Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNo właśnie Koza większość tych wózków jest taka wysoka. Więc chyba będe musiała przeżyć, b spacerówki sa już nizsze A z kolei te co są niższe (np. ok 110 cm) to praktycznie wcale mi się nie podobają - przynajmiej nie znalazłam takiego. Kiedys wózki były takie wysokie, ze nie było widać nikogo znad budy i kobiety żyły, więc w razie czego ja też przezyję
Annaki - jak przybiera zgodnie z normami to jest ok. Dobrze, ze reakcja na bioderka szybka bo póki co móże pieluszka wystarczy, a później mogło by być gorzej. następnym razem pewni juz będzie wszystko ok. Annaki a dla takiego maluszka wygodne są rajstopki? W sensie dla Ciebie do zakładania małej, bo jej to pewnie wszystko jedno czy rajstopki czy śpiochy.
Ja dziś do Lidla sie awet nie wybierałam, bo małe ciuszki już mam, a jutro jedziemy do PL i moja mama już zapowiedziała zakupy, więc się wstrzymałam z lidlem -
MRC wrote:pralinka zastanawiam się nad tym znieczuleniem bo nie wiem jaka jest moja granica wytrzymałości na ból :)Ale nie znam nikogo kto je miał, bo w Polsce chyba niechętnie proponują. A zależy mi właśnie na opinii takiej osoby, która przez to przechodziła. Dziś jadę do szpitala na Elterninformationsabend. My kupiliśmy wózek w PL. Chciałam Wam pokazać zdjęcie ale nie wiem jak je wrzucić
Ty skłaniasz się ku porodowi sn czy cc?
Nie wiem jak to jest w PL z tym znieczuleniem, ale pewnie jak Nas zacznie zarąbiście boleć to będziemy błagać o znieczulenie..
A zdjęcia wrzucasz przez http://pl.tinypic.com/
Jak coś to pytaj:) -
Koza - naprawde fajny wózek za tę cenę. Ja myślałam o podobnym jak Monika - camarelo sevilla ale jest dość drogi / W De 419€ , w Pl- 1400zł/ a ten Twój chyba ma jeszcze więcej pierdółek no i fajniejszą torbę czy to wszystko za cenę 249,99€? Bo nie znam niemieckiego zbyt dobrze. Czasem piszą cenę a potem się dowiadujesz że wiele trzeba dokupić..
Pralinka- Twój piękny na zdjęciu, możesz podać linka co to za model i firma?
Moja koleżanka miała znieczulenie- jak lekarz na nią spojrzał podczas akcji porodowej to sam jej zaproponował- bo stwierdził, że nie wytrzyma:-) no i mówila, że super, ból jest ale nieporównywalny z naturalnym
-
Te rajstopki to rozmiar 62/68 jak wszystkie te ubranka a wiadomo tutejsze 62 to hoho trochę duże ,jedynie te spodnie mogę pomału zakładać i podwinąć nogawke bo reszta jeszcze poczeka, a wogole te rajstopki to mają mega długie te "nogawki" chyba dziecko chodzące jeszczey w nie wejdzie . ja je wziełam ze wzgledu na to że mam dużo sukienek a nie mam co małej założyć na nóżki, bo już trochę za zimno na gołe a getrow takich małych też nie znalazłam a ona ma dopiero 55 cm
-
annaki- Na pewno z wagą malutkiej wszystko ok , jeszcze jak się ruszała to wiadomo że różnie pokazuje A bioderka już przypilnują. Pozdrawiam
Monika- kiedyś był wszystkiego mniejszy wybór to ludzie tak nie wydziwiali ,a teraz centymetr w tą to zle, kilogram więcej też.
jola- tak ,wszystko jest w cenie i nawet jeszcze więcej niż na zdjęciu. Za przesyłkę też nie płacisz i przyszedł szybko bo zamówiłam w weekend, a zanim dostał pieniądze itp. a dziś już mam.
A suwaczek robisz tak : kliknij na któryś z naszych ,przeniesie Cie do strony i tam jak już wszystko wypełnisz ,skopiujesz link na forum i wstawisz w swoim profilu w opis.
Super już mi kotka siedzi w koszu na zakupy pod wózkiem
Lecę dokończę obiad.
MonikaDM lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
jola83 wrote:Koza - naprawde fajny wózek za tę cenę. Ja myślałam o podobnym jak Monika - camarelo sevilla ale jest dość drogi / W De 419€ , w Pl- 1400zł/ a ten Twój chyba ma jeszcze więcej pierdółek no i fajniejszą torbę czy to wszystko za cenę 249,99€? Bo nie znam niemieckiego zbyt dobrze. Czasem piszą cenę a potem się dowiadujesz że wiele trzeba dokupić..
Pralinka- Twój piękny na zdjęciu, możesz podać linka co to za model i firma?
Moja koleżanka miała znieczulenie- jak lekarz na nią spojrzał podczas akcji porodowej to sam jej zaproponował- bo stwierdził, że nie wytrzyma:-) no i mówila, że super, ból jest ale nieporównywalny z naturalnym
http://www.ebay.de/itm/6-Monate-alt-Stokke-Xplory-Komplettausstattung-Black-Melange-/191292992025?pt=DE_AllesUmsKind_Baby_Kinderwagen_Buggies&hash=item2c89f36a19
Nam zależało na stosunkowo lekkim i zgrabnym wózku, gdyż w większości bedę się sama przemieszczać więc musze dać radę go sama bez problemu podnieść, złożyć itd. i musiał się mieścić do mojego bagażnika w aucie bez problemu.
