Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika DM dzięki ze pytasz o TM .Bardzo zadowolona jestem bo mniej dzieci i widać że opiekują się nimi i noski wytra,i przytula,i pobawia się.No i na dworze mnóstwo zabawek i te króliki i kotek urocze. No i atmosfera domowa a nie zimny budynek pszedszkola.wczoraj jak przyszlam po niego to wogole nie zwrócił uwagi ze przyszlam .wręcz jego oczy mówiły "o już jesteś mogłaś później przyjść
"
A jak z przedszkola odbieralam to jego oczy mówiły " kobieto zabieraj mnie z stad jak najszybciej i będę chorował teraz żeby nigdy więcej tam nie wrócić "
-
nick nieaktualnyEndokobietko ze tez wszędzie jakas taka sasiadka sue trafi. My tez taka mamy, a że mieszka dwue klatki dalej to JA nie grozi ale psa sie czepiala.
Oby ten polecony byl czyms pozytywnym. Ja kurcze tez reaguje alergią na takie listy do odbioru.
Orchidea to super wiesci, ze malemu tsk sie podoba. U nas jest to samo, przychodze po synka po trzech godzinach a on nic...olewa mnie i buegnie sue bawic i psocic, albo pezytuls sie do TM, az zazdrosna ostatnio sie poczulam, i to mimo przerwy tygodniowej jak bylismy w PL. Ona sama zartowala ostatnio ze 3 godziny to chyba dla niego za maloCieszę się, ze znalazłaś kogos fajnego do opieki nad synkiem.
Dziewczyny jak tak teraz piszecie o tej papierogii do EG czy KG to mi sie wydaje, ze to taka odlegla przeszlosc i nic doradzic nie umiem -
nick nieaktualnyAnka moj syncio tez jest takim żywym dzieckiem jak opisujesz swojego,ciągle macha nożkami i rękoma jak szalony,dosłownie cały czas cos z rekami musi robić nawet jak je.Smieje sie bardzo często,potrafi odwzajemnić uśmiech jak najbardziej
Uwielbi wygłupy i jak maż z pracy przychodzi to tez uśmiech od ucha do ucha
Ludzi obcych sie nie boi,bardziej przygląda im sie z zaciekawieniem,ale nie uśmiecha sie do nich tak jak do nas,ale my go często zabieramy do ludzi do knajp,na zakupy,do kościoła itp.Dzisiaj z małym nie było nas w domu juz ekstremalnie długo bo prawie 9 godzin!Przebieralismy go w tym pokoiku dla dzieci w centrum handlowym i tam był tez mały chłopczyk i tak sie spodobał naszemu synkowi,ze do niego po swojemu gadał i sie śmiał
Monika ja tez myśle,ze chodzi o awansinaczej szef by sie nie fatygował..
Orchidea nie zgodzę sie ze te co nie pracują dostaną więcej elterngeld,ja dostaje 300€,wiec każda osoba pracująca na bank dostaje więceja to,ze wróciłaś do pracy to Twój wybór,najwidoczniej bardziej Ci sie opłacało.Ja to wolałabym mieć prace,moze dostać zakaz pracy w ciąży i dostawać 100%wynagrodzenia,pózniej macierzyński i mieć gdzie wrócić do pracy
A właśnie ile mały miał jak wróciłaś do pracy?
Annaki bardzo Ci zazdroszczę tej koleżanki!I to w tej samej wsi wow!chyba ta Twoja wieś nie taka mała skoro będziesz miała juz 3 kumpeleja to mam znajome tylko z miejscowości obok.
Chcesz iść do pracy?a pracowałaś w DE juz?a co z Twoim językiem?
Do przedszkola to nabór od września na pewno,ale jak sie cos dowiesz to napisz koniecznie bo jestem ciekawa od kiedy dziecko można dać i ile to kosztuje.Jak nazywa sie to przedszkole?bo u mnie jest KITA -
Orchidea, Powidlowa nie mam mozliwosci wyjechania do De w tej chwili ze wzgledu na ustalone wizyty lekarskie dlatego musze zalatwiac to "zdalnie". Chce urodzic w Pl i wrocic do De inaczej dalabym sobie z tym wszystkim spokoj...
Co do aktu ur to chyba nic innego mi nie zostaje jak poprosic o miedzynarodowy.
A jeszcze mam takie pytanie :
Do EG potrzebne jest zaswiadczenie czy jakis dokument o zarobkach z ostatnich 12 miesiecy...co to za dokument i jak sie nazywa? To wystawia pracodawca?
Od lutego br. AOK placi mi chorobowe (tzn podobno maja wyplacic jak dostarcze ostatnie L4 wiec mysle ze do konca ciazy powinnam pieniazki zobaczyc) wiec czy po ten dokument o dochodach z tych miesiecy powinnam zglosic sie do AOK?
