X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i w moim "sklepiku" z aplikacjami nie ma Rossmanna, tzn. jest ale tylko polski. DM tez nie ma. Ale znalazłam Rewę, tylko ze ja tam zakupow nie robię, za to Lidl moze ściągnę choc rzadko tam jestem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteś pewna Monika? Spróbuj wpisać rossmann coupon. Ja tak znalazłam.

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa wrote:
    Która mama na bobasa w wieku mojej Meli? Chyba Ewelina, o ile się nie myle.
    Koalka też podobnie. Macie wprowadzoną jakąś rutynę? My oprócz kąpieli między 18 a 19 nie mamy nic. Niby wstaje rano 5-6 ale później śpi raz do 8 raz do 7, a później samowolka, albo kolka przez godzinę (albo udaje żeby ją nosić), albo jadłaby cały czas, albo co godzinę. Nie chce w dzień wcale spać. Na Spacer też ją biorę tylko jak jest pogoda i to w godzinach jak da mi się ubrać bez panicznego płaczu. Więc w sumie czekam aż zaśnie i na śpiąco ją ubieram.
    A wy kiedy wprowadziłyście rutynę? O ile wprowadziłyście. A może bobasy same sobie wprowadziły?

Troche mnie nie było no moja mała 28 skonczyła 2 miesiace no my caly co jakis czas zmieniamy pore kapieli juz byla 18 19 i 20 i dzis chyba ja jednak o 20 bedziemy kapac zeby po kapieli juz nie miala drzemki bo zawsze przed kapiela miala drzemkę jak kapalismy o 19 jak brzusio nie boli to zasypia ok 21 w nocy wstaje czasami po 4 godzinach czasami po 5 do karmienia. (Dajemy jej codziennie espumisan wiec brzuch nie boli ale od czasu do czasu nie dajemy zeby sprawdzic czy juz nie ma kolek i wczoraj wlasnie nie dalismy drugiej porcji ok 16 dalismy ok 18 bo brzuch jednak bolal i z tego wszystkiego zasnela przed 24 i obudzila sie o 5.30 a pozniej o 8.30)i wstaje rano zazwyczaj ok 8 ale zdazy sie ze wstanie o 7 i po karmieniu spimy jeszcze do 9.30 wiec wtedy wszystko sie troche przesuwa. No wiec rano wstajemy jemdy godzinka w bujaczku rano zazwyczaj jestem spokojna i daje mamie zjesc sniadanie :) troche gadamy i po godzince drzemka 30min czasami godzina i ja wtedy sie ogarniam na spacer. wstaje godzinke ja pobawie nakarmie i idziemy na dwor nawet jak jest bardzo zimno byle by nie bylo duzego wiatru i nie padało. Na spacerze mam czas 3 godziny od karmienia czasami dluzej ale nie sprawdzam bo wole zeby mi nie zaczela krzyczec o cyca na miescie :). Jak chce w domu cos porobic to wracamy po godzinie ona spi dalej wiec zostawiam ja w gondoli i otwieram albo tylko uchylam okno i ja mam czas wolny powiedzmy o 16 sie budzi 1,5 godziny funkcjonowania krotka drzemka i kapiel a pozniej to juz roznie jest w najlepszych warunkach ok 21 zasypia wiec juz ja nie bujamy odrazu po kapieli bo to nic nie daje i tak zasypia ok 21.
    Ale to wszystko sie zmienia teraz ja usypiamy w bujaczku a wczesniej zasypiala sama. A o ktorej twoja zasypia na noc? Co ile sie budzi?

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa wrote:
    Mamusie. Zmieniło się zalecenie żywieniowe dla maluchow. Dziecko karmione piersią powinno zacząć jeść pierwsze marchewki itp po 6 miesiącu. Co o tym myślicie?

Moja szwagierka położna ma dwójkę dzieci oboje karmiła do roku i obydwóm wprowadziła posiłki w dniu skonczenia 6 miesiaca. Ja mam w planach karmic do 6 miesiaca i jedzenie chce wprowadzic w 5 ale jak bedzie to sie okaze.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidłowa a to napewno kolki?? Kolezanka mówiła ze myslala ze jej mały ma kolki a lekarz powiedzial ze jakis problem z trawieniem i dal lek i pomoglo. Ja juz zapobiegawczo daje espumisan rano i ok 16 i jest ok

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2015, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidłowa a twoja mała śpi w dzień? My jak przyjechalismy do De to czesto w dzien mala płakała ( w Pl zasypiała w dzień sama). generalnie myślałam że w dzien jak jej spac sie chce to poprostu zasnie ale czesto byla taka płaczliwa do tego stopnia ze wygladalo mi to na kolki bo juz z tego rozdraznienia tak strasznie płakała. I wkoncu jak juz zaczynała byc taka płaczliwa to ja usypialam w bujaku i pomoglo poprostu w pewnym momencie przestala sama zasypiac w dzien. Uspiłam w bujaczku i juz w sumie ma mniej wiecej takie stale pory w dzien kiedy ja usypiam.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2015, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zameldowałam się na pampers :) takko i Dm nie wiem z tekko i dm przyjdzie mi jakas karta czy w dm musze jeszcze ta ich payback jakos pobrac?

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2015, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki a gdzie wciska sie kundenkarte przy kasie gdzieś jest taki przycisk?Poprosze link na ta grupę FB ;)

Powidlowa a nie lepiej byłoby Ci sciągnąć mleczko laktatorem i dać z butelki jak mala Ci tak szaleje?bo takie karmienie na raty to Ci b.dlugo bedzie trwało,a z butelki pewnie spokojnie wypije.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No kurczę nie mam nic. Tylko polski Rossman mi wyskakuje. Pewnie przez to ze to Micrisoft a nie Android...no nic...zobacze jak kupimy drugi tel.

