X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa a przypomnj date urodzenua, bo razcej masz te terminy zle.

Jesli urodzila sie 24.09.2015 to powinno byc tak:

hiermit beantrage ich Elternzeit zur Betreuung und Erziehung meines Kindes Mela - geb. 24.09.2015. Unter Einhaltung der gesetzlichen Frist werde ich die Elternzeit am 20.11.2015 beginnen. Nach einer 24-monatigen Auszeit stehe ich Ihnen ab dem 24.09.2017 wieder voll zur Verfügung.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 09:27

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa ja niestety nie pomogę,bo nie pracowałam.Ale zapytam z ciekawości jako,ze jesteś tu jedną z nielicznych pracujących mam.Jak sie pracuje przed ciąża to jak długo płacą?i czy to jest 100% pensji?

• annaki Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, dzisiejsza noc juz lepsza, tzn Lena zasnęła o 20, obudziła się o 3 i mówi "da am" :-) , zjadła i zaczeła gadać, no to ja szybko zrobiłam ten chwyt co pisała Monika, no i w sumie kręciła się, ale nie wyrywała, przekrecila na bok i tak leżała, chwile gadala i zasnęła po kilku minutach :-) , a ze wogole leżała trochę wyżej niż ja to jeszcze przyłożylam głowę na jej plecy i zasnęłam, obudziłam się przed 5 bo mi ręka zdretwiala :-P , mało tego śpi nadal :O

powidlowa, MonikaDM lubią tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka, czyli to sie liczy 2 lata od urodzenia a nie od 20.11 czyli zakonczenia mutterschafts. Mogę to jakoś w firmie sprostować? Jeśli nie zajde w ciążę to bede brala 3rok ez.

Koalka ja pracowalam prawie do konca i mialam cała wyplate, 3 tyg zwolnienia lekarskiego tez 100%, mutterschaftsgeld 100% i teraz eg 67%

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa niestety tak.
    Ale chyba na 2 lata nie dostaniesz EG 67%, tak wysoki jest tylko w przypadku 12 miesiecy, tzn tylko na rok tyle dostaniesz, drugi, i trzeci jest bezplatny. Ale nie wiem moze sie cos zmienilo.

Jak ja bralam to musialam od razu podjac decyzje jak to dziele i nie moglam potem zmienic ani nic wydluzyc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 09:52

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa pierwsze 4 tyg zwolnienia lekarskiego w roku zawsze sa 100% płatne przynajmniej tak miał mój Mąż.a ile trwa mutterschaftsgeld i eg?67% trochę mało to w PL dają więcej.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak zarabiasz np netto 1000 euro, to dostaniesz przez 12 miesiecy 670 euro, ale minus mutterschhaftsgeld (1000 euro), to w praktyce wyplacaja tylko 10 miesiecy elterngeld te 670 euro, jesli zdecydujesz sie zostac w domu 2 lata, to mozesz zaznaczyc ze chcesz dostawac przez 24 miesiace 335 euro, lub przez 12 te 670. ale w tym wypadku max jaki dostaniesz to 12*670, niezaleznie w jakim czasie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 09:55

Koalka lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia mialam rozpisac sie wczoraj ale padlam i bylo po krotce. Maly w drodze id lekarza caly czas nam plakal w aucie, pierwszy raz tak mial, mysle ze wizyta na 17:00 to zdecydowanie za pozno.
    U nas badanie właściwie super, duuuuza Twoja Gabi bo Vincent ma 78 cm wzrostu i wazy 11,3. Troche spadl ze wzrostem w siatce centylowej, ale lekarz nie kazal sie przejmowac. Zwazyli go, zmierzyli i dali mu kilka "zadan", mial bic brawo, pielegniarka wziela taki dzwoneczek (jak na sluzbe) i jemu dala drugi i mial po niej powtórzyć jak ona dzwonila, dala mu taki kubeczek a w srodku plastikowe krążki i mial je chwytac w paluszki i wkladac do kubeczka, nie wiem co tam jeszcze, dala mu tez książeczkę i mial sie skupic na jednym obrazku przez 10 sek. ale tu powiedziedzielismy jej, ze ksiazeczke to on sam chce obracac strona po stronie i tu bedzie problem, ale za to skupil sie na wadze i zaliczyla mu to. Pozniej badanie, pluca, uszy, usta, on przy tym zawsze jest spokojny ale zawsze sie smiejemy bo patrzy na lekarza wzrokiem "jeszcze raz mi to przylozysz do ciała a Ci walne" ;) no i szczepienie, jak zwykle chwila placzu i spokoj.

