X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak jest ze szczepionkami dziecka? czy w pierwszej dobie szczepia dziecko w szpitalu?
    Prosze odpowiedzcie na co zwrocic uwage w tych pierwszych dniach/godzinach jeszcze w szpitalu...

• Blanka85 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy w Niemczech jest dostepna linia balsamow marki mustela? Jesli tak to gdzie najlepiej jej szukac?

uwo9rjjga7fvv3l0.png
    17u93e5egkb8cm4p.png
    Aniołek [*] 6 tc 2018,
    Julia [*] 14 tc 2018
    MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
    Endometrioza
  • Koza Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola- co do wagi to ja też jadłam normalnie i nie wymiotowałam a do 20tc tylko chudłam, dopiero pozniej zaczęłam przybierać. Spytaj lekarza tak dla spokoju ale masz czas na tycie :)
    Pralinka- byłam dziś u znajomej to podobno szczepią zaraz w szpitalu, a pozniej na to na co się zdecydujesz i i kasa chorych Ci zwraca za to. Nie wiem wszystkiego dokładnie bo nie drążyłam tematu.
    Blanko- ja nie doradzę nic ,używałam różnych kosmetyków.

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Koza:-) jak pytam koleżanki to wszystkie już w połowie ciąży ważyły średnio 3-5 kg wiecej.

relgi09kfo915nes.png
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koza wrote:
    Jola- co do wagi to ja też jadłam normalnie i nie wymiotowałam a do 20tc tylko chudłam, dopiero pozniej zaczęłam przybierać. Spytaj lekarza tak dla spokoju ale masz czas na tycie :)
    Pralinka- byłam dziś u znajomej to podobno szczepią zaraz w szpitalu, a pozniej na to na co się zdecydujesz i i kasa chorych Ci zwraca za to. Nie wiem wszystkiego dokładnie bo nie drążyłam tematu.
    Blanko- ja nie doradzę nic ,używałam różnych kosmetyków.
    Kochana, a wiesz może co to za szczepionka lub coś? Z chęcią bym poczytała w necie..

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, ja tez w De siedze. Juz chyba z 7 lat :)

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • mała M Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MRC ja nie muszę przedstawiać rachunków ale na razie mam tylko przyznaną kasę na ubrania ciążowe, bo na rzeczy dla dziecka jest u mnie za wcześnie.
    Jola, wagą się nie martw, jeżeli lekarz mówi że wszystko jest w normie to tak jest. Ty nie musisz przytyć za dużo, ważne żeby dziecko miało odpowiednią wagę a na tym etapie każde waży baaardzo malutko. Ja w 17 tygodniu miałam +2 kg (i od tego momentu kilogramy szybciej przybywały) a teraz mam +7 i powiem nieskromnie, że nie wyglądam źle bo wszystko chyba w brzuszek idzie. Ale każda ciąża jest inna, nie ma co za dużo porównywać.
    PsotkaKotka - witamy na forum! Widzę, że to początek ciąży, gratuluję! dosyć szybko się dowiedziałaś o odmiennym stanie :) Napisz coś więcej o sobie.

29.11.2014 - Simon - moje Szczęście
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dowiedzialam sie w 12dpo.
    Staralismy sie jakies 2 lata. Mialam isc na laparoskopie ale sie wstraszylam i postawilam na medycyne alternatywna. Od 3 miesiecy chodzilam na akupunkture i sie udalo :)

Mieszkam w bylam DDR. Pracuje na uniwerku, ale niestety umowa koncz mi sie w styczniu :/

Mili lubi tę wiadomość

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka ja zaliczylam w nocy szpital bo mialam takie dziwne bole szly od kregoslupa i dosc bolesne wiec prawie o ponocy zladowalam w szpitalu tam zrobili KTG jakies tam male skurcze wyszly zbadali mnie zrobili usg i stwierdzili ze wszystko jest oki szyjka sie nie skraca jedyne czego nie zrozumialam to cos o nerkach moich ale to lekarka powiedziala ze jak pojde do swojej to mi wyjasni o co chodzi mam wizyte za tydzien wiec mowili ze moge isc teraz a moge poczekac bo nic sie nie dzieje wiec jak nie bedzie nic bolec to zaczekam bo po co mam dzis isc jak w nocy wszystko dobrze sprawdzili ale stracha sie najadlam

witam nowa przyszla mamme :)

