X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 10 marca 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak myślę co z tą kąpielą bo mam mieszkanie z ogrzewaniem na prąd i w łazience nie mam grzejnika więc jest tam zimno, chyba będzie mu za zimno jakbym miała go w brodziku kąpać? W pokojach mam panele albo dywany dlatego mam trochę problem jak kąpać. Spróbuję zaraz go posadzić w wanience może nie będzie tak mocno chlapać jak na leżąco.

Koalka to super że taki towarzyski i energiczny. Ja się bardzo cieszę że syn ma tyle energii i wszystko go cieszy.
    Moja mama wszystko załatwiłam w Polsce, wózek, wanienke, patrzyła kto ma do wydania i na ten czas co przyjadę wystarczy. Nie muszę wózka wozić nawet :-)
    Więc może wystarczy zerknąć na olx.pl i może ktoś w okolicy wydaje przybory dla dziecka żeby nie kupować drugiej wyprawki.

Próbowałam dać małemu zimnego banana na te dziąsełka ale zrobił minę i wyplul wszystko. Więc dałam zimną marchewkę i fajnie sobie trzyma.

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki taka praca bylaby calkiem fajna, oby sie udalo i na pewno z jezykiem dasz rade a moze i ciut podszkolisz. Starsi ludzie to czesto tez chca zeby poprostu ich posłuchać.

Anka tez jestem zwolennikiem takiego "zbierania" zwlaszcza ze to na czas urlopu. My teraz w PL kupilismy od znajomej lozeczko turystyczne za 50 zl.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 19:06

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka tu masz ceny u nas żłobek i przedszkole.
    Można jeszcze się w Landratsamt starać o dopłatę , ale nie wiem na jakiej podstawie jest przyznawana.
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1faedf880a0f.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 17:48

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zabkowanie tez moze byc zimny ogorek zielony.

List byl na poczcie. Piwrwszy raz mi sie zdarzylo zrypac tak babe z blotem. Odczytala ze to awizo jest z 1.3 i odeslala tesciow i mi tez tlumaczy ze list lezy 7 dni a nie 10 i oba wszystko sprawdtala. Tlumacze jej ze to awizo z 9.3 i w przegridce z 9.3 vyly tylko 2 listy. Pieknie sprawdzala.
    A list z renaul ze mam przyjechac sprawdzic spojler dachowy bo sie podobno komus odkrecil i teraz sprawdzaja wszystkie auta

MonikaDM lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Iwa09 Koleżanka

Wysłany: 10 marca 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak to jest z doplata pracodawcy do mutterschaftsgeld? Ma taki obowiazek czy nie? Czy AOK zawiadamia pracodawce czy sama musze prosic o ten dodatek?

Iwa09
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika DM a to u Ciebie też tak z TM ,też zazdrosna byłam ze mały zignorował mnie jak przyszłam po niego.myślałam ze Tylko ja mam takie wyrodne dziecko ;-)

Prawidłowa drogie te pszedszkole coś..

Ewelina mieszkałam kiedyś na Niwce a później przeprowadzilam się na Będzin na Górki Malobadzkie i tak juz zostało no właściwie to już zostało ze w de mieszkam.

Endokobietka całe szczęście ze odnalazł się list bo niepotrzebny stres dodatkowy.dobrze ze okazało się że to tylko o Auto a nie coś poważniejszego ale człowiek ma już tysiące złych myśli odrazu.

Iwa ja musiałam w AOK wypełnić druk o mutterschaftgeld a oni już z pracodawcą się kontaktowali.
    Do AOK będziesz potrzebowała też akt urodzenia chociaż jak ci się umowa kończy o pracę to chyba nie.
    Ale z EG dostaniesz druk i musi wypełnić AOK że pobieralas mutterscaftgeld i druk do pracodawcy żeby ci wypełnił ile dostawalas chyba w czasie mutterschaftgeld,a tak to normalnie rozliczenie comiesięczne.

