X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz rację Koalka nie daje prawa do lokalu ale w przypadku gdy chcesz no sprzedać mieszkanie a osoba zameldowania a nie mieszkająca ,sama się nie wymeldowala to ty jej tak poprostu nie wymeldujesz, będziesz musiala sama to zrobić a to już takie proste nie jest.
    Albo bezpieczniej jest kogoś zameldować ale na czas określony bo później automatycznie zostaje wymeldowany.

Wendy lubi tę wiadomość

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2016, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrocilismy. Wreszcie w domu.

Dom sprzedany ale...siostra meza grozila mu policją polska i niemiecką, jego kuzyn grozil mu najpierw smiercia a pozniej ze mu zęby powybija, a druga siostra, księgowa, mylila sie w liczeniu pieniedzy. Kupiec prawie zszedl na zawał a notariusz nie wiedziala co ma robić. Cyrk na kółkach. Nigdy juz nie bedziemy zalatwiac tego typu spraw, bo jezdzilsmy do PL wydawalismy kase na urzedy i sądy a tu taki chaos i wstyd. Od wczoraj moj maz wyrzekl sie sióstr.

Koalka przeczytalam ten artykul o meldunku i powiem ci ze absolutnie sie nie zgodze. Moj maz zameldowal mnie w domu do ktorego wtedy niemal prawa wlasnosci, podpisal sie tesc na meldunku i zadnego aktu wlasnosci nie trzeba bylo przedstawiac. Znajomi mieli problem z zameldowanym osobnikiem: dostali mieszkanie i chcieli je sprzedać ale ktos kiedys sie pomylil i sasiada zameldowal w tym mieszkaniu zamiast obok (po numerem 5 a nie 6). Musieli go wymeldowac a on powiedzial ze nie. Musieli sie ciagac po sadach szmat czasu.

W naszym wypadku moglismy zlozyc wniosek do sadu o to ze rodzina utrudnia sprzedaz nieruchomosci i ze byla umowa ustna, tylko ze my juz nie mamy ochoty na wyjazdy do PL bo Polska juz nam sie zle kojarzy a sądy...tez juz przez to przeszlismy...sędziowie nawet czesto nie wiedza o co chodzi i mylą sie w odczytywaniu wyroków, to tez przerobilismy.

Jestesmy zadowoleni ze ta komedia sie skonczyla i ze naprawdę fajni ludzie kupili ten dom. Wiecie ze Ci kupcy to na koniec objeli mojego meza i mu dziekowali?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 08:30

• annaki Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika to fajnie że jednak udało się tą sprawę zakończyć, przykre że takie sprawy majątkowe dzielą rodzinę... A powiedz mi ten dom to mieli był po rodzicach?

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika najważniejsze ze dom sprzedany :) A kogo to właściwie dom był,ze i siostry wmieszany i kuzyn.Przykre,ze rodzina nie potrafi sie dogadać.No i szkoda,ze Polska Wam sie przez to źle kojarzy,bo to nie PL wina,a rodziny i nie powinno tak być bo przecież stamtąd pochodzisz smutne :( Ja to zawsze sie cieszę jak do PL jadę dla mnie to jak wakacje,a w ogóle jak z Mężem możemy tam razem spędzić czas.

• Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O masakra co za cyrk z tym domem ale dobrze że już załatwione. Zachowane sióstr katastrofa!!!

Co do mnie to było tak ze ja leżałam po terminie na patologii i tam tylko czekać i czekać a na pytanie ile to aż wyjdzie sam a jak pytałam czy jak nie wyjdzie to kiedy coś to odp na pewno wyjdzie i taka gadka. Ale w końcu wygrozilam sie o nie cc bo chciałam sn ale doprosilam o oksy żeby ruszylo. No to łaskawie poszlam na porodowke bo tak podpięli mnie pod kroplówkę. Nic się nie działo. Zmieniłam oddział wiec jyz inni lekarze i przyszla stażystka pytać o różne rzeczy i jak się dowiedziała o wadze dziecka to zczyms przyszla i mnie miezyla a potem wrocila z lekarzem i on mi mówi ze dziecko duże bla bla i musza mi zaproponować cc i jak się godze to jedziemy. To sie zgodziłam bo oksy i tak nic a bym zaś na ten durny iddzial wrocila i leżała niewiadomo ile.

qb3c3e5e6ni45jhf.png

Wysłany: 6 marca 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama rodzila mnie trzy tyg po terminie bo oksy tez nic nie dawaly jej. Może to genetyczne :)

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To pewnie genetycznie Berlinianka faktycznie ;) Moja mama tez rodziła mnie i siostrę po terminie i ja synka też ;) Ale Ty rodziłaś w PL tak? Bo myślałam ze tu w DE...a czemu na patologii musiałaś leżeć cos sie złego działo?bo ja po terminie normalnie w domu,tylko na kontrole musiałam co chwile jeździć.

