Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dzieki dziewczyny juz czuje sie lepiej. Wzielam wczoraj paracentamol i goraczka spadla teraz mam 38 ale to juz nie jest tak zle jak wczesniej. Boli mnie tez gardlo ale to fasolce chyba nie zaszkodzi. Pije sok z malin i wode z cytryna. Zajadam miod i czosnek. Maz wziol wolne z pracy i zajmuje sie domem i dziecmi a ja leze i odpoczywam.(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Orchidea mam meldunek w DE i w PL bo nic nie slyszalam ze musze sie tu wymeldowac. Posiadam tez niemieckie konto bankowe.
Dzwonilam do pl biura ktore niby moze to wszystko za mnie zalatwic i Pani mi udzielila takich informacji (+info od wujka google) ale wprowadzila mnie w blad co do mutterschaftsgeld i juz nie wierze w to co powiedziala
1. Czy we wniosku nie trzeba podawac adresu zameldowania / zamieszkania dziecka tylko wystarczy moj?
2. Wiem ze jest potrzebne zaswiadczenie lub inny dokument o zarobkach z ost 12 mies. Co mam zrobic jezeli termin porodu mam na 7 maja a rok mojej pracy minie 21 maja? W dodatku pierwsze L4 wystawione mialam ze szpitala - za ktore szef zaplacil. Drugie L4 od gin juz z inna diagnoza (ciaza) - za krore szef tez powinien zaplacic a nie zaplacil (1mies).
Wiec ten 1 miesiac jestem w plecy i nie moge go zaliczyc jako dochod. Czyli braknie mi 1 mies i 2 tyg do pelnego roku.
Czy w takiej sytuacji moge przedstawic tez meza dochody i mi to zalicza? (Tak mi powiedziala pani z biura). Czy dac sobie spokoj bo nie dostane zasilku?
I jeszcze jedno : mutterschaftsgeld ktore otrzymam za 6 tyg przed porodem tez sie zalicza do tych 12 mies tak?
Powidlowa dziekuje znalazlam wniosek o elterngeld.
Na poczatku ciazy chcialam rodzic w De ale tam gdzie pracuje (Rostock) nie ma wogole Pl lekarzy. I wszystko byloby ok gdyby nie moje problemy zdrowotne. Z braku zrozumiania czulabym wiekszy niepokoj a tego w ciazy raczej trzeba unikac.
Dziekuje za odp i pozdrawiamIwa09 -
Iwa w takim razie od kwietnia wstecz ile masz. Ale z tego co wiem to zarobki męża nie mają nic do tego co ty otrzymasz. Po prostu wyjdzie ci mniejsza średnia i mniej pieniędzy dostaniesz jako EG.
Zerknęłam teraz i ani w antrag, ani anlage N nie podaje się adresu dziecka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 08:58
-
Od kwietnia bedzie 11 miesiecy...no i minus ten 1 miesiac za ktory szef mi nie zaplacil. Czyli srednią wyliczą z dochodow z calego roku? Nie musze miec osobnych dokumentow czy "paskow" z kazdego miesiaca?
Mam jeszcze pytanie odnosnie anlage.
Der Elterngeldantrag und zusätzliche Formulare für Geburten und Adoptionen ab 01.07.2015 für Mecklenburg-Vorpommern:
1. Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
2. Anlage 1 des ersten Elternteils zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
3. Anlage 1 des zweiten Elternteils zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
4. Anlage 2 zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
5. Erlaeuterungen zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
Rozumiem ze wypelniam nr 1, 2 i 4?
Nr 3 mnie nie dotyczy jesli to moje pierwsze dziecko i z urlopu oraz zasilku bede korzystala sama?
Pozdrawiam.Iwa09 -
Hej dziewczyny możecie mi doradzić co do kleiku ryżowego? Ja chcę dawać po 3 miesiącu bo mój strasznie ulewa i cały czas głodny jest. Tylko nie wiem czy są jakieś rodzaje kleikow? I który najlepszy na początek?
