X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak jest ze szczepionkami dziecka? czy w pierwszej dobie szczepia dziecko w szpitalu?
    Prosze odpowiedzcie na co zwrocic uwage w tych pierwszych dniach/godzinach jeszcze w szpitalu...

• Blanka85 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy w Niemczech jest dostepna linia balsamow marki mustela? Jesli tak to gdzie najlepiej jej szukac?

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • Koza Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola- co do wagi to ja też jadłam normalnie i nie wymiotowałam a do 20tc tylko chudłam, dopiero pozniej zaczęłam przybierać. Spytaj lekarza tak dla spokoju ale masz czas na tycie :)
    Pralinka- byłam dziś u znajomej to podobno szczepią zaraz w szpitalu, a pozniej na to na co się zdecydujesz i i kasa chorych Ci zwraca za to. Nie wiem wszystkiego dokładnie bo nie drążyłam tematu.
    Blanko- ja nie doradzę nic ,używałam różnych kosmetyków.

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Koza:-) jak pytam koleżanki to wszystkie już w połowie ciąży ważyły średnio 3-5 kg wiecej.

relgi09kfo915nes.png
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koza wrote:
    Jola- co do wagi to ja też jadłam normalnie i nie wymiotowałam a do 20tc tylko chudłam, dopiero pozniej zaczęłam przybierać. Spytaj lekarza tak dla spokoju ale masz czas na tycie :)
    Pralinka- byłam dziś u znajomej to podobno szczepią zaraz w szpitalu, a pozniej na to na co się zdecydujesz i i kasa chorych Ci zwraca za to. Nie wiem wszystkiego dokładnie bo nie drążyłam tematu.
    Blanko- ja nie doradzę nic ,używałam różnych kosmetyków.
    Kochana, a wiesz może co to za szczepionka lub coś? Z chęcią bym poczytała w necie..

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, ja tez w De siedze. Juz chyba z 7 lat :)

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • mała M Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MRC ja nie muszę przedstawiać rachunków ale na razie mam tylko przyznaną kasę na ubrania ciążowe, bo na rzeczy dla dziecka jest u mnie za wcześnie.
    Jola, wagą się nie martw, jeżeli lekarz mówi że wszystko jest w normie to tak jest. Ty nie musisz przytyć za dużo, ważne żeby dziecko miało odpowiednią wagę a na tym etapie każde waży baaardzo malutko. Ja w 17 tygodniu miałam +2 kg (i od tego momentu kilogramy szybciej przybywały) a teraz mam +7 i powiem nieskromnie, że nie wyglądam źle bo wszystko chyba w brzuszek idzie. Ale każda ciąża jest inna, nie ma co za dużo porównywać.
    PsotkaKotka - witamy na forum! Widzę, że to początek ciąży, gratuluję! dosyć szybko się dowiedziałaś o odmiennym stanie :) Napisz coś więcej o sobie.

29.11.2014 - Simon - moje Szczęście
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dowiedzialam sie w 12dpo.
    Staralismy sie jakies 2 lata. Mialam isc na laparoskopie ale sie wstraszylam i postawilam na medycyne alternatywna. Od 3 miesiecy chodzilam na akupunkture i sie udalo :)

Mieszkam w bylam DDR. Pracuje na uniwerku, ale niestety umowa koncz mi sie w styczniu :/

Mili lubi tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka ja zaliczylam w nocy szpital bo mialam takie dziwne bole szly od kregoslupa i dosc bolesne wiec prawie o ponocy zladowalam w szpitalu tam zrobili KTG jakies tam male skurcze wyszly zbadali mnie zrobili usg i stwierdzili ze wszystko jest oki szyjka sie nie skraca jedyne czego nie zrozumialam to cos o nerkach moich ale to lekarka powiedziala ze jak pojde do swojej to mi wyjasni o co chodzi mam wizyte za tydzien wiec mowili ze moge isc teraz a moge poczekac bo nic sie nie dzieje wiec jak nie bedzie nic bolec to zaczekam bo po co mam dzis isc jak w nocy wszystko dobrze sprawdzili ale stracha sie najadlam

witam nowa przyszla mamme :)

