Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
dziewczyny super te Wasze wózki, zazdroszczę że już je macie. Mi osobiście najbliżej do tego który wstawiła MRC, bo jak już kiedyś pisałam podoba mi się kształt tej gondoli Może niedługo też się w końcu dorobię wózka bo dziś dostałam odpowiedź z JC:
przyznali mi 290 euro na ubrania ciążowe i na "Klinikbedarf" (cokolwiek to oznacza bo o tym nie pisałam ani słowa w moim podaniu ale widocznie sami lepiej wiedzą co mi jest potrzebne )!
Oprócz tego dostałam też od nich drugie pismo odnośnie wyprawki, wózka i łóżeczka, że kaska na te rzeczy jest wypłacana dopiero 8 tygodni przed terminem porodu. I że w odpowiednim czasie dostanę decyzję i pieniądze.
Rozumiem to tak, że coś tam mi jeszcze przyznają tylko nie wiadomo ile i muszę grzecznie czekać
no więc wszystko idzie po mojej myśli29.11.2014 - Simon - moje Szczęście -
nick nieaktualnyDziewczyny tu w DE nie ma urlopu "tacierzyńskiego" takiego jak w PL, czytaliśmy już o tym. Jedynie co to tata moze wziąść urlop ten płatny 70% max. 12 miesięcy, takie w 100% płatnego tutaj nie ma. Mój mąż też weźie ze 2 tygodnie takiego "zwykłego" urlopu.
Ten wózek Tako Captiva tez mi sie podoba Kurcze - wsztskomi sie podoba i mam problem
Od 14:00 jesteśmy w PL i na ten zas tutaj mam jedno bojowe zadanie - wybrać wózek!!! Mam na to jakieś 3 dni z przyszłego tygodnia -
Jeszcze co do porodu to ja tutaj znowu mam dylemat.
Moja znajoma w moim wieku (24 lata) urodzila miesiac temu naturalnie synka w PL. Mowi ze porod wspomina super i ze moglaby rodzic. Porod trwal bardzo krotko i mowi ze nie mialaby problemu by rodzic jeszcze raz, nawet na drugi dzien A tez taka szczupla przed ciaza jak ja. To teraz mam dylemat czy nie sprobowac naturalnie Bo jakby nie patrzec to chcialabym tez tak Mysle, ze mam jeszcze czas na zastanowienie, ginekolog powiedziala to samo
A co do wozka to tez wybralismy, ale bedziemy go miec dosc pozno. W sklepach nigdzie nie ma a na zamowienie bedzie dopiero od pazdziernika. -
nick nieaktualnyAgattee bo tu nie ma różnicy czy ktoś jest szczupły czy gruby Ja też mam koleżanknę chudzinkę, pupe zawsze miała taka małą, i wszyscy jej mówili ze nie ma szans na naturalny poród, a tu co? Pierwsze dziecko 1 godz. 50 minut od skurczów, ogólnie jakoś po 22:00 odeszły jej wody a przed 1:00 mały był na świecie, i drugie dziecko podobnie. Nie ma reguły, masz czas to się zastanowisz. A wózkiem to sie pochwal Wszystkie sie chwalimy
-
nam urlop platny 70 % nic nie da bo jak maz by poszedl na taki to by nam na oplaty i zycie nie starczylo ale policzylam ze 8 dni urlopu jeszcze mu przysluguje do konca roku i te 2 dni okolicznosciowego wiec bedzie miec 10 dni tyle ze bedzie musial juz miec wolne jak ja bede w szpitalu bo bedzie musial zajac sie naszym 4 latkiem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2014, 23:29
-
A z tym brakiem urlopu dla taty to mnie zmartwiłyście bo cały czas myślałam, że przysługuje przynajmniej tydzień wolnego. Też będzie trzeba wziąć normalny urlop bo nie wyobrażam sobie być sama w tych pierwszych dniach po porodzie. Nigdy nie miałam większego kontaktu z niemowlakami więc wszystkiego będę uczyła się na własnym dziecku. mam nadzieję, że instynkt macierzyński mnie nie zawiedzie...29.11.2014 - Simon - moje Szczęście
-
Witajcie
Jak coś ominę to przepraszam
Pralinko- u Nas są takie spotkania na których położne pokazują szpital ale u mnie będzie trochę inne. Będziemy tylko my konkretnie umówieni: rozmowa z ordynatorem (czy jak on się zwie) i on myślę że już tego 8 września( pomyliłam się z 9 bo 08.09)
zaplanuje termin CC ,zrobi mi usg i ctg , pozniej chyba jest rozmowa z anestezjologiem i na końcu położna nas oprowadzi ? Powypisujemy już wszystko papiery i jak przyjadę do szpitala na CC to będzie wszystko gotowe.
U mnie mąż też nie brał za dużo urlopu żeby coś mu zostało właśnie na poród, okolicznościowego jest chyba 2-3 dni tylko.
mala M- ja dostałam 225 na rzeczy dla siebie i 420 dla malucha, mi od razu wszystko wpłynęło bo pozno to złożyłam.
MRC- mi przy rzeczach dla Małej nie wstawiła kwot ,a przy tych dla mnie tak ale to tak informacyjnie ile na co mi daje bo chyba u mnie w piśmie było napisane żeby dała z cenami.
