MRC - tu w DE PDA jest normą, wręcz dziwią się podobno jak nie chcesz czego oczywiście Ci nie zabroniąJa jakbym musiała rodzć naturalnie to chyba ze wszystkii znieczulaczami jakie są możliwe i dodatkowo w wodzie, ale tak się nie da...albo znieczulenie albo woda
-
Cześć
agagita- ale ten czas zapierdziela ,synuś pewnie już "kawał chłopca"
Pralinko - fajnie że zaliczyłaś te spotkanie , rozwiałaś wątpliwości i pewnie mniej się stresujesz?
Ja tradycyjnie wróciłam z Lidla
Kupiłam już na większy rozmiar (74/80) Nince tą bluzę pluszową i spodenki, te bluzeczki w dwupaku i pościel z Kubusiem Puchatkiem.
Jeszcze dostałam e-mail że wózek dojdzie nam dziś do 12 godziny.
Pomimo że spałam w ciągu ostatnich 2 dni z 2 godziny jestem zadowolona
Miłego Dnia!https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
nick nieaktualnyKoza a jaki wózek w końcu zamówiliscie? Albo zapomniałam albo przegapiłam
Jak już go rozpakujesz to koniecznie opisz wrażenia
Zamawiałaś gdzies tu w DE czy w PL?
Aha a odnośnie tego co pisałaś o majstrach...podobno za załatanie tych trzech dziur w tynku nasza spółdzielnia zapłaciła rachunek 250e...śmiech na sali! Dopytam jeszcze o to dokladnie mężulka. -
Monika- zamówiliśmy na ebay.de ale wózek Polskiego producenta : http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=171018500052&ssPageName=ADME:L:OU:DE:3160 kolor M5.
Oki,napisze jak rozpakuje jak mi się podoba.
Nic tylko być Majstrem w takim raziehttps://www.maluchy.pl/li-68999.png -
Witam! byłam wczoraj u diabetologa i z moją cukrzycą nie jest tak źle, insulina mi nie grozi a pomiary cukru mam robić tylko co drugi dzień. Oczywiście dieta zostaje, ale już ją opanowałam i w sumie takie zdrowe odżywianie wyjdzie nam obu na zdrowie.
Dostałam też od ginki nakaz przyjmowania żelaza 3 razy dziennie ale to chyba w ciąży dosyć powszechne.
Miałam dziś umyć pozostałe okna (bo całą akcję podzieliłam sobie na raty) ale od rana świeci piękne słońce więc chyba przełożę to na kiedy indziej. Niestety nie mam tu nikogo kto mógłby pomóc mi w takich czynnościach
Ja jeszcze nie rozmawiałam z lekarzem ani położną o porodzie, w sumie mam jeszcze 3 miesiące do godziny 0 ale dobrze by było już coś na ten temat wiedzieć. Na razie obstawiam sn, chciałam w wodzie ale przy cukrzycy podobno ta opcja odpada. Muszę poczytać trochę o rodzajach znieczulenia bo tak całkiem na żywca to nie wiem czy dałabym radę...MonikaDM lubi tę wiadomość
29.11.2014 - Simon - moje Szczęście -
nick nieaktualnyKoza wrote:Monika- zamówiliśmy na ebay.de ale wózek Polskiego producenta : http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=171018500052&ssPageName=ADME:L:OU:DE:3160 kolor M5.
Oki,napisze jak rozpakuje jak mi się podoba.
Nic tylko być Majstrem w takim razie
Kurcze fajowyNapisz, napisz...bo ja już mam pełna głowę od tych wózków, w przysżłym tygodiu będziemy w PL więc coś obejrzymy.
a co do zostania majsterm, to juz wczoraj zapowiedziałam mężowi co by się przekwalifikował może -
nick nieaktualnymała M wrote:Witam! byłam wczoraj u diabetologa i z moją cukrzycą nie jest tak źle, insulina mi nie grozi a pomiary cukru mam robić tylko co drugi dzień. Oczywiście dieta zostaje, ale już ją opanowałam i w sumie takie zdrowe odżywianie wyjdzie nam obu na zdrowie.
Dostałam też od ginki nakaz przyjmowania żelaza 3 razy dziennie ale to chyba w ciąży dosyć powszechne.