• pralinka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jola83 wrote:
    Dzięki Koza:-) jak pytam koleżanki to wszystkie już w połowie ciąży ważyły średnio 3-5 kg wiecej.
    A Ty ile przytyłaś do tej pory?
    Mój lekarz mówi że 1,5kg na miesiąc jest prawidłowe.
    Ja miałam okres że przez miesiąc waga stała w miejscu (gdzieś w ok. 25tc)
    Tak po 1,5 kg/msc zaczęłam przybierać od ok. 17tc, wczesniej w zasadzie prawie nic..
    PsotkaKotka, witaj. Jak się czujesz? Sam początek ciąży u Ciebie, zyczę więc spokojnego czasu:)

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pralinka - dziekuje, czuje sie bardzo dobrze. Nie mam zadnych mdlosci, nei jestem jakos nadmiernie zmeczona. Jedynie to bol piersi mi przeszkadza ale to sa uroki ciazy :)

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    Pralinka - dziekuje, czuje sie bardzo dobrze. Nie mam zadnych mdlosci, nei jestem jakos nadmiernie zmeczona. Jedynie to bol piersi mi przeszkadza ale to sa uroki ciazy :)
    O takkkkk tych uroków ciąży będzie przybywać z tyg na tydzień:)

• wczesniaczek Nowa

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny :) tez jestem tu nowa. mieszkam w lipsku od 2 lat okolo. akutalnie to moja 2 ciaza (pierwsza niestety nie rozwijala sie - mialam zabieg w marcu) ,mam do Was pytanie, jestescie/bylyscie na jakis lekach wspomagajacych ciaze? jak czytam przerozne fora to masa dziewczyn po poronieniu czasem nawet profilaktycznie po zajsciu w ciaze, jesli isnieje jakies ryzyko, dostaje luteine ,duphaston i nakaz lezenia , natomiast moja pani doktor w lipsku uwaza ze natura wie co robi i ze jak ciaza jest silna to przetrwa, wiec zadnych lekow nie przepisze. pewnie ze cos w tym jest,jednak wiadomo ze czasem naturze trzeba pomoc :) tak wiec teraz przede mna prawie 3 tyg oczekiwania na nast wizyte , aby stwierdzic czy ciaza dalej rozwija sie prawidlowo. mam nadzieje ze jakos szybko zleci :) a jak bylo z Wami lub jak to wyglada w innych miastach? tez maja taki stosunek do ciazy? pozdrawiam Was wszystkie serdecznie i zycze duuuzo zdrowka!! :)

• mała M Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołku, nie dziwię się że pojechałaś do szpitala bo to trochę wyglądało jak zapowiedź porodu... cieszę się że jednak wszystko dobrze z Wami :) Myślę z=że z nerkami to nic poważnego skoro od razu nie kazali Ci się skontaktować ze swoim lekarzem.
    Psotka po długich staraniach tym bardziej gratuluję upragnionej ciąży :) A bólom piersi przeważnie towarzyszy ich powiększenie, więc są i dobrze strony ;)