Łóżeczko mam 140/70 i kołderki 100/135, nie orientuje się z rozmiarami ale ten 100/135 to chyba taki standard tu.
Monika- powodzenia w wyborze wózka i miłego pobytu w PL!
https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
nick nieaktualnyTen urlop płatny 70% może wziąć tata nawet jak mama nie pracuje. Nawet mamy znajomych, którzy z tego skorzystali na kilka miesięcy - ona nie pracowała tutaj wcześiej (przed urodzeniem) i on wział ten urlop. Chyba jest tak, ze jak oboje pracują to może wziać jedno ale tego nie jestem pewna.
Mój P. weźmie urlop zaległy z tego roku, i troche z następnego i będzie ok.
Koza - dziękuję, w poniedziałek ida 2 miejsca oglądania na pierwszy ogień Mam nadzieję, ze więcej oglądac nie trzeba będzie -
zapomniałam napisać że byłam ostatnio w AOK z rachunkiem za badania cukru (42e) i za dodatkowe USG (28e). Tak jak mi kazali w mojej Praxis zapytałam czy jest możliwość zwrotu tych kosztów. Za USG od razu powiedzieli że nie a za cukier musieli wykonać kilka telefonów i okazało się że zwracają tylko za badanie z 50 g glukozy a ja miałam od razu 75g (a według nich to jest nowy system sprawdzania cukrzycy i nie uwzględniają tego na liście refundowanych badań). No i nic nie wspomnieli o tm co któraś z Was pisała, że do 100 euro zwracają za badania w ciąży. Ale jak wiadomo co land to inne przepisy.29.11.2014 - Simon - moje Szczęście
-
MRC wrote:i pytanie do wszystkich koleżanek.....mam łóżeczko 120/60 jaki rozmiar kołderki mam wybrać?? Czy tu są tylko 80/80 i 100/135 ??
U znajomych koleżanek okazały się one totalnie zbędne, bo dzieci się odkrywały i zdecydowanie bardziej wolały kocyk, pieluszkę, śpiworek...
Więc Ja na ten moment stawiam na kocyk i otulacz..
małaM--> Twój mąż może wziąć normalny urlop czy już go wykorzystał?
My na początku też tylko z mężem i dzidzią będziemy, potem moi rodzice przyjadą na chwilę...jakoś damy radę, instynkt z pewnością się u Ciebie obudzi jak tylko ujrzysz maleństwo. Poza tym jeszcze położna będzie pod telefonem i co jakiś czas przychodzić, wiec można dopytać/poradzić się..No i My na forum bedziemy sie wspierac w nowej dla kazdej z Nas sytuacji:) -
Mój mąż jeszcze w ogóle nie brał urlopu bo od kilku miesięcy ma nową pracę, do dnia porodu będzie w niej już ponad pół roku i mam nadzieję że wtedy będzie mógł już wykorzystać urlop ale musimy się dowiedzieć szczegółów.
Dzięki Pralinko za słowa otuchy dobrze że tu jesteście. Wiem że zawsze chętnie służycie pomocą. A zanim ja urodzę to na naszym forum będzie już sporo doświadczonych mam29.11.2014 - Simon - moje Szczęście -
jola83 wrote:Powie mi ktoś jak to jest z socjalem z jb? Czy wszyscy sie mogą starać czy tylko osoby tam zarejestrowane?
-
Koza czy Ty musiałaś przedstawiać rachunki odnoście tej wyprawki dla dziecka? Mała M a Ty musisz? I jeszcze jedno pytanie...ja w swoim piśmie pod kwotą mam w nawiasie wymienione (Babywäsche, Kinderwagen, Autokindersitz, Kinderbett mit Zubehör, Schrank) czy to oznacza że pieluch ,kosmetyków itp. nie mogę za to kupić?? Narazie nie mogę się niczego dowiedzieć bo babeczka która się nami zajmowała jest na urlopie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2014, 17:45
-
Witajcie
Jak Pralinka napisała trzeba być zarejestrowanym w JC , już kiedyś pisałam że najpierw musisz donieść dużooo dokumentów i pozniej przyznają Ci osobę do prowadzenia spraw finansowych i drugą do spraw pracy ,kursów itp.
MRC- nic nie mam wspomniane w piśmie o tym że mam przynieść rachunki, znajome też nie musiały donosić. Gdzieś ktoś pisał czy mówił że od +1000 Euro wymagają.
Zresztą ja już miałam wszystko oprócz wózka do tej pory kupione to nie mam nawet co im donieść.
Te wymienione rzeczy to tak po prostu jest napisane do czego Ci dokładają.
Możesz gdzieś dopytać ale ja bym śmiało kupiła co potrzebuje.https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
Hejka
Dzięki za informacje o jc.. widocznie wczesniej nie doczytalam:-)
Martwię się trochę moją wagą, jestem w 17 tc i przytyłam tylko 1 kg brzuch co prawda malutki jest ale to chyba za mało.. apetyt mam normalny jak przed ciążą.. już mialam sny, że czuje pierwsze ruchy dziecka i że kopie mnie tak, ze o malo mi skóra nie pęknie:-)