Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziekuje
Kochane jesteście
i na pewno bardziej doświadczone jeżeli chodzi o ciąże w Niemczech :)Ostatnio słyszałam , że weszło taki coś jak opłaty za USG w ciązy...że teraz będzie tak , ze tylko 3 USG będą bezpłatne , słyszałyście o tym ? I mam jeszcze jedno pytanie, może bardziej się orientujecie:) Mam umowe do września następnego roku- pracuje tylko 60 godz miesięcznie , (mam ubezpieczenie) i jestem ciekawa , czy jak zaniosę im zwolnienie to czy będą mi płacić nadal pieniążki ? Czy nic nie dostane... ? Jeżeli któraś z Was się orientuję , to będe wdzięczna za odpowiedz
-
Olcia..89 wrote:Dziekuje
Kochane jesteście
i na pewno bardziej doświadczone jeżeli chodzi o ciąże w Niemczech :)Ostatnio słyszałam , że weszło taki coś jak opłaty za USG w ciązy...że teraz będzie tak , ze tylko 3 USG będą bezpłatne , słyszałyście o tym ? I mam jeszcze jedno pytanie, może bardziej się orientujecie:) Mam umowe do września następnego roku- pracuje tylko 60 godz miesięcznie , (mam ubezpieczenie) i jestem ciekawa , czy jak zaniosę im zwolnienie to czy będą mi płacić nadal pieniążki ? Czy nic nie dostane... ? Jeżeli któraś z Was się orientuję , to będe wdzięczna za odpowiedz
Do końca zwolnienia, albo do czasu porodu lub wcześniejszego wygaśnięcia umowy powinni ci płacić (ale nie jestem pewna czy 100% czy mniej). W razie czegob niech dziewczyny mnie poprawią. -
nick nieaktualnyOlcia, tak jak Kinga pisze, w ramach wizyt masz 3 usg, które pokrywa kasa chorych, choć zdarzają sie lekarze, którzy nie koniecznie trzymają sie wytycznych, moj niestety sie trzyma
ja ostatnio dostałam od lekarza rozpiskę co ile kosztuje i tak, dodatkowe pojedyncze usg 40€, usg 3d/4d 70€, albo pakiet (u mnie nazywa sie Vorsorge Plus) jest w nim każdorazowe usg, usg 3d/4d, od 30 tygodnia badanie przepływu krwi, oprócz tego dodatkowe badania krwi i ten pakiet kosztuje 200€ i ja chyba sie na niego zdecyduje. Oprócz tego badanie streptokokow kosztuje u mnie 10€, toxoplasma 10€, cytomegalia 10€. To wszystko to tylko koszty pobrania próbek u lekarza a dochodzą do tego jeszcze koszta laboratoriów. Zawsze twierdziłam, ze ciaza to bardzo lukratywny interes ;/
-
krysiak wrote:Olcia, tak jak Kinga pisze, w ramach wizyt masz 3 usg, które pokrywa kasa chorych, choć zdarzają sie lekarze, którzy nie koniecznie trzymają sie wytycznych, moj niestety sie trzyma
ja ostatnio dostałam od lekarza rozpiskę co ile kosztuje i tak, dodatkowe pojedyncze usg 40€, usg 3d/4d 70€, albo pakiet (u mnie nazywa sie Vorsorge Plus) jest w nim każdorazowe usg, usg 3d/4d, od 30 tygodnia badanie przepływu krwi, oprócz tego dodatkowe badania krwi i ten pakiet kosztuje 200€ i ja chyba sie na niego zdecyduje. Oprócz tego badanie streptokokow kosztuje u mnie 10€, toxoplasma 10€, cytomegalia 10€. To wszystko to tylko koszty pobrania próbek u lekarza a dochodzą do tego jeszcze koszta laboratoriów. Zawsze twierdziłam, ze ciaza to bardzo lukratywny interes ;/
, to za pobranieU mnie za toxo i cytom. chcieli coś 100€. W pl jak pytałam, to też mi zaśpiewali ok 400 zł. (Ps lekarka mi mówiła, że poźniej z rachunkiem można iść do Kk, bo ponoć 80% KK zwraca za te badania). A i zbierajcie rachunki, bo potem można je od podatku odliczyć, podobnie chyba jest z niektórymi lekami płatnymi po 100% (choć w praktyce tego jeszcze nie sprawdzałam:))