Miałam dziś umyć pozostałe okna (bo całą akcję podzieliłam sobie na raty) ale od rana świeci piękne słońce więc chyba przełożę to na kiedy indziej. Niestety nie mam tu nikogo kto mógłby pomóc mi w takich czynnościach
Ja jeszcze nie rozmawiałam z lekarzem ani położną o porodzie, w sumie mam jeszcze 3 miesiące do godziny 0 ale dobrze by było już coś na ten temat wiedzieć. Na razie obstawiam sn, chciałam w wodzie ale przy cukrzycy podobno ta opcja odpada. Muszę poczytać trochę o rodzajach znieczulenia bo tak całkiem na żywca to nie wiem czy dałabym radę...
To dobrze, ze cukrzyca utrzymana w ryzach. A co do okien, ja etż musze umyć, ale jakoś się boję...nie wiem dlaczego...zastanawiałam się czy by kogoś nie wynająć co by mi te okna umył...a z położną ostatio rozmawiałam, ale umówimy sie dopiero dokłądnie na spotkanie w połowie wrzesia, wtedy jeszcze raz się zdzwonimy i ustalimy termin, wtedy będę mieć ok. cztery miesiące do końca ciąży. -
mala M- fajnie że z cukrem nie jest zle a dieta jak piszesz wyjdzie wam na dobre
O tak sprzątanie , ja już teraz ograniczyłam się do generalnych porządków raz w tygodniu. Codziennie to tylko odkurzę,zetrę kurze , ugotuje obiad i resztę dnia się obijam
Monika- nie ma co za dużo się zastanawiać nad wózkiem a tym bardziej czytać ,albo kupisz jakiegoś "pewniaka" z tych co kobiety polecają albo jakiś Ci się spodoba jak go zobaczysz.
Ja jak popatrzyłam jakie wózki mają Niemcy to porażka:mało który ma pompowane koła, wszystkie są czarne ,jakoś z nimi śmigają i jest ok.
Od biedy jak się nie sprawdzi mój to kupie za X czasu jeszcze spacerówkę.
Jedziemy dziś robić i my termin na oglądanie szpitala.
EDYTUJE:
Kobiety nie szalejcie z oknami , mi mąż umył (jak to inna sprawa ale przymknełam oko) Moja mama jak się wzieła za okna będąc ze mna w ciąży to trafiła do szpitala.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2014, 10:17
https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
Monika z tymi oknami w ciąży to jest tak, że od trzymania rąk w górze może się zakręcić w głowie i można upaść, a jak się stoi na krześle to może być niebezpieczne. Ja mam okna jakoś dziwnie nisko że wszystkie dosięgam z podłogi i w ciąży myłam je już chyba 4 razy bo mieszkam na parterze przy ulicy i szybko są brudne. Ale każdy jest inny, ostrożność w naszym stanie jak najbardziej wskazana.
Koza - też z chęcią przeczytam opinię o wózku:) bardzo ładny!29.11.2014 - Simon - moje Szczęście -
nick nieaktualnyA to ja musże na drabinie stać, żeby swoje umyć, ale ja też niska jestem, jakby mi sie łaskawie urosło z 10 cm to dostałabym te moje bo też jakoś super wysokie nie są, ale cóż z tego jak sie jest kurduplem co ma ledwo 155 cm
U mnie na szczęście nie brudzą się bo mieszkam na 3 piętrze i nie mam ulicy pod oknami, ale ja nie mam firan w oknach i widać takie zacieki po deszczu jak zaświeci słońce, ja nawet mogę ram nie myć przez pół roku tylkowystarczyłoby same szyby przetrzeć jakby sie tak głębiej zastanowić...
-
Nastawiam się na poród sn i jeśli moje rozwarcie z godziny na godzinę będzie fajnie się zwiększać (czyt. ból będzie do zniesienia, zadziałają geny moja mama rodziła mnie w 2godziny)to być może nie skorzystam. Gdyż PDA mogą podać gdy rozwarcie jest max. 6cm bo potem to już za późno.. Więc po peirwsze zobaczę z jakim rozwarciem przyjadę do szpitala, w jakich odstępach ono będzie się powiększać i najważniejsze jaki to będzie ból w swej mocy..Może być tak że będzie mnie od początku tak bolało że przy wejściu będę już krzyczeć 'PDA bitteeee bittttteeee'
I tak jak dziewczyny piszą tutaj PDA traktują jak paracetamol..Przynajmniej Ja takie wrażenie odnoszę..A Ty chcesz PDA? Poodbno rozluźnia ciężarną (oczywiście skurcze czujemy a jesli nie to jakiś zastrzyk dodają bo jednak każdy organizm jest inny i różnie może je przyjąć)i tym samym przyspiesza poród..
