X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie. Liscie malin moga wywolac skurcze. Sok malinowy to inna bajka. A tak a`propos, gdzie znajde tu sok lipowy? Jeszcze nawet sie nie rozgladalam ale myślicie ze bedzie w dm czy rossman?

• Mamax Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny juz czuje sie lepiej. Wzielam wczoraj paracentamol i goraczka spadla teraz mam 38 ale to juz nie jest tak zle jak wczesniej. Boli mnie tez gardlo ale to fasolce chyba nie zaszkodzi. Pije sok z malin i wode z cytryna. Zajadam miod i czosnek. Maz wziol wolne z pracy i zajmuje sie domem i dziecmi a ja leze i odpoczywam.

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Iwa09 Koleżanka

Wysłany: 8 marca 2016, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea mam meldunek w DE i w PL bo nic nie slyszalam ze musze sie tu wymeldowac. Posiadam tez niemieckie konto bankowe.
    Dzwonilam do pl biura ktore niby moze to wszystko za mnie zalatwic i Pani mi udzielila takich informacji (+info od wujka google) ale wprowadzila mnie w blad co do mutterschaftsgeld i juz nie wierze w to co powiedziala :/

1. Czy we wniosku nie trzeba podawac adresu zameldowania / zamieszkania dziecka tylko wystarczy moj?

2. Wiem ze jest potrzebne zaswiadczenie lub inny dokument o zarobkach z ost 12 mies. Co mam zrobic jezeli termin porodu mam na 7 maja a rok mojej pracy minie 21 maja? W dodatku pierwsze L4 wystawione mialam ze szpitala - za ktore szef zaplacil. Drugie L4 od gin juz z inna diagnoza (ciaza) - za krore szef tez powinien zaplacic a nie zaplacil (1mies).
    Wiec ten 1 miesiac jestem w plecy i nie moge go zaliczyc jako dochod. Czyli braknie mi 1 mies i 2 tyg do pelnego roku.
    Czy w takiej sytuacji moge przedstawic tez meza dochody i mi to zalicza? (Tak mi powiedziala pani z biura). Czy dac sobie spokoj bo nie dostane zasilku?
    I jeszcze jedno : mutterschaftsgeld ktore otrzymam za 6 tyg przed porodem tez sie zalicza do tych 12 mies tak?

Powidlowa dziekuje znalazlam wniosek o elterngeld.
    Na poczatku ciazy chcialam rodzic w De ale tam gdzie pracuje (Rostock) nie ma wogole Pl lekarzy. I wszystko byloby ok gdyby nie moje problemy zdrowotne. Z braku zrozumiania czulabym wiekszy niepokoj a tego w ciazy raczej trzeba unikac.

Dziekuje za odp i pozdrawiam :)

Iwa09
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa w takim razie od kwietnia wstecz ile masz. Ale z tego co wiem to zarobki męża nie mają nic do tego co ty otrzymasz. Po prostu wyjdzie ci mniejsza średnia i mniej pieniędzy dostaniesz jako EG.

Zerknęłam teraz i ani w antrag, ani anlage N nie podaje się adresu dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 08:58

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Iwa09 Koleżanka

Wysłany: 8 marca 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od kwietnia bedzie 11 miesiecy...no i minus ten 1 miesiac za ktory szef mi nie zaplacil. Czyli srednią wyliczą z dochodow z calego roku? Nie musze miec osobnych dokumentow czy "paskow" z kazdego miesiaca?

Mam jeszcze pytanie odnosnie anlage.

Der Elterngeldantrag und zusätzliche Formulare für Geburten und Adoptionen ab 01.07.2015 für Mecklenburg-Vorpommern:

1. Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
    2. Anlage 1 des ersten Elternteils zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
    3. Anlage 1 des zweiten Elternteils zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
    4. Anlage 2 zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
    5. Erlaeuterungen zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)

Rozumiem ze wypelniam nr 1, 2 i 4?
    Nr 3 mnie nie dotyczy jesli to moje pierwsze dziecko i z urlopu oraz zasilku bede korzystala sama?

Pozdrawiam.

Iwa09
  • Moniusia89 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny możecie mi doradzić co do kleiku ryżowego? Ja chcę dawać po 3 miesiącu bo mój strasznie ulewa i cały czas głodny jest. Tylko nie wiem czy są jakieś rodzaje kleikow? I który najlepszy na początek?

Mamax gratulacje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 11:08

d69c20mmk9myteud.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniusia na poczatek i wogole najlepszy chyba bezsmakowy, czyli czysty kleik ryzowy. ni euzywalam wogole to nie doradze nic wiecje.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniusia najzwyklejszy kleik ryzowy jest na pewno z Hipp. Taki:http://www.hipp.de/beikost/produkte/milch-getreidebreie/bio-getreidebreie-zum-anruehren/schmelzende-reisflocken-vorratspack/

Ew. Sinlac z furmy Beba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 11:43

• Moniusia89 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj byłam patrzeć i właśnie nie widziałam bez smakowych
    Dzięki za link będę szukać po sklepach tego hipp :)

d69c20mmk9myteud.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.allyouneedfresh.de/cat/?artid=3689&campaign=psm/gPSM/Performance/google-shopping/Baby%20+%20Kind/Bio-Reisflocken%20Getreidebrei,%20250g&gclid=CjwKEAiAjfq2BRDpmdHmssaW5xsSJABToP4lJ-qfM-cUG-PRrgbqZXNXhrSQh9cwaJH8kgiVDJBJtRoCYQDw_wcB

http://www.windeln.de/milupa-milchbreie.html?gclid=CjwKEAiAjfq2BRDpmdHmssaW5xsSJABToP4lbJ7CYzzwKCkmUEM5CMNJMv8h5HF6cvzaUt3jQKrvpxoC8wrw_wcB&xtor=SEC-4-GOO&ef_id=VpfAzwAABArxQGvr:20160308122154:s

Jeszcze te dwie bezsmakowe mi sie przypomniały i w Kauflandach sa kaszki bezsmakowe z firmy SunBaby, sa super i ryzowa tez jest.