Iwa09 -
Orchidea co do meldunku dziecka w PL to tak, noworodka zameldowanie następuje automatycznie, po dokonaniu zgłoszenia narodzin w Urzędzie Stanu Cywilnego. No i nie wyjade z PL dopoki maluszek nie bedzie na to gotowy. Moge stracic pieniadze ale nie bede ryzykowala zdrowia malego.Iwa09
-
MonikaDM mam to samo z ta cala papierologia..nic juz nie pamiętam a kiedys to nawet bym powiedziala, ze troche obcykana bylam;)
Gratuluje kolejnego zębiska..u nas nadal tylko 6 i na razie nic nie widac wiecej..
Mi sie kurde gorna jedynka ulamala i wyglądam jak czarownica:/ mam nadzieje ze uda sie to jakos zalatac..
Kupilismy Gabrysi pierwsze buty..firmy elefanten i jak na razie jestem zadowolona..jestem ciekawa czy urosnie jej tak szybko noga i na jesien beda one juz za male?
Ogolnie ostatnio u mnie kijowo..planowalismy jechac na Swieta do Polski, ale moi rodzice wojny ciagle prowadza, ja dzis ostro sie pocielam przez skypa z ojcem, bo wzielam strone mamy i po prostu odechciewa mi sie wszystkiego. Tak wspolczuje mojej mamie, ze na starosc musi znosic dziwactwa mojego ojca..i zastanawiam sie czy dlugo jeszcze wytrzyma:( kurde mimo, ze jestem juz dorosla, mam swoja rodzine ale nadal serce mi peka jak slysze jak sie klocą..przepraszam, ze smęce.. -
Orchidea ja mieszkam w burglengenfeld niedaleko regensburga i schwandorfu ( Bayern) a ty? A w sc gdzie dokładnie mieszkasz?
Iwa w pl nie ma teraz obowiązku meldunku. Ja do 5 mies soedzialam w de na wizyty jezdzilam do pl od plowy maja zostalam w pl po pierwszym badaniu bioderek pojechalysmy do de mala miala 5 tygodni. Maz juz by nie zniosl dluzszej rozlaki a i chcielismy szczepienia rozpocząć juz tutajWiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 07:48
-
Sasiadka grozila nam Jugendamtem i Policja bo dziecko u nas biegalo o 19:50 i przyszla z morda,. pryzszla juz 2 razy, raz o 19:50, raz o 20:00
My bylsimy w spoldzielni pwoiedziec ze nas nachodzi i ze sie we wlasnym mieszkaniu czujemy jak w wiezieniu i ze nie wiemy co z tym zrobic. W spoldzieln nam powiezdieli ze do 22 mozemy robic w meiszkaniu co nam sie podoba, a dziecko to juz wogole moze robic co chce, oczywiscie w granicach zdrowego rozsadku.
Wczoraj ktos u nas wiercil w betonie o 20:15, gdziues ponizej nas wiec u niej bylo glosniej slychac.
Wogole przyuwazylismy ze jej maz wychodzi o 3 w nocy do pracy i chyba chodzi wczensiej spac, dlateog mu to bieganie o 19 przeszkadza, no ale to raczej nie moj Problem. Wylaczcie w bloku 8 pietrowym o 19 wszystkie swoje urzadzenia, to tez bedziecie wszystko slyszec od sasiadow. -
Ewelina a czym jechaliscie do De?
Ja bede jechala autem 8 - 10h i troche sie boje z takim malenstwem....szczegolnie ze moze byc b. Goraco. (Termin mam na 7 maja)
Moj maz tez by chcial zebym jak najszybciej tam wrocila. Tylko ja sie troche obawiam...
A wlasnie jak wygladaja szczepienia w De? Jakie sa i w ktorym tyg jest pierwsza szczepionka?
Wiem ze najlepiej rozpoczac je tam ale czy gdybym w Pl zaczela to nie byloby problemu z kontynuowaniem ich w De?Iwa09 -
dziewczyny zwariuje. Wyslalam tesciowa na poczte zeby odabrala polecony. Na poczcie powiezdieli ze nie potrafia go znalezc i ze go nie maja, musieli zgubic i ze ma sie nie martwic bo jak to cos waznego to za 2-3 tygodnie przyjdzie znowu- Noz kurw...... i jak chce to moze jeszcze do 7 dni codziennie sprawdzac czy go nie znajda!!!
Bez komentarza! -
nick nieaktualnyO matko Endokobietko brak słów !!
Dziewczyny syncio miał szczepienie w udko i nawet nie poczuł ze dostałzagadałam go chwilkę i było po wszystkim nawet nie zapłakał
Taki dzielny
Anka zapomniałam napisać co do kąpieli to mam wanienkę 100cm,mój syn jest mega długi a jeszcze sie mieści spokojnie.Mąż kąpie na stelażu w wanience w łazience,to fakt ze wszystko zachlapane,ale w łazience sa kafelki wiec nic sie nie dzieje starczy przetrzeć,a Mąż tez sie nie skarży a tylko on kąpie małego.