-
nick nieaktualnyZgadzam się. 3 usg to na cala ciążę a jak na każdej wizycie chcemy to zazwyczaj lekarz podaje stawkę. U mojego pierwszego lekarza pakiet usg do konca ciąży kosztował 150€, w połowie ciąży zmieniłam lekarza i jak mile mnie zaskoczył robiąc usg praktycznie na każdej wizycie (raz tylko nie robila) i przepływy tez sprawdzała bardzo często i mam wrażenie ze zawsze miałam ctg (ale to chyba jednak dopiero ok. 30 tygodnia). Dodatkowo chyba 2 lub 3 razy sprawdzała coś po czy stwierdziła "ze maluch jest dobrze odzywiony" jak jej dopytywalam o co chodzi (bo nie o wagę bo długo byl malutki) to powiedziała ze o krew i organy wewnętrzne ze one są dobrze odżywione...nie do konca kumam do dzis
Dziewczyny możecie polecić jakies sortery dla dzieci? Podobają mi się drewniane ale wymiary jakies Male mi się wydają... -
nick nieaktualnyKinga. wrote:Już chciałam pisać, że tanio masz te badania, ale doczytałam że te 10€
, to za pobranieU mnie za toxo i cytom. chcieli coś 100€. W pl jak pytałam, to też mi zaśpiewali ok 400 zł. (Ps lekarka mi mówiła, że poźniej z rachunkiem można iść do Kk, bo ponoć 80% KK zwraca za te badania). A i zbierajcie rachunki, bo potem można je od podatku odliczyć, podobnie chyba jest z niektórymi lekami płatnymi po 100% (choć w praktyce tego jeszcze nie sprawdzałam:))
-
Monika mam z Fisher price, zwykłego motylka
, chociaż Lena nie bardzo się tym bawi. Wczoraj w biedronce widziałam super klocki drewniane w wiadrze w którym przykrywka ma dziurki w kształcie tych klocków i jest wlasnie jak sortery, kosztuje 39 zł, jest to bardzo duże i jest super, może masz kogoś kto mógłby Ci kupić i przywieźć przy okazji, była tez kolejka drewniana z klocków.
-
Ja wszystkie badania w ciazy w tym USG 3D mialam za darmo. Wiec duzo zalerzy od lekarza prowadzacego
Monika- My teraz mamy sortownik z FP Slimak i Julian bardzo lubi sie nim bawic. http://zabawkownia.com.pl/pl/fisher-price-slimak-smakosz-klockow.html
Ten slimak spelnia kilka funkcji bo nie tylko mozna wrzucac do srodka klocki ale tez z nich budowac wieze albo puszczac baczki. Fajne jest tez takie proste wiaderko z FP http://www.google.de/imgres?imgurl=http://www.toysplanet.pl/pol_pl_Fisher-Price-PIERWSZE-KLOCKI-wiaderko-sorter-1800206980_1.jpg&imgrefurl=http://www.toysplanet.pl/product-pol-1800206980-Fisher-Price-PIERWSZE-KLOCKI-wiaderko-sorter.html&h=325&w=536&tbnid=AvYR76obC2GzYM:&tbnh=144&tbnw=237&usg=__qZ58dIxLiw99_pEGyLWGUGKUOrw=&docid=XMTzGSaanosWzM&hl=de&client=safari&sa=X&ved=0CCYQ9QEwAmoVChMIopmMlb2XyQIVh1osCh3uUQgd
Te wiadro z drewnianymi klockami o ktorym pisze Annaki tez jest fajne ale to dla starszych dziciakow. My je mamy ale Julian jeszcze sie tym nie bawi bo mu jeszcze nie dalam. Przy zakupie warto popatrzec na wielkosc klockow bo my mamy jedno z pl i klocki sa tak male ze dziecko jest w stanie calego klocka wsadzic do buzi wiec u nas sie one nie sprawdzily. Inne kupilam tutaj w de i te klocki sa wieksze. Dla 1,5 rocznego dziecka polecam tez taka koste z pl. http://www.fhpelikan.com.pl/pl/p/Kostka-edukacyjna-Nina/25366
