Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Pytanie do Annaki - składałaś dokumenty o elterngeld? Gdzie je składałaś? Mam kilka pytań co do wypełnienia i nie wiem czy dobrze widzę, ale najbliższy urząd jest w Augsburgu. Podobno w tych urzędach jak poproszę o pomoc w wypełnieniu to pomogą, więc szkoda płacić "specjalistom", tym bardziej, że z tego co widzę część jestem w stanie wypełnić sama.
Czy do wniosku o elterngeld wystarczy jak skseruję 12 ostatnich Lohnabrechnung moich i męża? Czy powinnam starać się o jakieś zaświadczenie od szefa?
Mam we wniosku możliwość wypełnienia, że mąż chce elterngeld na 8 i 9 miesiac zycia dziecka. Czy jeśli to wypełnie i zaznaczę, że to już antrag to szef się jakoś o tym dowie? Ochronę ma tylko na 8 tyg przed elternzeit. Czy w takim przypadku lohnabrechnung mogę dołączyć już teraz? Czy 12 miesięcy przed tym czasem 8 i 9 miesiaca?
Zaczyna mnie irytować przygotowywanie tych dokumentów. Jakbym się za to zabrała po narodzinach małej to chyba bym to rzuciła w kąt. -
Powidlowa my dokumenty wyslalismy pocztą, pomagał nam je wypełnic taki facet co się tym zajmuje,nie trzeba mu ppłacić, ma biuro w Krumbach, to jest bezpłatne. On wypełniał o kg i EG. Na początku nic nie vwyslalismy, żadnych zaświadczeń ani nic tylko akt ur, bo my to robilismy tuz po urodzeniu, z reszta niestety nie pomoge
,mogę Ci podać po powrocie do de nr do tego biura i tego faceta, jest na prawdę bardzo miły i pomocny, trzeba tylko się umówić na konkretny dzień bo jego nie ma codziennie w tym biurze
-
Powidlowa tak Niemiec
, ale mąż mój mówi że bardzo fajnie mu wszystko tłumaczył i powoli mówił tylko jeśli możesz to niestety dopiero w niedzielę napiszę Ci na priv wszystkie dane bo mam je w domu a mąż raczej ich nie znajdzie....jak to facet, nie wie gdzie co jest
. a my jeszcze z corą w pl
powidlowa lubi tę wiadomość
-
Annaki, mam jeszcze czas;) Oczywiście poczekam:)
Moje kolejne głupie pytanie
czy "Elternpaaren 500.000 Euro" to pięćset tysięcy ? czy pięćset euro?
Das im Kalenderjahr vor der Geburt des Kindes zu versteuernde Einkommen wird die Einkommensgrenze von:
500.000 Euro (beide Elternteile leben mit ihrem Kind in einem Haushalt).Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2015, 14:17
-
nick nieaktualnyPowidlowa Lohnabrehnung na pewno 12 miesięcy przed urodzeniem dziecka się licza a nie przed wzięciem Elternzeit. Czy pracodawca wie dowie qczesniej to nie mam pojęcia bo my wypełnialiśmy wniosek tak zeby go oddać na 8 tyg. przed EZ ale to dlatego ze wczesniej czegos takiego nie planowaliśmy.
-
nick nieaktualnyPowidlowa chodzi o 500 000,00€ (tysięcy). Jezeli wasze wspólne zarobki w roku kalendarzowym 2014 przekraczają ta kwotę to zaznaczasz to i nie dostajecie nic, jezeli nie to zaznaczasz "nein" i jest ok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2015, 16:42
-
Endokobietka
, czyli mogę wszystko zgłosić na formularzu, a 8 tyg wcześniej mąż za niesie do szefa papierek o elternzeit.
I jeszcze jedno. Czy u męża mam dać np. 8 i 9 a u siebie 3-14? Bo za 1 i 2 mam jeszcze Mutterschutz.
Czyli elterngeld od 3 miesiąca życia dziecka, a elternzeit zgłosić w sumie też od 3 miesiąca bo 8 tyg mam ustawowo Mutterschutz.
Czy lepiej elterngeld od 1-12. Jak to jest? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Koalka - u nas upaly się skończyły wiec kostki wróciły do stóp;) od tygodnia żadnej opuchlizny. Dziś kupiłam stanik do karmienia w rossmanie , mam nadzieję że będzie dobry.
Myślę że mam wszystko, bo mała już od dawna chce wyjść. A wczoraj lekarz mi powiedział ze w każdej chwili może się zacząć. Szyjka 2 cm i skorcze dość silne i częste na ctg choć ja tam nic szczególnego nie czułam.
Tez się męczę z tymi papierami, bo później wole leżeć z małą a nie wypełniać papierzyska. Największy problem mam z Anlage N.
A ty Koalka? Jak się czujesz? Masz wszystko? Jesteś gotowa?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 12:13
-
Endokobietka tu jest link
http://www.elterngeld.net/bayern/ab_01_07_2015/Anlage_N.pdf
w pierwszym dałam nein
w drugim jako że to pierwsze dziecko też dałam nein
w trzecim hmm tez nein? tego nie wiem
czwarte nein
piate "Einkommensverlust wegen einer Krankheit, die maßgeblich durch eine Schwangerschaft bedingt war" tu mam problem bo miałam skracającą się szyjkę wiec 3 tygodnie i jeden dzien przed mutterschutz byłam na zwolnieniu.
A2
pracowalam 40 godz tygodniowo, mam zaznaczyc w pierwszym i te 40 godz wpisac?
Besteht Pflichtversicherung in einem berufsständischen Versorgungswerk (z.B. Ärzte-, Apotheker-, Architektenkammer, Künstlersozialkasse)? - tutaj nie wiem
dwa ostatnie w tym podpunkcie tez nie wiem.
mam umowę na czas nieokreślony
B1. wogole nie wiem bo oprocz normalnej podstawowej wypłaty nic nie dostawałam
B2. zero wygranych
A Antrag o elterngeld wypełniłam w 90%, jakbyś mogła się do mnie na maila odezwać to bym ci go wysłała do rzycenia okiem czy jest ok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 15:31
-
Hej hej bylam wczoraj u lekarza na badaniu i lekarz mi powiedzial ze do 12 wrzesnia nie wytrzymam i prosi abym wkoncu spakowala koferek do szpitala bo dzieciatko moze urodzic sie w kazdej chwili. Jakos nie wierze w ta przepowiednia bo mi sie absolutnie nic niedzieje i skurczy przedporodowych nie mam - ah zobaczymy co to bedzie
-
Alicja no to wyczekujemy z niecierpliwoscia.
Ja do dzis nie wiem co to jest skurcz przepowiadajacy, ani wogole jakikolwieka w ksiazeczce ciazy mam przy porodzie napisane : Notblitz Aufnahme
Od pobytu u lekarza do urodzenia Jaska minely 4 godziny, a byla to cesarka