X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko kiedys podsylalas nam tutaj stronke do rozliczen podatkowych, tam chyba ten programik do rozliczen można było pobrac czy jakos tak. W kazdym razie pisalas ze z tego korzystalas. Moglabys to jeszcze raz podesłać, bo chcielibysmy to wypróbować a ze troche sie boje to chcialabym coś sprawdzonego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2016, 15:35

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.steuertipps.de/steuererklaerung-finanzamt/themen/testversion-der-steuer-spar-erklaerung Prosze bardzo.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2016, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje :) Dzis bedziemy kombinowac.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak sie rozliczacie ze skarbówką to macie najcześciej nadpłatę czy niedopłatę?co można sobie tu w DE odliczyć?dostaje sie jakiś zwrot "za dziecko"?

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka ja mam zawzse zwrot, ale nie bardzo sie w tym odnajduje odliczym tylko podatek koscielny, ubezpieczenia OC, droge do pracy, pare pozycji z czynszu, co roku dostaje taka kartke na ktorej jest wyszczegolnione co mozna odliczyc, w tym roku pierwszy raz bede rozliczac Jasia zlobek.

17u93e5exqfllrog.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My bylismy u moich rodzicow w pl. Bylo super, rodzicow nowe mieszkanie pieknie urzadzone chociaz nie do konca w moim stylu, spotkalam sie z dalsza rodzinka w tym z dwiema kuzynkami co to juz dobre 5 lat nie widzialam i juz na marzec jestesmy umowione na fajne wycieczki po okolicach :-) Babcie moja tez widzialam a struszka kochana w lipcu bedzie miala 90 lat z tej okazji planujemy zrobic jej duza imprezke. Ciesze sie ze jeszcze poznala moje dzieci i mam nadzieje ze jescze dlugo bedzie sie nimi cieszyc bo my teraz czesciej w pl bedziemy bywac. Zwlaszcza ze podroz rewelacja tylko autostrada w 2,5-3 godziny sie jedzie tak ze bardzo sie zmeczenia nie czuje :-) Obczailam juz miasto, sklepy a co wazne empik ;-) Dzisiaj Maximilian ma w przedszkolu bal przebierancow wiec zarazidziemy tam z Juliankiem bo go panie tez zaprosily zeby sobie maluszek zobaczyl co nieco. Z rana bylismy z nim na szczepionce juz ostatniej. Kolejna dopiero na 6 lat . :-)

O matko to ja juz sie boje jak to bedzie z moimi chlopakami jak dorosna. Wiadomo ze wiek nastoletni jest najtrudniejszy a takiego pyskowania sobie (jeszcze )nie wyobrazam... Teraz jest latwo bo jakis wielkich problemow wychowawczych z dziecmi nie ma, bardziej wykanczaja mnie ich choroby ale to akurat normalka o tej porze roku.

Ja tam tez tak mowilam ze zadnej tv, tabletu, komorki ale tak sie nie da. Trzeba natomiast miec to bardzo pod kontrola. Moj starszak moze dziennie obejrzec jedna bajke. Ma swoja ulubiona gre na komputerze w ktora moze grac raz w tygodniu przez godźine. A telefon dajemu mu w wyjatkowych sytuacjach ( ostatnio w restauracji) zeby go jakos zabawic. Dla dzieci polsko jezycznych gdzie rodzice nie mowia dobrze po niemiecku i nie maja mozliwosci uczyc tego jezyka tv jest bardzo potrzebne. Bo samo przedszkole nie zawsze jest w stanie nauczyc dziecka jezyka. Mojej kolezanki coreczka ma cztery latka i w domu nie ma tv. Jak rodzice jej cos wlacza na tablecie czy kompie to wszystko w jezyku pl i teraz mala ma duze problemy jezykowe. Bo owszem rozumie i mowi po niemiecku ale ma maly zaslob slownictwa . A jest coraz starsza wiec wiadomo ze musi coraz wiecej znac slowek i to nie tylko te podstawowe. Teraz to dopiero do kolezanki doszlo i jej wlancza niemieckie bajki a ja juz wczesniej jej mowilam zeby jej tego nie bronila...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 11:55

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax fajnie ze urlop sie udal.

