X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak iui to inseminacja a in vitro to cos innego...

Co do naturalnego zajscia w ciaze to nie ma szans za bardzo bo ja nie miewam naturalnych owulacji dlatego biore zastrzyki...

A co do wieku to mam 28 lat

Juz wi ze bedziemy dzialac musimy sie tylko zdecydowac czy same zastrzyki czy iui..

• lilmama Ekspertka

Wysłany: 3 listopada 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękujemy! Czujemy się już bardzo dobrze. 27 godzin rodzilam, skurcze miałam nieregularne praktycznie do samego porodu i przez to rozwarcie nie postepowalo i się tak meczylam :/ tak rodzilam ze znueczuleniem i w obecności męża- niesamowite przeżycie :) Mimo że strasznie popekalam to szybko doszlam do siebie :)

Chętnie bym dodała zdjęcie, ale nie wiem jak ?

• lilmama Ekspertka

Wysłany: 3 listopada 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już tutaj raz pytałam, ale kompletnie wylecialo mi z głowy. Jakie dokumenty są potrzebne do wyrobienia niemieckiego paszportu dla dziecka lub czy można jechać na samym akcie urodZenia?

• zielinka Znajoma

Wysłany: 3 listopada 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was mamuśki ! Dzisiaj trafiłam na to forum i postanowiłam do Was dołączyć:) mój narzeczo y mieszka w Berlinie a ja obecnie trochę tu trochę w Polsce ponieważ jesteśmy w trakcie szukania w Berlinie jakiegoś wieszkego mieszkanka niż to co mamy bo to kawalerka a interesuje nas 2-3pokojowe:) troche poczytałam ale nie wszystko bo dużo tutaj pisałyście. Powiedzcie mi bo ja jeszcze nic nie mam załatwione niv nie wiem i zaczynam sie stresować. Termin mam na 9 maja:) poleciie mi jakiegoś polskiego ginekologa? Nie chce do byle jakiego iść bo w kwietniu straciłam już jednego dzidziusia i teraz chce być pod sprawdzona i dobrą opieką. Jak to jest z job center kiedy tam sie wybrac najlepiej? Co zrobić żeby dostać jak najwieksze wsparcie materialne? Pracowałam w Berlinie 3 miesiące ale nie na umowe tylko na gewerbe wiec nie wiem jak to wszystko rozwiazać :/ pozdrowienia dziewczyny i zycze wszystkiego co najlepsze i bede do Was zagladac każdego dnia:) buziaki

I
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilmama dziewczyny jeździły na akcie urodzenia ale mi powiedziano ze jak mnie zatrzymają, albo w polsce ktoś zażąda dowodu tożsamości małej to mogą zadzwonić i Jugendamt może ja zabrać.
    Do tymczasowego potrzebujesz akt (niemiecki ) może być, akt ślubu , zdjęcie i wniosek.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilmama na akcie nie można jechać do PL. A co do reszty to sama się mysze za to zabrać. Zdjęcie to mozna przez stronke zapodaj.pl

Zielinka witaj. Jest u nas kilka dziewczyn z Berlina więc może cos pomogą a z JC to ja kompletnie nic nie wiem bo nigdy nie korzystałam z ich usług ;)

• Mamax Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielinka- Witaj :-) Ja jestem tez z Berlina. W ktorej czesci szukacie mieszkania ? Z lekarzy osobiscie to ja znam tylko moja lekarke Emilie Witwer van de Loo ale tez duzo dziewczyn chodzi do dr. Jakubka. Tam u niego pracuja tez polskie polozne ;-) Z JC tez nie doradze bo nie tez nie korzystalam z ich uslug .

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • zielinka Znajoma

Wysłany: 3 listopada 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax- najlepiej Spandau ale wiadomo znajdzie sie cos w fajnej cenie nie wazne jaka dzielnica :) chodzila do dr.Jakubka z poprzednia ciaza i nie chce ryzykowac z kolejna...a posiadasz jakies namiary na swoja lekarke? :) a jak to jest z polozna kiedy trzeba wybrac? Ogolnie nie mam tu zadnych znajomych wiec nawrt nie mam sie kogo poradzic :/

I
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 3 listopada 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax wrote:
    Zielinka- Witaj :-) Ja jestem tez z Berlina. W ktorej czesci szukacie mieszkania ? Z lekarzy osobiscie to ja znam tylko moja lekarke Emilie Witwer van de Loo ale tez duzo dziewczyn chodzi do dr. Jakubka. Tam u niego pracuja tez polskie polozne ;-) Z JC tez nie doradze bo nie tez nie korzystalam z ich uslug .
    oj tak też ją polecam ;)
    ale z JC nie pomogę ;/
    ja u Jakubka nie byłam ale ma mega złe opinie więc nie ryzykowałabym
    u tej Emili tez są połozne polskie wiec tam mysle ze wszystko ci powiedza ;) ja jestem Wedding/Reinickendorf jakby co ;)

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • zielinka Znajoma

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berlinianka- ja obecnie mieszkam na Wittenau ;) a masz moze namiary do tej Emilii? Jak ona w ogole przyjmuje ? ? :)

I
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilmama wrote:
    21.10.2015r. Dolaczylam do grona mamusiek :) Lena urodziła się o 4.28 waga 3825g i 53cm długości:) Poród siłami natury ogólnie bardzo ciężki, ale już nie pamiętamy ;)
    Gratulacje :) Napisz proszę coś więcej, jak się już odnajdziesz w roli mamy i będziesz miała czas na wchodzenie na forum :)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM ja podaje Gabrysi zwykla melise, ale robie jej slabszy napar albo rozcienczam z woda. Czytalam, ze mozna podawac melise juz od 4 miesiaca. Poza tym nic jej po niej nie jest, ale mimo wszystko podaje jej tak co 2-3dzien do picia.

