WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • candela Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mam pytanie. Czy wy miałyście robione USG genetyczne? Byłam dziś u gin i zaprosiła mnie kolejny raz za 4 tyg na "krótkie USG". Powiedziała, że ponieważ nie znajduję się w grupie ryzyka nie przysługuje mi USG genetyczne...

<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 cykl starań
    druga ciąża <3 złoty strzał!
    RwFEp2.png 7lpqp2.png
  • Alicja83 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej candela, ja mam 32 lata i tez wedlug lekaza nie zaliczam sie do grupy ryzyka granica to 35 lat i niemialam zadnych Ibadan prenatalnych czy tez genetycznych, musisz jak. Ja wiezyc ze wszystko jest dobrze :-)

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Magadlena tak, dziecko dostaje obywatelstwo dopiero po umiejscowieniu aktu polskiego. Panstwo Polskie musi wiedziec ze gzdie urodzil sie ich obywatel i tego nie ma automatycznie jak sie innym wydaje, poprostu tak na chlopski rozum "to musi byc w papierach".
    dziwne. czyli jak polka urodzi za granica i juz nigdy nie przyjedzie do pl to dziecko jest bezpaństwowcem? cyrk.
    mnie jeszcze to nie dotyczy aczkolwiek, jeżeli chodzi o niemieckie obywatelstwo to jest automatycznie po rodzicach, nic nie trzeba umiejscawiać :p

qb3c3e5e6ni45jhf.png

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena2202 wrote:
    A gdzie mogę to sprawdzić jakie obywatelstwo ma Colin ? Bylismy przekonani ze tylko niemieckie i wychodzi ze moja mama nie wiedziała ze przez to umiejscowienie nada wnukowi polskie . Ona tłumaczyła nam to tak ze jak Colin przyjedzie do pl na odwiedziny to bedzie mógł
    Korzystać z opieki lekarskiej i cos jesCze nie pamietam . Fuck ale pomieszane
    będzie mógł korzystać ale tylko teoretycznie :d bo z praktyką gorzej.

qb3c3e5e6ni45jhf.png

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    orchidea33 wrote:
    Prawidlowa muszą być polskie znaki bo poznije mogą być problemy.także dopinuj tego.Ja też mam Ł w nazwisku i tak wpisują.chyba że zrobię zmianę nazwiska z ł na l .lepiej teraz dopinowac niż później mieć problemy.
    Po elternzeit można dostać 100 euro za to że dziecko się nie wysyła do przedszkola ale kasy bundesland ma inaczej.
    Cassie dowiedz się bo normalnie twój synowie powinni dostać nr podatkowy.
    Mój Xavi ma obywatelstwo niemieckie mam go w Polsce zglaszczac czy nie.zaznaczę ze ja mam polskie
    150euro od 13mc do 36 jak nie idzie do przedszkola. Betreungsgeld czy jakos tak się pisze

qb3c3e5e6ni45jhf.png

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Dopadlo i nas. Dzis ok 20:30 przyszla sasiadka z morda ze od 2 miesiecy nie moze spac ani ogladac tv przez nas bo jestesmy za glosno. Ze Jas biega cale noce placze a my sie po nocach wydzieramy ?! Heee Jas od zawsze zasypua przed 21:30 w istatnim tygodniu przed 20 wczoraj o 19 i jak zasypia to mamy tv na minimum i siedzimy cicho. Wiecue haj jest. O 7 wychodze. Michal z jasiem wraca o 17. Ro jakie cale dnid nue pamietam kiedy jas w nicy plakal plakal. Na nasze proby tlumaczenia zrobila sie glisna agresywna i straszyka Policja i jugendamtem. Boze masakra.
    o matko!!! powalona jakaś ;/

Endokobietka lubi tę wiadomość

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bbetreungsgeld juz jest zniesione nirestety... Chociaż Bawaria niby cos myśli. Mąż mi mówił że przyszły mi jakieś papiery i jeśli chce to mogę dostawać ten zasiłek przez pół roku, przyjrzymy się temu jak wrócę do de.
    A z opieki lekarskiej w pl można korzystać na kartę AOK, my korzystalismy z Leną w maju, pediatra przyjmie w ramach ubezpieczenia ale recepty są 100% płatne