Ja mam z Jaskiem odwrotny Problem, on mowi tylko po niemiecku, ale po polsku roztumie wsyzstkie polecenia, jak go spytam cyz chce jogurt, to mi odpowie ale neistety tylko ja albo nein.
    Jak czytamy ksiazeczki to powtarza polskei slowa, ale jak ma cos sam nazwac to w 90% uzywa niemieckich.

17u93e5exqfllrog.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobieta- Przerabialam to z Maximiliankiem jak byl w wieku twojego Jasia. Tez wszystko rozumial ale pierwsze slowka,zdania mowil po niemiecku. My w domu przeslismy wtedy calkowicie na polski bo wczesniej maz mowil doniego po niemiecku a i wakacje caly miesiac w pl ( mial 2,5 roku) duzo daly bo sie tam rozgadal. Teraz nie ma problemow i bez trudu przechodzi z niemieckiego na polski i odwrotńie. Uwielbia bawic sie w tlumacza i momentami mnie zagina ;-)

Endokobietka lubi tę wiadomość

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze my na tej Bawarii to zacofańcy jacyś bo nie dostajemy zadnej kartki co mozna odliczyc z czynszu. Co mozna?

• annaki Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja tez nie dostaje, ale nas rozlicza jakiś facet, w sumie dużo nam odlicza bo wiem że tez wynajem mieszkania, albo może cos tam wybiera, ubezpieczenia a nawet wyjazdy do pl 3 x w roku

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znowu mnie długo nie było i nie ogarniam:/
    Odnośnie różnicy wieku tam rozmowa była. No więc moim zdaniem najlepiej jak najmniejsza na poczatku napewno jest trudno, ale jak dzieci sie odchowa to już lajcik i do pieluch wracać nie trzeba. I myśle, że mała różnica wieku jest fajna dla dzieci bo rożnica tak jak ma np Wendy 14 lat wydaje mi się, że no takie rodzeństwo już będzie miało mniej tematów i nie będzie takiej więzi jak przy różnicy 7 lat( Sorki Wendy że na twoim przykładzie ;)). Może się myle ale znajoma ma 2 siostry jedna 10 lat starsza a drugą 3 i sama mówi ze z najstarszą to nie jest to samo bo w sumie wychowywały się razem przez 9 lat później tamta się wyprowadziła.

Ja też żadnej kartki nie dostaje co się odlicza, ale my damy komuś żeby nas rozliczył to może ten ktoś będzie to wszystko wiedział.

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki a ile placicie za zrobienie rozliczenia? Moha mame kiedys skasowali prawie 200€ a zarabiala niewiele ponad 1000€, wiec uwazam zevto duzo. I ja wychodze z zalozenia za skoro moge to zrobic sama to po co komus placic. Tylko latwp mi bylo w PL, tu musze sprobowac z mezem bo niestety to raczej zbyt zaawansowany niemiecki. Do tej pory rozliczala nas siostra meza, ale szczerze mowiac to zaczynam miec dosyc proszenia sie jej o to, bo ona nigdy na nic nie ma czasu. Nie zamężna, nie dzieciata, ale za mloda i imprezuje ;) Oczywiście ja rozumiem bo mlodosc ma swoje prawa ale jak ostatnio wypalila, ze na rozmowe z nia musimy sie umówić (tesc tez) to mi rece opadly i stwierdzilam, ze chyba jej sie cos poplatalo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka my tez poki co zwroty.

• annaki Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika placimy 70e, ale my do tej pory mieliśmy trochę skomplikowane rozliczenia bo chorobowe męża, moja praca w pl, sporo rzeczy z którymi nie wiedzieliśmy co i jak, no i raz wyszło że mamy doplacic bo rok chorobowego męża i mój elterngeld były bez podatku ale ten facet tak nam poodliczał żeby był zwrot :-) , no więc sami byśmy nie dali rady i dajemy to temu panu i mamy z głowy :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eeee, to 70€ to super. Ja wlasnie przegladalam ten program, duzo tam kurcze wszystkiego. Najpierw sprobuje z rodzicami bo oni maja nieskomplikowane bo bez odliczen.

• Wendy Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax fajnie ze tak milo spędziłaś czas w pl.Długo byliście?

