X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika przy logowaniu mam kontonummer i interbanking pin. Kontonummer wiem, ale pin to ten co dostaliśmy pocztą? Już się pierwszy raz logowaliśmy razem z beraterem, ale teraz chciałam sprawdzić pocztę i 4 razy źle wpisałam. oprócz tego, że muszę zadzwonić żeby odblokowali nie wiem co zrobić dalej, żeby nie zablokowali znów.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powinnaś poczta dostac tez kopertę z Interbetbankibg Pin i DiBa Key. Ten pierwszy to taki disc dlugi, duże i male litery i cyfry, a ten drugi to 6 cyfr. Jak będziesz dzwonić to mogą chcieć jeszcze Telebanking Pin to bylo w innnej kopercie i jest 5-cio cyfrowe.
    Jak juz to robiliście z Beraterem to moze zmieniliście na jakies "łatwiejsze" do zapamiętania, moze w papierach od niego gdzies masz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2015, 11:21

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halo mamusie
    U mnie basen był w szpitalu w takiej dużej sali był malutki basenik specjalny dla baby troszkę miejsca i długi stół z przewijakiem . W oddzielnym pomieszczeniu przebieralnia. Ze względu na to ze same kobietki z dziećmi chodziły przebieraliśmy się obok baseniu gdzie dzieci spokojnie leżały na przewijakach albo w maci cosi już czekały ubrane .
    Co do normalnego basenu dacie sobie radę
    Ja zazwyczaj chodzę z mężem raz w tyg ale czasem nie da rady wiec idę z Colinem sama . Wyglada to tak :
    Jest pokój z przewijakiem wiec tam samemu sprawnie idzie ubrać maleństwo i czasem nawet siebie zależy czy dziecko współpracuje jak nie to zabieram młodego do przebieralni rodzinnej od sobie chodzi zagłada do sąsiadów a ja ubieram przy mniejszych dzieciach polecam zabrać maxi cosi wsadzić baby i szybciutko się ubrać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2015, 13:27

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena u nas jest tak ze szatnia jest wspólna dla wszystkich. Jest też przewijak, podejrzewam ze dalabym rade z małym...najpierw ogarnelabym jego, pozniej siebie w przebieralni - byłby tam ze mną. W kurtkę mogłabym go ubrac w takim dużym holu przy recepcji bo tam sa kanapy i ogólnie jest wygodnie ja sue tylko obawiam czy go dobrze wysuszę zeby mi go nie przewialo ale znowu z drugiej strony jak tak mysle to w tym holu chwile mozna posiedziec, kawę wypic a Vincent jakas herbatkę.

Vincent dzus wymiotował. Pierwszy raz, ja chyba bardziej sue zestresowalam niz on. Zwrócił cale pierwsze i drugie śniadanie, jakkolwiek dziwnie to zabrzmi zauwazylam tez jakby kawałek kolorowej tekturki, nie wiem skąd to dorwal. Chyba to mu siedziało na żołądku. Strasznie marudzil rano i do 13:00 zrobil dwie dość długie drzemki. Teraz nabiera kolorów i wcina suchą bulke aż mu się uszy trzęsą. Dzwoniliśmy do szpitala kazali przyjechać jakby nie przechodzilo a tak to właśnie sucha bulka albo precel i Apfelschorle do picia. Myślicie ze mogę mu dać gorzką herbatę? Ogólnie to juz próbował i mu smakowało.

• annaki Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika myślę ze taką słabą raczej możesz

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj Julian tez wymiotuje i ma buigunke przez co pupa jest brzydko odparzona bo kupki sa kwasne :-( Mysleze to przez zeby ale jak do jutra nie bedzie poprawy to jedziemy do lekarza bo moze sie myle i to jest jakas infekcja...

