X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa nie wiem jak u Was z lekarzem rodzinnym (tym w de) ale my mamy takiego że zdarzyło się tak ze mojy maz poszedl do lekarza i mówił że ma biegunkę i wymioty od 2 dni ;-) i dostał zwolnienie, no akurat była taka potrzeba... Tylko nie wiem jak to jest jak by Twój mąż musiał w tym czasie pojechać do pl, bo teoretycznie chyba nie może jechać za granice.

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa ano nie jest, moj maz tez szukal prez 2 lata czegos lepszego, ale znajdowal tylko jeszcze gorsze oferty, z praca po 40 godzin za 1600-1700 Euro brutto. Raz przeszedl "casting" do tv jako specjalista od efektow specjalnych a na koncu mu powiezdieli ze moga zaplacic max 1600 Euro na meisiac, to nawet nie podejmowal ryzyka bo praca byla na poczatek tylko na 12 miesiecy.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja teraz szukam pierwszej pracy w DE i widzę ze jest ciężko. A ze zwolnieniem to chyba od lekarza zalezy ale moj maz mial takiego, ktory sam mu zwolnienia wciskal, nawet jak mąż mówił ze jest ok i moze pracować (mial wtedy problemy z kręgosłupem, ale zawsze po zastrzykach mu przechodzilo), ten lekarz byl rosjaninem. Teraz chodzi do niemeckiego lekarza i ten tez nie ma problemu ze zwolnieniem, tylko ze juz nie wciska sam z siebie jak tamten, ale jak maz sie zle czuje i idzie do niego to dostaje zwolniene.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 15:18

orchidea33 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam do Was prośbę. Powiedzcie co Wasze starsze maluchy jedzą na kolacje. Do niedawna mialam luz w tym temacie bo Vincent zjadal kaszke i wszyscy byli zadowoleni - on bo brzuszek pelny, i ja bo kolacja szybka i pozywna. Od dnia przed wyjazdem maly chce pić mleko sam ze szklanki co mnie cieszy bo praktycznie nic nie rozlewa i jest zadowolony, ale w PL odechcialo mu sie kaszek i tak zostalo. Czasami zje od niechcenia cwiartke tego co jadl wczesniej. Nie mam pomyslow na kolacje...ile mogę mu dawać kanapke lub kielbaske i do tego 100 ml mleka (wczoraj wciagnal 200 i kanapke, ale wczesniej dosc dlugo nic nie jadl i pewnie stad ta ilosc mleka). Kanapka zazwyczaj jest z wedlina lub serem zoltym plus ogorek zielony lub pomidor, ostatnio byla bulka z mozarellą, czasami kanapka z serkiem Exquissa zwyklym lub ziolowym. Dodam, ze jaglanka czy kasza manna na kolacje tez mu nie podchodzi. Czy jogurt np. z platkami owsianymi lub z bananem nada sie na kolacje?

• annaki Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika Lena odkąd tez całkiem odrzuciła kaszkę to tak 17-18 zje precla lub tylko poskubie a juz w łóżku pije mleko niestety, wiem ze nie powinna bo zęby itp, no ale ona nie chce nic innego

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny możecie polecić jakaś fajna książkę dla mamy na urodziny?

Ewelina tu nie musieliby wszyscy nad Tobą skakać by ulżyć Ci w bólu bo wystarczyłoby poprosić o znieczulenie i bólu nie ma ;)
    Ja tez nie miałam lekkiego porodu,mój syn ważył ponad 4kg(Twoja córa pewnie mniej)wiec tez po porodzie od razu nie byłam super sprawna,ale i tak były i sa dla mnie to najcudowniejsze chwile :) a teraz nie minęło nawet pół roku od porodu a ja juz dawno nie pamietam ze rodziłam ;)
    Jak miałaś taki ciężki poród to brawo dla Ciebie,ze juz tak szybko będziecie starać sie o rodzeństwo ;)

Iwa a czemu masz mieć cc?W PL to teraz prawie wszystkim cc robią,Polska ma największy procent odsetek w całej Europie..
    Kombinuj dziewczyno,bo ja nie wyobrażam sobie zeby Męża nie było przy mnie przy i po porodzie ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki a tego precla to samego czy z czymś zjada lub poskubie :) Wiesz nasi dentysci twierdzą, ze smok i picie mleka z butli to tak do 2 r.ż. więc jeszcze troszkę czasmu masz. A po mleku nie da sobie choć trochę umyć ząbków? Albo przepłukać choć kilkoma łyczkami wody.
    My ostatnio dostliśmy zalecenie, ze po myciu zebów mamy też czyścić nitką dentystyczną między ząbkami bo dole jedynki i dwójki są ciasno ułożone i ta nitka ma tak jakby zrobić przestrzenie między ząbkami. Poleciła nam takie coś https://www.dm.de/dontodent-zahnseide-sticks-junior-p4010355867735.html i powiem, ze Vinnie nawet otwiera dzioba i daje sobie to tam włożyć, tylko chce to gryźć i nie wiem czy dobrze mu ta nitka włazi między zęby, no ale póki co sukcesem jest to że daje sobie to włożyć do buzi :)

