Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyTak,z tym laktatorem to chyba jest ta kaucja, jak zwracamy laktator to kase oni nam też zwracają. Musże się dowiedzieć dokładnie a nie tylko plotki rozsiewać
Jeżeli chodzi o tą sól to niewielkie rozeznanie na Amazon tylko robiłam - właściwie to wpisałam nazwę i wyskoczyło mi ase wyników, i jeszcze tego nie ogarniam, same oceńcie:
http://www.amazon.de/s/ref=nb_sb_noss_1?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&url=search-alias%3Daps&field-keywords=Isotonische%20Kochsalzl%C3%B6sung
-
Witaaam. Ostatnio nie odzywam się bo jesteśmy w PL u rodziny. Później Was nadrobie Dopadł mnie lekki kaszel i muszę poszukać czegoś na to, słyszałam że są jakieś tabletki na gardło dla ciężarnych. A ogólnie czujemy się dobrze
MRC super ze dostałaś, w prawdzie nie znam Twojej sytuacji bo kilka dni mnie nie było. Skladalas pusmo w JC czy w jakiejs fundacji typu Caritas, Diakonie? -
niunia wrote:Ja niechciałam do lekarza polaka,potem po porodzie należy nam się gratis pompa do odciągania mleka i wiele zajęć poporodowych dla kobiet zapoznajcie się bo warto
Jakbyś Niunia zajrzała albo inne kobietka wie więcej niech napisze
MRC- gratulacje List Ci przyjdzie pewnie do końca tygodnia ,też tak miałam.
Dostałaś całość?
agattee- mnie jak dopadło na początku ciąży przeziębienie to : miód z mlekiem, cebula, czosnek. Szybkiego powrotu do zdrowia!
Agitko- super że mama i mąż Ci pomagają , możesz na spokojnie zwolnić tępo.
Od połowy czerwca mam mieszkanie i do tej pory mi te drzwi robią...
Telefony nic nie dają , mało ich obchodzi moja ciąża.
Aniolku - gratuluje udanej wizyty !
annaki- bardzo dziękujemy Ci za poradyhttps://www.maluchy.pl/li-68999.png -
Witam Dziewczyny
Monika i jak dzisiaj głowa? mam nadzieje, ze Ci trochę przeszło bidulko....trzymaj się tam dzielnie Ja alergiczka i w sumie tez w ciązy nic nie brałam, ale jak mnie wzięło w szpitalu to ginka kazała przyniesc leki, te które przyjmowałam przed ciążą i posprawdzała w książce i powiedziała, że teraz juz mogę bezpiecznie je przyjmowac. Więc może Ty tez zapytaj przy okazji lekarza
koza kurcze to bym się wsciekła jakby mnie tak olewali w spółdzielni.....tak jak pisze Monika dalej ich dręcz, bo w koncu oni od tego są prawda?
Aniołek super, że Mała zdrowiutka i faktycznie duża Pannica...większa od mojego Smyka
MRC super, ze kasa juz jest teraz tylko na zakupy
agattee spróbuj tabletki na gardło Prenalen. mnie pomagały i są całkowicie bezpieczne w ciąży. Do tego tantum werde spray
ja sab smiplex stosowalam u Alusia i potwierdzam......nic tak nie działało, zadne polskie odpowiedniki,a po sabsimplexie Alusiek się w ogóle nie męczył
Co do pieluszek to ja mam narazie 3 opakowania tych od 2-5 kg - ale jak wiadomo Mój Smyk raczej spory nie będzie....dla Alusia kupowałam pierwsze pieluszki te od 3 kg i były w sam raz
Jesli chodzi o mleko to skleroza jestem i nie pamiętam na ile takie pudło starczało....natomiast jesli chodzi o sól fizjologiczna to tez się zaopatruję w PL, bo tu mozna dostac, ale tylko w duzych butlach z tego co wiem. Taka w ampułkach jest super własnie na jednorazowe wieczorne przemywanie oczek u malucha Do noska tez mam fridę i jak dla mnie to super urządzenie
Laktatora póki co nie kupuję. Jak się okaze, ze sa problemy z karmieniem to wtedy pomyslę Z Alusiem w szpitalu dostałam a emek kupił w sklepie jak mielismy wychodzic do domu. miałam ręczny z Aventu. Widziałam, ze tu takie są po ok 40 euro, ale ciąg miał konkretny, hehe
A ja sobie odpoczywam,a moja mama szaleje z praniem i prasowaniem ubranek dla Maluszka a emek pojechał dzis do brata po ostatnią partię rzeczy z PL i w sumie w przyszłym tygodniu powinnam byc zwarta i gotowa na wszystko
-
Dziewczyny dzieki za cynk odnośnie tego laktatora, muszę podpytać moją gin może coś będzie wiedzieć na ten temat. A jak nie to w szpitalu raczej z pewnoscią będą znać szczegóły.. Jesli któraś z Was dowie się czegoś na ten temat to napiszcie, myślę że innym dziewczynom może się ta informacja przydać
Koza, są tabletki i syrop -Prenalan (coś takiego, dostępne w PL). Poza tym ciepła kołdra może najwięcej pomóc.. -
Aniołku, gratuluję udanej wizyty i takiej dużej Dziewczynki
MRC, super, że udało się z kasą na wyprawkę! Pochwal się jak już będziesz po zakupach.