Moj Maximilian jak ja dostal to non stop sie bawil i sam potrafil wszystkie figury powkladac w odpowiednie otwory a mial tylko 1,5 roku. Moj chrzesniak tez ja mial i tez ja uwielbial. Dzieki tej kosce Maximilianek nauczyl sie tez wszystkich figur i kolorow tak ze zabawka nie droga, nie firmowa a naprawde warta zakupu
Endokobieta- my mamy taka i jestesmy z niej zadowoleni. Maximilian dostal ja jak byl malutki a do tej pory jej uzywa. Tablica jest bardzo wytrzymala bo pomimo ze pare razy z hukiem ladowala na podldze nie ma zadnej usterkihttp://www.google.de/imgres?imgurl=http://www.spielemax.de/media/catalog/product/cache/1/image/800x600/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/1/2/1226-999-4411071_01_15.jpg&imgrefurl=http://www.spielemax.de/smiki-zaubermaltafel-18483.html&h=600&w=800&tbnid=LI-Ysxek4E9C1M:&docid=n7LjSCEHWp4GYM&hl=de&ei=ICFLVsTeHcHEsgGctqqADg&tbm=isch&client=safari
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2015, 13:49
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
ufff nadrobiłam
witam nową mamusię
co do pampersów my mamy pampers zawsze co inne kupiłam to byłam zawiedziona.
usg prenatalne robiłam i tu przy drugiej ciaży mimo że płatne też zrobie. dla mnie to podstawowe badanie. nie bede sie potem do porodu zastanawiac czy wszystko ok.
co tam jeszcze ta Emilia van coś tam ginekolog to ona robiła na każdej wizycie usg? drogo ona tam ma za te prenatalne?
co do sortera my mamy ten https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQjT8K7MZqvwU3UXcPQWIIBCMzQQxtxhNmjHzRc7eKU5PdkIiRL7Tp8ZWs i jestem zadowolona. jakis miesiac dwa temu kupilam tez w prezencie chrzesniakowi tzta w pennym za 3 euro!!!!!
ja od ponad tyg znowu na kurs chodzę i nie mam czasu bo potem z dzieckiem to juz nie posiedze przed kompem .
co do szczepien jeszcze to my też szczepimy na wszystko. narazie zaoszczedzilismy tylko na tych meningokokach bo tu gratis a tak to wszystki w polsce musielismy placic.
u nas sie zbliza czas starania o dziecko drugie, już mielismy ale cały czas zęba lecze i chyba znowu miesiac bedzie trzeba przesunąc że dopiero od nowego roku eh ;/
a jak u was z prezentami? macie juz? -
Cala tablica 30 na 40 cm a to okienko do rysowania 17 na 27
My ta tablice kupilismy w de . Moj Julian tez juz sie ta tablica bawi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2015, 15:07
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Berlinianka- Doktor Emilia przy Moich ciazach wszystkie badania i usg robila za darmo a na USG prenetralne dostalam od niej skierowanie do kliniki specjalizujacej sie w tych badaniach.
Moj Julianek od Mikolaja dostanie Pociag z klockow duplo a Maximilian ksiazke z tiptoi i gitare bo o to poprosil Mikolaja w liscie. Oczywiscie beda tez slodycze(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
My kupilismy Gabrysi cymbalki na Mikolaja hehe a sobie musze sprawic zatyczki do uszu;)
-
nick nieaktualnyA ja na Mikołaja kupiłam mężowi takiego tańczącego i śpiewającego Mikołaja
od jakiegoś czasu cos mu on po głowie chodzi wiec dostanie. Mam tylko nadzieje, ze nie kupi w międzyczasie sam
zamówiłam dzisiaj przez internet
dzieci jeszcze nie mam, wiec sie nie wypowiem. A o prezenty dla chrzesniaków muszę siostry i brata wypytać i tez zamówię w internecie.