Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Czy w Niemczech jest dostepna linia balsamow marki mustela? Jesli tak to gdzie najlepiej jej szukac?
Aniołek [*] 6 tc 2018,
Julia [*] 14 tc 2018
MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
Endometrioza
-
Jola- co do wagi to ja też jadłam normalnie i nie wymiotowałam a do 20tc tylko chudłam, dopiero pozniej zaczęłam przybierać. Spytaj lekarza tak dla spokoju ale masz czas na tycie
Pralinka- byłam dziś u znajomej to podobno szczepią zaraz w szpitalu, a pozniej na to na co się zdecydujesz i i kasa chorych Ci zwraca za to. Nie wiem wszystkiego dokładnie bo nie drążyłam tematu.
Blanko- ja nie doradzę nic ,używałam różnych kosmetyków.
https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
Koza wrote:Jola- co do wagi to ja też jadłam normalnie i nie wymiotowałam a do 20tc tylko chudłam, dopiero pozniej zaczęłam przybierać. Spytaj lekarza tak dla spokoju ale masz czas na tycie
Pralinka- byłam dziś u znajomej to podobno szczepią zaraz w szpitalu, a pozniej na to na co się zdecydujesz i i kasa chorych Ci zwraca za to. Nie wiem wszystkiego dokładnie bo nie drążyłam tematu.
Blanko- ja nie doradzę nic ,używałam różnych kosmetyków. -
MRC ja nie muszę przedstawiać rachunków ale na razie mam tylko przyznaną kasę na ubrania ciążowe, bo na rzeczy dla dziecka jest u mnie za wcześnie.
Jola, wagą się nie martw, jeżeli lekarz mówi że wszystko jest w normie to tak jest. Ty nie musisz przytyć za dużo, ważne żeby dziecko miało odpowiednią wagę a na tym etapie każde waży baaardzo malutko. Ja w 17 tygodniu miałam +2 kg (i od tego momentu kilogramy szybciej przybywały) a teraz mam +7 i powiem nieskromnie, że nie wyglądam źle bo wszystko chyba w brzuszek idzie. Ale każda ciąża jest inna, nie ma co za dużo porównywać.
PsotkaKotka - witamy na forum! Widzę, że to początek ciąży, gratuluję! dosyć szybko się dowiedziałaś o odmiennym stanieNapisz coś więcej o sobie.
29.11.2014 - Simon - moje Szczęście -
Dowiedzialam sie w 12dpo.
Staralismy sie jakies 2 lata. Mialam isc na laparoskopie ale sie wstraszylam i postawilam na medycyne alternatywna. Od 3 miesiecy chodzilam na akupunkture i sie udalo
Mieszkam w bylam DDR. Pracuje na uniwerku, ale niestety umowa koncz mi sie w styczniuMili lubi tę wiadomość
-
hejka ja zaliczylam w nocy szpital bo mialam takie dziwne bole szly od kregoslupa i dosc bolesne wiec prawie o ponocy zladowalam w szpitalu tam zrobili KTG jakies tam male skurcze wyszly zbadali mnie zrobili usg i stwierdzili ze wszystko jest oki szyjka sie nie skraca jedyne czego nie zrozumialam to cos o nerkach moich ale to lekarka powiedziala ze jak pojde do swojej to mi wyjasni o co chodzi mam wizyte za tydzien wiec mowili ze moge isc teraz a moge poczekac bo nic sie nie dzieje wiec jak nie bedzie nic bolec to zaczekam bo po co mam dzis isc jak w nocy wszystko dobrze sprawdzili ale stracha sie najadlam
witam nowa przyszla mamme -
jola83 wrote:Dzięki Koza:-) jak pytam koleżanki to wszystkie już w połowie ciąży ważyły średnio 3-5 kg wiecej.
Mój lekarz mówi że 1,5kg na miesiąc jest prawidłowe.
Ja miałam okres że przez miesiąc waga stała w miejscu (gdzieś w ok. 25tc)
Tak po 1,5 kg/msc zaczęłam przybierać od ok. 17tc, wczesniej w zasadzie prawie nic..
PsotkaKotka, witaj. Jak się czujesz? Sam początek ciąży u Ciebie, zyczę więc spokojnego czasu:) -
PsotkaKotka wrote:Pralinka - dziekuje, czuje sie bardzo dobrze. Nie mam zadnych mdlosci, nei jestem jakos nadmiernie zmeczona. Jedynie to bol piersi mi przeszkadza ale to sa uroki ciazy
-
Czesc dziewczyny
tez jestem tu nowa. mieszkam w lipsku od 2 lat okolo. akutalnie to moja 2 ciaza (pierwsza niestety nie rozwijala sie - mialam zabieg w marcu) ,mam do Was pytanie, jestescie/bylyscie na jakis lekach wspomagajacych ciaze? jak czytam przerozne fora to masa dziewczyn po poronieniu czasem nawet profilaktycznie po zajsciu w ciaze, jesli isnieje jakies ryzyko, dostaje luteine ,duphaston i nakaz lezenia , natomiast moja pani doktor w lipsku uwaza ze natura wie co robi i ze jak ciaza jest silna to przetrwa, wiec zadnych lekow nie przepisze. pewnie ze cos w tym jest,jednak wiadomo ze czasem naturze trzeba pomoc
tak wiec teraz przede mna prawie 3 tyg oczekiwania na nast wizyte , aby stwierdzic czy ciaza dalej rozwija sie prawidlowo. mam nadzieje ze jakos szybko zleci
a jak bylo z Wami lub jak to wyglada w innych miastach? tez maja taki stosunek do ciazy? pozdrawiam Was wszystkie serdecznie i zycze duuuzo zdrowka!!
