Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
ok to czekam na twój odbiór czy faktycznie te 15 lat
bo jak tak to ja wyrobię najpóźniej jak się da przed przymusowym wymienieniem hehe
a wie któraś z was ile dowód kosztuje? w Burgeramcie to się wyrabia? i obywatelstwo dziecku też?
co do wesela to zawsze są cyrki z rodziną. my to dopiero mielismy skromnie bo w końcu tylko ok 40 osób się zjawiło. tż ma duża rodzinę od strony teścia bo było ich 9cioro ale z nikim kontaktu nie mamy więc dla mnie to był cyrk no ale i tak nie przyjechali bo większość w niemczech i onni tylko na pogrzeby na darmową stypę bo już na wesele jak coś trzeba w prezencie dać to wtedy urlopu nie mają no ale.. wyszło na moje -
Dziewczyny no fakt niewiele placicie za to ogrzewanie na prąd ale wydaje mi sie ze tam by duzo wiecej wyszlo gdyż to mieszkanie ma 95m .4pokoje lazienka kuchnia toaleta dla gości.Nas jest 5osob to mycie sie czyli ciepla woda i dużo gotujemy.hmmm no nie wiem.Moze macie jakas rodzinę podobna dla porównania?
Anka ciężko cos doradzić ja nie miałam takiego problemu ale mysle ze skoro sami finansujecie to wy wybieracie i koniec.Rodzice nie maja aby wam dołożyć czy wy nie chcecie od nich brać?I dobrze powiedzialas skoro maja taka rocznice to niech wyprawia bal na sto par.
Tak z siostra planowałyście ze jedna po drugiej robi?Powiem ci ze nie chciałabym miec w rodzinie takich dwóch wesel bo to niektórych finansowo dobije.Przyjdzie ktos na jej wesele a na twoje juz nie i może być ci przykro.
Kiedy ta wiosna zawita?mam już dość tej obrzydliwej pogody.Dzis tak dawalo śniegiem ze masakra.CZekam na cieple dni aby spacerówkę zamontować.Jeszcze jeździmy w gondoli chociaż ona tylko do spania jest teraz fajna bo tak to młody tylko w niej siedzi nie położy sie juz.Kiedy wymienialyscie wózki na spacerówki?Na pewno wcześniej niż ja co? -
nick nieaktualnyWendy to okazuje się,że Ty młoda mamusia jesteś skoro nie masz jeszcze nawet tyle lat co Mamax jak pierwsze dziecko rodziła
A czemu szukacie juz innego mieszkanka?Pamietam,ze całkiem niedawno wprowadziliście sie do domku,remontowaliście i urządzaliscie.Ja mam tez ogrzewanie na prąd,płacimy 240€/msc,ale mamy duży dom piętrowy jednorodzinny,mamy jeszcze kominek w którym często palimy,ale my zmarźlaki jesteśmyw domu musi być ciepło
Nie mam co prawda 3 dzieci jak Ty,ale obiadek też codziennie robię,pralka i zmywarka często chodzi.Grzejniki nagrzewają sie tylko nocą na taryfie nocnej.No i u mnie grzejniki normalnie stoją przy ścianie nie tak jak opisałaś 10cm od ściany.Ale podsumowując jakbym miała doradzać to nie polecam tego ogrzewania.A ile teraz płacicie za ogrzewanie+prąd?
Annaki i Wendy jak Wasze dzieci tak długo w gondoli jeżdżą to chyba musza być małe??ja to myśle zeby małego przesadzić do spacerówki po skończeniu 6 msc bo juz ledwo mi sie mieści w gondoli,ale on długi jest jak na swój wiek.I zauważyłam ze jak go gdzieś na chwile weźmiemy na stelażu+fotelik samochodowy to bardziej mu sie to podoba bo moze obserwować wszystko,no i np w restauracji wygodniej.
I myśle zeby wymienić na jakaś lekka zwinna spacerówkę bo ta z kompletu 2w1 to jednak trochę kombajn.Ale zastanawiam sie czy kupić parasolkę czy wózek spacerowy taki składany??Ma ktoś jakieś rady,doświadczenia?Mysle nad elodie details lub baby jogger city mini 4w,dwa zupełnie rożne wózki..Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2016, 15:35
-
Wendy wrote:Dziewczyny no fakt niewiele placicie za to ogrzewanie na prąd ale wydaje mi sie ze tam by duzo wiecej wyszlo gdyż to mieszkanie ma 95m .4pokoje lazienka kuchnia toaleta dla gości.Nas jest 5osob to mycie sie czyli ciepla woda i dużo gotujemy.hmmm no nie wiem.Moze macie jakas rodzinę podobna dla porównania?
