WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry ja rowniez zycze Wam milego dnia i spokojnego tygodnia :)

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do Annaki - składałaś dokumenty o elterngeld? Gdzie je składałaś? Mam kilka pytań co do wypełnienia i nie wiem czy dobrze widzę, ale najbliższy urząd jest w Augsburgu. Podobno w tych urzędach jak poproszę o pomoc w wypełnieniu to pomogą, więc szkoda płacić "specjalistom", tym bardziej, że z tego co widzę część jestem w stanie wypełnić sama.

Czy do wniosku o elterngeld wystarczy jak skseruję 12 ostatnich Lohnabrechnung moich i męża? Czy powinnam starać się o jakieś zaświadczenie od szefa?

Mam we wniosku możliwość wypełnienia, że mąż chce elterngeld na 8 i 9 miesiac zycia dziecka. Czy jeśli to wypełnie i zaznaczę, że to już antrag to szef się jakoś o tym dowie? Ochronę ma tylko na 8 tyg przed elternzeit. Czy w takim przypadku lohnabrechnung mogę dołączyć już teraz? Czy 12 miesięcy przed tym czasem 8 i 9 miesiaca?

Zaczyna mnie irytować przygotowywanie tych dokumentów. Jakbym się za to zabrała po narodzinach małej to chyba bym to rzuciła w kąt.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa my dokumenty wyslalismy pocztą, pomagał nam je wypełnic taki facet co się tym zajmuje,nie trzeba mu ppłacić, ma biuro w Krumbach, to jest bezpłatne. On wypełniał o kg i EG. Na początku nic nie vwyslalismy, żadnych zaświadczeń ani nic tylko akt ur, bo my to robilismy tuz po urodzeniu, z reszta niestety nie pomoge :-( ,mogę Ci podać po powrocie do de nr do tego biura i tego faceta, jest na prawdę bardzo miły i pomocny, trzeba tylko się umówić na konkretny dzień bo jego nie ma codziennie w tym biurze

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki - jakbyś mogła to bardzo chętnie skorzystam. To Niemiec oczywiście? Żebym w razie czego słówka przygotowała;)

3i49tv7371hkkcdh.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa tak Niemiec :-) , ale mąż mój mówi że bardzo fajnie mu wszystko tłumaczył i powoli mówił tylko jeśli możesz to niestety dopiero w niedzielę napiszę Ci na priv wszystkie dane bo mam je w domu a mąż raczej ich nie znajdzie....jak to facet, nie wie gdzie co jest ;-) . a my jeszcze z corą w pl

powidlowa lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki, mam jeszcze czas;) Oczywiście poczekam:)

Moje kolejne głupie pytanie

czy "Elternpaaren 500.000 Euro" to pięćset tysięcy ? czy pięćset euro?

Das im Kalenderjahr vor der Geburt des Kindes zu versteuernde Einkommen wird die Einkommensgrenze von:
    500.000 Euro (beide Elternteile leben mit ihrem Kind in einem Haushalt).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2015, 14:17

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa Lohnabrehnung na pewno 12 miesięcy przed urodzeniem dziecka się licza a nie przed wzięciem Elternzeit. Czy pracodawca wie dowie qczesniej to nie mam pojęcia bo my wypełnialiśmy wniosek tak zeby go oddać na 8 tyg. przed EZ ale to dlatego ze wczesniej czegos takiego nie planowaliśmy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa chodzi o 500 000,00€ (tysięcy). Jezeli wasze wspólne zarobki w roku kalendarzowym 2014 przekraczają ta kwotę to zaznaczasz to i nie dostajecie nic, jezeli nie to zaznaczasz "nein" i jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2015, 16:42

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa pracodawca sie nie dowie. Przerabialam to samo 8 tyg wczesniej i ani dnia wczesniej maz zlozyl pismo ze idzue na 7 mcy tacierzynskiegi.

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 05:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka
    , czyli mogę wszystko zgłosić na formularzu, a 8 tyg wcześniej mąż za niesie do szefa papierek o elternzeit.