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wczesniaczek wrote:
    Czesc dziewczyny :) tez jestem tu nowa. mieszkam w lipsku od 2 lat okolo. akutalnie to moja 2 ciaza (pierwsza niestety nie rozwijala sie - mialam zabieg w marcu) ,mam do Was pytanie, jestescie/bylyscie na jakis lekach wspomagajacych ciaze? jak czytam przerozne fora to masa dziewczyn po poronieniu czasem nawet profilaktycznie po zajsciu w ciaze, jesli isnieje jakies ryzyko, dostaje luteine ,duphaston i nakaz lezenia , natomiast moja pani doktor w lipsku uwaza ze natura wie co robi i ze jak ciaza jest silna to przetrwa, wiec zadnych lekow nie przepisze. pewnie ze cos w tym jest,jednak wiadomo ze czasem naturze trzeba pomoc :) tak wiec teraz przede mna prawie 3 tyg oczekiwania na nast wizyte , aby stwierdzic czy ciaza dalej rozwija sie prawidlowo. mam nadzieje ze jakos szybko zleci :) a jak bylo z Wami lub jak to wyglada w innych miastach? tez maja taki stosunek do ciazy? pozdrawiam Was wszystkie serdecznie i zycze duuuzo zdrowka!! :)

Ja biore utrogestan. Ale bralam to juz przed ciaza bo mialam dosc spore plamienia po owulacji. Dodatrkowo biore tez L-thyroxine 25 na tarczyce.

Mala M - tak, to powiekszenie bardzo nam sie podoba ;D

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • mała M Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O! jaki towarzyski dzień dziś mamy, kolejna nowa Mama! witamy Wcześniaczka! Z tego co się orientuję, w Niemczech do 12 tygodni nie podtrzymuje się ciąży, jest to tzw (przepraszam za brutalne określenie) naturalna selekcja. W przeciwieństwie do Polski, gdzie leki na podtrzymanie ciąży są bardzo popularne. Ja osobiście nie miałam problemów na początku ciąży ale np. prezent dla nowej mamy od przychodni (jakieś gazetki i próbki) dostałam dopiero po 12 tygodniu. Wierzę jednak że tym razem Wam się uda i Dzidzi będzie bardzo silna. A który to u Ciebie tydzień?

• annaki Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe mamusie :-)
    Co do szczepień to u mnie w szpitalu nie było nic, tylko wit k, pierwsze szczepionki mamy za miesiąc czyli jak mała będzie miała juzb2 mies, dostalismy karteczki z inf i mogliśmy zdecydować czy chcemy szczepic i na co, my bierzemy wszystkie

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj wczesniaczek

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka wrote:
    A Ty ile przytyłaś do tej pory?
    Mój lekarz mówi że 1,5kg na miesiąc jest prawidłowe.
    Ja miałam okres że przez miesiąc waga stała w miejscu (gdzieś w ok. 25tc)
    Tak po 1,5 kg/msc zaczęłam przybierać od ok. 17tc, wczesniej w zasadzie prawie nic..
    PsotkaKotka, witaj. Jak się czujesz? Sam początek ciąży u Ciebie, zyczę więc spokojnego czasu:)

Przytylam 1 kg od poczatku ciąży, w ogole nie wymiotowalam i jem sporo, praktycznie waga mi stoi od 4 m-cy.. ale spoko, każda z nas ma swój indywidualny przebieg ciąży- mąż mi tylko przypomina- nie panikuj... a propos już jutro mój mąż leci do hamburga, ja dolecę 06.09 no i zaczniemy poszukiwanie mieszkania:-\ i wicie nowego gniazda.. dziwne ale już nie mogę się doczekać tej zmiany:-)

relgi09kfo915nes.png
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Witam nowe mamusie :-)
    Co do szczepień to u mnie w szpitalu nie było nic, tylko wit k, pierwsze szczepionki mamy za miesiąc czyli jak mała będzie miała juzb2 mies, dostalismy karteczki z inf i mogliśmy zdecydować czy chcemy szczepic i na co, my bierzemy wszystkie
    Te inf dostałaś po proodzie w szpitalu?
    Tak się zastanawiam jak to tutaj funkcjonuje, na co warto zwrócić uwagę...
    Wiem że w PL podają jakąś szczepionkę zaraz po porodzie, byłam ciekawa jak to jest tutaj...

jola, łykaj jakieś witaminki/kwas foliowy..Bedzie okey, kwestia czasu i kg będą na plusie

‹‹ 48 49 50 51 52 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