X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 28 lutego 2016, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa, moja mama też mówiła mi żebym dała małemu wodę z glukozą. Ale dzieci karmionych piersią się nie przepaja. Jak powiedziałam rodzinie że mały będzie do skończenia pół roku tylko na moim mleku to popatrzyli na niego i mówią "już Ci współczuję Dominik" :-D

Wendy, tak się jakoś złożyło że dzieciaczki Nasze mają po ok 5 miesięcy.
    Prędzej czy później i tak dziecko musi się nauczyć obsługi sztućcy więc jak dla mnie może pluć i oblewac się a ja i tak będę próbować karmić łyżeczką ;-)

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka moja rodzina tez współczuję "głośnej i spragnione Meli" bo kto to widział nie dać dziecku wody ani nie dokarmiać mm. Moja taka głodna i niedożywienia ze nie widać jej uszu a policzki aż wiszą (o zgrozo, a fałdka goni fałdkę.

A porównując rozwój Dominika i Meli to jest Dominik , długo długo nic i wtedy moja Mela. Heh.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2016, 20:56

3i49tv7371hkkcdh.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmilam mm i nie dopajalam woda.tzn od czasu do czasu dawalam bo to lato było a on zazwyczaj wypluwal i nie chciał wody pić.Ale zawsze mu sprawdzałam ciemiaczko ,jak miał lekko zapadniete do dopajalam go ale tylko woda i zostało tak do dziś.

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea pierwszy raz słyszę, że odwodnienie sprawdza się po ciemiączku. Dobrze wiedziec;)

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa tak uspokoiło sie u nas z ulewaniem,tak jakoś z dnia na dzien przeszło w końcu :) tzn uleje jeszcze czasem,ale trochę i nie codziennie,a wcześniej to po każdym posiłku i to wielokrotnie czasami..ulżyło mi,bo bardzo mnie to męczyło.

Powidlowa co do wagi to po 2 msc od porodu miałam już mniej kg,niż przed ciążą,sama w szoku jestem jak te kg spadły.Sądze,ze to dzięki kp,bo nie dość,że wtedy jest większe zapotrzebowanie kcal to na początku trzymałam ścisła dietę matki karmiącej,teraz juz jem wszystko,ale nadal staram sie jeść zdrowo,bo bezsensu żebym niezdrowo jadła i karmiła syna,to równie dobrze mogłabym dać mm,choć czasem sobie pozwolę np wczoraj kebaba wciągnęłam ;) głodna nie chodzę,bo się nie głodze,codziennie robię popołudniu kawkę zbożową i zjem jakieś ciasteczko :) staram sie tuż przed spaniem nie jeść.

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytałam ze pokarm robi się we krwi i nie ma wpływu ci jemy. Chyba ze alergeny. U mnie niby kółek rzeczywiście nie było niezależnie czy jadł Super zdrowo czy mniej zdrowo. Ale alergeny od razu wyłapała. Ile artykułów tyle opini. Tyle że jak jesz zdrowo to masz pewność że robisz 100% dobrze dla siebie i dziecka. Ja jem w zasadzie wszystko i małej nic oprócz tej wysypki po alergenami nie jest. Nie koniecznie moja dieta jest zdrowa. Musze się bardziej postarać. Trochę a nawet bardzo mnie zmobilizowałas.

Kinga. Dostałam odpowiedz od specjalistki co do alergenów. Powinno się "narażać" na nie dziecko żeby organizm uczył się z nimi walczyć. Chyba ze wysypka jest skrajnie atopowe to odstawić. Ale ty pisałaś o konsekwencjach dość strasznych i trochę mnie zastanawia bo skądś musiała się wziąć jedna i druga opinia.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnosnie unikania alergenów, to pamiętam z dermatologii. Odnośnie powiązań diety z chorobami autoimunologicznymi,to tę tezę wysnuł Campbell w "Nowoczesnych zasadach odzywiania".

Co do alergii, to z jednej strony temat bardzo popularny, a z drugiej strony to wciąż ziemia nieodkryta (immunologia wciąż się rozwija i to dość dynamicznie). Pewne mechanizmy są poznane, a pewne nie.

W sumie trochę dziwi mnie tłumaczenie, że "trzeba narażać alergika na alergeny, by uczył się z nimi walczyć", bo alergia nie jest niczym innym jak odpowiedzią immunologiczną na antygen, który już został rozpoznany jako coś wrogiego, co trzeba wydalić z organizmu, a do tego zostaje zapoczatkowany cały proces powstawania różnych klas przeciwciał (co można porownać do stanu zapalnego). W konsekwencji czego mamy katar, łzawiewnie, czy swędzenie (albo wszystko po trochu).

Jeśli chcesz, to mogę ci przesłać materiały o alergii (np z Interny Szczeklika, książka typowo naukowa, czesto korzystają z niej studenci medycyny), tylko musiałabys mi przesłać swój @.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 lutego 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa tak pokarm robi sie z krwi,ale niektóre rzeczy do niego przenikają choćby alkohol to skąd wiadomo,ze na pewno niezdrowe żarcie nie?;) tak jak piszesz jedzac zdrowo robimy dla siebie(figura,zdrowie)dobrze i dla dziecka,bo wtedy wiemy na 100% ze staramy sie mu dać jak najlepsze mleczko,a nie ze za kilka lat teoria sie zmieni.Nie jestem specjalista ale robię to co podpowiada mi zdrowy rozsądek.Cytrusow nie jem,czekoladę tez bardzo ograniczam.