Co do suwaczka to wpisz w google i wyskoczy Ci co i jak zrobić krok po kroku -
Hejka, co do znieczulenia, to koleżanka z kursu językowego, szczerze je polecała. To była jej druga ciąża, pierwsza poród bez znieczulenia, bardzo przykre doświadczenie, ból okropny i drugi ze znieczuleniem tutaj w Niemczech:)Odradzała szczerze cc a polecała poród ze znieczuleniem. Też się zastanawiam nad znieczuleniem, które jest "jak piszą" korzystne również dla dziecka.Fasolka
-
Mili wrote:Hejka, co do znieczulenia, to koleżanka z kursu językowego, szczerze je polecała. To była jej druga ciąża, pierwsza poród bez znieczulenia, bardzo przykre doświadczenie, ból okropny i drugi ze znieczuleniem tutaj w Niemczech:)Odradzała szczerze cc a polecała poród ze znieczuleniem. Też się zastanawiam nad znieczuleniem, które jest "jak piszą" korzystne również dla dziecka.
-
Pralinko właśnie tego samego się boję, moje siostra rodziła 24 godziny w okropnych bólach i mówi, że nigdy więcej bez znieczulenia, a druga dosłownie chwilkę...Ja bardzo się boję, że ból będzie tak silny ,że nie dam rady sama urodzić i jeszcze zaszkodzę maleństwu. To właśnie jak z tą 6 w totka:)Fasolka
-
annaki jak szukasz leginnsow to w zemanie albo kiku dostaniesz na bank
wozki sliczne ja kupilam wozek uzywany w pl za spacerowke i gleboki dalam 650 zl a gotelik tez kupilam uzywany maxi cosi bedzie pasowac na moj stelaz i dalam 150 zl
co do PDA to jesli bede rodzic naturalnie to bym chciala bo wiem jak jest rodzic bez niego masakara ale nie wiem jak to bedzie bo z synem nie jechalam przy pierwszych bolach do szpitala bo po co sie meczyc w szpitalu i jak dojechalam to mialam 7-8 cm rozwarcia
ja mam taki wozek rozowy
http://allegro.pl/tako-captiva-turbo-dream-wozek-wielofunkcyjny-3w1-i4486247331.html -
Dziewczyny dowiedzcie się wcześniej czy można wykonać jakieś badanie na krzepnięcie krwi, bo koleżanka która rodziła tutaj w de i miała mieć PDA miała właśnie takie zaburzenie krzepnięcia krwi czego w życiu by nie podejrzewała i znieczulenia nie mogli jej podać przez co rodziła 15 godzin bez niczego
-
Hej
Co wózek to ładniejszy , nasze maluchy będą miały fajne wózki - nie to co małe "kartofelki"
Aniolku mój bierze urlop normalnie na ten czas ... no powiedzmy że normalnie bo:
wczoraj byłam zrobić wizytę na zwiedzanie szpitala i mam ją uwaga : 9 WRZEŚNIA
Męża szef idzie na urlop 6 września więc do tego czasu urlop musi wziąć, a ja jeszcze nie będę nic wiedziała.
Jeszcze byłaby opcja przełożyć ten termin na zwiedzanie rano i wtedy bym miała 2 czy tam 3 września , ale znów nie wiem czy tak wcześnie to mi coś powiedzą.
Jestem w czarnej dup.e.https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
Badanie na krzepnięcie krwi - nie słyszałam. Jak będę już miała kontakt z położną to się na pewno zapytam.
Co do urlopu dla taty to słyszałam, że nawet można do 12 miesięcy ok 70% płatny. Nawet jeśli żona nie pracuje, ale sama jestem bardzo ciekawa czy na pewno tak jest. Jeszcze muszę sprawdzić te informacje, myślę, że w Familienkasse powinni udzielić mi tych informacji, ale oczywiście tutaj niczego nie jestem pewna;)Fasolka -
Koza wrote:Hej
Co wózek to ładniejszy , nasze maluchy będą miały fajne wózki - nie to co małe "kartofelki"
Aniolku mój bierze urlop normalnie na ten czas ... no powiedzmy że normalnie bo:
wczoraj byłam zrobić wizytę na zwiedzanie szpitala i mam ją uwaga : 9 WRZEŚNIA
Męża szef idzie na urlop 6 września więc do tego czasu urlop musi wziąć, a ja jeszcze nie będę nic wiedziała.
Jeszcze byłaby opcja przełożyć ten termin na zwiedzanie rano i wtedy bym miała 2 czy tam 3 września , ale znów nie wiem czy tak wcześnie to mi coś powiedzą.
Jestem w czarnej dup.e.
U Nas takiowe było, przyszło ok. 60-70 osób i wszyscy wspólnie zwiedzaliśmy szpital itd. Było wiele pielęgniarek, które można było spytać jak toś miał jakieś pytania. Poza tym jedna oprowadzająca ogólnie mówiła co i jak...
Co do wolnego to mój mąż wykorzysta dwa tygodnie urlopu wakacyjnego, a tak normalnie to pewnie 2 dni by dostał i tyle. Dlatego też w tym roku nie miał wakacyjnego urlopu, bo 'oszczędzał' dni aby wykorzystać właśnie w momencie przyjścia na świat Maleństwa. Z pewnością ma 1 dzien (od firmy) jak wszytsko się zacznie, a potem swój urlop musi wykorzystać. Myślę że tutaj w DE wiele zależy od tego gdzie się pracuje i na jakich warunkach. -
Aniolek93 wrote:no tak ale nie chodzi mi o taki urlop tylko o platny 100 %