-
Aniołku, nie dziwię się że pojechałaś do szpitala bo to trochę wyglądało jak zapowiedź porodu... cieszę się że jednak wszystko dobrze z Wami
Myślę z=że z nerkami to nic poważnego skoro od razu nie kazali Ci się skontaktować ze swoim lekarzem.
Psotka po długich staraniach tym bardziej gratuluję upragnionej ciążyA bólom piersi przeważnie towarzyszy ich powiększenie, więc są i dobrze strony
29.11.2014 - Simon - moje Szczęście -
wczesniaczek wrote:Czesc dziewczyny
tez jestem tu nowa. mieszkam w lipsku od 2 lat okolo. akutalnie to moja 2 ciaza (pierwsza niestety nie rozwijala sie - mialam zabieg w marcu) ,mam do Was pytanie, jestescie/bylyscie na jakis lekach wspomagajacych ciaze? jak czytam przerozne fora to masa dziewczyn po poronieniu czasem nawet profilaktycznie po zajsciu w ciaze, jesli isnieje jakies ryzyko, dostaje luteine ,duphaston i nakaz lezenia , natomiast moja pani doktor w lipsku uwaza ze natura wie co robi i ze jak ciaza jest silna to przetrwa, wiec zadnych lekow nie przepisze. pewnie ze cos w tym jest,jednak wiadomo ze czasem naturze trzeba pomoc
tak wiec teraz przede mna prawie 3 tyg oczekiwania na nast wizyte , aby stwierdzic czy ciaza dalej rozwija sie prawidlowo. mam nadzieje ze jakos szybko zleci
a jak bylo z Wami lub jak to wyglada w innych miastach? tez maja taki stosunek do ciazy? pozdrawiam Was wszystkie serdecznie i zycze duuuzo zdrowka!!
Ja biore utrogestan. Ale bralam to juz przed ciaza bo mialam dosc spore plamienia po owulacji. Dodatrkowo biore tez L-thyroxine 25 na tarczyce.
Mala M - tak, to powiekszenie bardzo nam sie podoba -
O! jaki towarzyski dzień dziś mamy, kolejna nowa Mama! witamy Wcześniaczka! Z tego co się orientuję, w Niemczech do 12 tygodni nie podtrzymuje się ciąży, jest to tzw (przepraszam za brutalne określenie) naturalna selekcja. W przeciwieństwie do Polski, gdzie leki na podtrzymanie ciąży są bardzo popularne. Ja osobiście nie miałam problemów na początku ciąży ale np. prezent dla nowej mamy od przychodni (jakieś gazetki i próbki) dostałam dopiero po 12 tygodniu. Wierzę jednak że tym razem Wam się uda i Dzidzi będzie bardzo silna. A który to u Ciebie tydzień?29.11.2014 - Simon - moje Szczęście
-
Witam nowe mamusie
Co do szczepień to u mnie w szpitalu nie było nic, tylko wit k, pierwsze szczepionki mamy za miesiąc czyli jak mała będzie miała juzb2 mies, dostalismy karteczki z inf i mogliśmy zdecydować czy chcemy szczepic i na co, my bierzemy wszystkie -
pralinka wrote:A Ty ile przytyłaś do tej pory?
Mój lekarz mówi że 1,5kg na miesiąc jest prawidłowe.
Ja miałam okres że przez miesiąc waga stała w miejscu (gdzieś w ok. 25tc)
Tak po 1,5 kg/msc zaczęłam przybierać od ok. 17tc, wczesniej w zasadzie prawie nic..
PsotkaKotka, witaj. Jak się czujesz? Sam początek ciąży u Ciebie, zyczę więc spokojnego czasu:)
Przytylam 1 kg od poczatku ciąży, w ogole nie wymiotowalam i jem sporo, praktycznie waga mi stoi od 4 m-cy.. ale spoko, każda z nas ma swój indywidualny przebieg ciąży- mąż mi tylko przypomina- nie panikuj... a propos już jutro mój mąż leci do hamburga, ja dolecę 06.09 no i zaczniemy poszukiwanie mieszkania:-\ i wicie nowego gniazda.. dziwne ale już nie mogę się doczekać tej zmiany:-)
-
annaki wrote:Witam nowe mamusie
Co do szczepień to u mnie w szpitalu nie było nic, tylko wit k, pierwsze szczepionki mamy za miesiąc czyli jak mała będzie miała juzb2 mies, dostalismy karteczki z inf i mogliśmy zdecydować czy chcemy szczepic i na co, my bierzemy wszystkie
Tak się zastanawiam jak to tutaj funkcjonuje, na co warto zwrócić uwagę...
Wiem że w PL podają jakąś szczepionkę zaraz po porodzie, byłam ciekawa jak to jest tutaj...
jola, łykaj jakieś witaminki/kwas foliowy..Bedzie okey, kwestia czasu i kg będą na plusie