Dziewczyny co myślicie na temat tego znieczulenia PDA..
W sumie jakby tak się zastanowić to wszytsko czy to znieczulenia, czy poród sn, cc ma swoje plusy i minusy dla kobiety rodzącej i dziecka..
Koza-->gratuluję zakupu wózka!
My kupiliśmy ten wózek:
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2014, 11:21
-
Pralinko - ja Ci nie doradzę w sprawie znieczuleń ,ale chyba też jak Monika brałabym wszystko co dają
Wózek macie super,zrobi furorę na ulicy i ludzie będą się oglądać
Mój też przyszedł i jestem zadowolona:
Ten ciemniejszy kolor jest jaśniejszy niż na zdjęciu , fajnie się prowadzi i jest masywniejszy niż mi się wydawało.
W zestawie jest wszystko ,z pierdół : torba, uchwyt na butelkę , przewijak rolowany, moskitery ,folia przeciwdeszczowa.
W Gondoli jest unoszony zagłówek ,wyściółka i podusia w komplecie- sama wpięłam ją i nie jest ciężko.
Spacerówkę założymy już z mężem,niech też ma frajdę.
Fotelik ma adaptery w komplecie ,więc nie trzeba dokupywać i można sobie wpiąć w stelaż.
Myślę że jak ktoś nie może dużo wydać na wózek i chce kupić wszystko w zestawie to jest dobra opcja.
https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
nick nieaktualnyKoza - wózek jest super. Ja wlaśnie póki co upatrzyłam Camarelo Carera, ale wszyscy straszą wysokością tego wózka, a jak sie orientowałam to wcale aż taki wysoki nie jest, bo wiele wózków jest podobnej wysokości. Teraz do tego podoba mi się Twój i Agitki - jej akurat widziałAm na żywo
A tak z ciekawości wiesz ile ten Twój ma wysokości od ziemi do czubka budy z gondoli. Ja też nie chcę wózka zbyt drogiego, bo niby mam w zamiarze użytkować go długo, ale jak mi odwali i stwierdzę za 1,5 roku, ze chcę wózek lekki typu parasolka, to nie bedzie mi żal.
Wózek Pralinki, jest dla mnie zbyt ekstrawaganckiAle u mie w pobliżu mieszka mama, która ma taki wózek i jest zadowolona, jedno co i sie w nim naprawde podoba to zdaje się ze w nim można wlasnie regulować wysokość gondoli i spacerówki.
-
Monika- pisałaś że jesteś drobną kobietką to dobrze by było jakbyś na żywo się przypasowała do wózka. Wózek ma około 120cm na stronie aukcji jest napisane 119cm , ja mam 170cm wzrostu to sięga mi trochę ponad łokieć jak ustane przy budzie.
Ten wózek idzie w Polsce zobaczyć na żywo , tu masz ich stronę :
http://www.babymerc.pl/ są inne modele i adresy stacjonarnych sklepów,ten mój akurat w Polsce ma nazwę Maylo za 1290zl.https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
pralinka zastanawiam się nad tym znieczuleniem bo nie wiem jaka jest moja granica wytrzymałości na ból :)Ale nie znam nikogo kto je miał, bo w Polsce chyba niechętnie proponują. A zależy mi właśnie na opinii takiej osoby, która przez to przechodziła. Dziś jadę do szpitala na Elterninformationsabend. My kupiliśmy wózek w PL. Chciałam Wam pokazać zdjęcie ale nie wiem jak je wrzucić
-
Hej hej,wózki macie super
My po wizycie u pediatry, waga jakaś dziwna bo mała waży niby 4220 a 2 tyg temu było 4050, ale ogólnie w przybieraniu na miesiąc mieści się w normie, zresztą to ważenie to też takie na szybko go ona skakała na wadze i było raz 4400 raz 4200 wiec nie wiadomo, mieliśmy USG bioderek i jest niby ok ale na granicy i przez najbliższy miesiąc musimy wkładać na pampersa pieluchę tetrową żeby nóżki rozchodziły się na boki, niby tak na wszelki wypadek. A i też kupilam dzisiaj w lidlu sztruksy, rajtuzki, bluzę
Co do witamin to mamy kolejna receptę na wit d, to się podaje do roku, wit k podają na wizycie
A za miesiąc pierwsze szczepienia