Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja sie kiedys pytalam o kurs niemieckiego i tez mi nie pozwolili odliczyc, kursu angielskiego tez nie, chyba ze by byl w pracy, wpisac sobie mozna wszystko ale i tak nie odliczyli, pytalam bezposrednio w urzedzie, w tym roku tez die skladac osobiscie wpiec popytam co i jak, ale narazie nie mam glowy do tego.
-
Wendy tak odliczał nam nasze wspólne wyjazdy do pl, nie wiem o co chodzi ale chyba można skoro od 3 lat tak robi a urząd to sprawdza i się nie przyczepia, bo np kiedyś cos od liczył czego nie powinien to nie policzyli, my sami nigdy tego nie ogarniemy.
W tym tyg nie ma promo do rossmana, będą dopiero od 15.02
-
nick nieaktualnyKurs niemieckiego odliczalismy. I teraz studia meza tez. On ma na poczatku marca taki dobrowolny wyklad szkole o rozliczeniach podatkowych, pójdzie na to i sie z Wami podziele wiesciami.
My od czoraj znowu u TM, bo mieliśmy 1,5 tyg. przerwy bo najpierw jej syn byl chory a później Vincent. No i od wczoraj zostaje na godzine u niej i jest ok. Robi nam papa i pędzi sie bawić albo do ryb. Ja az nie wierze w to.lucy1983 lubi tę wiadomość
-
Monika to super ze Vincent sie zaadaptowal.
O super koniecznie nam napisz o tych podatkach.
Ja pamietam ze ja swoj niemeicki tez chcialam odliczyc wyslalam rachunki itp, ale w urzedzie mi powiezdieli ze tego nei moge ropzliczyc, nawet jak juz pracowalam robilam C1 i tego tez mi nie uznali. ale juz mase razy sie przekonalam ze w DE to wszyskto zalezy od woli pracownika. -
Kinga dzieki za info ze sprzęty można odliczać.My kupowaliśmy lodówkę i kuchenkę z piekarnikiem.Nie wiesz czy meble tez można?bo my cale mieszkanie kupowaliśmy.
Monika super,może to juz właśnie ta TM bedzie?
I cieszę się tez ze zostaniesz naszą skarbnica wiedzy po szkoleniu Twojego męża hihi.Na pewno pomożesz nie jednej z nas.
U nas dzis pogoda pod psem.Zła jestem strasznie bo pada ciągle i ani na spacer wyjść ani nic.Mąż ma dzis urlop i tak bez sensu go spędzamy w domu zamiast jakieś pożyteczne sprawy załatwić w mieście.wrr
Endokobietka to prawda ze zależy od dobrej woli urzędnika.Ja się przekonałam jak Eltetngeld zalatwialam.Mialam zaświadczenie z pl ze jestem bezrobotna z zasiłkiem i mimo ze on nic z tego nie kumał to wystarczyło mu ze w euro przeliczylam mu ile zasiłku mi tam placili a przeciez powinien być ten papier przetłumaczony. -
Endokobietka wrote:Monika to super ze Vincent sie zaadaptowal.
O super koniecznie nam napisz o tych podatkach.
Ja pamietam ze ja swoj niemeicki tez chcialam odliczyc wyslalam rachunki itp, ale w urzedzie mi powiezdieli ze tego nei moge ropzliczyc, nawet jak juz pracowalam robilam C1 i tego tez mi nie uznali. ale juz mase razy sie przekonalam ze w DE to wszyskto zalezy od woli pracownika.
Co do tych sprzetów, to na pewno można jesli przeprowadzka wynika z potrzeb zawodowych (tzn nie było opcji by dojeżdzał do pracy), mebli nie próbowałam odliczać, bo większość przywieźlismy z pl. Teraz w sumie było podobnie...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2016, 12:42
-
Endokobieta - zytalam ze chodzilas na C1. Powiedz mi prosze jak u Ciebie bylo na B2, tzn.ciezko, czy duzo Ci to dalo i wogole.. ja wlasnie jestem na B2, ale poziom jak dla mnie bardzo wysoki i zastanawiam sie czy nie zrezygnowac, a uczyc sie w domu troche np.metoda Krebsa czy jakas inna.. hmmm Moze cos doradzisz?Julia, 10 latek
Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm -
Domin ja chodzilam na B2 2 miesiace kurs intensywny po 5 czy 6 godzin dziennie, bylo mega ciezko, ale dalo mi to mega duzo. Najpierw robilam B1 przez 6 miesiecy, potem 3 miesiace przerwy (w przerwie robilam ten kurs na niemieckie obywatelstwo, ale to trwalo jakies 2 tygodnie chyba tylko) i B2 (musialam czekac na rozpoczecie kursu i na wyniki egzaminu z B1. B1 zaczelam 2 miesiace po przybyciu do Niemiec z naprawde zerowa znajomosci niemieckiego, nawet pojedynczych slow nie znalam. Od rzau po egzaminie z B2 i dostaniu wynikow znalazlam prace, wiec mysle ze sie bardzo placalo.
