Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Powidlowa a przypomnj date urodzenua, bo razcej masz te terminy zle.
Jesli urodzila sie 24.09.2015 to powinno byc tak:
hiermit beantrage ich Elternzeit zur Betreuung und Erziehung meines Kindes Mela - geb. 24.09.2015. Unter Einhaltung der gesetzlichen Frist werde ich die Elternzeit am 20.11.2015 beginnen. Nach einer 24-monatigen Auszeit stehe ich Ihnen ab dem 24.09.2017 wieder voll zur Verfügung.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 09:27
-
nick nieaktualny
-
Dzień dobry, dzisiejsza noc juz lepsza, tzn Lena zasnęła o 20, obudziła się o 3 i mówi "da am"
, zjadła i zaczeła gadać, no to ja szybko zrobiłam ten chwyt co pisała Monika, no i w sumie kręciła się, ale nie wyrywała, przekrecila na bok i tak leżała, chwile gadala i zasnęła po kilku minutach
, a ze wogole leżała trochę wyżej niż ja to jeszcze przyłożylam głowę na jej plecy i zasnęłam, obudziłam się przed 5 bo mi ręka zdretwiala
, mało tego śpi nadal
powidlowa, MonikaDM lubią tę wiadomość
-
Endokobietka, czyli to sie liczy 2 lata od urodzenia a nie od 20.11 czyli zakonczenia mutterschafts. Mogę to jakoś w firmie sprostować? Jeśli nie zajde w ciążę to bede brala 3rok ez.
Koalka ja pracowalam prawie do konca i mialam cała wyplate, 3 tyg zwolnienia lekarskiego tez 100%, mutterschaftsgeld 100% i teraz eg 67% -
Powidlowa niestety tak.
Ale chyba na 2 lata nie dostaniesz EG 67%, tak wysoki jest tylko w przypadku 12 miesiecy, tzn tylko na rok tyle dostaniesz, drugi, i trzeci jest bezplatny. Ale nie wiem moze sie cos zmienilo.
Jak ja bralam to musialam od razu podjac decyzje jak to dziele i nie moglam potem zmienic ani nic wydluzycWiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 09:52
-
nick nieaktualny
-
Jak zarabiasz np netto 1000 euro, to dostaniesz przez 12 miesiecy 670 euro, ale minus mutterschhaftsgeld (1000 euro), to w praktyce wyplacaja tylko 10 miesiecy elterngeld te 670 euro, jesli zdecydujesz sie zostac w domu 2 lata, to mozesz zaznaczyc ze chcesz dostawac przez 24 miesiace 335 euro, lub przez 12 te 670. ale w tym wypadku max jaki dostaniesz to 12*670, niezaleznie w jakim czasie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 09:55
Koalka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKasia mialam rozpisac sie wczoraj ale padlam i bylo po krotce. Maly w drodze id lekarza caly czas nam plakal w aucie, pierwszy raz tak mial, mysle ze wizyta na 17:00 to zdecydowanie za pozno.
U nas badanie właściwie super, duuuuza Twoja Gabi bo Vincent ma 78 cm wzrostu i wazy 11,3. Troche spadl ze wzrostem w siatce centylowej, ale lekarz nie kazal sie przejmowac. Zwazyli go, zmierzyli i dali mu kilka "zadan", mial bic brawo, pielegniarka wziela taki dzwoneczek (jak na sluzbe) i jemu dala drugi i mial po niej powtórzyć jak ona dzwonila, dala mu taki kubeczek a w srodku plastikowe krążki i mial je chwytac w paluszki i wkladac do kubeczka, nie wiem co tam jeszcze, dala mu tez książeczkę i mial sie skupic na jednym obrazku przez 10 sek. ale tu powiedziedzielismy jej, ze ksiazeczke to on sam chce obracac strona po stronie i tu bedzie problem, ale za to skupil sie na wadze i zaliczyla mu to. Pozniej badanie, pluca, uszy, usta, on przy tym zawsze jest spokojny ale zawsze sie smiejemy bo patrzy na lekarza wzrokiem "jeszcze raz mi to przylozysz do ciała a Ci walne"no i szczepienie, jak zwykle chwila placzu i spokoj.