Zielinka, ja jestem z Berlina i druga polowe ciazy prowadzil mi wlasnie dr Jakubek. Innych polskich ginekologow niestety tutaj nie znam. A co do poloznej lepiej juz dzwon i pytaj sie, bo wiekszosc z nich ma dosyc odlegle terminy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2015, 22:59

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziekuje za kondolencje.Pogrzeb byl ladny,piekna pogoda.uff juz po wszystkim i jutro wracamy do DE.moze w końcu odetchnę chociaż znów trzeba będzie myśleć codziennie co na obiad zrobić.Ale wiecie jak to jest.
    Dalej martwi mnie ta wysypka na skórze małego.wokół szyi ma wręcz jakby kolnierzyk taki czerwony,wydaje się jakby to ślina go tak draznila ale z kolei na klatce piersiowej też ma gdzie nigdzie i w zgięciu kolan przy kąpieli takie duże zaczerwienienia sie uwidocznily bardziej ehhhh.nie wiemy właśnie czy iść od razu do lekarza jak wrócimy czy tez czekac do 19listopada bo mamy wtedy U5.
    Zielinka witaj.ja miałam identyczny termin porodu!!!a urodzilam 8 maja w imieniny mojego ojca.

pmzt5tj.png

• lilmama Ekspertka

Wysłany: 4 listopada 2015, 00:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa wrote:
    Lilmama dziewczyny jeździły na akcie urodzenia ale mi powiedziano ze jak mnie zatrzymają, albo w polsce ktoś zażąda dowodu tożsamości małej to mogą zadzwonić i Jugendamt może ja zabrać.
    Do tymczasowego potrzebujesz akt (niemiecki ) może być, akt ślubu , zdjęcie i wniosek.

A gdzie zrobię takie zdjęcie ? Czy muszą być oboje rodziców przy składaniu, bo mąż tylko w weekend przyjeżdża. I czy długo się czeka na wyrobienie ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2015, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielinka witaj i życzę spokojnej ciazy. Ja mam termin na 5 czerwca i od tygodnia próbuje znaleźć położna. Od tygodnia dostaje póki co same odmowy, choć wczoraj znalazłam jeszcze trzy które według internetu miałby w moim terminie czas. Dzisiaj bede je molestować telefonicznie. Ja wprawdzie nie szukam w Berlinie tylko w Monachium ale myśle, ze warunki podobne.

• zielinka Znajoma

Wysłany: 4 listopada 2015, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia83- Bylas zadowoloba z dr.Jakubka? A prowadzil Cie mlody czy stary? A masz moze namiary na jakas polozna? :)
    Wendy- To Twoje malenstwo tez byczek :) ja mam urodziny 20 maja a narzeczony 2 maja wiec nasz Aniołek wstrzelił sie idealnie po środku nas ;)
    Krysiak- dziekuje :) ja wlaśnie szukam ginekologa i mam nadzieje że mi tam z jakąś położną pomogą, tylko mam problem żeby go w ogóle wybrać ;)

I
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ziellinka 2 maja mój ojciec tez ma urodziny i tak zastanawiałam się czy młody urodzi sie na dziadka urodziny czy imieniny.
    22maja urodziny ma średni syn z kolei a najstarszy w czerwcu.tak wiec będziemy obchodzić urodziny teraz od najmłodszego do najstarszego w przeciągu jednego miesiąca.hmmm chyba wspólne im trzeba wyprawiać

Rany ale problemy są aby położną znalezc.widze dobry zawód chyba jest.dobrze ze ja nie miałam chociaż tu pewnie bym szybko znalazła.

Wiecie co ta przemiła sekretarka w podstawówce zażyczyła sobie aby jej napisać takie jakby usprawiedliwienie dlaczego syna nie bylo 3 dni w szkole.no ja cie błagam do starszego do szkoły mąż dzwonil i ok a tu przeciez tez mowil jak sytuacja wygląda,ze teściu nie żyje i ona na piśmie chce miec.jak nie ma dziecka ponad trzy dni to wiem ze wtedy trzeba zwolnienie od lekarza miec .no i jak my to mamy napisać?w kropce jestesmy

pmzt5tj.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielinka- Ja tez juz bym szukala poloznej ;-)

TU masz nowy adres do dr. Emilii bo ona sie przeniosla. Ja chodzilam jescze do starej praktyki i tam u niej nie bylo polskich poloznych dlatego o tym nie wiedzialam. Ja jestem z Marienfelde ;-)
    http://www.Wegweiser-aktuell.de/berlin/firma/151830_frauenarztpraxis-carola-kadgien-dr-brigitte-simon-und-dr-emilia-witwer-van-de-lo.htm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 10:27

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielinka podaj mi swojego maila to przesle ci liste poloznych ktora dostalam u dr Jakubka. I napisze ci na pewno ktorej nie brac ;)

A co do dr Jakubka to prowadzil mnie mlody i ja jestem raczej zadowolona, ale mialam ciaze ksiazkowa i nieproblematyczna..no jedynie 2 tyg przenosilam, ale to jyz szczegol;) Czasami dlugo czekalo sie w Praxis bo byly opoznienia, ale ogolnie nie mam zastrzezen. Mialam 4 usg zrobione u niego, dawal nam za kazdym razem zdjecia i wszystko tlumaczyl.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilmama - my kładlismy małą na przescieradle i sami robiliśmy.

https://www.persofoto.de/lexikon/passbild/biometrisches-passbild-selber-machen-anleitung/

na tej stronie jest generator.

lilmama lubi tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
‹‹ 561 562 563 564 565 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