Ja w sumie też muszę się powoli zabrać za gromadzenie potrzebnych rzeczy bo na razie tylko czytam i oglądam. Ale dzięki Wam dowiaduję się sporo przydatnych rzeczy i myślę że w miarę sprawnie mi to pójdzie.
W ogóle to od rana wzięłam się za mycie okien, chyba włączył mi się syndrom wicia gniazda29.11.2014 - Simon - moje Szczęście -
Agitko- będę dzwonić, a i wrócił z urlopu ten co pokazuje mieszkania to do niego zagadam.
Fajną masz ekipę do pomocy Ale zaciśnij jeszcze trochę nogi , chociaż z 3 tygodnie
Pralinko ja to zdrowa Jak się dowiesz coś o laktatorze to napisz nam.
Co do alergii to polecam pić codziennie pokrzywę!!! Pije ją już z 3 lata, na początku ciąży odstawiłam bo się trochę bałam. Efektem były egzemy na dłoniach przez które nie mogłam spać. Nie chciałam brać leków, wapna nie dały nic. Wróciłam do pokrzywy i z początku piłam 2 dziennie ,nawet w niej moczyłam dłonie i dało to lepszy efekt niż maść sterydowa którą kiedyś się smarowałam. W jakiś tydzień wróciło wszystko do normy i teraz alergia chyba śpi ,a ja pokrzywy nie odstawie więcej.https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
Koza wrote:Agitko- będę dzwonić, a i wrócił z urlopu ten co pokazuje mieszkania to do niego zagadam.
Fajną masz ekipę do pomocy Ale zaciśnij jeszcze trochę nogi , chociaż z 3 tygodnie
Pralinko ja to zdrowa Jak się dowiesz coś o laktatorze to napisz nam.
Co do alergii to polecam pić codziennie pokrzywę!!! Pije ją już z 3 lata, na początku ciąży odstawiłam bo się trochę bałam. Efektem były egzemy na dłoniach przez które nie mogłam spać. Nie chciałam brać leków, wapna nie dały nic. Wróciłam do pokrzywy i z początku piłam 2 dziennie ,nawet w niej moczyłam dłonie i dało to lepszy efekt niż maść sterydowa którą kiedyś się smarowałam. W jakiś tydzień wróciło wszystko do normy i teraz alergia chyba śpi ,a ja pokrzywy nie odstawie więcej.
Można w ciąży pić pokrzywę? Mi wapno też średnio pomaga jak mnie coś swędzi itp. -
pralinka wrote:Koza, pokręciłam hehe wybacz
Można w ciąży pić pokrzywę? Mi wapno też średnio pomaga jak mnie coś swędzi itp.
http://parenting.pl/portal/pokrzywa-w-ciazy
Ja kupuje w Lidlu firmy LordNelson w seledynowym opakowaniu (napis Brennnessel) kosztuje około 1 Euro. Nie słodzę i pije zimną , nie jest zła w smaku bo inne firmy mają z wyrazniejszym smakiem.
Wapno też pije ale jak nie wypije pokrzywy kilka dni to kicham ,prycham i te krostki.
Edytuje:
W artykule jest napisane żeby nie przesadzać z ilością to może faktycznie pijcie ją te 3 razy w tygodniuWiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2014, 14:14
https://www.maluchy.pl/li-68999.png -
nick nieaktualnyAgitko mojego gina pytałam - oczywiscie nic mi nie wolno ani na ból głowy ani na katar (ewentualnie paracetamol)a do Laryngologa wybieram się jużchyba z rok. Nawet dostałam namiar na jakiegoś bardzo dobrego tu w Nurnberg, alejakoś o tym zapominam
A w ogóle dziewczyny ja to jest tu w DE ze spacjalistami? Czy jak ja chce iść do tego laryngologa to muszę mieć skierowanie od lekarza domowego? Ijak tu się trzeba zapisać do tego domowego, bo jakbym była chora to bym poszła i juz, ale póki co nie byłąm, a moze powinnam jakiegoś wybrać; mam iść do praxis i powiedzieć, ze chcę tu mieć lekarza?
