X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2016, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki super ze zlobek "zalatwiony" i ze kasiorka tez bedzie. Co do oplat, to wychodzi ze Lenka będzie tak jakby 5 godzin razy 3 dni, czyli 15 godzin tygodniowo, my za TM tez tak samo placimy za tyle samo godzin.

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki jak dostaniesz decyzję to możesz iść z tym do Landratsamt i zapytać o dopłatę

3i49tv7371hkkcdh.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja gapa jestem bo nie napisałam że ten żłobek od września dopiero nie teraz :-P
    Koalka czy ja wiem czy szybko, Lena będzie mieć skończone dwa lata to chyba i tak późno ;-) , zresztą wydaje mi się że 2 lata to taki dobry czas dla dziecka, bo zaczyna uczyć się mówić więc i z zalapaniem języka łatwiej, gdybyśmy mieszkali w pl to moglabym ją trzymać do 4-5 lat w domu, zresztą miedzy dziećmi to chyba lepiej, nauczy się integracji, zabaw z innymi, obowiązków, w domu z mamą to chyba średnio ;-) , a no i nie napisałam Wam że dzisiaj Lena nie chciała stamtąd iść, pobiegła miedzy dzieci i nawet na nas nie spojrzała, więc mam nadzieję że uda nam się później bez problemu ją zostawiać
    Monika tak jak będzie od 7 to wyjdzie 5 godz, bo rano mamy czas na przyjście max do 8.30, wiec jak pojdziemy później bo np zaspi to wyjdzie mniej, ja myślę że my będziemy chodzić na 8, bo łatwiej będzie Lenę dobudzic np o 7niz 6 ;-)
    Kinderzuschlag przyznali 110e, maksymalnie mogło być 140. Z tego co mój mąż zrozumiał z pisma to niby przyznają na pół roku tylko a potem nowy wniosek, muszę właśnie pokazać to pismo sąsiadce co dokładnie pisze bo trochę tego jest i takim trudnym urzędowym językiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 18:14

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 18 marca 2016, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki- Czyli twoja lenka pojdzie do zlobka tak jak moj Julian ;-) 110 to duzo za przedszkoke zwlaszcza ze Lenka bedzie chodzic tylko trzy razy w tygodniu. My tyle placilismy za Maximiliana ale on chodzil 5 razy w tygodniu po 7 godzin. Ciekawa jestem ile bede placic za Juliana. Podobno za kolejne dziecko jest nieco mniej ale ile to sie okaze ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka co do tv to my nie mamy telewizora :p Teraz jesteśmy u mojej mamy w pl, ale telewizor nie robi na niej wiekszego wrażenia. Co prawda nie pozwalamy patrzec jej na tv choć czasem tak wyjdzie ze na niego patrzy ale tylko chwile i zaraz na cos innego zwraca uwagę.

Annaki ja tez uwazam ze dziecko miedzy innymi dziecmi aie inaczej rozwija. Ja na razie później chce mala dać do przedszkola, ale to sie jeszcze okaze.

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2016, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax zlobki sa duzo drozsze niz przedszkola.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 22:55

• Anka8288 Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka, mój maluch to nie chce spać prawie wcale na spacerach, ale trochę odsłonie jak jest pogoda i sobie patrzy, jak jestem dłużej na spacerze do 3 godzin to już jęczy że mu się nudzi ale biorę zabawki ze sobą żeby trochę się czymś zajął. Co do telewizora to też patrzy ale wiadomo że coś tam mryga, wydaje dzięki to trzeba popatrzeć.

Powidlowa, my mamy tylko troche grzechotek i jakieś grające zabawki,ale muszę kupić książeczke o której mówila Koalka bo bardzo lubi szelescic, też przy zmianie pampersa łapie za wszystko szczególnie fajne jest opakowanie od chusteczek mokrych. Raz leżały w zasięgu jego ręki i sobie wyciągał jedna po drugiej.

Też mam ten problem z przewijaniem
    wije się jak wąż,ciągnie za stopy wkłada do buzi, ciągnie za pampersa, body i wszystko do buzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2016, 08:52

74di2n0a290cj9z1.png
    uffffqu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie. Nie moge znaleźć mojego Rentenversicherungsnummer i teraz się zastanawiam czy ja go w ogole dostalam bo pezeciez jeszcze tu nie pracowałam. Na pewno dostałam Steuernummer, ale czy powinnam w ogole miec ten Rentennummer? W razie czego gdzie mam uzyskac info jak go otrzymac,lub ewentualnie zeby otrzymac duplikat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2016, 14:15

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, mąż załatwiał w Kk. Długo na niego czekaliśmy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2016, 15:02

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Kinga. Zadzwonie za chwile.