• Mamax Autorytet

Wysłany: 6 marca 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze dzieci czesto rodza sie po termine. Ja starszego tez przenioslam o tydzien a mlodszy urodzil sie juz w terminie ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dom byl męża po dziadkach. Testamenty byly ciut zawile, bo dziadkowie zapisali dom jednemu synowi i trzem wnukom drugiego syna (czyli mojemu mezowi i jego siostrom), czyli pominiety zostal moj teść. Natomiast po smierci dziadka, babcia zakrecila sprawe i jeden wyrok byl taki ze właścicielem byla ona, jeden syn intesc (pomijajac meza i jego siostry czyli jakby pomijajac testament po dziadku). Pozniej my zalozylismy sprawe po babci i sad rozdielil calosc, to po dziadku tez, pozniej okazalo sie ze jest ten srary wyrok ktory zrobila babcia po dziadku i do czesci dziadka byly dwa sprzeczne wyroki. My to z mezem prostowalismy wszystko zeby bylo klarowne.

Polska kojarzy mi sie zle bo urzednicy nie są w ogole pomocni, opryskliwi i traktują ludzi z gory. Np. teraz przed przyjazdem dzwonilam dopytać o wymeldiwanie, na miejscu okazalo sie ze Panie urzedniczki nie powiedzialy mi wszystkiego i sue z nimi scielam, bo nie po to dzwonie o informacje zeby nie otrzymac jej w calosci i pozniej latac jak glupek po urzedach zebym.mogla sue wymeldowac. Jak placilismy w kasie urzedu i maz dal cale 100 zl to kobieta naskoczyla na niego ze ona chce zgodne pieniedze bo nie bedzie tu liczyc i kombinowac zeby mu wydac.

Ehhh...chyba potrzebowalam sie wygadac. Lzej mi bez tego ciężaru. Nastepny spadek bedzie po dziadku męża, ale niech dziadek zyje 150 lat a dom niech sie zawali dziej po jego śmierci. W tym przypadku juz wiemy ze nue kiwniemy nawet palcem.

Mam nadzieje ze nastepna wizyta w PL nam zrekompensuje ostatnie dwa lata.

A teraz juz nie zameczam Was.

Vincent dzielnie zniosl podroz i nasze wędrówki urzędowe, idzie mu gorna trójka i jest troche marudny. Jutro idzie do TM i jestem ciekawa jak bedzie po tygodniowej przerwie, teoretycznie ma zostac 3 godziny ale zostawie go na krocej, tylko wyskocze po zakupy bo bedzie mi latwiej bez niego.

Czy ktoras z Was byla tu na targach pracy? U nas mają byc, musze znalezc bo tylko reklama rzucila mi sie w oczy. Moze bedzie cos ciekawego.

Wysłany: 6 marca 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Polsce :) a bo miałam w papierach troche inaczej ze ciąża starsza. Miałam iść tydz po terminie to poszłam i stwierdzili ze mam przyjść w sobotę to przyszłam i odrazu sorry nie ma miejsca a bylam wg karty 10dni po terminie to pojechaliśmy do drugiego szpitala (wroclaw) to przyjęli i pretensje ze czemu tak późno przyszłam. Wiec to cc wg karty miałam 13dni po tp

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy ten film ogladalam na zalukaj.pl

MonikaDM ja Wam wspolczuje takich perypetii..ale wazne, ze juz wrociliscie.

My w piatek bylismy na szczepieniu mmr i ospa. Na razie ok, Gabrysia znosi to super..gorzej bylo u lekarza, bo na jej widok piszczy w nieboglosy..jeszcze 2 wizyty i na kilka lat chyba spokoj ze szczepionkami.

Nie wiem czy ogladacie, ale wtszedl nowy sezon House of Cards..znowu z mezem wsiąkniemy wieczorami przed monitorem:)

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem chora :-( Mam bardzo wysoka goraczke, dreszcze i wszysciotko mnie boli. Najchetniej polozylabym sie do lozka i przelezala caly dzien ale nie moge sobie na to pozwolic :-( Bylam dzisiaj u ginki i wszystko ladnie wyglada. Fasoleczka ma 3 mm i pika jej juz serduszko :-) . Ginka kazala mi wziasc panacentanol a w gorszym razie isc do rodzinnego po antybiotyk ale mam stracha ze biorac leki zaszkodze fasolce. Przy chlopcach nigdy nie bylam w takiej sytuacji i nie wiem co robic :-( Co o tym myslicie? Braliscie leki w ciazy?