Domi793 lubi tę wiadomość
-
Dzieki za info:)
Moze jednak pomecze sie jeszcze na tym B2.. U mnie B1 trwalo ok. 8 miesiecy, a B2 trwa 6 miesiecy, do czerwca. Moze jednak dociagne jakos do polowy czerwca do egzaminu. Egzamin z historii i polityki de mam we wrzesniu i od razu potem chce skladac papiery na obywatelstwo. Dzieki za rady, chyba jednak bede chodzic dalej o ile moja ciaza i samopoczucie mi na to pozwola;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2016, 16:15
Julia, 10 latek
Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm -
hmmm a ja słyszałam że do 2 lat można odliczać podwójne gospodarstwo w sensie że wyjazdy do PL. nam nawet w tamtym roku nie chcieli uznać musiałam im dosłać że jeszcze w PL studia robiłam. dziwne... może zalezy na jakiego urzednika trafi co to sprawdza
-
Dziewczyny znacie jakas tania apteke wysylkowa w Polsce? Bo chce sie zaopatrzyc w pare rzeczy, ktorych tutaj brakuje. Nie musza wysylac za granice, wysle do mamy w PL kiedys pojedziemy to sobie odbierzemy.
A i jesczez jedno, macie jakies leki z PL sprawdzone dla dziecki, chodzi mi o cos przeciwko biegunce np Smecta, po antybiotyku np dicoflor, oslonka, cos na wzocnienie choroby. Wy juz tam wiecie o co chodzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2016, 10:54
-
nick nieaktualny
-
Endokobietko tez potwierdzam że Gemini, zamiast dicofloru polecam probiotyk floractin, tańszy, ma więcej szczepów bakterii, albo multilac baby ale to najlepiej kupić jak jest promocja bo normalnie jest drogie ja akurat podaje to codziennie, możesz tez kupić wit d, ja np kupuje zawsze wit c w kropelkach vit baby ,podaje przy cchorobie, sama tez biorę
-
Dziewczyny, mam pytanie, moze znacie odpowiedz - jestem obecnie zatrudniona na umowe na 6 miesiecy, ktora maja mi przedluzyc o nastepne 6 miesiecy. Jak sie okazalo jestem w 6 tygodniu ciazy
Zdaje sie, ze wystarczy pracowac w Niemczech przez 12 miesiecy, zeby miec macierzynski? Czy orientujecie sie, czy to tez dotyczy umow na czas okreslony? I czy trzeba byc zatrudnionym w momencie, gdy zacznie sie macierzynski?
Z gory dzieki za odpowiedz -
Zetzeta kiedy Maja Ci przedluzyc ta umowe.
Tak wystarczy byc zatrudnionym 12 miesiecy. Do macierzynskiego wyliczaja ostatnie 12 miesiecy przed urodzeniem dziecka, czyli jak np bedziesz 2 miesiace przed urodzenem bezrobotna, to Ci wlicza 10 miesiecy pracy i 2 zasilku, te 2 miesiace to rpzyklad, bo 2 miesiace przed porodem jestes juz na zwolnieniu. -
Dzieki Endokobietka
Obecna umowa konczy mi sie 5 kwietnia, czyli zostanie przedluzona od 6 kwietnia do 6 pazdziernika. Termin mam na 13 pazdziernika, czyli bede na zwolnieniu od konca sierpnia (6 tygodni przed porodem, tak?) To znaczy, ze bedzie mi sie nalezal normalny macierzynski i 80-90% wynagrodzenia? Pomimo braku umowy w momencie macierzynskiego? Dzieki raz jeszcze!
-
Ja tez polecam Apteke Gemini, nawet ostatnio zamawialam u nich witaminy dla kobiet w ciazy i probiotyki dla corki Acidolac (jest Junior i Baby). Ceny maja bardzo przystepne. To wlasnie dziwne tutaj w de, ze dziecko jak choruje i dostaje antybiotyk to nie przepisuje sie zadnych probiotykow. W Polsce to zawsze koniecznosc.Julia, 10 latek
Alex, ur. 9.08.2016r., 3600 g., 54 cm