Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyEndokobietko...nawet nie chcę sobie wyobrażać.
A może by tak cos pościemniać, ze się źle czujesz...masz szefowa czy szefa? Jak szefa to powiedz, ze straszny okres dostałaś i okropnie Cię boli brzuch, zę az Ci sie kręci w głowie...faceci się "boją" okresu - tak wynika z mojej obserwacji a 3 razy szefa miałam, z szefową nie przeszłoW mojej ostatniej pracy było bosko, bo ludzie mówili, ze własnie takie Imprezy przedszkolne mają u dziecka i prezes i kierownicy od razu mówili "to co Ty tu jeszcze robisz?". Jak bym taką pracę jak moja ostania w PL znalazła tutaj to byłąbym najszczęśliwszą osobą na swiecie.
Powidłowa ja rozumiem i uważam tak jak Ty, ze właśnie za 3-4 lata to poczuje,z e jestem daleka "od pieluch", ze będzie "nie ten czas", ze moze później i Vincent zostanie jedynakiem. Choć jest druga strona medalu...my często mówiliśmy, ze "urodzimy" jedno dziecko a drugie i może trzecie adoptujemy. Takie myśli chodzą za nami od bardzo, bardzo dawna. uważamy, ze jesteśmy w stanie kochać jednakowo Vincent i dziecko, którego nie urodzimy sami. Dlatego nie czuję napięciaamarranta, amarranta, powidlowa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBerlinianka dziękuję za link o tych lękach nocnych. Jednak po przeczytaniu wydaje mi się, ze to nie jest to. Jedynie jedna rzecz się zgadza a raczej zgadzała, ta stała pora. Ale od dwóch dni budzi się znowu inaczej. Na pewno jest mniej pobudek. Wydaje mi się ze to jednak zęby i trochę tego lęku separacyjnego, bo na pewno w przeciwieństwie do tych lęków nocnych mały wlasnie chce się przytulić i chwilę potrzymać mnie lub męża za rękę. Ale super, ze dałaś tego linka bo nie wiedziałąm, ze takie lęki nocne wysępują, teraz będę wiedzieć na przyszłosć.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyEndokobietko o tych ćwiczeniach pisałam. Robi je moja znajoma i mówi, ze sa super, też muszę zacząć:
https://www.youtube.com/watch?v=0zkVJjwE1UY
No i tu sa jeszcze takie które chcę przejżeć, moze takie krótkie są jakimś wyjściem i nie będą męczyc jak np. jeden długi trening z jedną osobą
https://www.youtube.com/user/XFitDaily/videos -
Monika DM dzieki, te peirwsze cwiczenia sa super - w sam raz dla mnie, z tych nastepnych tez sa swietne, ale niektore dla mnei za glosne, wiec robie tylko te co moge, albo ktore narazie dam rade. WIELKIE DZIEKI!
Szukajac cwiczeni dla mnei znalazalm fajna stornke, JEst tam mase cwiczen dla kobiet w ciazy.
Zainteresowanych odsylam do:
http://www.cwiczenia.org/cwiczenia-dla-kobiet-w-ciazy/cwiczenia-dla-kobiet-w-ciazy/
-
Annaki zaakceptowane;)
Uwaga odstawiłam dziś magnez, od teraz mogę rodzic w wybranym przez siebie szpitalu; ) nie musze jechać do kliniki ponad 40 km.
Teraz czekam czy skórcze się nasilą czy małej juz się znudziło; ). Tydzień temu mimo magnezu ctg pokazywało skórcze 60 %. powinnam takie skórcze odczuwać? Bo ja czułam , że coś się dzieje tylko jak widziałam na monitorze; )Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Codziennie patrzę na Twoją miniaturkę , Jaś jest cudowny;)
Dziś ostatni raz zamierzam usiąść przy papierach, posprawdzac czy wszystko wypełnione, zrobić kopię z wypłat. (Przed Mutterschutz czy przed narodzinami, bo nie wiem czy sierpień tez kserowac ).
Spakować w koszulki , wpisać adresy na koperty;)
Zostanią mi jeszcze zaświadczenia z aok i od pracodawcy które mogę odebrać po porodzie dopiero.