-
Koalka no nie wiem czy Lena mała bo ma 90 cm;-) , ale fakt że w gondoli jakoś się mieściła, może wtedy nie była za duża no i było mi wygodniej choć miejsca miała na styk, ale tez nie dawałam spiwora bo nie było potrzeby
Ja tez spacerówkę od 2w1 szybko zamienilam na spacerówkę taką składaną jak parasolka ale tez z oparciem rozkładanym na płasko i ze wszystkim tym co miała tamta spacerówka z kompletu ale jednak dużo lżejszą i mniejszą
Z tych dwóch które podałaś to ja bym brała baby jogger, ładniejszy i chyba wygodniejszy dla dziecka, tamten pierwszy to raczej jak by dla starszego dziecka, jak np moja Lena, które więcej spaceruje na nogach i taki żeby użyć raz kiedy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2016, 17:41
-
No więc nie rozmawiałam z tatą jeszcze od tego czasu. Pewnie wszystko się okaże jak pojadę na święta.
Wendy, rodzice mojego narzeczonego są po rozwodzie i żadne z nich nie zadeklarowało pomocy przy weselu, moi rodzice chcą dołożyć, ale uznaliśmy że jeśli obie strony się nie zdecydują to robimy wesele sami. Bo tak głupio żeby tylko moi rodzice płacili, szczególnie że wiem że ostatnio im ciężko.
Co do ślubu siostry, to ja miałam ustaloną datę ślubu a tu nagle ona się zarecza i oświadcza że bierze ślub przede mną.
Byłam zła okropnie. Ale zaraz mi wszyscy mówili że jestem samolubna bo nie cieszę się szczęściem siostry. Czułam się okropnie jak słyszałam "co ci to przeszkadza, w czym problem itd." więc nic nie poradzę tak zrobiła i trudno.
Koalka a nie za szybko z gindoli do spacerówki? W sumie jak się nie mieści to nie masz wyjścia i akurat na wiosnę jak się ociepli to idealnie. -
nick nieaktualnyAnnaki dziękuje za opinie
a mi się właśnie bardziej podoba elodie ten wzór https://www.babymama.pl/images/mini2/4347b58bc15f3b5352eaa50695c7fd93.jpg niby jest dla takich małych dzieci,bo rozkładana na płasko i znam dziewczynę co córe przesadziła do elodie jak miała 6 msc,ale jak byłam w sklepie z wózkami to mówili ze baby jogger city mini to nr.1 najlepsza spacerówka.Ja chce kupic taka która starczy nam juz do końca wózkownia
Moze macie jakieś inne propozycje??
Anka czy ja wiem czy szybko?w sumie zawsze mi sie wydawało,ze gondola to sie jeździ z dzidzią do 6 msc życia,pózniej dziecko chce obserwować,a ze spacerówki na płasko idzie rozłożyć to nie ma problemu,a duzo wygodniej w sklepach,podróży,restauracji itp.u mnie znajome wszystkie po 6 msc przesadziły,a nawet i po 4 msc!Moj to raczej dłużej sie nie zmieści,wiec nie mam wyboru,a na Wielkanoc do PL jedziemy to tez nie bardzo mi sie chce ta gondole wozić co zajmuje full miejsca w bagażniku. -
Anka
Koalka ja mała przełożyłam do spacerówki jak miała 3 miesiace a nawet nie. Miałam tak beznadziejny wózek z gondolą, że nie dało się tym jeździć. Usztywniłam i rozlożyłam całkiem na płasko.
Teraz czekam aż będzie Mela miała jakieś chęci do siedzenia i przesiadAmy się di babyzen yoyo 6+ , choć może wcześniej bo też na płasko się rozkłada. -
Ja Gabrysie w gondoli woziłam jakos chyba przez 6 miesiecy a potem spacerowka ale rozkladana na plasko.
Trzymajcie jutro kciuki o 11..idziemy szczepic na mmr..
