X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie Koza większość tych wózków jest taka wysoka. Więc chyba będe musiała przeżyć, b spacerówki sa już nizsze :) A z kolei te co są niższe (np. ok 110 cm) to praktycznie wcale mi się nie podobają - przynajmiej nie znalazłam takiego. Kiedys wózki były takie wysokie, ze nie było widać nikogo znad budy i kobiety żyły, więc w razie czego ja też przezyję :)

Annaki - jak przybiera zgodnie z normami to jest ok. Dobrze, ze reakcja na bioderka szybka bo póki co móże pieluszka wystarczy, a później mogło by być gorzej. następnym razem pewni juz będzie wszystko ok. Annaki a dla takiego maluszka wygodne są rajstopki? W sensie dla Ciebie do zakładania małej, bo jej to pewnie wszystko jedno czy rajstopki czy śpiochy.

Ja dziś do Lidla sie awet nie wybierałam, bo małe ciuszki już mam, a jutro jedziemy do PL i moja mama już zapowiedziała zakupy, więc się wstrzymałam z lidlem :)

• pralinka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MRC wrote:
    pralinka zastanawiam się nad tym znieczuleniem bo nie wiem jaka jest moja granica wytrzymałości na ból :)Ale nie znam nikogo kto je miał, bo w Polsce chyba niechętnie proponują. A zależy mi właśnie na opinii takiej osoby, która przez to przechodziła. Dziś jadę do szpitala na Elterninformationsabend. My kupiliśmy wózek w PL. Chciałam Wam pokazać zdjęcie ale nie wiem jak je wrzucić :/
    34bwdzu5bv8ob7bu.png
    Ja wczoraj byłam na taki wieczorze w szpitalu (pisałam Wam), fajna sprawa.
    Ty skłaniasz się ku porodowi sn czy cc?
    Nie wiem jak to jest w PL z tym znieczuleniem, ale pewnie jak Nas zacznie zarąbiście boleć to będziemy błagać o znieczulenie..
    A zdjęcia wrzucasz przez http://pl.tinypic.com/
    Jak coś to pytaj:)

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koza - naprawde fajny wózek za tę cenę. Ja myślałam o podobnym jak Monika - camarelo sevilla ale jest dość drogi / W De 419€ , w Pl- 1400zł/ a ten Twój chyba ma jeszcze więcej pierdółek no i fajniejszą torbę :-) czy to wszystko za cenę 249,99€? Bo nie znam niemieckiego zbyt dobrze. Czasem piszą cenę a potem się dowiadujesz że wiele trzeba dokupić..
    Pralinka- Twój piękny na zdjęciu, możesz podać linka co to za model i firma?
    Moja koleżanka miała znieczulenie- jak lekarz na nią spojrzał podczas akcji porodowej to sam jej zaproponował- bo stwierdził, że nie wytrzyma:-) no i mówila, że super, ból jest ale nieporównywalny z naturalnym

relgi09kfo915nes.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze jak sie robi ten suwaczek bo nie mogę znaleźć..

relgi09kfo915nes.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te rajstopki to rozmiar 62/68 jak wszystkie te ubranka a wiadomo tutejsze 62 to hoho :-) trochę duże :-) ,jedynie te spodnie mogę pomału zakładać i podwinąć nogawke bo reszta jeszcze poczeka, a wogole te rajstopki to mają mega długie te "nogawki" chyba dziecko chodzące jeszczey w nie wejdzie :-) . ja je wziełam ze wzgledu na to że mam dużo sukienek a nie mam co małej założyć na nóżki, bo już trochę za zimno na gołe a getrow takich małych też nie znalazłam a ona ma dopiero 55 cm :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze co do tego USG bioderek to zobaczcie same, bez problemy robią na wizycie a w Polsce koleżanki rejestrowały dzieci jak jeszcze były w ciąży bo terminy na za 3 miesiące lub dalej...

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Koza Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki- Na pewno z wagą malutkiej wszystko ok , jeszcze jak się ruszała to wiadomo że różnie pokazuje :) A bioderka już przypilnują. Pozdrawiam :)
    Monika- kiedyś był wszystkiego mniejszy wybór to ludzie tak nie wydziwiali ,a teraz centymetr w tą to zle, kilogram więcej też.
    jola- tak ,wszystko jest w cenie i nawet jeszcze więcej niż na zdjęciu. Za przesyłkę też nie płacisz i przyszedł szybko bo zamówiłam w weekend, a zanim dostał pieniądze itp. a dziś już mam.
    A suwaczek robisz tak : kliknij na któryś z naszych ,przeniesie Cie do strony i tam jak już wszystko wypełnisz ,skopiujesz link na forum i wstawisz w swoim profilu w opis.
    Super już mi kotka siedzi w koszu na zakupy pod wózkiem :D
    Lecę dokończę obiad.