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax idz do lekarza, ja nie bralam, ale na szczescie ani razu nie bylam chora, mialam zapalenie dziasel tylko, dostalam u dentysty masc z antybiotykiem i przeszlo od razu. Po co czekac na powikladnia. Wez Paracetamol on jest bezpieczny.

17u93e5exqfllrog.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax wracaj szybko do zdrowia :) i idz do lekarza, bo nie ma sensu sie meczyc.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax wez paracetamol. Tak jak Endokobietka pisze on jest bezpieczny dla fasolki. I domowe sposoby: herbatabz sokiem malinowym lub lipowym, mleko z miodem, maslem i czosnkiem i jak sie da niech maz pobedzie ze dwa dni w domu a Ty w miare mozliwosci wypocznij pod kocem. Zdrówka zycze!

• Iwa09 Koleżanka

Wysłany: 7 marca 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    Drogie mamusie czy ktoras z Was moze mi podpowiedziec skad moge wziac podanie o elternzeit i czy zlozyc go mam u pracodawcy 7 tyg przed planowanym pojsciem na urlop czyli 7 tyg przed zakonczeniem okresu ochronnego? Czy moze moge teraz przed porodem? Jestem w 32 tc i zamierzam urodzic w Polsce ale potem chce wrocic do De. W zwiazku z tym czy bedzie mi przyslugiwal elterngeld jesli zloze wniosek bedac w Pl? Nie wiem ile w tym prawdy ale dowiedzialam sie ze tak ale nie pelny. Jesli chce otrzymac pelny to musze byc w De z dzieckiem. Wniosek nie trzeba skladac od razu....wyplacaja do 3 mies wstecz. Wiec gdybym wrocila do De po 3 mies lub wiecej i wtedy zlozyla wniosek to bym otrzymala elterngeld?
    Juz tyle sie na ten temat naczytalam ze niczego nie jestem pewna a z jezykiem u mnie kiepsko :/ Moze sa tu mamusie ktore nie dawno przechodzily przez te wszystkie papierki..

Iwa09
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa09 nie wiem nic na temat pobierania z pl, ale wniosek znajdziesz jak wpiszesz w Google Antrag auf elterngeld. Możesz go złożyć do 3 miesięcy po porodzie tak jak piszesz, a o elternzeit składasz do pracodawcy i jest to tak jak piszesz 7 tyg przed zakończeniem Mutterschutz.
    Swoją drogą pierwszy raz się spotykam żeby jechać do pl rodzic. Raczej wszyscy do de uciekają ;)

3i49tv7371hkkcdh.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa to chyba zależy gdzie masz meldunek.jeśli masz w de ro muszą ci wypacic elterngeld jeśli w pl to nie wiem czy ci się należy.nalewni musisz mieć konto niemieckie bo na polskie nie będą wysyłać.a czy ty w pl będziesz czy w de to raczej nikt tego nie sprawdza.
    Połowę elterngeld możesz pobierać jeśli zaznaczysz ze chcesz mieć rozłożone na 2 lata.a nic nie słyszałam ze daja polowe tylko dlatego że w pl jesteś.

A właśnie jesli chodzi o elterngeld kolejny raz potwierdzaa się ze niepraacujacy dostaję zawsze więcej,dość że nie załapałam się na wyprawkę tu to jeszcze praacowalam jak głupia i wiecie co dostałam parę euro z racji tego ze wróciłam do pracy.brak słów

MoniaDM to naprawdę przeszliscie piekło z urzędami ale niestety tak jest.
    A już wogole zagmatwane te sądy są.my ponad rok chcemy zrzec się testamentu po wojku i to ciągnie się strasznie..

Mamamax weź lepiej paracetamol ,im bardziej będziesz się męczyć tym gorzej .z antybiotykami nie wiem jak jest ale ja brałam na bakterie i na pewno jak coś dostalabys taki co jest bezpieczny na fasolkę.. Ja bull przeziebiona w ciąży i kazali też pić lipowa herbata ale absolutnie malinowej wręcz jest zakaz. Dużo zdrówka życzę

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax antybiotyki stosuje się na bakterie nie wirusy które są odpowiedzialne za przeziębienia, najlepiej dużo miodu, czosnek, sok malinowy lub z czarnej porzeczki, no generalnie te które mają dużo wit c
    A i zakazany jest napar z LIŚCI MALIN! nie sok! :-) , to zupełnie dwie rożne rzeczy, sok jest w 100% bezpieczny :-)

MonikaDM lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki może masz rację ze z liście ,ja miałam zakaz soków malinowych również pić ale może dlatego ze miałam ciążę zagrożona..

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
‹‹ 689 690 691 692 693 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