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidłowa czy twoja mała też co chwila wkłada rękę do buzi?? Moja nonstop a smoczka nie chce

201509284965.png
    201703075565.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina odkąd odkryła ze ma rączkę to w buzi cały czas. I to wpycha ile palców wejdzie i najgłębiej jak się da, aż na wymioty jej się zbiera. A slini się przy tym okropnie:p

3i49tv7371hkkcdh.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostałam kartkę do przedszkola od 10 miesiąca życia. Zapisy w styczniu na wrzesień 2016. Zastanawiam się czy iść pytać. Czy o tagesmutter pytać bo też można. Czy może za wcześnie? jak tak patrzę na kruszynę to jak mam ja oddać.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój choć bierze smoka to i tak ostatnio woli rączki wkładać i to non stop,nawet bezpośrednio po jedzeniu.

Powidlowa przysłali Ci do domu pocztą?Mi się wydaje,ze iść dowiedzieć sie co i jak zawsze nie zaszkodzi,do września jeszcze duzo czasu i córa do tego czasu podrośnie..ale oczywiście to zależy od Ciebie i Twoich planów,czy chcesz wracać do pracy?
    Wychodzi na to,ze szybko tu mozna dać dziecko do przedszkola.

• Wendy Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm a u nas cos pisali o naszym wioskowym przedszkolu odlozylam gazete aby doczytac i zapomniałam ehhhh.bynajmniej młody pójdzie jak 3 lata skończy no może troszkę szybciej jak wszystko będzie ok i może ja na kurs pójdę.

Annaki ale sie wkrecilam w te kupony hahaha siedzę jak mam chwile i ogarniam temat.na razie czytam tylko co i jak i staram się zrozumiec.

Monika co do szczepienia to chyba sie pomylilas mówiąc lekarzowi o tym iz slyszalas ze do 6 tyg po szczepieniu nie można z małym podróżować.Jesli dobrze pamiętam -niech mnie ktoś poprawi jak się mylę -to Endokobietka pisala o tym ze do 6 tyg mogą wystąpić ewentualnie jakies reakcje poszczepienne jak goraczka itp.a nie ze nie można podróżować.Ona wtedy właśnie chciała z Jasiem na urlop jechac i akurat chyba wypadal on jakos 6 tyg po szczepieniu i akurat przed samym urlopem Jas miał jakas reakcje.

Dziewczyny gdzie kupujecie choinki?jesli w ogóle tu kupujecie bo pewnie większość z was jedzie do pl.Szukam właśnie gdzie tu tanio znaleźć można.Nie wiecie czy przed sama wigilia obniza ceny?

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2015, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy nie, na pewno gdzieś słyszałam czy przeczytałam ze o wyjazdy chodzilo, byc moze na forum na ktorym się juz nie udzielam. Ważne ze lekarz potwierdził to co myślałam.

U nas jelitowka. Maly juz o niebo lepiej niż wczoraj, obiadek zjadl prawie caly i banana a tak to niewiem bulki no i chrupki. Na szczęście sporo wypil. Teraz mnie wzięło wymioty i biegunka, czuje sie do bani i idę zaraz spać.

• annaki Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy hehe ja tez tam siedze i skanuje i szukam szukam szukam co bu tu kupić tanio :-D , w sobotę tez byłam na oblężeniu rossmana :-D
    A u nas wyszły dwie trójki na raz i to nie wiem kiedy :O , aż sama nie mogę wyjść z szoku bo wszyscy nas straszyli że trójki najgorsze

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 04:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa jja też myślę że warto się dowiedzieć co i jak z tym żłobkiem, ostatecznie nie musisz dawać a zorientować się jak to wygląda chyba warto... W sobotę była u mnie w odwiedzinach koleżanka z pracy z mężem i ich 15-miesięcznym synkiem :) i on właśnie od 3 miesięcy chodzi do żłobka i nie taki diabeł straszny ;) Mały zostaje tam od 8 do 14 i jest zachwycony kitą :) Muał na początku ok. 2-3 tygodnie wdrażania, stopniowego rozszerzania czasu w żłobku i ograniczania obecności mamy i szybciutko się przekonał, bo jednak mama w domu nie może mu zaoferować takiego wachlarza aktywności i zabaw w domu ;) Macha rączką na pożegnanie, chętnie się bawi i jest towarzyski :) Pewnie że to zależy wszystko od dziecka i żłobka i w ogóle ale nie trzeba demonizować że to tak źle oddać dziecko na parę godzin dziennie i wrócić na pół etatu do pracy... :) koleżanka mi mówiła że na początku na samą myśl serce jej się kroiło, ale sama się przekonała, że wszystko jest ok a i tak msma i tata są najważniejsi dla małego zawsze i wszędzie :)
    Więc może warto spróbować :) Ja sama o tym myślę i już teraz rozglądam się po żłobkach w okolicy bo jednak po roku, półtora będę chciała wracać do pracy, choćby na pół etatu, żeby choć trochę popracować przed drugą ciążą bo potem byłoby coraz trudniej wrócić do ,gry' i znaleźć fajną pracę :)