• Iwa09 Koleżanka

Wysłany: 16 marca 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka nie wiem jakie sa statystyki ale ja mam wrodzona wade serca jestem po operacji + duza maloplytkowosc. Wiec dla mnie cesarka jest bezpieczniejsza. I tez nie moge sobie tego wyobrazic ze go przy mnie nie bedzie...mimo ze go nie bedzie tylko przez 3 pierwsze dni.

Annaki nie wiem wlasnie jak to jest z wyjazdem za granice.
    Powiedzcie mi czy 5 maj jest dniem wolnym od pracy w De? Bo jesli tak to moglby przyjechac do Pl i tu sie "rozchorowac"...albo zlamac noge... :)
    Tylko szef by napewno wiedzial ze to celowe.

Kurcze juz nie wiem co wymyslec.

A jesli chodzi o lekarza w De to ja bylam tylko raz....i owszem dal mi zwolnienie ale bylam juz w ciazy i mialam migrene.
    Tak jak teraz pomysle to maz chyba tez dostal zwolnienie ale taka byla potrzeba. Wiec moze nie byloby tak zle...ale co z wyjazdem do Pl? Zeby nie narobic sobie syfu :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 20:05

Iwa09
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka bo ja znieczulenia nie chcialam, a jak zaczelo byc tak źle to bylo za późno u mnie bylo najgorzej po odejściu wod do boli partych ja juz bylam praktycznie nie tomna, ale jak to polozna powiedziala przybolach partych dostaniesz sil. Tak tez sie stalo zero zmęczenia bo juz wiedzialam ze mala zaraz będzie z nami i chyba to mi dawalo sily. Niestety mala rodzila sie z raczka wazyla 3560 ale byla krotka 51 cm wiec byla troszke kluseczka. W każdym razie ta raczka przeszkadzala w wyjsciu wiec bylo naciecie a i to za malo wiec jeszcze mnie troszke rozerwala dlatego po porodzie bylo mi ciężko z siadaniem i w ogóle. Sama napewno wiesz ze sie poźniej tego nie pamieta tak. Z reszta chodzilam ze skorczami 2 dni 7 godzin rodzilam i w ok 6 sobie po porodzie zaczelam calkowicie normalnie funkcjonować to wszystko jest do wytrzymania i nie powstrzymuje mnie od kolejnej ciąży co nie zmienia faktu ze pierwsze 3 doby nie byly dla mnie najpiekniejsza chwila ktora spedzilam z moja córka bo dla mnie piękniejsze byly w kolejnych dobach. Piekniejsza chwila bylo dla mnie jak mala zaczela obracać sie na boki wyszly jej zabki. Wiadomo chwila w której sie urodzila to co innego ale mowimy o tych pierwszych dniach napewno bylo by piękniej gdybym normalnie mogla funkcjonować itp itd

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i przede wszystkim ja nie mowie ze to byly najgorsze chwile po prostu mowie ze mialam lepsze.

201509284965.png
    201703075565.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja zmienię temat całkowicie. Gdzie kupujecie spodnie? Co kupie to pochodzę i nogawki na mnie wiszą. Po praniu jak nowe i po 15 minutach chodzenia znów wiszą. Czy to "materiałowe" czy pseudo jeans. Chyba zacznę chodzić bez spodni bo mnie to tak wkurza.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 16 marca 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa dlatego najlepiej lubię leginsy

powidlowa lubi tę wiadomość

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika precla skubie samego, kupujemy te mrożone i jej piekę. A po mleku tak pije wodę zawsze to choć tyle bo zębów w łóżku nie daje sobie umyć chociaż normalnie przez dzień lubi myć
    Iwa mój mąż jak był po operacji palca i miał zwolnieniem od chirurga to musiał mieć zgodę od lekarza na wyjazd do pl i do z datami od-do, wtedy tez byliśmy nad morzem, ale jego "choroba" nie wymagała leżenia ani przebywania w domu, nie wiem jak to jest ze zwolnieniem na "biegunkę" czy niby przeziębienie, chyba nie bardzo ;-) , bo to raczej wymaga leżenia w domu, no i faktycznie może sobie narobić problemu

MonikaDM lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki czyli chyba raczej nie powinnam się martwić małą iloscia pomyslow na różnorodnosc kolacji u malego ;)

Powidlowa ja mam jeansy z KIK i C&A obecnie i zadne mi nie wiszą.