A tymczasem polecam dla Was i dla szkrabów Placuszki z kaszy manny:

Szklanka manny blyskawicznej (ja uzylam Weichweizen Griess i lekko podgrzalam mleko)
    Szklanka zimnego mleka
    2jajka
    2lyzki cukru pudru(ja dalam troche miodu tak dwie łyżki)
    Pół opakowania Quark, ale nastepnym razem dam cale takie 250g.

Mannę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 30mi (przemieszać w tym czasie)
    Po 30min dodac zoltka i cukier, tudzież miód. Bialko z tych 2 jaj ubić na sztywno i delikatnie dodawać do manny. Smazyc na tłuszczu lub suchej patelni, ja dawalam dwie lyzki ciasta na jeden placuszek. Ja dawalam dwa razy podczas smazenia (na początku i w polowie smazenia) dwie krople krople oleju rzepakowego na srodek patelnini rozsmarowywalam pędzlem silikonowym (mam takie dziwaczne wrazenie, ze jak smażę cos zupelnie bez tluszczu to patelnie szybciej niszczeja. Vincent pochlania wlasnie czwartą sztukę, najpierw dalam mu dwa ale az tuptal zeby mu jeszcze dac. I moja rada: przed kazda nowa porcją do smazenia, przemieszajcie dokladnie ciasto, bo mi koncowka zostala taka mocno gęsta i plavuszki sa grubsze, tak jakby ta manna opadła. Polecam bo nam smakują.

annaki lubi tę wiadomość

• annaki Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika fajne na pewno zrobię :-) , muszę tylko znaleźć mannę w sklepie, ta co Ty podałaś to jest manna?
    A propo smażenia na suchej patelni to oglądam czasem na tvn style program Pani Gadżet i ostatnio były testy patelni i właśnie mówili o tym że nawet jak producent reklamuje ze patelnia jest do smażenia bez tłuszczu to trzeba choć posmarować np natrzec ręcznikiem papierowym zamoczonym w oleju bo całkiem sucha patelnia wytwarza szkodliwe związki

MonikaDM lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 marca 2016, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki tak, to jest manna. Tylko savdwa rodzaje, ta co ja mam Weichweizen i jest jeszcze Hartweizen. Ta co ja mam to jest "miękka" a ta Hart to jest twarda i ja sie dluzej gotuje.

O widzisz, to dobrze ze totalnie na suchej patelni nie smażę ;)

A i jeszcze sie pochwale, ze Vincent nauczyl sie wchodzic i wychodzic z łóżeczka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2016, 17:23

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2016, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM jutro zrobie te placuszki:)

Annaki a muffinki bananowo marchwiowe pycha;)

MonikaDM lubi tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2016, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny my już wrócilismy do De. Wyjechalismy w niedziele o 18 dotarliśmy na 24.30 (ok 770km). Okruszek spał cała drogę więc super :)

Ostatnio mi pisałyście jakie mleko kupić i nie moge znaleźć tego :/ Możecie mi przypomnieć.
    Mała nie długo konczy 6 mies i musze ją nauczyć jedzenia z butli. Musze sie do tego zabrać tak konkretnie. Może macie jakieś rady?

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ja polecam Beba Ohne Stärke. Nie pieni sie wiec mala nie dostanie powietrza do brzuszka no i nie zawiera mąki ziemniaczanej.
    Niezly wynik w czasie podróży ;)

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2016, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika no własnie ostatnio właśnie o tym mleku pisałyście ale nie widzialam w sklepie tego ohne starke:/ No w nocy puste drogi więc sie fajnie jedzie.

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja daję od urodzenia tylko hipp bio combiotic więc nie mam za bardzo porównania, jedynie raz probowałam dać humane i tego na pewno nie polecam bo po prostu smierdzi
    My w piątek po śniadaniu wyruszamy do pl :-) , przed nami tylko 650 km :-)
    A jutro jeszcze na krabbelgruppe gdzie robimy świąteczną imprezkę :-) , będzie dużo dobrego jedzenia i prezenciki dla dzieci- książeczki

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez polecam BEBA.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam ten Rentenversicherungsnummer. Ale wiecie co sie okazalo...AOK wymeldowalo mnie z ubezpieczenia i od 12.02.nie jestem ubezpieczona bo niby nie wyslalismy im wypelnionego jakiehos Fragenbogen a my tego nawet nie dostalismy. Teraz jestem cuekawa czy ktos mi przysle upomnienie ze bylam tu zameldowana a ponad dwa miesiace nie mialam ubezpieczenia. No co za chamy, i jeszcze zero informacji z ich strony. Maz podejrzewa oczywiscie spisek, bo dziwnym trafem wymeldowali mnie jak dostali wypowiedzenie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina w Müller jest i w Rossmanie ale mi zawsze. Akurat 2 jest ohne Starke. I Hipp chyba teraz ma tez takie mleko, ale nie wiem gdzie widzialam, moze na stronie Hipp...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 11:01

‹‹ 702 703 704 705 706 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