Wlasnie obejrzalam film "Pokoj" i prawie caly przeryczalam..mowie Wam odkad mam dziecko to jestem tak strasznie wrazliwa a jak juz jest fabula dotyczaca milosci matki do dziecka to rozlozona jestem na lopatki..polecam mimo, ze smutny. -
Kasia ja mimo opini cyborga i bezuczuciowej to jestem płaczka na takich filmach czy jak porody kiedys leciały w tv a na pogrzebach to wystarczy ze słyszę te pieśni lub jak grają to łzy w oczach nawet jak nie wiem kto umarl.No taka dziwna jestem.Ten film to gdzie można obejrzeć?
Koalka mloda matka to ja bylam jak pierwsze dziecko urodziłam hahaha.
W sumie nie to że szukamy nowego mieszkania a badamy rynek można powiedzieć.Trochę nas stresuje to ze wynajmujemy od szefowej męża i w razie w może być różnie.Poza tym jak przed świętami rozkopali nam pól ogrodka bo powiększają kanalizację czy co tam tak do tej pory stoi rozbabrane i nic się z tym nie robi.Wkurza mnie to bo zaraz cieplo bedzie maly zacznie chodzić a tu takie pobojowisko na dworze.Tak wiec szukamy może akurat trafi sie jakaś fajna oferta bo powiem wam ze tu wydawalo nam się ze mniej będziemy płacić jak ta babka mowila ze dużo nie bedzie chciała...dla niej może to nie jest dużo...
Teraz za swiatlo placimy 143 euro jeszcze nie mieliśmy wyrównania wiec nie wiem ile tak faktycznie zuzywamy.A za resztę oplat 200euro w tym jest grzanie woda śmieci.Ogrzewanie i ciepla wode mamy na olej opałowy.
Co do gondoli to po prostu mam duza ze młody sie mieści.Synek nie jest maly,teraz mu zakładam ciuszki na 80-86.ale fakt jest drobniejszy niz średni byl w jego wieku.Powiem wam ze ja to tak raczej chce wykorzystać gondole na maxa póki zimno jest to cieplej w tej budzie a i spacerowka potem dluzej bedzie nowa hihii.Ja nie kupuje nowych spacerowek.wykorzystuje te co mam z zestawu 3w1 .Teraz jadac na święta tez chce juz wymienić gondole na spacerowke tylko cos nie widac aby cieplo miało juz być.A skoro miescilusmy sie jakos do tej pory z gondola to jaka by nie była spacerowka to nie bedzie chyba zle.
Anka ja mysle że masz racje denerwując sie tym jak ci siostra wyskoczyla z tym swoim ślubem przed tobą.Ja bym się wściekła i wcale nie znaczyloby to ze nie cieszysz sie jej szczęściem.Brzydko zrobila moim zdaniem.
Berlinianka no tak to właśnie jest ze na darmowe stypy prędzej ci przyjadą niż na wesele....
Kinga a czy w de wszystkie mieszkania i domy maja oznaczona klasę energetyczna?to jest obowiązkiem?bo ja się nie spotkałam jeszcze w żadnym ogloszeniu z tym ani w umowie tez nie widziałam takiego info.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2016, 23:38
-
nick nieaktualnyKurcze malo za prad placicie. My teraz placimy 90€ a nie wiem o ile wzrosnie przez pralko suszarkę, no i ogrzewania na prąd nie mamy.
Spacerówkę. Zainstalowalismy jak maly skończył 5 miesięcy. Mimo ze chciałam go wozić dluzej ale byly takie upały ze wydawało mi się ze w spacerowce mu będzie chłodniej i łobuz przy wjeździe do klatki lapal się za boki i by wypadł, bo mamy taki dość wysoki schodek i musze zawsze podnieść wozek. Ale spacerówka rozkladana na plasko i tak jezdzil jeszcze jakis czas. Dodam,ze spacerówka z zestawu, wagowo ciężka a prowadzi sue lżej niz "parasolka" ktorej właśnie chcemy sie pozbyć i nawet nie wróci z nami do DE.