Po porodzie uzupełnić daty, wydrukować i chyba wszystko. Tylko ten kinderzuschlag mnie męczy czy przyjmą bo tam dużo dziwnych pytań i załączników. Sama widzialas;)
Dopiero wczoraj przyszły tonery do drukarki pocztą dlatego to odciągłam. Ja do drukowania a tam nic.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2015, 10:50
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
Monikadm
A jakie tabletki brałaś ? Ja wlasnie pierwszy raz dostałam femikadin 20 pierwsze pol opakowania złe sie czułam głowa mnie bolała i czasem było złe ale przeszło i teraz Jest ok . Zaczynam 3 opakowanie . Ja pierwszy okres po porodzie dostałam po 1,5 miesiąca .
Co do 2 dziecka to hmm zawsze chciałam chłopczyka i dziewczynkę . Urodziłam Colina i chyba stwierdzam ze narazie dziekuje . Moze jak Colin pójdzie do przedszkola będę miała znow wiecej czasu to moze sie odmieni ale nie wiem narazie mowie nie
Ja tez musze zacząć ćwiczyć wkoncu ale totalny brak motywacji wieczorami padam na twarz . Zostało pare kg i nie mieszczę sie w nic z przed ciazy
-
Hej dziewczyny,
Czytalalam was coś pisalyscie o elterngeld ja dopiero dziś złożyłam wniosek resztę muszę jeszcze doniez.najgorsze te zaświadczenia od pracodawcy ja potrzebuje od 3 .a co będzie jak mi nie wyślą zaświadczeń o zarobkach?
I muszę powiedzieć że nie miała wypełnionego tego wniosku o elterngeld i w urzędzie facet przy mnie wypełniał.także z zaskoczona byłam ze nie odeslal mnie tylko pomógł.
Na kindergeld czekam 2 tyg i naraazie nic nie mam.No ciekawe jak długo poczekam.. -
Prawidlowa no to czekamy na twoja córeczkę.ważne ze już jesteście w bezpiecznym tygodniu
A jak ja widzę dziewczyny teraz w ciąży to sama nie mogę uwiezyc że ja już n ie jestem i ten czas tak szybko zlecial..ja poprpstu nie nawiezylam się ta ciąża.. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyEndokobietka super, ze coś Ci podpasowało. No ja nie oglądałam tych z drugiego linku tak za specjalnia, bo ta blondynka jakoś taka fajna mi się wydaje. Ale oczywiscie mój leń jest tak ogromny, ze jeszcze nic nie ćwiczyłam
Annaki czyli u Ciebie nie da się powiedzieć, ze wszędzie dobrze ale w domu najlepiej. Bo ja skąd bym nie wróciłą i jak fajnie by nie było to zawsze najlepiej mi u siebie
Powidłowa ja na Mutterschutz nie byłam ale zawsze nam powtarzali, ze liczy się wszystko przed narodzinami, więc sierpień zrób też na wszelki wypadek.
Magdalena ja miałam Cerazette. Ogólnie nic mi po nich nie było, tylko libido niskie, no i te bóle brzucha jak na @. Ale to chyba nie od tabletek...sama nie wiem. poprostu czułam sie tak, ze musze te @ dostać, jakby coś tam było zablokowane, a wszystko jest ok bo już dwa usg miałam od porodu. Moze to takie trochę w głowie coś...Wiesz ja tylko czasem myślę ze teraz byśmy drugie zmajstrowali i raz za razem było by super. Ale zdecydowanie jednak jak się zastanowię choć chwilę to jestem na nie! Ja czuję, ze musze wyjść do ludzi w sensie do jaakiejś pracy, bez małego, ze muszę mieć "coś swojego", czasem mam wrażenie że nie mam o czym opowiadać tlko cały czas Vinnie i Vinnie. I choć kocham go strasznie to chyba bym oszalała z drugim maleństwem za chwilę. A może tylko nam się tak wydaje?? Teraz tylko stracha mam jak nastolatka przed tą przerwą, a mój mąż to by chciał, ale jemu się tak łaatwo mówi. A pierwszy okres dostałam też bardzo szybko bo jakoś 4-5 tyg. po cc. Później tabletki i aż do dziś nic bo tabletki miałąm takie ze brałam caly czas bez tej 7-mio dniowej przerwy.