• pralinka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jola83 wrote:
    Dzięki Koza:-) jak pytam koleżanki to wszystkie już w połowie ciąży ważyły średnio 3-5 kg wiecej.
    A Ty ile przytyłaś do tej pory?
    Mój lekarz mówi że 1,5kg na miesiąc jest prawidłowe.
    Ja miałam okres że przez miesiąc waga stała w miejscu (gdzieś w ok. 25tc)
    Tak po 1,5 kg/msc zaczęłam przybierać od ok. 17tc, wczesniej w zasadzie prawie nic..
    PsotkaKotka, witaj. Jak się czujesz? Sam początek ciąży u Ciebie, zyczę więc spokojnego czasu:)

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pralinka - dziekuje, czuje sie bardzo dobrze. Nie mam zadnych mdlosci, nei jestem jakos nadmiernie zmeczona. Jedynie to bol piersi mi przeszkadza ale to sa uroki ciazy :)

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    Pralinka - dziekuje, czuje sie bardzo dobrze. Nie mam zadnych mdlosci, nei jestem jakos nadmiernie zmeczona. Jedynie to bol piersi mi przeszkadza ale to sa uroki ciazy :)
    O takkkkk tych uroków ciąży będzie przybywać z tyg na tydzień:)

• wczesniaczek Nowa

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny :) tez jestem tu nowa. mieszkam w lipsku od 2 lat okolo. akutalnie to moja 2 ciaza (pierwsza niestety nie rozwijala sie - mialam zabieg w marcu) ,mam do Was pytanie, jestescie/bylyscie na jakis lekach wspomagajacych ciaze? jak czytam przerozne fora to masa dziewczyn po poronieniu czasem nawet profilaktycznie po zajsciu w ciaze, jesli isnieje jakies ryzyko, dostaje luteine ,duphaston i nakaz lezenia , natomiast moja pani doktor w lipsku uwaza ze natura wie co robi i ze jak ciaza jest silna to przetrwa, wiec zadnych lekow nie przepisze. pewnie ze cos w tym jest,jednak wiadomo ze czasem naturze trzeba pomoc :) tak wiec teraz przede mna prawie 3 tyg oczekiwania na nast wizyte , aby stwierdzic czy ciaza dalej rozwija sie prawidlowo. mam nadzieje ze jakos szybko zleci :) a jak bylo z Wami lub jak to wyglada w innych miastach? tez maja taki stosunek do ciazy? pozdrawiam Was wszystkie serdecznie i zycze duuuzo zdrowka!! :)

• mała M Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołku, nie dziwię się że pojechałaś do szpitala bo to trochę wyglądało jak zapowiedź porodu... cieszę się że jednak wszystko dobrze z Wami :) Myślę z=że z nerkami to nic poważnego skoro od razu nie kazali Ci się skontaktować ze swoim lekarzem.
    Psotka po długich staraniach tym bardziej gratuluję upragnionej ciąży :) A bólom piersi przeważnie towarzyszy ich powiększenie, więc są i dobrze strony ;)