My rozliczali sie na razie raz i płaciliśmy 180euro,pisałam Wam u tej polki co i tak oddala to do jakiegoś biura rachunkowego.W sumie dostaliśmy zwrot i to calkiem ładny.
    Teraz chcemy gdzies indziej dać do rozliczenia,ale tez nie wiemy co dokladnie można odliczać.
    Annaki jak to teraz możecie wyjazdy do pl odliczyć?mi sie wydawało ze tylko jak mąż tu a zona w pl czy tam odwrotnie to wtedy mozna.a jak juz my tu wszyscy to chyba nie...no chyba ze to można policzyć jako rozłąkowe z rodzina,mamą itp,nie wiem.
    Z czynszu tez nie wiem co się odlicza chociaż faktycznie ona tam kserowala nasza umowę wtedy.

Ewelina spoko,dopiero mi uswiadomilas ze faktycznie miedzy najstarszym a najmłodszym jest taka różnica...to najlepszy kontakt bedzie miał średni z braćmi.Jeden 7lat starszy drugi tyle samo ale młodszy.
    Chociaż mój mąż ma brata 12 lat młodszego i w sumie dobrze sie dogadują,teraz tu razem pracują,ale fakt jak byli mlodsi to każdy miał swoje życie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2016, 22:35

pmzt5tj.png

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w tym tyg za zakupy na min. 100€ w realu, daja kupon na 10€ do zrealizowania na kolejnych zakupach.

Co do rozliczania, nas rozlicza biuro (w tamtym roku był ładny zwrot, mam nadzieję że w tym będzie podobnie zwłaszcza, ze znów mamy przeprowadzkę, ze wzg.na pracę męźa. Płacimy składkę członkowską 100€ na rok. Teraz babka ma nam jeszcze pomóc z papierami do Eg itp

Tu są wyminione podstawowe rzeczy, które można odliczyć będąc na etacie (pdf)

http://www.google.de/url?sa=t&source=web&cd=1&rct=j&q=vhl%20check%20liste%20fur%20arbeitsnehmer&ved=0ahUKEwjbg5nBkOrKAhWFIpoKHYsWDHsQFggeMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.vlh.de%2Fbst%2Fpdf%2Fcheckliste.pdf&usg=AFQjCNHKqjO97-guhgyHg_PguJRsCJ3OWw&sig2=P7gzV8jXjSDcVJb65wyLeg

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga dzieki, my tez sie przerpowadzalismy ale niestety nic nie mozemy rozliczyc, bo graty przenosilismy sami i wszystko tez robilismy sami, a mozna rozliczyc tylko robocizne a material juz nie :(

17u93e5exqfllrog.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My ostatnio odliczalismy sprzety na wyposazenie domu (w stylu kuchenka, lodówka itp. Wtedy nie wiedziałam i nie zapytałam, bo mozna też odliczyć opłatę za agenta nieruchomości itp. Teraz też będziemy mieli koszty podwównego wynajmu, hotelu itp.Mozna też kursy jezykowe odliczyć. W sumie całkiem sporo tego jest, szkoda tylko że tych dzieciecych rzeczy nie można odliczyć, bo w tym roku będziemy tego dużo mieli

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko a to ciekawe co piszesz,zobaczymy jak my sie będziemy rozliczać czy będziemy mogli to odpisać bo my tez się przeprowadzalismy i ta jak Ty sami.
    Wczoraj rozmawiałam z bratem na ten temat bo oni tez się przeprowadzali sami i facet im odliczyl przeprowadzke wiec chyba można.Musze sie go zapytać o szczegóły ale chyba nic nowego mi nie dopowie.

Annaki czy w tym tyg nie ma żadnych promo w rosmanie?

Rosenmontag u nas nie wypalił.do 13stej padal deszcz i odwołali paradę.Jednak juz od 13stej ladna pogoda byla.mimo to nici z imprezy.zrobili pizniej taka króciutka paradę co dla mnie bylo istna parodia wręcz.Dzieci zawiedzione bo czekamy na słodycze a tu ledwo co rzucili cos ze nawę nie starczyło dla większości ehhh.zalowalam ze do innego miasta sie nie wybraliśmy.Tym bardziej ze zaprosiliśmy rodzinę do nas aby pokazać im jak to fajnie wygląda a tu taka klapa

pmzt5tj.png

‹‹ 665 666 667 668 669 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