MonikaDM lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • MRC Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka ja chcę sn. A to nasz wózek.
    n1rrm1.jpg

34bwdzu513rraebk.png
    34bwdzu5uz67c4l5.png

• pralinka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jola83 wrote:
    Koza - naprawde fajny wózek za tę cenę. Ja myślałam o podobnym jak Monika - camarelo sevilla ale jest dość drogi / W De 419€ , w Pl- 1400zł/ a ten Twój chyba ma jeszcze więcej pierdółek no i fajniejszą torbę :-) czy to wszystko za cenę 249,99€? Bo nie znam niemieckiego zbyt dobrze. Czasem piszą cenę a potem się dowiadujesz że wiele trzeba dokupić..
    Pralinka- Twój piękny na zdjęciu, możesz podać linka co to za model i firma?
    Moja koleżanka miała znieczulenie- jak lekarz na nią spojrzał podczas akcji porodowej to sam jej zaproponował- bo stwierdził, że nie wytrzyma:-) no i mówila, że super, ból jest ale nieporównywalny z naturalnym
    To jest Stokke, tutaj pierwszy lepszy link:
    http://www.ebay.de/itm/6-Monate-alt-Stokke-Xplory-Komplettausstattung-Black-Melange-/191292992025?pt=DE_AllesUmsKind_Baby_Kinderwagen_Buggies&hash=item2c89f36a19

Nam zależało na stosunkowo lekkim i zgrabnym wózku, gdyż w większości bedę się sama przemieszczać więc musze dać radę go sama bez problemu podnieść, złożyć itd. i musiał się mieścić do mojego bagażnika w aucie bez problemu.

Co do suwaczka to wpisz w google i wyskoczy Ci co i jak zrobić krok po kroku

• Mili Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, co do znieczulenia, to koleżanka z kursu językowego, szczerze je polecała. To była jej druga ciąża, pierwsza poród bez znieczulenia, bardzo przykre doświadczenie, ból okropny i drugi ze znieczuleniem tutaj w Niemczech:)Odradzała szczerze cc a polecała poród ze znieczuleniem. Też się zastanawiam nad znieczuleniem, które jest "jak piszą" korzystne również dla dziecka.

Fasolka
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mili wrote:
    Hejka, co do znieczulenia, to koleżanka z kursu językowego, szczerze je polecała. To była jej druga ciąża, pierwsza poród bez znieczulenia, bardzo przykre doświadczenie, ból okropny i drugi ze znieczuleniem tutaj w Niemczech:)Odradzała szczerze cc a polecała poród ze znieczuleniem. Też się zastanawiam nad znieczuleniem, które jest "jak piszą" korzystne również dla dziecka.
    Też słyszałam pozytywy właśnie na temat porodu sn+znieczulenie. Ja obawiam się ze bez znieczulenia będę się megaaa zwijała z bólu, noooo chyba że los się uśmiechnie i akcja porodowa nastąpi stosunkowo szybko...ale to jak trafić 6 w totka:)

• Mili Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pralinko właśnie tego samego się boję, moje siostra rodziła 24 godziny w okropnych bólach i mówi, że nigdy więcej bez znieczulenia, a druga dosłownie chwilkę...Ja bardzo się boję, że ból będzie tak silny ,że nie dam rady sama urodzić i jeszcze zaszkodzę maleństwu. To właśnie jak z tą 6 w totka:)

Fasolka
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki jak szukasz leginnsow to w zemanie albo kiku dostaniesz na bank :)

wozki sliczne ja kupilam wozek uzywany w pl za spacerowke i gleboki dalam 650 zl a gotelik tez kupilam uzywany maxi cosi bedzie pasowac na moj stelaz i dalam 150 zl

co do PDA to jesli bede rodzic naturalnie to bym chciala bo wiem jak jest rodzic bez niego masakara ale nie wiem jak to bedzie bo z synem nie jechalam przy pierwszych bolach do szpitala bo po co sie meczyc w szpitalu i jak dojechalam to mialam 7-8 cm rozwarcia

ja mam taki wozek rozowy
    http://allegro.pl/tako-captiva-turbo-dream-wozek-wielofunkcyjny-3w1-i4486247331.html

• annaki Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dowiedzcie się wcześniej czy można wykonać jakieś badanie na krzepnięcie krwi, bo koleżanka która rodziła tutaj w de i miała mieć PDA miała właśnie takie zaburzenie krzepnięcia krwi czego w życiu by nie podejrzewała i znieczulenia nie mogli jej podać przez co rodziła 15 godzin bez niczego :-(

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia 2014, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a wiecie jak to jest tutaj z wolnym dla taty po urodzeniu dziecka bo w pl jest 2 tygdnie a sylyszalam ze tu tego nie ma i tylko sa 2 dni okolicznosciowego urlopu a jak sie chce wiecej to trzeba normalny wziasc to prawda???