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wczesniaczek wrote:
    Czesc dziewczyny :) tez jestem tu nowa. mieszkam w lipsku od 2 lat okolo. akutalnie to moja 2 ciaza (pierwsza niestety nie rozwijala sie - mialam zabieg w marcu) ,mam do Was pytanie, jestescie/bylyscie na jakis lekach wspomagajacych ciaze? jak czytam przerozne fora to masa dziewczyn po poronieniu czasem nawet profilaktycznie po zajsciu w ciaze, jesli isnieje jakies ryzyko, dostaje luteine ,duphaston i nakaz lezenia , natomiast moja pani doktor w lipsku uwaza ze natura wie co robi i ze jak ciaza jest silna to przetrwa, wiec zadnych lekow nie przepisze. pewnie ze cos w tym jest,jednak wiadomo ze czasem naturze trzeba pomoc :) tak wiec teraz przede mna prawie 3 tyg oczekiwania na nast wizyte , aby stwierdzic czy ciaza dalej rozwija sie prawidlowo. mam nadzieje ze jakos szybko zleci :) a jak bylo z Wami lub jak to wyglada w innych miastach? tez maja taki stosunek do ciazy? pozdrawiam Was wszystkie serdecznie i zycze duuuzo zdrowka!! :)

Ja biore utrogestan. Ale bralam to juz przed ciaza bo mialam dosc spore plamienia po owulacji. Dodatrkowo biore tez L-thyroxine 25 na tarczyce.

Mala M - tak, to powiekszenie bardzo nam sie podoba ;D

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • mała M Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O! jaki towarzyski dzień dziś mamy, kolejna nowa Mama! witamy Wcześniaczka! Z tego co się orientuję, w Niemczech do 12 tygodni nie podtrzymuje się ciąży, jest to tzw (przepraszam za brutalne określenie) naturalna selekcja. W przeciwieństwie do Polski, gdzie leki na podtrzymanie ciąży są bardzo popularne. Ja osobiście nie miałam problemów na początku ciąży ale np. prezent dla nowej mamy od przychodni (jakieś gazetki i próbki) dostałam dopiero po 12 tygodniu. Wierzę jednak że tym razem Wam się uda i Dzidzi będzie bardzo silna. A który to u Ciebie tydzień?

• annaki Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe mamusie :-)
    Co do szczepień to u mnie w szpitalu nie było nic, tylko wit k, pierwsze szczepionki mamy za miesiąc czyli jak mała będzie miała juzb2 mies, dostalismy karteczki z inf i mogliśmy zdecydować czy chcemy szczepic i na co, my bierzemy wszystkie

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj wczesniaczek

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pralinka wrote:
    A Ty ile przytyłaś do tej pory?
    Mój lekarz mówi że 1,5kg na miesiąc jest prawidłowe.
    Ja miałam okres że przez miesiąc waga stała w miejscu (gdzieś w ok. 25tc)
    Tak po 1,5 kg/msc zaczęłam przybierać od ok. 17tc, wczesniej w zasadzie prawie nic..
    PsotkaKotka, witaj. Jak się czujesz? Sam początek ciąży u Ciebie, zyczę więc spokojnego czasu:)

Przytylam 1 kg od poczatku ciąży, w ogole nie wymiotowalam i jem sporo, praktycznie waga mi stoi od 4 m-cy.. ale spoko, każda z nas ma swój indywidualny przebieg ciąży- mąż mi tylko przypomina- nie panikuj... a propos już jutro mój mąż leci do hamburga, ja dolecę 06.09 no i zaczniemy poszukiwanie mieszkania:-\ i wicie nowego gniazda.. dziwne ale już nie mogę się doczekać tej zmiany:-)

relgi09kfo915nes.png
  • pralinka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki wrote:
    Witam nowe mamusie :-)
    Co do szczepień to u mnie w szpitalu nie było nic, tylko wit k, pierwsze szczepionki mamy za miesiąc czyli jak mała będzie miała juzb2 mies, dostalismy karteczki z inf i mogliśmy zdecydować czy chcemy szczepic i na co, my bierzemy wszystkie
    Te inf dostałaś po proodzie w szpitalu?
    Tak się zastanawiam jak to tutaj funkcjonuje, na co warto zwrócić uwagę...
    Wiem że w PL podają jakąś szczepionkę zaraz po porodzie, byłam ciekawa jak to jest tutaj...

jola, łykaj jakieś witaminki/kwas foliowy..Bedzie okey, kwestia czasu i kg będą na plusie

‹‹ 48 49 50 51 52 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