Annaki czyli w jakis sposób moj chwyt obezwladnajacy pomogl. Moja kolezanka daje synkowi swoje zgiete nogi pod pupe i on swoje nozki opiera o jej uda, wiec kazdy jakis sposob znajdzie ;)

No i melduje: dzis ostatni dzien diety, niestety gapa ze mnie i nie kupilam skladnikow na obiadn i kolacje ale bedzie i tak lekko. Mam albo 2,5 albo 3 kg na minusie (juz wiem o co chodzi mojej wadze, ale ze nie wiedzialam wczesniej to nie jestem pewna ile wazylam te 2 tyg. temu), wiem jak wazne sa te 4-5 posilkow dziennie i teraz mam nadzieje ze wejdzie mi to w nawyk. No i lzejsze jedzenie, co z tego ze gotowalam w szbkowarze i codziennie praktycznie warzywa, jak najczesciej dodawałam śmietanę 30%, i używałam bardzo duzo bialego ryzu, jedlismy 2-3 posilki dziennie ale duze i czesto ciezkie kolacje no i ta sól...hekto ilosci. Przynaniej zauwazylam bledy kulinarne. Od poniedzialku chce zrobic ta druga dietę, a do konca tyg. gotuje zgodnie z zasadami obecnej diety.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 10:11

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika co ja mam powiedziec, Jas ma 2 lata i 83 cm i niecale 11 kg, jak mial rok mial 73 cm. moje dziecko jest ponizej siatki.

Ja po 2 tygodniach diety (czesto nie jadl am kolacji bo bylo mi za duzo) 1,3 kg mniej.
    Teraz bede stosowala swoja diete, bo nie mam sily codziennie robic czegos innego na sniadnaia w pracy.
    Bede jesc codziennie na 1 sniadanie: jogurt naturalny ok 4 lyzek + 2 lyzki platkow owsianych + owoc wkrojony do srodka.
    2 sniadanie 2 kromki chleba chrupkiego z wedlina lub bialym serkiem #+ pomidor lub jakies inne warzywo
    ok 15: owoc w ramach przekaski
    ok 17:30 lekki obiad
    Zobaczymy jak bedzie dalej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 10:14

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko i Magdalena czy po meningokokach moze maly byc senny? Wstal o 7:00 i robi drzemkę juz pol godz. Bardzo szybko. Goraczki brak.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika u mnie Jas byl po kazdej szczepionce mega senny, jak byl calkiem maly przesypial cale dni.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia jeszcze...Vincent tez mial etap, ze piszczal jak coś chcial albo piszczal zeby piszczec i glowy nam wtedy pekaly. Minęło :) Teraz jak puszczymy oboje to w zabawie i to zupełnie inny pisk.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie Vincent raz tylko przespal następny dzien, ale teraz kojarzę i patrze w zapiski, ze po mmr tez byl bardziej senny niz normalnie. Dzieki :)

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka mozesz wziąć 2 lata i przedluzyc na 3, nie można od razu 3. Biorac 2 masz okienko na 3, ale jak weźmiesz 1 to już nie przedłużysz. A i tak jak pisałaś 1 rok 67%.