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka czyli więcej strachu i nerwów , a tu nic takiego.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Iwa09 Koleżanka

Wysłany: 10 marca 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea W AOK nic teraz nie wypelnialam tylko kazali wyslac zaswiadczenie o planowanym terminie porodu. Po urodzeniu dziecka mam wyslac Akt ur. i to wszystko. Moze jeszcze wysla do mnie jakies papiery do wypelnienia...nie wiem bo powiedzieli ze oprocz zaświ. i Akt ur. nic nie potrzeba a ja nie dopytywalam. A jesli chodzi o nr konta i inne dane to wypelnialam do chorobowego. Dlatego moze juz nie trzeba nic wypelniac.
    Umowe mam na czas nieokreslony.
    Nie wiecie czy to AOK zalatwia z pracodawca moim doplate do mutterschaftsgeld czy ja musze sama o to zadbac?

Iwa09
  • Iwa09 Koleżanka

Wysłany: 10 marca 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorki to moje ost pytanie o AOK wycofuje...gdzies mi uciekla odpowiedz Orchidei ;)))

Iwa09
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa a to może już przy chorobowym podawalas adres pracodawcy bo ja pracowałam w ciąży i nie byłam na chorobowym bo chyba po 6 tyg chorobowego przejmuje cię AOK.a ty masz od niemieckiegogin chorobowe? Szkoda że ci nie wystawił zakaz pracy to byś dostawala więcej kasy i do EG też więcej ci policzyli.
    Widzisz każdy przypadek załatwiania dokumentów jest inny.

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa my jechaliśmy autem na noc wiec mala caly czas spala 3 pobudki do karmienia byly a ona w zasadzie je na spiocha. Jechaliśmy 10 godzin bo z przyczepa. Zanim sie urodzila tez mialam obawy, ale git i dobrze ze nie zwlekalam dluzej. Zobaczysz jak juz urodzisz to wszystko sie zmienia. Ja jak bylam w ciąży to mowilam ze po 3 mies pojade do de, później mowilam ze po 2 mies, ale rozlaka z mezem to nic dobrego wiec jak tylko mala sie urodzila ogarnelam wszystkie sprawy zrobiłyśmy przeswietlenie bioderek i na drugi dzien w drogę. Raczej nie ma problemu z kontynuacja szczepień.

orchidea a w de gdzie mieszkasz. Ja w pl na zagorzu na niwce mieszkanie kupiliśmy, ale chyba i tak w nim juz nie zamieszkamy, bo na razie jesteśmy w de a jak jeszcze sie rodzina powiększy to będzie za male

powidlowa
    koalka a jak u was z zębami? My mamy 2 naraz. Dwie dolne jedynki, bez objawów typu placz goraczka raz w nocy sie wiercila tak to nawet nie marudzi, ale nie zapeszam. Oby tak dalej

201509284965.png
    201703075565.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina moja Mela z wszystkim opóźniona, o zębach to nawet ptaszki nie śpiewają;)

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny dziewczyny jak tak czytam ile jest tej papierologii,jak się pracuje,czarna magia dla mnie...

Orchidea drogie to przedszkole?a mi sie wydawało ze tanie ;) bo słyszałam ze przedszkole i z 500€ kosztuje,dziewczyny jak to jest??

Powidlowa dziękuje za tabele,tylko nie wiem czemu tam sa dwie ceny 1K i 2K?nie wiem co to znaczy?

Anka my wanienkę kupimy w PL i ja tam zostawimy bo będziemy często,a wanienka kosztuje 20zl wiec nie opłaca sie używanej kupować.A co do wózka to musze mieć swój :)
    Anka ja tez mam ogrzewanie na prąd i w szoku jestem ze w łazience nie masz grzejnika??ale zawsze możesz nagrzać farelką,sa b.tanie ;)

Annaki to super,ze właściwie masz juz załatwiona prace i ze Ci odpowiada.bo ja to bym sie nie czuła na taką prace,bo jest b.ciezka

Ewelina u nas ząbków nie widać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2016, 21:47

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny wy mówicie ze 5 miesięcy i ząbki..hmmm mój ma 10 mc i nie ma ani jednego zabalka,nawet spuchnietego dzoaselka...

