X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Olcia..89 Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje :) Kochane jesteście :) i na pewno bardziej doświadczone jeżeli chodzi o ciąże w Niemczech :)Ostatnio słyszałam , że weszło taki coś jak opłaty za USG w ciązy...że teraz będzie tak , ze tylko 3 USG będą bezpłatne , słyszałyście o tym ? I mam jeszcze jedno pytanie, może bardziej się orientujecie:) Mam umowe do września następnego roku- pracuje tylko 60 godz miesięcznie , (mam ubezpieczenie) i jestem ciekawa , czy jak zaniosę im zwolnienie to czy będą mi płacić nadal pieniążki ? Czy nic nie dostane... ? Jeżeli któraś z Was się orientuję , to będe wdzięczna za odpowiedz :)

eb795efb422758b1b7906ce4b420b9fe.png

Czekając na bąbelka... <3 :) :*
    Aniołek* 29.01.2015 (14tc)
    Aniołek* 17.12.2015 (8-9 tc)
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia
    Ja Miałam tylko 3 usg niepłatne za resztę musiała płacić z tym ze miałam do 30 tyg super lekarza który robił na każdej wizycie takie szybkie Raz chyba płaciłam . Potem inny lekarz od 30 tyg niestety był twardy i kazał płacić

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia..89 wrote:
    Dziekuje :) Kochane jesteście :) i na pewno bardziej doświadczone jeżeli chodzi o ciąże w Niemczech :)Ostatnio słyszałam , że weszło taki coś jak opłaty za USG w ciązy...że teraz będzie tak , ze tylko 3 USG będą bezpłatne , słyszałyście o tym ? I mam jeszcze jedno pytanie, może bardziej się orientujecie:) Mam umowe do września następnego roku- pracuje tylko 60 godz miesięcznie , (mam ubezpieczenie) i jestem ciekawa , czy jak zaniosę im zwolnienie to czy będą mi płacić nadal pieniążki ? Czy nic nie dostane... ? Jeżeli któraś z Was się orientuję , to będe wdzięczna za odpowiedz :)
    3 bezpłatne, to ci muszą zrobić (po jednym na każdy trymestr), a jeżeli ciąża jest zagrożona, to w razie potrzeby robią kolejne. Dodatkowe usg zależą od lekarza (niektórzy robią częściej, ale to ich dobra wola). Ponadto czasami w "ciąży" lekarz proponuje pakiety dodatkowych usg i podaje ci cenę (zwykle wychodzi taniej niż normalne usg; dla porównania za 1 usg przy monitoringu miałam płacić 100, a za dodatkowe ciążowe 50€. Jeśli lekarz wykryje jakieś nieprawidłowości, może cię skierować na badania prenatalne (w pozostałych przypadkach się za nie płaci). Dodatkowo płatne są również niektóre zalecane badania w ciąży, np toksoplazmoza, cytomegalia itp.

Do końca zwolnienia, albo do czasu porodu lub wcześniejszego wygaśnięcia umowy powinni ci płacić (ale nie jestem pewna czy 100% czy mniej). W razie czegob niech dziewczyny mnie poprawią.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2015, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia, tak jak Kinga pisze, w ramach wizyt masz 3 usg, które pokrywa kasa chorych, choć zdarzają sie lekarze, którzy nie koniecznie trzymają sie wytycznych, moj niestety sie trzyma :) ja ostatnio dostałam od lekarza rozpiskę co ile kosztuje i tak, dodatkowe pojedyncze usg 40€, usg 3d/4d 70€, albo pakiet (u mnie nazywa sie Vorsorge Plus) jest w nim każdorazowe usg, usg 3d/4d, od 30 tygodnia badanie przepływu krwi, oprócz tego dodatkowe badania krwi i ten pakiet kosztuje 200€ i ja chyba sie na niego zdecyduje. Oprócz tego badanie streptokokow kosztuje u mnie 10€, toxoplasma 10€, cytomegalia 10€. To wszystko to tylko koszty pobrania próbek u lekarza a dochodzą do tego jeszcze koszta laboratoriów. Zawsze twierdziłam, ze ciaza to bardzo lukratywny interes ;/

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krysiak wrote:
    Olcia, tak jak Kinga pisze, w ramach wizyt masz 3 usg, które pokrywa kasa chorych, choć zdarzają sie lekarze, którzy nie koniecznie trzymają sie wytycznych, moj niestety sie trzyma :) ja ostatnio dostałam od lekarza rozpiskę co ile kosztuje i tak, dodatkowe pojedyncze usg 40€, usg 3d/4d 70€, albo pakiet (u mnie nazywa sie Vorsorge Plus) jest w nim każdorazowe usg, usg 3d/4d, od 30 tygodnia badanie przepływu krwi, oprócz tego dodatkowe badania krwi i ten pakiet kosztuje 200€ i ja chyba sie na niego zdecyduje. Oprócz tego badanie streptokokow kosztuje u mnie 10€, toxoplasma 10€, cytomegalia 10€. To wszystko to tylko koszty pobrania próbek u lekarza a dochodzą do tego jeszcze koszta laboratoriów. Zawsze twierdziłam, ze ciaza to bardzo lukratywny interes ;/
    Już chciałam pisać, że tanio masz te badania, ale doczytałam że te 10€
    , to za pobranie :) U mnie za toxo i cytom. chcieli coś 100€. W pl jak pytałam, to też mi zaśpiewali ok 400 zł. (Ps lekarka mi mówiła, że poźniej z rachunkiem można iść do Kk, bo ponoć 80% KK zwraca za te badania). A i zbierajcie rachunki, bo potem można je od podatku odliczyć, podobnie chyba jest z niektórymi lekami płatnymi po 100% (choć w praktyce tego jeszcze nie sprawdzałam:))