Endokobietka lubi tę wiadomość

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet roku nie moglam wziac, bo bym nie miala do czego wracac w pracy :(

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka - ja dlatego, jako że chcemy minimum 2 dzieci, będziemy się starać tak żeby przedłużyć o kolejne 3 bez wracania do pracy. Bo też nie mam jak wrócić bez kłótni o godziny pracy. bardziej nam sie opłaca kolejne dziecko teraz niż za kilka lat.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika Lena po menigo tez spala, mimo ze wstała o 10 to o 12 juz była mega śpiąca, a potem zasnęła na kanapie po 16 czego nigdy nie robia

MonikaDM lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tez by mi sie marzyla 2 a nawet 3, no ale niestety u mnie te marzenia nigdy nie pozostana spelnione :(
    Powidlowa a wiec trzymam kciuki zebys za szybko do pracy nie wracala :)

powidlowa lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko dopiero teraz przeczytalam o wzroscie i wadze Jasia. Ale Ty pisalas ze on zawsze taki drobny byl. U Vincenta ten spadek zaznaczony na tej siatce tak mi sie rzucił w oczy, przyznam szczerze, ze gdyby nie to zaznaczenie to bym nawet uwagi nie zwrocila, tym bardziej ze ostatnio u lekarza byl tez roczniak, a drobinka taka ze szok, stawiam ze jeszcze mniejszy niz Jaś rok temu bo sięgał Vincentowi do brody i miał takie nozki chudziutkie. Podobno jezeli dziecko utrzymuje swoje tempo wzrostu i wagi to jest dobrze. Wiesz ja mam schize, ze Vinnie bedzie otyly, bo ja mam problemy z waga od zawsze choc kiedys nie takie jak teraz, moj maz jak byl mlody to byl szczupły a teraz tez nadwaga. Dlatego u nas kladziemy nacisk na to zeby warzywa i przynajmniej spacery byly na porzadku dziennym. No i dlatego tez kazda przekąska dla malego jest z tych ktore maja na opakowaniu wyrazne "ohne Zucker zusatz", ze slodkich rzeczy daje mu czasami trochę domowego ciasta i rodzynki lub zurawine. Chipsow, zelkow i fast foodow bede unikac chyba jak dlugo sie da, poza domowa pizza i domowymi hamburgerami czy hot dogami, bo z drugiej strony chce zeby znal takie rzeczy bo naczej na pierwszej wycieczce szkolnej zachowa się jak dzikus i zje wszystko co niedozwolone ;)

A co do diety, to super. Bo przy tarczycy, 1,3 kg w dwa tyg. to super wynik. Wlasnie mi czesto tez wychodzily 4 posilki bo za duzo tego. Z tej drugiej diety wezme obiady bo calkiem fajne przepisy sa, ale raczej ofpuszcze kolacje na rzecz czegos zwyklejszego bo z kolei takie "wykwintne" mi sie wydają ;) Zobaczymy. A Ty te platki do sniadania wczesniej moczysz w wodzie czy takie suche zadasz. Bo ja czasami owsianke dzien wczesniej zalewalam cieplym mlekiem ake rano taka papka mi sie robila.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 13:08

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak
    monika on sie urodzil to mial 49 cm i 2600 i caly czas powolutku idzie sobie ponizej swojego 3 centyla. Ja bylam do 30 roku zycia chudzielcem, wazylam Cale zycie ok 57 kg przy 168, dopiero po odkryciu endometriozy zaczelam tyc, moj ginekolog twierdzi ze od hormonow no i sie uzbieralo ponad 20 kg wiecje
    :(, ale w Jasia wieku bylam wieksza od niego, niestety moja tesciowa nie pamieta nawet ile maz mial przy urodzeniu i jak rosl, twierdzi ze nromalnie i byl bardzo duzy, ale maz sam mowi ze do 8 klasy podstawowki byl najmniejszy w klasie. Zobaczymy co nam powie lekarz na U7, mamy za 2 tygodnie.

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 659 660 661 662 663 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