Mamax gratulacjeWiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 11:08
-
nick nieaktualnyMoniusia najzwyklejszy kleik ryzowy jest na pewno z Hipp. Taki:http://www.hipp.de/beikost/produkte/milch-getreidebreie/bio-getreidebreie-zum-anruehren/schmelzende-reisflocken-vorratspack/
Ew. Sinlac z furmy Beba.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 11:43
-
nick nieaktualnyhttps://www.allyouneedfresh.de/cat/?artid=3689&campaign=psm/gPSM/Performance/google-shopping/Baby%20+%20Kind/Bio-Reisflocken%20Getreidebrei,%20250g&gclid=CjwKEAiAjfq2BRDpmdHmssaW5xsSJABToP4lJ-qfM-cUG-PRrgbqZXNXhrSQh9cwaJH8kgiVDJBJtRoCYQDw_wcB
http://www.windeln.de/milupa-milchbreie.html?gclid=CjwKEAiAjfq2BRDpmdHmssaW5xsSJABToP4lbJ7CYzzwKCkmUEM5CMNJMv8h5HF6cvzaUt3jQKrvpxoC8wrw_wcB&xtor=SEC-4-GOO&ef_id=VpfAzwAABArxQGvr:20160308122154:s
Jeszcze te dwie bezsmakowe mi sie przypomniały i w Kauflandach sa kaszki bezsmakowe z firmy SunBaby, sa super i ryzowa tez jest.Moniusia89 lubi tę wiadomość
-
Skąd mam wiedzieć czy Dominik ząbkuje? Nie daje sobie dobrze zajrzeć do buzi tylko płacze, jest marudny wcześniej wszystko wkładał do buzi a teraz nie chce nic do gryzienia. Jest marudny od wczoraj ale nie ma gorączki. Jest dobrze tylko jak go zabawiam i podrzucam inaczej płacze.
-
Iwa ja bym tak zrobiła.
W rossmannie chusteczki nawilżane pampers 2.99 a z kuponem 0.99
Anka ja też się zastanawiam czy u nas to ząbkowanie czy maruda dla zasady:)
Co się stało z Magdaleną, pojechała do PL i zniknęła? Dawno jej nie widziałam tutaj.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2016, 14:26
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAnka ja od drugiego miesiaca myślalam ze zeby sie zaczynają. Jak wyszedl pierwszy to bylo pol.godziny krzyku, sen i ząb. Teraz jak cos sie zaczyna dziac to maly ma zawsze rozowa plamke na policzku w miejscu gdzie wychodzi ząb i zawsze jest lekkie odparzenie pupy. Dzis z okazji Dnia Kobiet mojemu synkowi wyszedl 15-sty ząb. Jeszcze 6 i po wszystkim. Poki co najgorzej wychodzily gorne jedynki lub dwojki, nie pamiętam.
-
MonikaDM wrote:Anka ja od drugiego miesiaca myślalam ze zeby sie zaczynają. Jak wyszedl pierwszy to bylo pol.godziny krzyku, sen i ząb. Teraz jak cos sie zaczyna dziac to maly ma zawsze rozowa plamke na policzku w miejscu gdzie wychodzi ząb i zawsze jest lekkie odparzenie pupy. Dzis z okazji Dnia Kobiet mojemu synkowi wyszedl 15-sty ząb. Jeszcze 6 i po wszystkim. Poki co najgorzej wychodzily gorne jedynki lub dwojki, nie pamiętam.
Chyba jeszcze 5, bo 20 musi miec a nie 21
Dokaldnie tak jak u nas brakuje 5 zabkow!MonikaDM lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Iwa09 wrote:Od kwietnia bedzie 11 miesiecy...no i minus ten 1 miesiac za ktory szef mi nie zaplacil. Czyli srednią wyliczą z dochodow z calego roku? Nie musze miec osobnych dokumentow czy "paskow" z kazdego miesiaca?
Mam jeszcze pytanie odnosnie anlage.
Der Elterngeldantrag und zusätzliche Formulare für Geburten und Adoptionen ab 01.07.2015 für Mecklenburg-Vorpommern:
1. Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
2. Anlage 1 des ersten Elternteils zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
3. Anlage 1 des zweiten Elternteils zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
4. Anlage 2 zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
5. Erlaeuterungen zum Elterngeldantrag (PDF-Dokument)
Rozumiem ze wypelniam nr 1, 2 i 4?
Nr 3 mnie nie dotyczy jesli to moje pierwsze dziecko i z urlopu oraz zasilku bede korzystala sama?
Pozdrawiam.