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się. 3 usg to na cala ciążę a jak na każdej wizycie chcemy to zazwyczaj lekarz podaje stawkę. U mojego pierwszego lekarza pakiet usg do konca ciąży kosztował 150€, w połowie ciąży zmieniłam lekarza i jak mile mnie zaskoczył robiąc usg praktycznie na każdej wizycie (raz tylko nie robila) i przepływy tez sprawdzała bardzo często i mam wrażenie ze zawsze miałam ctg (ale to chyba jednak dopiero ok. 30 tygodnia). Dodatkowo chyba 2 lub 3 razy sprawdzała coś po czy stwierdziła "ze maluch jest dobrze odzywiony" jak jej dopytywalam o co chodzi (bo nie o wagę bo długo byl malutki) to powiedziała ze o krew i organy wewnętrzne ze one są dobrze odżywione...nie do konca kumam do dzis ;)

Dziewczyny możecie polecić jakies sortery dla dzieci? Podobają mi się drewniane ale wymiary jakies Male mi się wydają...

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Już chciałam pisać, że tanio masz te badania, ale doczytałam że te 10€
    , to za pobranie :) U mnie za toxo i cytom. chcieli coś 100€. W pl jak pytałam, to też mi zaśpiewali ok 400 zł. (Ps lekarka mi mówiła, że poźniej z rachunkiem można iść do Kk, bo ponoć 80% KK zwraca za te badania). A i zbierajcie rachunki, bo potem można je od podatku odliczyć, podobnie chyba jest z niektórymi lekami płatnymi po 100% (choć w praktyce tego jeszcze nie sprawdzałam:))
    Tak tak, ja od zawsze odliczam sobie rachunki od podatku. Nazbierało sie tego, najpierw stymulacja, iui, zreszta wszelkie rachunki od dentysty. Teraz już nie bo mam to Zahnzusatzversicherung ale wcześniej wszystko odpisywałam.

• annaki Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika mam z Fisher price, zwykłego motylka :-) , chociaż Lena nie bardzo się tym bawi. Wczoraj w biedronce widziałam super klocki drewniane w wiadrze w którym przykrywka ma dziurki w kształcie tych klocków i jest wlasnie jak sortery, kosztuje 39 zł, jest to bardzo duże i jest super, może masz kogoś kto mógłby Ci kupić i przywieźć przy okazji, była tez kolejka drewniana z klocków.

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ma ktoras z Was dla dziecka Zaubermaltafe, wiecie taka co sie maluje i jednym pociagnieciem wszystko znika. Mozecie cos polecic bo w internecie widzie od 1,99 do 30 euro i kompletnie nie widze roznicy .
    Z gory dzieki,

17u93e5exqfllrog.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wszystkie badania w ciazy w tym USG 3D mialam za darmo. Wiec duzo zalerzy od lekarza prowadzacego ;-)

Monika- My teraz mamy sortownik z FP Slimak i Julian bardzo lubi sie nim bawic. http://zabawkownia.com.pl/pl/fisher-price-slimak-smakosz-klockow.html
    Ten slimak spelnia kilka funkcji bo nie tylko mozna wrzucac do srodka klocki ale tez z nich budowac wieze albo puszczac baczki. Fajne jest tez takie proste wiaderko z FP http://www.google.de/imgres?imgurl=http://www.toysplanet.pl/pol_pl_Fisher-Price-PIERWSZE-KLOCKI-wiaderko-sorter-1800206980_1.jpg&imgrefurl=http://www.toysplanet.pl/product-pol-1800206980-Fisher-Price-PIERWSZE-KLOCKI-wiaderko-sorter.html&h=325&w=536&tbnid=AvYR76obC2GzYM:&tbnh=144&tbnw=237&usg=__qZ58dIxLiw99_pEGyLWGUGKUOrw=&docid=XMTzGSaanosWzM&hl=de&client=safari&sa=X&ved=0CCYQ9QEwAmoVChMIopmMlb2XyQIVh1osCh3uUQgd
    Te wiadro z drewnianymi klockami o ktorym pisze Annaki tez jest fajne ale to dla starszych dziciakow. My je mamy ale Julian jeszcze sie tym nie bawi bo mu jeszcze nie dalam. Przy zakupie warto popatrzec na wielkosc klockow bo my mamy jedno z pl i klocki sa tak male ze dziecko jest w stanie calego klocka wsadzic do buzi wiec u nas sie one nie sprawdzily. Inne kupilam tutaj w de i te klocki sa wieksze. Dla 1,5 rocznego dziecka polecam tez taka koste z pl. http://www.fhpelikan.com.pl/pl/p/Kostka-edukacyjna-Nina/25366
    Moj Maximilian jak ja dostal to non stop sie bawil i sam potrafil wszystkie figury powkladac w odpowiednie otwory a mial tylko 1,5 roku. Moj chrzesniak tez ja mial i tez ja uwielbial. Dzieki tej kosce Maximilianek nauczyl sie tez wszystkich figur i kolorow tak ze zabawka nie droga, nie firmowa a naprawde warta zakupu ;-)