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Candela ja genetyczne robilam, placilam dodatkowo, wolalam jednak wiedzieć i spać spokojnie
    U mnie to było 150e za całość

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2015, 12:55

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Candela, ja nie byłam w grupie ryzyka i robiłam sobie dodatkowo usg genetyczne, u mnie to było chyba 120E plus 30E za badanie krwi osobno płatne

Powidłowa, kurczę ale dziwne zasady masz w pracy, nie dziwię się, że chcesz siedzieć jak najdłużej z dzidzią. u mnie w pracy z kolei był taki burdel (też byłam od wszystkiego, ale w instytucji szkoleniowej), że zostawałam często dłużej, żeby koleżanka nie musiała sama z 'bałaganem' zostawać, bo tam cyrk na kółkach był i za mało pracowników. też bym chciała zostać dłużej w domu, jeśli będzie nas na to stać.

Byłyśmy dzisiaj na U3, wszystko z dzidzią ok :) waży 3970g :) tylko musimy jej pilnować, żeby na lewą stronę główkę kładła, bo kladzie na prawą i jej się już trochę spłaszczyła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2015, 13:01

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bylam w grupie ryzyka 36 lat i mi tez niby nie przyslugiwalo ale ze test APF wyszedl mi barzdo kiepsko to mi dali skeirowanie i mialam robione 2 razy w 17 i chyba 24 tygodniu ciazy.

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    candela - moj gin powiedział, że nie znajduję się w grupie ryzyka więc nie ma potrzeby robić. Jeśli bym chciała to między 11 a 13 tygodniem jakoś to się robi i u nas kosztuje w granicach 150 -200 euro.
    Ja nie robiłam, bo uznałam, że niezależnie od wyniku dziecko urodzę. Podobno wykryte wady można leczyć zaraz po urodzeniu, ale np. przy zespole downa chyba od razu widać więc też od razu się "leczy".
    A w Anglii to badanie jest standardowe nieodpłatne.

Zrobiłam sobie dzisiaj spacer do lekarza rodzinnego zapytać czy muszę wcześniej zgłaszać dziecko, czy dopiero jak się urodzi na badanie u2 jeśli nie zrobią w szpitala a poźniej u3. Mam całe 900 m i musiałam po drodze siadać bo bym chyba nie doszła. A jeszcze miesiąc temu śmigałam rowerem bez problemu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2015, 13:05

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w DE sa 2 tzw. USG genetaczne, peirwsze na poczatku ciazy tzn Kolo 11-13 tygodnia mierzy sie wtedy m.in. przeziernosci faldu karkowego i Kolo 19-22 tygodnia ciazy tzw. Feinultraschall wtedy badania dokladnie serce, przeplywy, sprawdzaja ew. wady cewy nerwowej, rozszczepienie kregopslupa, podniebienia i mase innych rzezcy.

17u93e5exqfllrog.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie miałam ani jednego pytałam ba poczatku o to tych fałd ale lekarz wtedy powiedziała ze nie robi tego bo by musiał wbić sie w moj brzuch i pobrać wody płodowe o to badanie wam chodzi ? Innego nie robił porostu normalne usg

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nei to jest jeszcze co innego Magdalena fald karkowy przez USG widzi

17u93e5exqfllrog.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah to w kazdym Razie u mnie tego nie robili nie proponowali i nie wiedzieli :)

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny możecie polecić mi coś na wypadanie włosów dostępne tutaj w de? Bo przecież za niedługo łysa zostanę. Wiem że po porodzie to normalne,ale na prawdę jest źle:-(

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ohhh dziewczyny mam nadzieje ze to spanie wróci do normy.

Annaki jemu chyba idą górne jedynki dopiero wiec nie chce myśleć co będzie pozniej.

Candela ja robiłam platnie badanie gentyczne jako w 13 tyg. Wtedy tez maly ujawnił co ma miedzy nóżkami.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek w cuazy wlosy nie wypadaja prawie wcale dlatego po ciazy wydaje sie wypadaja w badmiarze. Tego procesu nie wstrzymasz. Kiedys minie i wszystko odrisnie ;)

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaminy z rossmana te dla kobiet w ciąży i karmiących . Są super no i tanie cos 5e.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2015, 20:36

amarranta lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:30

‹‹ 478 479 480 481 482 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