Koza - my wczoraj zgłosiliśmy tą ścianę nieszczęsną, dziś przyszedł facet do tego. Powiedzieli nam w spółdzielni ze oni to naprawią. Owszem - załatał dziury gdzie odpadł tnk ale to wszystko...my myśleliśmy, ze oni ogólnie cos więcej z tym zrobią, podejrzewam ze jak zaczniemy dalej malowac to znowu coś poodpada. Tyle to mogliśmy sami sobie zrobić. Niby dobrze ze w ogólecoś zareagowali, ale taka reakcja to nie reakcja dla mnie. Zastanawiamy się czy nie zlecić jakiejs firmie tego malowania (ew. tapetowania), ale z kolei ile to może kosztować...Jutro bedziemy dzwonić. -
MonikaDM a moze lepiej tapete polzozyc jak takie zle sciany albo jak chcesz malowac to kup sobie tapete do malowania
u mnie jak sie wprowadzalam 2 lata temu to mieli wymienic dzwi w salonie bo jest lekkie wgniecienie i dac klucz do skrzynki na listy wiec Pan 2 lata temu byl wymierzyl dzwi i mial dzwonic pozniej nr zmienilismy i sie przez 2 lata nie odzywaja a mi teraz glupio po takim czasie sie upominac i wyciagam listy reka -
malaM nie szalej z oknami bo to jedna z czynnosci wyjatkowo niewskazana w ciąży...
koza dziękuję za radę Też własnie słyszałam o pokrzywie i muszę wypróbowac, bo wapno to pic na wodę a wiadomo, ze tabletek człowiek wolałby bvrac jak najmniej
Monika tu do specjalisty chyba nie trzeba skierowania. Emek był bez skierowania u diabetologa, u laryngologa, u okulisty. Ja w sumie do endokrynologa dostałam skierowanie od ginki, ale wydaje mi sie, ze bez skierowania tez by dało rade:-)
Co do Laryngologa to przypomnij Mi Kochana to zapytam P jak się ten jego nazywał, bo My mielismy Go z polecenia własnia i ponoc to bardzo dobry lekarz:-)
Jesli chodzi o rodzinnego to My się nigdzie nie zapisywalismy. Swego czasu jeździlismy do Erlangen do polskiej lekarki. A od jakiegos czasu chodzimy niedaleko Nas. Po prostu idziesz z kartą do lekarza i tyle. Nic nie deklarujesz, ze chcesz chodzic akurat tutaj czy gdzie indziej;-)
Co dos półdzielni to widze, że się nie popisali kurcze tez myslałam, ze się bardziej do tego przyłożą....tacy specjalisci od "remontów" są tu bardzo drodzy (wiem od znajomych) nie wiem czy nie lepiej samemu cos poradzic na te sciany...
Aniołek to widzę, ze u Ciebie też czekasz 2 lata na załatwienie sprawy....a dlaczego Ci głupio? dzwon, powiedz, ze straciłas moze kluczyk i czy nie mogliby dac nowego;-) -
Agitka jak powiem ze stracilam to beda chceli kase za nowy a ja go nie dostalam no glupio mi bo 2 lata nie wolalam nowych dwrzi ktore sami mowili ze wymienia jak byla podpisywana umowa a czy wy macie w domu te ochydne duze biale plastikowe listwy na 6 cm szeroki i w nich rury ida ?? bo jedna mi sie uszkodzila i odpada i nie wiem czy idzie gdzies je dokupic ? czy zglaszac do nich ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2014, 19:47
-
nick nieaktualnyAniołek my właśnie na te ściany chcey potraktowac tapetą. A w sprawie drzwi i kluczyka bym dzwoniła i ie patrzłą na nic, przecież po pierwsze Cie nie znają, po drugie Ty im przecież płacisz wiec jesteś klientem, po trzecie gadali, ze zrobią te drzwi, zawsze mozesz powiedzieć, ze do tej pory cierpliwie czekałaś, ale teraz dziecko w drodze i już cierpliwości nie masz. Spróbować zawsze można.
Agitko - no nie popisali się niestety, choć jako osoba realista optymista, stwerdzam, ze i tak reakcja szybka i przynajmiej dziury połatali Najwyzej jak Ci specjaliści bedą drodzy, to będziemy próbowac sami, a jak znowu tynk odpanie to bedziemy dzwonić znowu i tak w kółko aż do znudzenia, moze wtedy coś więcej zrobią. Upomnę sie o tego laryngologa. -
Witam!
MonikaDM- Te Majstry to pewnie robią tylko tyle ile muszą... Pisałam już jak na starym mieszkaniu wezwaliśmy jednego bo nam dach przeciekał ,woda kapała i zrobiła się plama.
Facet przyjechał i zamalował to farbą - byłam w szoku.
Ode mnie u Diabetologa chcieli skierowanie a tak to nigdzie nie.
Jestem dziś po nocy pełnej przygód Spałam może godzinę bo tak mnie ząb napierd... Mam na szczęście fajnego dentystę który wziął mnie dziś od ręki i rozwiercił tą plombę którą zrobił 2 miesiące temu (ze znieczuleniem)i kolejna wizyta w piątek.
Nie wiem jak przeżyje te 2 dni bo boli dalej ale dam radę.https://www.maluchy.pl/li-68999.png