Moniusia89 lubi tę wiadomość

• Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skąd mam wiedzieć czy Dominik ząbkuje? Nie daje sobie dobrze zajrzeć do buzi tylko płacze, jest marudny wcześniej wszystko wkładał do buzi a teraz nie chce nic do gryzienia. Jest marudny od wczoraj ale nie ma gorączki. Jest dobrze tylko jak go zabawiam i podrzucam inaczej płacze.

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka nie dowiesz sie, dowiesz sie dopiero po fakcie jak zobaczysz zabek :) Ja do dzis nie wiem :)

Chociaz moje dziecko przed wyjsciem zeba przerzuca sie na papki i jogurty, ale jak jest chory to tez tak robi.

17u93e5exqfllrog.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa ja bym tak zrobiła.

W rossmannie chusteczki nawilżane pampers 2.99 a z kuponem 0.99

Anka ja też się zastanawiam czy u nas to ząbkowanie czy maruda dla zasady:)

Co się stało z Magdaleną, pojechała do PL i zniknęła? Dawno jej nie widziałam tutaj.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 14:26

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I Krysiak zniknela i Domi niewiele sie odzywa.

Ja tez caly czas mysle o Roxie. Mam nadzieje ze jest obecnie w zdrowej ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 14:52

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no tak Roxa pisała, że na razie przerwa i zniknęła.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka ja od drugiego miesiaca myślalam ze zeby sie zaczynają. Jak wyszedl pierwszy to bylo pol.godziny krzyku, sen i ząb. Teraz jak cos sie zaczyna dziac to maly ma zawsze rozowa plamke na policzku w miejscu gdzie wychodzi ząb i zawsze jest lekkie odparzenie pupy. Dzis z okazji Dnia Kobiet mojemu synkowi wyszedl 15-sty ząb. Jeszcze 6 i po wszystkim. Poki co najgorzej wychodzily gorne jedynki lub dwojki, nie pamiętam.

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:
    Anka ja od drugiego miesiaca myślalam ze zeby sie zaczynają. Jak wyszedl pierwszy to bylo pol.godziny krzyku, sen i ząb. Teraz jak cos sie zaczyna dziac to maly ma zawsze rozowa plamke na policzku w miejscu gdzie wychodzi ząb i zawsze jest lekkie odparzenie pupy. Dzis z okazji Dnia Kobiet mojemu synkowi wyszedl 15-sty ząb. Jeszcze 6 i po wszystkim. Poki co najgorzej wychodzily gorne jedynki lub dwojki, nie pamiętam.

Chyba jeszcze 5, bo 20 musi miec a nie 21 :)
    Dokaldnie tak jak u nas brakuje 5 zabkow!

MonikaDM lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2016, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko fakt...i wyszlo ze liczyc nie umiem ;) Jeszcze żeby te zęby "dobrej jakosci" byly, to byloby super.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 15:40

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa09 wrote:
    Od kwietnia bedzie 11 miesiecy...no i minus ten 1 miesiac za ktory szef mi nie zaplacil. Czyli srednią wyliczą z dochodow z calego roku? Nie musze miec osobnych dokumentow czy "paskow" z kazdego miesiaca?

Mam jeszcze pytanie odnosnie anlage.

Der Elterngeldantrag und zusätzliche Formulare für Geburten und Adoptionen ab 01.07.2015 für Mecklenburg-Vorpommern:

1. Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
    2. Anlage 1 des ersten Elternteils zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
    3. Anlage 1 des zweiten Elternteils zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
    4. Anlage 2 zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
    5. Erlaeuterungen zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)

Rozumiem ze wypelniam nr 1, 2 i 4?
    Nr 3 mnie nie dotyczy jesli to moje pierwsze dziecko i z urlopu oraz zasilku bede korzystala sama?

Pozdrawiam.
    Tak ci nie pomogę. Wypełniając ten głowny wniosek były odnosniki czy i jakie załaczniki są potrzebne. Nam doradca podatkowy spr. wniosek i powiedziała, że wystarczy, że dołączymy rozliczenie za poprzedni rok i paski. Może brakujacy miesiac uda ci się z pl doliczyć (jesli masz ciągłość pracy).W razie gdyby okazało się ze ci nie przyznają tego wyliczonego, to zawsze możesz wnioskować o ten podstawowy 300€ (Na twoim miejscu poszłabym do tego urzędu się zapytać, aby nie przedłużać). No i dopytaj jaki akt ur będą potrzebować, bo jak ur. w pl to nie dostaniesz tego specjalnego do Eg, a w pl chyba w standardzie dają 1, a ty potrzebujesz min. 2 (do Eg i Kg)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2016, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa - Kinga ma racje! DO EG jest potrzebny akt urodzenia dedykowany do EG.
    A jeśli chodzi o zarobki to powinni przyznac, tyle że troche mniejszy bo mniejsza średnia wyjdzie bo za jeden miesiąc będzie 0.

3i49tv7371hkkcdh.png
‹‹ 690 691 692 693 694 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