• Koza Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Co wózek to ładniejszy , nasze maluchy będą miały fajne wózki - nie to co małe "kartofelki" :P
    Aniolku mój bierze urlop normalnie na ten czas ... no powiedzmy że normalnie bo:
    wczoraj byłam zrobić wizytę na zwiedzanie szpitala i mam ją uwaga : 9 WRZEŚNIA :/
    Męża szef idzie na urlop 6 września więc do tego czasu urlop musi wziąć, a ja jeszcze nie będę nic wiedziała.
    Jeszcze byłaby opcja przełożyć ten termin na zwiedzanie rano i wtedy bym miała 2 czy tam 3 września , ale znów nie wiem czy tak wcześnie to mi coś powiedzą.
    Jestem w czarnej dup.e.

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • Mili Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie na krzepnięcie krwi - nie słyszałam. Jak będę już miała kontakt z położną to się na pewno zapytam.
    Co do urlopu dla taty to słyszałam, że nawet można do 12 miesięcy ok 70% płatny. Nawet jeśli żona nie pracuje, ale sama jestem bardzo ciekawa czy na pewno tak jest. Jeszcze muszę sprawdzić te informacje, myślę, że w Familienkasse powinni udzielić mi tych informacji, ale oczywiście tutaj niczego nie jestem pewna;)

Fasolka
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tak ale nie chodzi mi o taki urlop tylko o platny 100 %

• pralinka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koza wrote:
    Hej :)
    Co wózek to ładniejszy , nasze maluchy będą miały fajne wózki - nie to co małe "kartofelki" :P
    Aniolku mój bierze urlop normalnie na ten czas ... no powiedzmy że normalnie bo:
    wczoraj byłam zrobić wizytę na zwiedzanie szpitala i mam ją uwaga : 9 WRZEŚNIA :/
    Męża szef idzie na urlop 6 września więc do tego czasu urlop musi wziąć, a ja jeszcze nie będę nic wiedziała.
    Jeszcze byłaby opcja przełożyć ten termin na zwiedzanie rano i wtedy bym miała 2 czy tam 3 września , ale znów nie wiem czy tak wcześnie to mi coś powiedzą.
    Jestem w czarnej dup.e.
    Ojoj czemu tak?Nie macie ogólnego InfoAbend?
    U Nas takiowe było, przyszło ok. 60-70 osób i wszyscy wspólnie zwiedzaliśmy szpital itd. Było wiele pielęgniarek, które można było spytać jak toś miał jakieś pytania. Poza tym jedna oprowadzająca ogólnie mówiła co i jak...

Co do wolnego to mój mąż wykorzysta dwa tygodnie urlopu wakacyjnego, a tak normalnie to pewnie 2 dni by dostał i tyle. Dlatego też w tym roku nie miał wakacyjnego urlopu, bo 'oszczędzał' dni aby wykorzystać właśnie w momencie przyjścia na świat Maleństwa. Z pewnością ma 1 dzien (od firmy) jak wszytsko się zacznie, a potem swój urlop musi wykorzystać. Myślę że tutaj w DE wiele zależy od tego gdzie się pracuje i na jakich warunkach.

• pralinka Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolek93 wrote:
    no tak ale nie chodzi mi o taki urlop tylko o platny 100 %
    Podejrzewam że jako takiego płatnego 100% np. na miesiąc czasu czy dwa, raczej firmy nie dają z racji tego że dziecko sie komuś rodzi (co najwyżej 1-2 dni w stylu 'urlopu okolicznosciowego' można wziąć). A tak to raczej działa to na takich zasadach 'urlopu wakacyjnego' i wtedy jest 100%płatne..Jak ktoś wie że musi będzie rodzić dziecko to 'oszczędza' sobie ten urlop płatny aby wykorzystać go własnie w momencie przyjścia na świat dziecka. Ale tak jak pisałm wyżej, wiele z pewnością zależy od fimy, rodzaju umowy na jaką mąż jest zatrudniony itp. itd.

‹‹ 46 47 48 49 50 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