Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny życzę wam abyście rozpakowała sie szybciutko . Ja przy następnej ciąży juz sobie powiedziałam ze każdy lekarz ma absolutny zakaz mówienia mi ze on PRZEWIDUJE ze rozpakuje sie przed terminem ! U mnie od 34 tyg szyjka skrócona otwarta od 36 tyg lekarze panikujace na każdej wizycie gadający to juz to juz ... I co kobieta sie nastawia ze poród bedzie predzej i dupa mimo rozwarcia na 3 cm urodziłam 4 dni przed terminem .
-
Magdalena, Colinowi pewnie się nie spieszyło bo zima była, a w brzuchu tak ciepło;)
Ja tam jeszcze przez tydzień się pooszczędzam, bo nie chce jechać rodzić do szpitala 40 km od domu. W tym co się zapisałam przyjmują od 37+, a ja mam 36+1.
Ale doczekać się już nie mogę. -
He he to poczekaj sobie spokojnie
naj gorsze jest to ze od 37 tyg zamieniłam sie w chodząca bombę i zaczęłam nawet robic z położna jakaś akupunkturę i brac jakies małe kuleczki pod język gdyż pani wspaniała położna stwierdziła ze to przyspieszy . Kurde ale byłam głupia
A tak dziewczyny wszystko macie gotowe na przyjecie maluszka ?
-
Ja mam wszystko co miałam zamiar kupić
Reszta wyjdzie w praniu.
Starałyście się o kinderzuschlag?
Czy lepiej wtedy wpisać kindergeld na ojca, ktory bedzie normalnie zarabiał i będzie mniejszy problem z załącznikiem o zarobkach, bo ja po elternzeit zostanę jeszcze rok na pewno w domu i nie będę miała żadnych dochodów oprócz kindergeld?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 20:24
-
nick nieaktualnyKoalka wrote:Dziewczyny a jeśli ja nie pracuję,a chce tylko dla siebie elterngeld(dla męża jeśli się namyślimy to najwyżej później zgłosimy tak jak MonikaDM też brałaś najpierw tylko dla siebie,a później z Męzem zgłosiliście też jego nie?)to ile msc wpisuje 1-12 czy 1-14?I zarobków swoich żadnych nie dołączam,bo nie mam ale Męża też nie muszę dawać?
Dobrze,że piszesz powidlowa że to takie trudne do wypełnienia to też się za to szybciej zmobilizuje do wypełnienia,bo jak na razie tylko wydrukowałam.
Powidlowa a jak się czujesz w ostatnim msc ciąży?Puchną Ci stopy?Masz już wszystko gotowe?
Koalka tak, my na poczatku nie mysleliśmy o EZ dla męża. Z tego co wiem to ogólnie jest 14 miesiecy EZ ale, jedna osoba moze wziąć max 12 miesięcy. Dlatego u nas jest tak, ze ja mam 12 a mąż 2 miesiace. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAch Ci lekarze
To tak jak z waga na USG, mnie straszyli ze syn nie przekroczy 2400g ze po porodzie zabiora go do kinderklinikum itp... 2tyg przed terminem mialam cc i co? 3135g
A tak ogolnie Kindergeld wzros w styczniu o 4 euro na 1 i 2 dziecko a na 3 8euro, nikt jeszcze nie ma takowej wplyty na koncie bo Nürenberg nie zatwierdzil w terminie ale najpozniej w pazdzierniku wszyscy dotaniemy wyrownanie od stycznia 2015
Zostalismy o tym poinformowani w FKja sie ciesze, kazda kasa sie przyda.
-
Endokobietka.Nie, nie chcę się zwalniać. Ale rok elterngeld, drugi rok elternzeit juz bez pieniędzy przysługuje i ewentualnie trzeci tez.
U mnie w pracy jest tak, że muszę być na 6 i zostać tak długo aż się skończy praca na dany dzień. Szef nie pójdzie na ugodę a ja nie mam z kim dziecka zostawić. Żłobki od 7 czy 8 są. Wiec mam do wyboru albo przyjść na 6 albo dyscyplinarnie mnie może zwolnić. Dlatego chcę zostać ile tylko się da z małą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 22:18
-
nick nieaktualny
-
Koalka ja wogole nie mialam karuzueli nad lozko.
Nie warto, poczekaj co dostaniesz w prezentach
a zabawek to wogole nie warto kupowac. Jas do dzis ma w dupie maskotki, a pol pokoju tym zawalone, mate edukacyjna tez olewal, dobrze ze mialam pozyczona, lezaczek uzywalismy ale dopiero tak jak mial 2-3 miesiace. -
Koalka
mi karuzelka pomogła Colin lubial słuchać muZyczki i patrzał jak cos si kreci . Bujaczek elektryczny kupiliśmy jak miał 2 msc ok ale bez rewelacji pare razy sam zasnal . Jedna rzecz która super nam sie przydała to taki kokon do związywania dzieckadziecko ma odruch moro u mas był mocny i długo przez to sie budził a jak był
Związany to spał i po 3,4 godz spokojnie . Na poczatku zabawki kupowałam jakies w rossmanie . Mata super u nas sie sprawdziła od ok 3 msc chyba . Do teraz lezy i czasem Colin cos łapie i gra na organkach
Monika dm
Ha ha dobre