I jeszcze jedno. Czy u męża mam dać np. 8 i 9 a u siebie 3-14? Bo za 1 i 2 mam jeszcze Mutterschutz.
    Czyli elterngeld od 3 miesiąca życia dziecka, a elternzeit zgłosić w sumie też od 3 miesiąca bo 8 tyg mam ustawowo Mutterschutz.

Czy lepiej elterngeld od 1-12. Jak to jest?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa, tak mozesz tak zglosic, nie u siebie musisz dac od 1-12, Mutterschutz wlicza sie niestety w Elternzeit, przynajmniej tak bylo jeszcze 2 lata temu.

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. Tam w wyjaśnieniu była właśnie informacja ale nie do końca widocznie zrozumiałam,)

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:30

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Odnosnie elterngeld od nas chcieli tylko rozliczenie podatkowe za 2014rok. Na meza nie bralismy nic bo bylibysmy za duzo stratni.
    Zycze Wam milego dnia

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka - u nas upaly się skończyły wiec kostki wróciły do stóp;) od tygodnia żadnej opuchlizny. Dziś kupiłam stanik do karmienia w rossmanie , mam nadzieję że będzie dobry.
    Myślę że mam wszystko, bo mała już od dawna chce wyjść. A wczoraj lekarz mi powiedział ze w każdej chwili może się zacząć. Szyjka 2 cm i skorcze dość silne i częste na ctg choć ja tam nic szczególnego nie czułam.

Tez się męczę z tymi papierami, bo później wole leżeć z małą a nie wypełniać papierzyska. Największy problem mam z Anlage N.

A ty Koalka? Jak się czujesz? Masz wszystko? Jesteś gotowa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 12:13

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa ja dzis w pracy to moge Ci pomoc, kotre punkty w tej N? a najlepiej daj jakiegos linka do niej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 12:34

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka tu jest link
    http://www.elterngeld.net/bayern/ab_01_07_2015/Anlage_N.pdf

w pierwszym dałam nein
    w drugim jako że to pierwsze dziecko też dałam nein
    w trzecim hmm tez nein? tego nie wiem
    czwarte nein

piate "Einkommensverlust wegen einer Krankheit, die maßgeblich durch eine Schwangerschaft bedingt war" tu mam problem bo miałam skracającą się szyjkę wiec 3 tygodnie i jeden dzien przed mutterschutz byłam na zwolnieniu.

A2
    pracowalam 40 godz tygodniowo, mam zaznaczyc w pierwszym i te 40 godz wpisac?

Besteht Pflichtversicherung in einem berufsständischen Versorgungswerk (z.B. Ärzte-, Apotheker-, Architektenkammer, Künstlersozialkasse)? - tutaj nie wiem

dwa ostatnie w tym podpunkcie tez nie wiem.
    mam umowę na czas nieokreślony

B1. wogole nie wiem bo oprocz normalnej podstawowej wypłaty nic nie dostawałam

B2. zero wygranych

A Antrag o elterngeld wypełniłam w 90%, jakbyś mogła się do mnie na maila odezwać to bym ci go wysłała do rzycenia okiem czy jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 15:31

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa, mail wyslany. Skasuj go moze lepiej z wpisu powyzej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 14:03

powidlowa lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Alicja83 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej bylam wczoraj u lekarza na badaniu i lekarz mi powiedzial ze do 12 wrzesnia nie wytrzymam i prosi abym wkoncu spakowala koferek do szpitala bo dzieciatko moze urodzic sie w kazdej chwili. Jakos nie wierze w ta przepowiednia bo mi sie absolutnie nic niedzieje i skurczy przedporodowych nie mam - ah zobaczymy co to bedzie

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja no to wyczekujemy z niecierpliwoscia.
    Ja do dzis nie wiem co to jest skurcz przepowiadajacy, ani wogole jakikolwiek :) a w ksiazeczce ciazy mam przy porodzie napisane : Notblitz Aufnahme :) Od pobytu u lekarza do urodzenia Jaska minely 4 godziny, a byla to cesarka :)

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 475 476 477 478 479 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