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 14 grudnia 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa no to kamien z serca juz myslalam ze tylko ona tak ma :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2015, 11:13

201509284965.png
    201703075565.png
  • mloda1995 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja jak zawsze z pytaniami. Mam nadzieję, że nie macie mnie dość :)
    Mam zakaz pracy do 6.01 i pytanko jak wyliczą mi wypłatę za grudzień? Bo źródła w necie zawodzą. Na kilku stronach, że z 3 miesięcy przed ciąża (brutto), na innych, że wg godzin vertragu, a na jeszcze innej, że z 3 miesięcy przed ciążą (netto) I bądź tu mądry :)
    Z góry dziękuję za pomoc

dxomzbmhjk9kajsy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lucy tu właśnie bardziej o to chodzi, czy ja jestem gotowa ją oddać;p Teraz jestem z nią całą dobę i nie wyobrażam sobie teraz na święta babci zostawić bo jestem z nią i się przyzwyczaiłam do tego.:) DO swojej pracy i tak nie wrócę bo jak już pisałam muszę być na 6 i szef mi godzin nie zmieni.

Annaki napisałaś mi o tym nurkowaniu Leny na nauce pływania i jestem przerażona;p Sama się boję nurkować, pod prysznicem się topie jak mi woda do nosa nachlapie;p A na basenie pływam dopóki mi woda w twarz nie chlapnie, a dziecko mam pod wodę włożyć?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa
    Ja tez sie bałam nurkowania i moj strach przeszedł na Colina i on sam tez nie chciał
    Baby maja odruch łapania powietrza . Wystarczy ze dmuchniesz takiemu maleństwu w buźkę to bedziesz widziała ze wstrzymuje oddech . Na basenie pierw u mnie polewano dziecia głowę woda i było widać Czy maja ten odruch . Po tym jeszcz raz oblewali woda i w tym czasie wkładali dzieci do wody na 3 sekundy jakoś . Dzieci wykurzyły sie zadowolone . Moje dziecko po popaniu głowy płakało

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax jak u Was sytuacja z wymiotami? Poprawilo się?
    My dzis byliśmy z małym u lekarza, biegunka tylko rano, zjadl obiad i psoci. Z nim jest juz super ale lekarka powiedzial zeby przez 3 dni nie szedł do TM. Za to ja tragedia, wczoraj myślałam ze wypluje żołądek a dzis czuje się jakby mnie walec rozjechal. Tata juz id rana z biegunka a mąż teraz ma mdlosci. Normalnie masakra. Mam nadzieje ze jutro mi przejdzie bo nie jestem w stanie nic zrobic tak mi słabo a podniesienie małego wymaga ode mnie nielada wyczynu. Na szczęście maz został w domu więc duzo robi za mnie chic tez go juz bierze. Co to za badziewie ta grypa jelitowa.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nam polozna od samego poczatku kazala Vincenta przekladac na brzuszek w kąpieli, tak na chwile i od tylu polewac mu glowke powoli wodą, powiedziała ze dzięki temu nie będzie plakal na basenie. I chyba miała racje bo nie robili mu problemu jak inne dzieci go pochlapaly czy wpadł pod wodę. W domu tez nie protestuje jak oblewam go wodą czy puszczam prysznic na główkę. Wuec moze takie małe przygotowanie pomaga, choc my nie byliśmy na zajęciach z typowym nurkowaniem.

‹‹ 606 607 608 609 610 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