Ewelina karty nie przyjdą, z DM od czasu do czasu przyjdą kupony i z Takko tez jakies rabaty.

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina - Mela zasypia między 20 a 22. Przeważnie 21, 22 to już skrajność, i spi do 5 - 6. Czasem nawet po 6 się budzi. Później je i znów na godzinkę chociaż pójdzie się zdrzemnąć. W dzień nie spała już kilka tygodni (tylko drzemki do 15 minut), ale znów zaczęła.

Koalka, boję się, że odrzuci cyca po butli i nie będe miała takiej wygody jak teraz (mleko zawsze przy sobie;))

3i49tv7371hkkcdh.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka grupa się nazywa : Oszczędzamy z kuponami (Niemcy)
    Kundenkarte jest jak wejdziesz w aplikacje i u góry po prawej pierwszy znaczek, ja na to mowie ze wygląda jak karta SIM ;-)
    Daj znać czy się udało
    Aha dziewczyny jak macie real u siebie to zarejestrujcie się tam, w zakładce meine familie wpisać dane dziecka i na maila przyjdzie do druku kupon na który w kasie odbiera się pudełko, cos jak w rossmanie
    Ewelina w dm jak wpiszesz dane dziecka to tez pomimo że już po porodzie tez powinnas dostać na maila kartkę do druku pi odbiór kuferka z kosmetykami, to samo w rossmann

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2015, 11:47

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki a gdzie na stronce dm mam wpisac dane dziecka nie widze tego wpisywalam tylko na stronce pampers.

Powidlowa bo czesto wydaje sie ze cos jest kolka a to calkiem inny powod placzu bo np moja mala przy kazdym placzu podciaga nozki do gory a nie zawsze to kolka. No nam na szczescie odpukac espumisan pomaga. No nic jeszcze ten miesiac dwa trzeba jakos ogarnac:)A jak mala ci sie budzi rano to tez ma problem z jedzeniem?

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki juz znalazlam to na dm:)

annaki lubi tę wiadomość

201509284965.png
    201703075565.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina nigdy nie miała kolki po pierwszym karmieniu. Moze dlatego ze pokarm leci jak szalony po tych 8 godzinach.
    Moja tez jak płacze to zawsze nóżki podciaga. I zawsze napina wtedy brzuch. I nie wiem czy kółka czy aż tak wkurzona.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki
    Jescze jedno głupie pytanie :p to jak mam ten magiczny kod ten kwadracik z wzorkami :p mam dać jej telefon z tym przy kasie a czym ona to skanuje :p? Normalnie czytnikiem to wchodzi ? ewetualnie dawałas kiedyś kod z cyferek ? Pisze u mnie zr jak jakiś błąd to nacisnąć i wyskakuje ciąg liczb

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa nie wydaje mi sie zeby twoj pokarm normalnie lecial za wolno. Może ona nie szczelnie chyta brodawke i dlateg lyka powietrze. Kurde choc i tak wydaje mi sie ze to w ciagu dnia nie koniecznie musi byc kolka rano nie placze bo jest wyspana zrelaksowana a pozniej placze bo moze cos chciec. A jak ma kolke w ciagu dnia to cos jest ja w stanie uspokoic np kolysanie albo noszenie na rekach?( w roznych dziwnych pozycjach:D moja jak tak w dzien plakala to np uspokajalo ja kolysanie w schylonej pozycji zeby ja bujc jak na hamaku hehe no i tak jak mowie okazalo sie ze w dzien to nie byla kolka tylko sennosc)

201509284965.png
    201703075565.png
  • Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena,choć pytanie nie było do mnie to odpowiem bo akurat wiem :-) tak dajesz telefon z tym kodem (kwadraciki) ona ma taki skaner który do ręki bierze i skanuje ale czasem coś im nie idzie to można też cyferki podać. Ja robiłam i tak i tak.

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
  • Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa, mój Dominik też płacze i się napina, zawsze o stałych porach między 12 a 17 jest czas kiedy nie chce spać i płacze, nie cały czas ale chwilę płacze chwilę nie,zasypia na moment i budzi się. Trudno mi jest go czymś zająć i zadowolić. Macha rękoma i nogami, brzuch twardy ale tylko jak się napina, w innym przypadku jest miękki. Dlaczego płacze, nie mam pojęcia. Długi czas mnie nie było więc ciężko mi Was nadrobić i nie wiem czy gdzieś pisałaś czy pijesz herbatę z kopru, gdzieś czytałam że ona czasem przynosi odwrotny efekt. Ja sama zauważyłam że zbyt dużo czarnej herbaty nie służy mojemu dziecku. Pije tylko owocowe ale też żadnych cytrusowych. Odstawiłam całkowicie cukier. Podaję lefax choć efektów nie widzę więc przestanę. Czasem już mi się wydaje że mu się najzwyczajniej nudzi. Bo noszenie pomaga na minutę, leżaczek tak samo. Wszystko jest fajne ale tylko na chwilę. Więc zabieram go na 3 godziny na spacer między 12 a 15 i jest spokojny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 10:33

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka i tak tez moze byc ze z nudow dziecko placze bo nie wiem ile twoje ma ale takie male ciezko czyms zainteresowac choc nasza mala juz od jakiegos czasu patrzy na zabawki smieje sie do nich itd ale jak to jej sie znudzi to co innego ma robic jak nie plakac heh :)

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena dokładnie tak jak napisała Anka :-)
    W tym tyg tez idę na polowanie ;-) , muszę nakupic lenorow i innych pierdół wiec czeka mnie kilka wyjść

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 598 599 600 601 602 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