A i zapomniałam dodać,ze staram sie jeść o regularnych porach,mamy w miarę z synkiem plan dnia i jak go uspie to jem albo wsadzę do bujaka przed tv (wiem niewychowawcze ale zjeść trzeba,niecierpie być głodna)a szybko mi idzie przygotowanie obiadu,bo Mąż mi dzien wcześniej wszystko przygotuje ja tylko gotuje ;) zreszta najcześciej jem kasze lub ryż, wiec mało roboty.

• Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 29 lutego 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa, myślę że to zależy tylko od współpracy dziecka :-) jeśli dobrze pamiętam to Twój Mela nie lubi leżeć na brzuszku a Dominik uwielbia. Myślę że to stąd bierze się jego siła. Dużo trenowalismy ze względu na przepukline i często nie podnosiłam go kiedy jęczał z niezadowolenia. Reaguje na płacz, ale kiedy jęczy tylko go uspokoje i musi trenować dalej. Wiem że może to brzmi źle ale to dla jego dobra. Dominik się wszystkim szybko nudzi dlatego zaraz się zaczyna wiercic i obracać.
    Co do pokarmu to też czytałam że jedzenie nie ma dużego wpływu, jedynie alergeny przedostaja się do krwi i do mleka.
    I na Twoim miejscu też bym jadła stopniowo to co uczula dziecko, tak samo jak szczepionka.

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś

Koalka no racja z tym jedzeniem;) A ulewanie u nas ustało po Bigaia krople. Ładnie zaczęło sie odbijać po jedzeniu a nie jak wcześniej 2 godziny po.

Anka u nas Mela już ładnie na brzuchu leży, ale też dzięki ćwiczeniom . Cały czas na brzychu kładłam, jak płakała to na plecy albo na ręce na chwile i jak spokojna była to znów. Teraz nie ma problemu z długim leżeniem na brzuchu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 10:06

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sie po cichu pochwale ze w listopadzie bede miala kolejnego dzidziusia :-) Musze zrobic termin do lekarza ale narazie musze siedziec w domku bo Maximilian jest chory.

Kinga., Muniek, Wendy, MonikaDM, Moniusia89 lubią tę wiadomość

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax czyli trzeci dzieciaczek? Super gratuluję!

Kinga dzięki za maila;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 10:06

3i49tv7371hkkcdh.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O wow Mamax gratulacje! , moje dwie koleżanki będą miały w październiku :-) , i to obie w podobnych terminach :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki :-) No wedlug moch obliczen to ja bede miala termin na 5 listopad ale to sie dokladnie okaze po wizycie u lekarza ;-)

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa wrote:
    Mamax czyli trzeci dzieciaczek? Super gratuluję!

Kinga dzięki za maila;)
    Spoko, nadal wysyłam, tylko idzie jak krew z nosa. Wybierzesz sobie, to co cię zainteresuje

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow!!! Mamax wielkie gratulacje!!!!

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax ale super wieści!! Serdecznie gratuluję :) zdrówka dla was!

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax gratulacje!!Nic sie nam wcześniej nie chwaliłaś,że jeszcze 3 planujecie wow!To tym razem życzę dziewczynki ;)

• Mamax Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaolka- Napewno pisalam ze chcemy miec jeszcze jedno dzieciatko ;-) Fakt nie wspomnialam wam ze juz teraz sie o nie staramy bo nie sadzilam ze uda nam sie to w pierwszym cyklu zwlaszcza ze o chlopcow dlugo sie staralam i bez wspomagaczy sie nie obeszlo a tu prosze jaka mila niespodzianka :-) W poniedzialek ide do lekarza. Maz bedzie mi towarzyszyl z czego sie ciesze bo troche sie boje tej wizyty...

• Wendy Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax gratulacje!!!odwazne te kobiety co swiadomie sie decyduja na kolejne dzieci.
    Ja przy mojej trojce to juz wysiadam czasem.No istna Rodzinka.pl mowie Wam...Smieje sie do mojego meza ze jeszcze czwarte nas czeka za 6 lat i jak to przezyjemy?
    Dzis dostalismy list od dyrektora naszego sredniego syna,pisze ze byl niegrzeczny i takie tam na popoludniowej szkole,rany ale sie rozpisal!a syn nam opowiadal sytuacje pare dni temu ze niepotrzebnie sie wtracal i uspokajal innych chlopcow przez co wszyscy wyladowali u Szefa.Dziwilam sie wlasnie czemu nie dzwonil jak kiedys do mnie oczywiscie zamiast do meza.No wiec moze i dzwonil a ze mam tel wylaczony to postaral sie na pismie he he.Moim zdaniem Niemcy troche zbyt rygorystycznie podchodza do wychowania dzieci,tez tak uwazacie?czasem z igly robia widly,nie mowie ze tu akurat moj byl niewinny bo z pewnoscia mial cos za uszami ale Niemcy zbytnio musztruja te dzieciaki chyba.Musze dokladniej ten list przetlumaczyc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 15:04

pmzt5tj.png

‹‹ 685 686 687 688 689 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