Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika no to było gdzieś w maju/czerwcu, czyli tak 10-11 mies. Dawałam jej łyżeczkę i ona grzebała w jedzeniu i cos tam zlizywała a ja drugą karmilam
, pozwalałam jej na zabawę jedzeniem a oczywiście z drugiej str karmilam,. Niestety trzeba się wtedy liczyć że po takim obiedzie trzeba przebrać dziecko i umyć podłogę
, ale w sumie masz psa to Ci pomoże
Teraz to co widelcem to je sama tylko jak nie może nabic to jej pomagam albo sobie je ręką, a zupy tez juz opanowała trochę, ja tam z doskoku dokarmiam drugą łyżką, tylko po zupie muszę wszystko przebieraćpowidlowa, MonikaDM lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnnaki dzięki. Ja od jakichs dwóch tygodni daje mu łyżeczkę tak do zabawy jak go karmię ale jeszcze nie dawałam mu grzebać nią w miseczce, moze zacznę. A podloga...masz racje, pies pomoże bo on i tak stoi wiecznie przy nas jak karmie Vincenta i czeka aż coś spadnie, a spada zwłaszcza kanapka. W ogole a propos kanapek, póki co kroje malemu na takie kwadraciki i mu daje ale zastanawiam się czy to dobrze bo może nie nauczy się wtedy odgryzać kawałków kanapki...przesadzam????
-
przesadzasz
, ja tez tak ciągle daję, wydaje mi się to wygodne dla tych małych rączek
, a bułkę kroje na 4. W ramach treningu możesz dawać np pól suchej kromki, zresztą przecież z kwadracików też musi odgryzac kawałek
A jeszcze co do sztućców to jak juz dasz Vincentowi widelec taki dla dzieci to możesz sama trzymać go za rączkę i cos nabijaćWiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 20:03
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny dawno mnie nie bylo ale wogole nie mam czasu.ciagle jestem rozdarta miedzy praca a domem.ja tez jestem na wyspie rozszerzania i mały wcina wszystko.tylko ja kupuje sloiczki bo samemu gitowac nie mam czasu a dwa mowia ze jednak sloiczki przebadane Sa
Mloda1995 zakaz pracy musi ci lekarz wystaeic nie przcodawca.powiedz lekarzowi ze pracujesz ciezko i ze mas z bike kregosluba brzuch a i wdychasz Chemie itd vo jak pracodawca bedzie ci zabieral prace to mniej dostaniedz kasy a przez to pomniejszyć ci się elterngeld..
Dziewczyny hmm in ie wiedziałam że jadąc do Polski ne mogę tylko aktu mieć i ze to aż tak sprawdzić mogą ze dzwonią do jugentakt.
Słuchajcie czy można sobie zaltwic coś z miasta ze potrzebuje w przedszkolu miejsce ze względu na to że pracujemy ??bo miejsca wolne są może dopiero we wrześniuaja tak długo nie mogę czekać.
-
Wiecie co z tym mlekiem sie dzieje? Chinczycy wykupuja masowo..ile dadza rade uniesc i wysylaja do Chin..tam byl przypadek, ze kilkoro dzieci zmarlo po chinskim mleku i teraz sie boją wiec wykupyja europejskie, bo w kilku krajach juz odnotowano takie braki-nie tylko w Niemczech. My w sobote kupilismy 3 pudelka na zapas, bo juz mielismy ostatnie opakowanie, ale bylismy w 7 drogeriach..wszedzie pustki:/
-
Muniek ja jakis tydz temu dopiero pierwszy raz dalam małemu pociamkać jabłko które jadlam sama.wciagal aż uszy mu się trzęsły.
Wczoraj pierwszy raz dalam mu dynie a dzis dynie z kasza manna bo niby ten gluten trzeba wprowadzić.chociaż tutaj nie wiem jakie są zasady wprowadzania.Jutro będzie marchewka a potem sie zobaczy.Na gotowanie nie mam czasu za duza rodzinę juz mam i sloiki staną sie moimi sprzymierzeńcami.
Ja juz tak bardziej lajtowo podchodzę do wprowadzenia pokarmów,nie spinam sie tak jak przy pierwszym dziecku.Ale jak widac dopiero teraz zaczelam czyli po skonczonym 6 miesiącu.
Agatee jak ja konczylam karmić piersią a bylo to juz dwa razy to nie robiłam nic,pokarm po prostu sam zanikl.moze z początku piersi byly trochę nabrzmiale ale szybko pokarm zanikl nie stosowalam nic.Natura sama zalatwila sprawę.Tyle ze ja dlugo karmiłam...Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2015, 23:16
-
Dziewczyny jak radzicie sobie z terminami i maluchami? Mam termin na 9.45 kolejny na 10.30 a ostatni na 14.00 . Jesteśmy już po karmieniu i znając życie mała będzie głodna akurat w samochodzie. Albo jak ja będę ubierała. Teraz akurat zasnęła i czekam czy się obudzi żeby dojeść czy będzie w samochodzie wrzeszczec.