Endokobietko jeszcze czekam na Twoja wypowiedź odnosnie kolacji. I mam pytanie tez do Ciebie. Vincent musl szczepienie na Meningo. B. Byl tylko moj maz z nim bo ja musialam jechac z mamą do lekarza. No i nie dopytal kiedy druga dawka, pamietasz moze...jak nie to zadzwonie do Praxis. Bo po 14.04. mamy tez przypominajaca mmr i chcialabym to jakos sensownie rozlozyc.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa ale jak nogawki Ci wiszą?mi jak juz to w tyłku wiszą ale w nogawkach?nie kumam ;)
    Ja polecam spodnie levisa,spodnie na pare lat w przeciwieństwie do tych za kilkanaście €.No i normalny jeans bez strechu to sie mniej rozchodzi.

Dziewczyny żadna nie poleci jakies fajnej książki??

Iwa no raczej na niemieckim zwolnieniu do Polski jechać nie można chyba ze ma sie zgodę tak jak pisze Annaki,bo inaczej narobicie sobie problemów tym bardziej ze szef bedzie wiedział ze to zwolnienie to ściema.Zlamac nogę w PL?to on chce na prawdę ta nogę łamać?bo jesli na niby no to taka ściema na bank wyjdzie,mój znajomy złamał sobie nogę będąc w PL matko ile zabawy z tłumaczeniem zwolnień,komisja,rehabilitacja,pare msc zwolnienia itp
    A czemu 5 maj miałby być wolnym dniem od pracy????

Monika wybacz pewnie głupie pytanie bo sie nie znam(mój syn nie ma jeszcze nawet 1 ząbka)czemu trzeba aż tak dbać o te ząbki,przecież to dopiero mleczaki i tak wypadną ;)

Powidlowa,Ewelina czy Wasze córy obracają sie juz zupełnie same z plecków na brzuszek ? Bo mój tak :) juz na kanapie go samego zostawić nie ma mowy...nie umie jeszcze sam usiąść ale strasznie sie do góry dzwiga :)

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM kurcze to jak moja Gabi zrezygnuje z mm i kaszki to chyba umrze z glodu:/ Co prawda troche jest juz lepiej, ale ona kanapki takiej jak Twoj Vincent nie zje..jesli juz to chleb z maslem.

Annaki te Twoje muffinki na pewno zrobie:) dzis upieklam sernikowe dla Gabrysi ale srednio mi smakuja..jakos przepisy z Ala Antkowej strony nie bardzo mi podchodzą:/

Ja uwielbiam spodnie Big Stara, ale to w Pl.

U nas ostatnie dni kiepskie,bo chyba ida gorne czworki. Gabrysia nie daje sobie umyc zebow tak ja szczoteczka drazni i wpada w histerie:/ A moj kregoslup potrzebuje rehabilitacji..non stop by sie przytulala i wisiala mi na szyji. Ma ataki bolu..bawi sie ladnie i nagle ni z tego ni z owego przybiega do mnie, tuli sie i placze:( Noce z milionami pobudek..

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka a jaki gatunek Twoja mama lubi??

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezeli cos z lekkiego kryminalu to polecam:

"Prawda o sprawie Harry'ego Queberta". -dla mnie rewelacyjna!

Ostatnio czytalam tez Dziewczyne z pociagu- nienajgorsza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 23:15

zem3zbmhb277dwos.png

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka ja polecam Trylogię Pauliny Simons - Jeździec Miedziany, Tatiana i Aleksander, Ogród letni. Kurde jak dla mnie najlepsze co czytałam, a poleciła mi moja mama.
    Do dziś nie mogę przestać o niej myśleć.
    CO do obrotów. Obraca się chętnie z pleców na brzuszek w lewo, a w prawo jak ma po co i robi to nieustannie i wszędzie;) Za to z brzuszka na plecy przez lewy bok, ale na łóżku, rzadko na podłodze(tzn macie).

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Iwa09 Koleżanka

Wysłany: 17 marca 2016, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki Koalka z tym zlamaniem to faktycznie kiepski pomysl ;)

Jesli chodzi o tlumaczenie zwolnien to akurat nie ma problemu. Ja kilka pism juz przetlumaczylam do pracy i znalazlam bardzo fajna tlumaczke ktora robi mi to od reki.

W kalendarzu dni wolnych od pracy dla Mecklenburg-Vorpommern 5 maj jest zaznaczony na czerwono. Jesli dobrze przeczytalam to jest to 40 dzien od Wielkanocy. I jest duzym Swietem...co roku wypada inaczej. zastanawiam sie tylko czy napewno tego dnia w De nikt nie pracuje.

Iwa09
‹‹ 700 701 702 703 704 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