Endokobieta- my mamy taka i jestesmy z niej zadowoleni. Maximilian dostal ja jak byl malutki a do tej pory jej uzywa. Tablica jest bardzo wytrzymala bo pomimo ze pare razy z hukiem ladowala na podldze nie ma zadnej usterki ;-) http://www.google.de/imgres?imgurl=http://www.spielemax.de/media/catalog/product/cache/1/image/800x600/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/1/2/1226-999-4411071_01_15.jpg&imgrefurl=http://www.spielemax.de/smiki-zaubermaltafel-18483.html&h=600&w=800&tbnid=LI-Ysxek4E9C1M:&docid=n7LjSCEHWp4GYM&hl=de&ei=ICFLVsTeHcHEsgGctqqADg&tbm=isch&client=safari

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2015, 13:49

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • annaki Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko właśnie wczoraj kupilam tą tablice w Polsce w pepco za 10zl, Od wczoraj Lena przy niejsiedzi prawie non stop! Jest ssuper!

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny, do Polscki to raczej w najblzszym czasie nie pojade, a potrzebuje cos takiego na prezent na Mikolaja dla Jasinskiego.

17u93e5exqfllrog.png
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 17 listopada 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ufff nadrobiłam ;)
    witam nową mamusię ;)
    co do pampersów my mamy pampers zawsze co inne kupiłam to byłam zawiedziona.
    usg prenatalne robiłam i tu przy drugiej ciaży mimo że płatne też zrobie. dla mnie to podstawowe badanie. nie bede sie potem do porodu zastanawiac czy wszystko ok.
    co tam jeszcze ta Emilia van coś tam ginekolog to ona robiła na każdej wizycie usg? drogo ona tam ma za te prenatalne?
    co do sortera my mamy ten https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQjT8K7MZqvwU3UXcPQWIIBCMzQQxtxhNmjHzRc7eKU5PdkIiRL7Tp8ZWs i jestem zadowolona. jakis miesiac dwa temu kupilam tez w prezencie chrzesniakowi tzta w pennym za 3 euro!!!!!
    ja od ponad tyg znowu na kurs chodzę i nie mam czasu bo potem z dzieckiem to juz nie posiedze przed kompem .
    co do szczepien jeszcze to my też szczepimy na wszystko. narazie zaoszczedzilismy tylko na tych meningokokach bo tu gratis a tak to wszystki w polsce musielismy placic.
    u nas sie zbliza czas starania o dziecko drugie, już mielismy ale cały czas zęba lecze i chyba znowu miesiac bedzie trzeba przesunąc że dopiero od nowego roku eh ;/
    a jak u was z prezentami? macie juz?

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax a jakie ma tak na oko wymiary ta tablica?

17u93e5exqfllrog.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cala tablica 30 na 40 cm a to okienko do rysowania 17 na 27 :-) My ta tablice kupilismy w de . Moj Julian tez juz sie ta tablica bawi ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2015, 15:07

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki!

17u93e5exqfllrog.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berlinianka- Doktor Emilia przy Moich ciazach wszystkie badania i usg robila za darmo a na USG prenetralne dostalam od niej skierowanie do kliniki specjalizujacej sie w tych badaniach.

Moj Julianek od Mikolaja dostanie Pociag z klockow duplo a Maximilian ksiazke z tiptoi i gitare bo o to poprosil Mikolaja w liscie. Oczywiscie beda tez slodycze ;-)

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax tablica kupiona- wielkie dzieki za pomoc.

17u93e5exqfllrog.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kupilismy Gabrysi cymbalki na Mikolaja hehe a sobie musze sprawic zatyczki do uszu;)

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja na Mikołaja kupiłam mężowi takiego tańczącego i śpiewającego Mikołaja :) od jakiegoś czasu cos mu on po głowie chodzi wiec dostanie. Mam tylko nadzieje, ze nie kupi w międzyczasie sam :) zamówiłam dzisiaj przez internet ;) dzieci jeszcze nie mam, wiec sie nie wypowiem. A o prezenty dla chrzesniaków muszę siostry i brata wypytać i tez zamówię w internecie.

‹‹ 572 573 574 575 576 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