Ewelina ja mieszkam w Hamburgu.a więc daleko jestesmy od siebie.
    No mnie się wydaje że dużo bo tu do 5 godz jest za darmo.a jk ktoś chce więcej godzin to zależy kto jak zarabia

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka no właśnie ja się jeszcze nie zdecydowałam ;-) bo nie wiem do końca czy to tylko kwestia dotrzymania towarzystwa takiej starszej osobie, pójścia na spacre i np podanie posiłku czy cos więcej, bo co jak np trafi się ktoś leżący i np w tym czasie co będę to powiedzmy trzeba będzie zmienić pieluchę itp...no bo taka opieka to niestety nie dla mnie.... Tu mam opory

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha to napisałam o tym 5 godzinach to miałam na myśli pszedszkole.

Annaki ciężka praca ,zależy na kogo trafisz ludzie w starszym wieku są różni..

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa09 ty masz niemieckie ubezpieczenie zdrowotne, jeśli dobrze rozumiem? Zastanawiam się jak jest z porodem. Czy starałas się o zgodę na poród w innym kraju ue, bo kiedyś spotkałam się z interpretacją, że poród to nie jest nagła choroba i może być problem z pokryciem kosztów szpitalnych. Nie chcę cię straszyć, tylko jestem ciekawa jak to tak na prawdę jest, a pewnie już jesteś obcykana w temacie :)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 10 marca 2016, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka to jest kind 1 i kind 2. Kolejne dziecko jest " tańsze ".

Annaki nie wiem jaka u ciebie była ta ciężka praca ale ja przed ciążą 3 lata po min 8 godzin dziennie skręcałam rolety do 100 kg i sama większość (do ok 60 kg) musiałam układać na wózki. Później dwa pierwsze miesiace ciazy przesowalam 1000 stołów na kółkach dziennie z takim samym ciężarem. A jak powiedziałam szefowi ze jestem w ciąży to pogratulował i kazał do pracy wracać. I tez się zastanawiam jak tam później po ez wrócić.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Iwa09 Koleżanka

Wysłany: 11 marca 2016, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea mam od polskiego gin zwolnienie ale z tym nie ma problemu bo uznaja takie....jestesmy w UE. I tak po 6 tyg wyplaca AOK. Niestety u mnie (tak jak pisalam wczesniej) pierwsze zwolnienie bylo z inna diagnoza niz kolejne. A jak sie zmienia diagnoza to szef od nowa placi 6 tyg chorobowe. I mi niestety wyplacil tylko za pierwsze 6 tyg a na reszte sie wypiol. Juz stracilam nadzieje na te pieniadze bo szef nie odpisuje na emaile :/ pisze tylko jak on czegos potrzebuje a na ten "wrazliwy" dla niego temat nie reaguje :/

Iwa09
  • Iwa09 Koleżanka

Wysłany: 11 marca 2016, 01:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko martwie sie o Elterngeld...ze to jest na moja niekorzysc :/
    A chorobowe w ciazy wynosi 100% to mozna wiecej dostac?

Ewelina to bardzo pocieszajace co piszesz. Kazdy mi mowi ze 3 mies to minimum zeby z takim maluszkiem moc jechac. I ja tez tak myslalam ale teraz widze ze nic nie jest przesadzone. Tylko obawa zostala....czy sobie poradze. Kazdy powtarza ze tak, ze instynkt itd..
    Ehh chyba nie uwierze dopoki sama sie nie przekonam...juz sie nie moge doczekac ;)

Kinga tak jestem ubezpieczona w AOK i masz racje nie mozna sobie rodzic w innym kraju od tak. Chociaz teoretycznie moim zdaniem porod zazwyczaj przychodzi nagle ;) i karta EKUZ powinna wystarczyc ;) nie mozna tez korzystac z planowanych zabiegow operacji czy wizyt lekarskich.

Ja mam dokument e106. On jest taka zgoda DE na leczenie mnie tutaj. Czyli moge robic wszystko co refunduje NFZ.
    Zeby go otrzymac trzeba zlozyc wniosek w AOK, oni wysylaja to do Berlina, Berlin do mojego NFZ-u, NFZ wysyla do mnie formularz gdzie wpisuje dane (obywatelstwo, adres zam itd) - odsylam to im. I tyle.
    Jak wroce do DE mam zglosic ze wrocilam i oni ten dokument anuluja.

Iwa09
‹‹ 693 694 695 696 697 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