Co do sprzedaży domu to nie dojdzie do skutku bo na dwa dni przed podpisaniem umowy rodzinka stwierdziła ze chce więcej. Kwotę znają juz 1,5 roku a dziś im nie pasuje. Oszaleć mozna z tymi ludźmi. My akurat kasę mamy gdzies, żal nam tych ludzi, którzy w tym domu juz remont zaczęli i tak sue cieszyli, ze wreszcie będzie ich, jak faktycznie rodzinka sue nie zjawi to zameldujemy chyba tych kupców w tym domu i niech tam mieszkają. Dodatkowo moja siostra obrazom nie tylko na mnie ale i na rodziców chyba bo nie odbiera i od nich tel. Mowie Wam, plakac to Malo. -
nick nieaktualnyAnka współczuję ci sytuacji choc ja takiej nie miałam. I tak jak Wendy uważam ze siostra troche nie fair sie zachowała no ale cóż juz zrobic. Moze poprostu nie zwracaj uwagi i rob jak Ty chcesz. W koncu to Wasz dzus a rodzice mieli juz swój. My swój ślub zaplanowaliśmy sami i jedyne co bym zmienił to sukienkę, albo bym wzięła teraz "greczynke" której wtedy sue balam albo krótką bo taka generalnie mi się marzyla.
-
Monika współczuję sytuacji.
Mysle ze siostra to ma żal i do rodziców bo pewnie oni stoją po twojej stronie,zreszta jak juz obozie sie do de przeprowadzili to juz w ogóle pewnie uważa że wszyscy przeciwko niej.Trudno sama nie chciała polepszyć swojej sytuacji a teraz ma pretensje do was.
Jak to rodzina chce wiecej?za ten dom?dziwnie tak zmieniać nagle zdanie.A jak to juz ci lokatorzy sie tam remontowali przed podpisaniem umowy?nie wiem czy to dobry pomysł ich meldować tam.W pl meldunek to co innego niz w de wiec lepiej to przemyśl.Może jakaś umowa najmu lepiej?i to z poświadczeniem u notariusza ze w razie wypowiedzenia przez ciebie będą mieli gdzie zamieszkać aby później nie okazało się że nie możecie sie lokatorów pozbyć.
O jej to ja tylko taka długodystansowa z gondolami.10miesiac zaraz nam w niej minie hehe -
nick nieaktualnyWendy rodzice podejrzewają ze siostra obrazila sue o ten dlug który kazali jej splacic, sama go narobila ale na taty nazwisko i miał chyba nadzieje ze rodzice znowu dadzą im na to kasę. A jak mama byla tu sama to nie zadzwonili, nawet nie odbierała od mamy telefonu ale jak kasę potrzebowali to znali numer do mamy. Do taty tez nie dzwonili caly czas jak tata u nas byl. Juz mi sue nie chce o niej myśleć.
A dom...wiemy co niesie za soba meldunek staly. Kupcy zaczęli remont choc my im mówiliśmy ze to nie jest dobry pomysł przed podpisaniem umowy. No ale im nie zabronilismy bo bylo wszystkim wszystko jedno bo każdy chcial dom sprzedać. Teraz taki cyrk. A nam jest głupio przed kupcami, to naprawde mili, normalni ludzie, którzy tak bardzo sue cieszyli na ten dom. Jezeli go teraz nie sprzedamy to nie sprzedamy go nigdy bo ta waśń miedzy wszystkimi się nie zażegna i będzie trwać aż dom sue zawali dlatego myślimy o zameldowaniu tych ludzi. -
nick nieaktualnyMonika no to szykują Wam sie niezłe problemy...bo jest cos takiego jak umowa ustna i pewnie niedoszli kupcy pójdą do Sądu.Lepiej namówicie rodzine na pozbycie sie tego domu,chyba lepiej zarobić cos na domku niż nie mieć NIC!A jak nie to podpiszcie umowę najmu z nimi.Wendy ma jakieś przestarzałe informacje dotyczące meldunku,to nie ciągnie za sobą żadnych strasznych konsekwencji,poczytaj trochę.W zasadzie jak komus sie wynajmuje to jest obowiązek go zameldować..ba! On nawet sam mając umowę najmu moze sie zameldować.To nie komuna,a Unia obowiązuje nie tylko w DE
Wendy ja juz synkowi zaczynam ubierać rozm.80ale te rozmiary generalnie bardzo nie równe,zależy jaka firma.
Monika 90€ płacisz za prąd a za ogrzewanie ile?