Annaki czyli w jakis sposób moj chwyt obezwladnajacy pomogl. Moja kolezanka daje synkowi swoje zgiete nogi pod pupe i on swoje nozki opiera o jej uda, wiec kazdy jakis sposob znajdzie
No i melduje: dzis ostatni dzien diety, niestety gapa ze mnie i nie kupilam skladnikow na obiadn i kolacje ale bedzie i tak lekko. Mam albo 2,5 albo 3 kg na minusie (juz wiem o co chodzi mojej wadze, ale ze nie wiedzialam wczesniej to nie jestem pewna ile wazylam te 2 tyg. temu), wiem jak wazne sa te 4-5 posilkow dziennie i teraz mam nadzieje ze wejdzie mi to w nawyk. No i lzejsze jedzenie, co z tego ze gotowalam w szbkowarze i codziennie praktycznie warzywa, jak najczesciej dodawałam śmietanę 30%, i używałam bardzo duzo bialego ryzu, jedlismy 2-3 posilki dziennie ale duze i czesto ciezkie kolacje no i ta sól...hekto ilosci. Przynaniej zauwazylam bledy kulinarne. Od poniedzialku chce zrobic ta druga dietę, a do konca tyg. gotuje zgodnie z zasadami obecnej diety.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 10:11
-
Monika co ja mam powiedziec, Jas ma 2 lata i 83 cm i niecale 11 kg, jak mial rok mial 73 cm. moje dziecko jest ponizej siatki.
Ja po 2 tygodniach diety (czesto nie jadl am kolacji bo bylo mi za duzo) 1,3 kg mniej.
Teraz bede stosowala swoja diete, bo nie mam sily codziennie robic czegos innego na sniadnaia w pracy.
Bede jesc codziennie na 1 sniadanie: jogurt naturalny ok 4 lyzek + 2 lyzki platkow owsianych + owoc wkrojony do srodka.
2 sniadanie 2 kromki chleba chrupkiego z wedlina lub bialym serkiem #+ pomidor lub jakies inne warzywo
ok 15: owoc w ramach przekaski
ok 17:30 lekki obiad
Zobaczymy jak bedzie dalej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 10:14
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Endokobietka - ja dlatego, jako że chcemy minimum 2 dzieci, będziemy się starać tak żeby przedłużyć o kolejne 3 bez wracania do pracy. Bo też nie mam jak wrócić bez kłótni o godziny pracy. bardziej nam sie opłaca kolejne dziecko teraz niż za kilka lat.
-
nick nieaktualnyEndokobietko dopiero teraz przeczytalam o wzroscie i wadze Jasia. Ale Ty pisalas ze on zawsze taki drobny byl. U Vincenta ten spadek zaznaczony na tej siatce tak mi sie rzucił w oczy, przyznam szczerze, ze gdyby nie to zaznaczenie to bym nawet uwagi nie zwrocila, tym bardziej ze ostatnio u lekarza byl tez roczniak, a drobinka taka ze szok, stawiam ze jeszcze mniejszy niz Jaś rok temu bo sięgał Vincentowi do brody i miał takie nozki chudziutkie. Podobno jezeli dziecko utrzymuje swoje tempo wzrostu i wagi to jest dobrze. Wiesz ja mam schize, ze Vinnie bedzie otyly, bo ja mam problemy z waga od zawsze choc kiedys nie takie jak teraz, moj maz jak byl mlody to byl szczupły a teraz tez nadwaga. Dlatego u nas kladziemy nacisk na to zeby warzywa i przynajmniej spacery byly na porzadku dziennym. No i dlatego tez kazda przekąska dla malego jest z tych ktore maja na opakowaniu wyrazne "ohne Zucker zusatz", ze slodkich rzeczy daje mu czasami trochę domowego ciasta i rodzynki lub zurawine. Chipsow, zelkow i fast foodow bede unikac chyba jak dlugo sie da, poza domowa pizza i domowymi hamburgerami czy hot dogami, bo z drugiej strony chce zeby znal takie rzeczy bo naczej na pierwszej wycieczce szkolnej zachowa się jak dzikus i zje wszystko co niedozwolone
A co do diety, to super. Bo przy tarczycy, 1,3 kg w dwa tyg. to super wynik. Wlasnie mi czesto tez wychodzily 4 posilki bo za duzo tego. Z tej drugiej diety wezme obiady bo calkiem fajne przepisy sa, ale raczej ofpuszcze kolacje na rzecz czegos zwyklejszego bo z kolei takie "wykwintne" mi sie wydająZobaczymy. A Ty te platki do sniadania wczesniej moczysz w wodzie czy takie suche zadasz. Bo ja czasami owsianke dzien wczesniej zalewalam cieplym mlekiem ake rano taka papka mi sie robila.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 13:08
-
Tak
monika on sie urodzil to mial 49 cm i 2600 i caly czas powolutku idzie sobie ponizej swojego 3 centyla. Ja bylam do 30 roku zycia chudzielcem, wazylam Cale zycie ok 57 kg przy 168, dopiero po odkryciu endometriozy zaczelam tyc, moj ginekolog twierdzi ze od hormonow no i sie uzbieralo ponad 20 kg wiecje
, ale w Jasia wieku bylam wieksza od niego, niestety moja tesciowa nie pamieta nawet ile maz mial przy urodzeniu i jak rosl, twierdzi ze nromalnie i byl bardzo duzy, ale maz sam mowi ze do 8 klasy podstawowki byl najmniejszy w klasie. Zobaczymy co nam powie lekarz na U7, mamy za 2 tygodnie.