Orchidea super, ze ktoś Ci pomógł, to miłę. A w ogóle to suwaczek zmień
Koalka nie musisz. Ja nie przedstawiałam bo nie miałam czego
W ogóle dziewczyny jestem złą na mojego męża. On jest wiecznie zmeczony, teraz kończy mu się Elternzeit i w te 2 miesiące ani razu nie wykąpał małego, pieluche to zmienia czasem tylko i to jak siku jest bo kupa to już nie. Jak mu mówię, że czuje się przytłoczona bo ciągle ja ma o wszystkim myśleć - bo on powiedział,z ę nie wie co ma robić i mam mu mówić - ale ja też nie chcę wiecznie jak do robota, zrób to, zrób tamto, daj małemu jeść, zmień pieluchę, daj pić. Kurde mnie to męczy, on tylko wykona co powiem, a o wszystkim musze myśleć ja. Jak mu dziś powiedziałąm, ze ja wkółko mam w głowie co trzeba zrobić, ze musze wytrzeć ławę, nastawić obiad, pranie, odkurzyć, umyć podłogę to skwitował, ze nastawienie prania to nie filozofia. Ja kurcze wiem ze nie filozofia tylko chodzi mi o fakt, ze ja mam mózg cały czas włączony choćby w trybie czuwania a on sie wylącza i np. gra w gre. Jak mu powiem ze ma coś zrobić to zazwyczaj to robi od razu, czasem się ociąga ale to chyba normalne, tylko on nie rozumie, ze ja też bym chciała tak cąłkowicie czasem się wyłączyć. On nie wstaje w nocy do małego a rano mi potrafi powiedzieć, zę sie nie wyspał; jak raz powiedział ze będzie wstawał do niego, to wstał raz a za drugim razem powiedział,z ę on go przyniesie do nas to nie trzeba będzie biegać. Ehhhh...chyba potrzebowałąm się wyżalić -
nick nieaktualnyDziewczny mam jeszcze do Was pytanie, zwłąszca mamy starszaków...o buciki dla dzieci. Vinnie ma dopiero niecałe 8 miesięcy, ale...ja chodziłam juz jak miałam 9, a widząc co on wyprawia to też może sie zdarzyc, zę za 1,5 miesiące bedzie mi tu śmigał. Jakie są tu dobre (w sensie zdrowe dla stóp) firmy które robią butki dla dzieci. Słyszałam, ze Elephanten z Deichmanna jest dobry, prawda to? A co w przypadku jak jednak sie zatrzyma i nie bedzie biegał jesienią i zimą? czy np. rajstopy i skarpety wystarczą do tgeo jak będzie chłodniej to kocyk i ta osłonka do wózka na nózki? co jak będą siarczyste mrozy? Pewnie wkręciłam sobie "problem" bo w mrozy nie bedziemy robić megaa spacerów, no ale tak sobie siedzę i myślę
-
Aa zal sie Monia,u mnie prawie to samo.najbardziej mnie wkurza to ze moja rodzina przyjezdza z polski zeby byc z malym ttoche i przed to i ja möge pracowac ,a jego rodzina mieszka Tu to nawet nie zadzwonia czy potrzebujemy jakies pomocy tylko jeszcze mowia ze my manu przyjezdzac.
Juz nie wspomne ze D nie docenia tego Co moja rodzina robi a jak jego tylko cos pisnie to ok malo na zakrecie sie nie zabije zeby tylko jechac Do nich.a ja mam ich gleboko i napewno juz nie pojde z dzieckoem juz glupia taka nie bede.
Koalka z tego Co Wien to tylko twoje zarobki.Maz nie bedzie pobieral elterngeld Takze n ie musi wykazywać.
Prawidlowa chyba do jugendamt.ja wiem gdzie ten urząd ale nie zwracalam uwagi jak się dokładnie nazywa. Dodatkowo fajnie że facet normalnie wszystko wypełnił a tak naprawdę mógł powiedzieć żeby sami sobie wypełnili bo mój to perfekt zna niemiecki i by poradził sobie.
Macie rację musze zmienic ssuwak.. -
Monika wlasnie ta blondynka jest suoer. Wlasnie skonczylam brzuch i ramiona i 3 cw ze spalania kalorii 25 min i pot sie ze mnie leje. Ja ba zime mialam takie buty cieple z materualu wypchane wata czy czyns tam. Pierwsze buty byly attipas kupione w internecue w pl