Oczywiście jedziemy we 2 i nie mam jak smoczka włożyć jak wypadnie. -
Kasia83- nie doszedl mi zaden e mail
moze cos z poczta nie tak...moglabys sprobowac na ten adres: [email protected]
ja dzisiaj dziewczyny mam wizyte u gina, na do 14 do mlodego Jakubka bo nie moglam sie do Emilii dodzwonic i pojechalam osobicie i okazalo sie ze dopiero za miesiac ma wolny termin:( a ja badania prenatalne zrobic musze i zobaczymy jak ten mlody Jakubek wypadnie
moze dzis poznamy płeć jak nasz skarb sie dobrze ułoży
nie mozemy sie doczekać!
I -
nick nieaktualnyAnnaki tak tez myslalam, ze przesadzam
W sumie ja miałam chyba ze 2 lata jak babcia często mi jeszcze kwadraciki z kanapki robiła a gryźć umiem
Orchidea dopiero co Xavierek sie urodził a tu juz rozszerzanie dietyJa też dlugo bylam na samych sloiczkach a nie pracuje, raz tylko ugotowałam mu warzywa i malam tego 10 czy 12 sloiczkiw. Dopiero ciut później nasze jedzenie zaczelam troche do małego dostosowywać. A z tym żłobkiem to moze w Jugendamt Ci pomogą albo w tym Familienburo...a o Tagesmutter nie myslalas?
Powidlowa ja w takich sytuacjach zawsze jeździłam metrem czy tramwajem ale ja nie karmiłam piersią i chyba ze dwa razy robiłam mleko na przystanku, raz w urzędzie i kilka razy w poczekalni u lekarza. Kilka razy jak jechałam z malym autem to jechał z przodu wiec nie miałam problemu ze smoczkiem. Moze w przerwach między terminami doloz jej pierś jakby na zapas w sensie np. daj malej tuz przed 14:00 w aucie i idźcie na termin. -
Witam wszystkie dziewczyny !
Jestem tutaj nowa , może któraś będzie mogła mi chodz troszkę pomóc , jeśli nie , nic nie szkodzi
Otóż jestem w 16 tyg ciąży , moja umowa na czas określony kończy sie wraz z końcem tego miesiąca i właśnie dowiedziałam się , że nie będzie przedłużona . Ubezpieczona jestem w AOK. Od 2 miesięcy jestem na zwolnieniu , ponieważ miałam ciążę zagrożoną . Dostawałam pieniądze teraz normalnie . Moje pytanie brzmi , czy po zakończeniu umowy pzysługują mi jakieś pieniądze z AOK co miesiąc czy po prostu wraz ze skończeniem umowy , następuje koniec pieniedzy ?
Dziękuję z góry za odpowiedz , jeżeli , któraś z dziewczyn oreintuje sie w temacie .
-
Nanka powinnien pracodawca 3 miesiace przed wygasnieciem umowy poinformowac Cie czy zostanie przedlugzona, Ty masz obowiazek 3 miesiace przed jej wygasnieciem zameldowac sie do Arbeitsamtu jako szukajaca pracy.
Dostaniesz zasilek dla bezrpbotnych, a potem z kasy chorych Mutterschutzgeld.
Tu masz napsiane:
"Eine schwangere Arbeitnehmerin wird damit rechnen müssen, dass ihr Arbeitgeber einen befristeten Vertrag nicht in einen unbefristeten umwandelt. Auch in diesem Fall gilt: Eine Meldung beim Arbeitsamt muss spätestens drei Monate vor Ablauf des Vertrages erfolgen. Die Frau bekommt Arbeitslosengeld bis zum Beginn der Mutterschutzfrist, wenn ein entsprechender Anspruch besteht. Während der Schutzfrist bekommt sie die gleiche Summe, bezahlt aber von der Krankenkasse, wenn sie gesetzlich krankenversichert ist. "
" -
nanka wrote:Witam wszystkie dziewczyny !