Dziewczyny a jak kąpalyscie takie maleństwo na wyjazdach jak jeszcze sam stabilnie nie siedzi??bo jedziemy do PL na Wielkanoc,mamy tam tylko brodzik...i tak zastanawiam sie zamowic do PL jakaś wanienkę?zwykla a moze dmuchaną?Ma któraś doświadczenie?
Powidlowa jesli to nie problem to poproszębo bardzo ciekawa jestem...choć ja małego aż tak szybko na pewno nigdzie nie dam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 11:14
-
Koalka ja zawzse gdzies tam mialam pozyczona wanienke. Ja do dzis uzywam wanienki dla Jasia i to tej malej z Rotho ona ma jakies 75 cm, ale jest dosc gleboka, napuszcam mu wody ma maxa i ma jej dosc duzo. Mamy w domu dosc duza wanne i sie szybko chlodzi, i musze mega duzo wody zuzyc. On jest calkiem zadowolony w tej malej. Siedzi zawsze po 20-30 minut i sie bawi. Ale ja wkladam ta jego wanienke do naszej duzej wiec moze sobie chlapac dowoli.
Rozwoj sytuacji z DHL:
Zglosilam rekalamacje, beda szukac listu, moze jest w innej filii poczty, ale lepszy numer, pan w dziale reklamacji dokladnie wie skad ten list, ale ze wzgledu na ochrone danych osobowych nie moze mi nic powiedziecWiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 11:24
-
nick nieaktualnyEndokobietko pewnie jakiejs babie na poczcie sie nie chcialo szukac. My tez tak mielismy, maz powiedział ze nie wyjdzie bez paczki (bo wtedy o paczke chodzilo) a nie bedzie do nich latał codziennie, maja szukac albo wezwac kierownika, i maja podac mu nazwiska i napisze pisemna skargę z zadaniem wyjasnien bo jak mozna zgubic przesyłkę. 10 minut zajelo im znalezienie przesylki. My raz nie odebralismy poleconego z PL i drugi raz nie przyszedł, wiec nie wiem czy na pewno za dwa tygodnie Ci to przyjdzie. My mielismy duzo nieporozumien z poczta/dhl, zostawiali nam awiza mimo ze ja caly dzien bylam w domu, nie chcialo im sie wchodzić na 3 pietro.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 11:31
-
No u nas to samo, dlatego pojde po pracy jeszcze raz na ta poczte, u nas to malutka poczta, tam moze ma 1 skrznke poleconych, wiec raczej nie przeoczyl, ale kto go wie, fakt ze kiedys juz tez mi tak powiedzial a ja sama zauwaylam paczke do mnie u niego za plecami i powiedzialam ze to tak .-> niemiecki Ordnung
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 11:40
-
Koalka no dam znać jak się wszystko dowiem w tym przedszkolu
.
Co do pracy to ja przed ciążą pracowałam przez zeit firmę 4 mies w takiej Fleischwerk, poszłam tam tylko za namową koleżanki tak wlasnie na chwile żeby dorobić do domowego budżetu na kanapę i kilka mebli, ale to nie jest praca na stale bo strasznie ciężka i od 5.30-15 lub 14-22, tam właśnie przyjeżdża tez dużo osob z pl żeby sobie coś zarobić
Z językiem u mnie tak jako tako, średnio w sumie, w jakiś podstawowych sprawach dogadam się ale jest mi głupio bo gramatycznie nie potrafię złożyć zdania... Dlatego chcę prace jakąś nie wymagającą za bardzo porozumienia, jeśli jest taka
, wogole to chce tylko cos w rodzaju mini job, żeby móc zaprowadzić i odbierać Lenę z przedszkola, mój mąż niestety jest w pracy od 6-16 więc nie podzielimy tego. Właśnie sąsiadka mi mówiła ze w czerwcu będzie prowadzić taki jakby kurs pierwszej pomocy po którym może mnie przyjąć do siebie do pracy do opieki, tzn to jest tak że potem dostaje się kilka osob starszych i np idzie się do nich potowarzyszyc, na 2-3 godz, wyjść na spacer, poczytać itp, no i ona mnie namawia na to, mówi ze nie ma problemu nawet jeśli nie znam języka, godziny też się ustala indywidualnie z rodziną do której się idzie. No ale muszę jej dopytać jeszcze jak to wygląda dokładnie
Z DHL tez miałam problemy, nigdy się im nie chce wejść na 2 piętro mimo że chyba powinni, zawsze jak jest paczka to czekają na parterze aż ja zejde, gdybym lepiej znała język to bym tam powiedziała kilka słów tym kurierom bo mnie wkurzająWiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 15:16