Jestem tutaj nowa , może któraś będzie mogła mi chodz troszkę pomóc , jeśli nie , nic nie szkodzi
Otóż jestem w 16 tyg ciąży , moja umowa na czas określony kończy sie wraz z końcem tego miesiąca i właśnie dowiedziałam się , że nie będzie przedłużona . Ubezpieczona jestem w AOK. Od 2 miesięcy jestem na zwolnieniu , ponieważ miałam ciążę zagrożoną . Dostawałam pieniądze teraz normalnie . Moje pytanie brzmi , czy po zakończeniu umowy pzysługują mi jakieś pieniądze z AOK co miesiąc czy po prostu wraz ze skończeniem umowy , następuje koniec pieniedzy ?
Dziękuję z góry za odpowiedz , jeżeli , któraś z dziewczyn oreintuje sie w temacie .Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 12:17
-
nick nieaktualnyZielinka daj znac jak po wizycie. W razie jakby ten lekarz Ci nie paliwa to zrób termin u tej polecanej lekarki i na następna wizytę pójdziesz już do niej. Trzymam kciuki za dzis
Nanka witaj. W temacie to ja Ci nie pomogę, wiem tylko ze jest coś takiego, ze szybko trzeba się zameldować w Arbeitsamt ale nie wiem czy to dotyczy tez dziewczyn w ciąży, raczej tak bo tu będzie chodzilo o Arbeitslosengeld. Moja mama miała problem bo nie zarejstrowala się jak dostała wypowiedzenie tylko poszla jak skończyła jej się umowa bo myślała ze tu jest tak samo jak w PL. Duz bylo tłumaczenia i cos jej właśnie wstrzymali.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 12:27
-
Orchidea33 dzieki za odpowiedz
rozmawialam z facetem z Gewerbeaufsichtsamt i powiedzial, ze szefostwo powinno mi w trybie natyvhmiastowym dac Baschaftigungsverbot a jak nie dostane to on bedzie z nimi rozmawial:D
Powoli zaczynam sie orientowac w papierologii ciazowej i przygotuje sobie dokumenty zeby pozniej nie latac
-
Dzieki, jak zwykle jestescie niezawodne :*
Monika jakbys miala czas i checi, to bardzo byloby mi milo, jakbys podeslala te przepisy, chwalilas jakis od annaki na leczo i risotto. Bede wdzieczna
Tak czytalam co piszecie o tym mleku. No wiec dzis bylam w DM i przy okazji spojrzalam i rzeczywiscie, mleka HiPP praktycznie nie bylo, tylko te Combiotik i H1 czy H2, innych nie bylo, puste polki.
Wczesniej wykupywali Aptamil to teraz wzieli sie za HiPPa
Ahh, polecicie mi jakis dobry termometr dla malucha? Do mierzenia temp oczywiscieKiedys mama przywiozla mi jakis do mierzenia przez ucho i przy czole ale jakis dupny co chwile pokazywal inna temp wiec zostalam przy zwyklym termometrze i mierzylam przez pupe.
A wczoraj Amelia byla caly dzien marudna a wieczorem taka goraca ze zmierzylam jej no i w sumie wyszlo ze nie bylo tragedi bo miala cos kolo 37. W nocy tez budzila sie z placzem wiecej nie wiem co jej bylo... Hmm, nie pamietam firmy ale daaawno temu ktoras z Was podawala nazwe czy firme tego termometra i pisala ze jest zadowolona (do mierzenia chyba przez czolo czy ucho, nie pamietam). Czy to nie byl jakis z Philipsa?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 15:38
-
nick nieaktualnyAgatte usiądę wieczorem i coś Ci nakreślę
To od Annaki tez Ci wyśle.
Ja mam ten do czoła i ucha ale nie używam. Jak potrzebuje to w użyciu jest taki elektroniczny z miękka końcówką póki co. Tak szczerze to wkurza mnie obsluga tego do ucha, poza tym Vincent nie chce spokojnie siedzieć przy pomiarzeWiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2015, 15:50
-
nick nieaktualnyDziewczeta, takie glupie pewnie pytanie ale podpytam skoro akurat temat sie nawinal. Czy cos przemawia za tym aby u takich malych dzieci nie mierzyc temperaturki w pupie? Mnie sie zawsze wydawalo, ze to najbardziej praktyczne. Jako opiekunka do dzieci zawsze tak mierzylam, bo mama dziecka tez tak mierzyla.
-
Agattee ja mam do ucha braun , u nas inaczej nie przejdzie, a ten co mam to pokazuje identyczną temp jak taki zwykły do pupy bo juz sprawdzałam kilka razy. Niestety mierząc w pupie wyrywa się, wpada w histerię a jak miała ponad 40st gorączki i musieliśmy w nocy kontrolować co pol godz lub godz czy spada to tak było najlepiej bo nie trzeba było rozbierać i wybudzac. Jak byliśmy w maju w szpitalu to mieli ten sam model nawet, nie jest niestety tani no ale sprawdzony.