X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa09 wrote:
    Monika tak wlasnie bede sie rozliczac. Pani w US powiedziala ze musze to zrobic w PIT 36 + zalacznik w ktorym musze wpisac dochody z Niemiec. Tu chodzi o ustalenie progu podatkowego. Moj maz jest w podobnej sytuacji i gdybysmy chcieli razem sie rozliczyc to poprostu dolaczamy 2 zalaczniki. A za dochody z niemiec rozliczamy sie w De.
    Czy Twoj maz nie musial w Pl wykazywac dochodow z De? I na odwrot?
    Tak powinno się zrobić. Nam też udzielono identyczne info. Z resztą w de tez podaje się dochody z pl (jeśli były np z wynajmu mieszkania itp). Tylko podatek płaci sie w kraju z ktorego pochodzi dochód, zaś z sumy łacznych dochodów w pl i de (tu i tam ustalają próg podatkowy).

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie. I moj maz i moja mama za dochody w PL rozliczyli sie wtedy na -Pit 37, i nie wykazywali dochodów z DE. Sama kobieta w US nam powiedziala, ze zeby wykazac dochody z DE musimy tlumaczyc Lohnzettel za kazdy miesiąc i przeliczac pieniadze po kursie z dniem kiedy wplynely na konto (mimo ze konta byly niemieckie). Poradziła nam zeby w PL rozliczy to co zarobione w PL a w DE to co w DE. I tak zrobilismy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 13:58

• Iwa09 Koleżanka

Wysłany: 14 marca 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga, Monika dzieki teraz juz wszystko wiem ;)

Monika a mi babeczka z US powiedziala ze mam wpisac dochody z De w zalaczniku. Nie wspominala nic o tlumaczeniu. Nie wiem kiedy Twoj maz i mama sie rozliczali ale byc moze to sie zmienilo....?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 14:04

Iwa09
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętam ze do Finanzamtu na pewno robiliśmy tlumaczenie. Tylko tłumaczylismy pita, a nie kazdą pierdułkę z osobna. Nie pamietam jak bylo w pl.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa u moich rodzicow chodzi o rozliczenie w zeszlym roku za poprzedni wiec nie tak dawno, a maz rok wczesniej i dwa razy nam tak powiedzieli. Ale juz nie wazne bo skoro wiesz co i jak to super.

• Iwa09 Koleżanka

Wysłany: 14 marca 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga w Pl trzeba sie rozliczyc. Potem dopiero wnioskuje sie o zaswiadczenie o dochodach (czeka sie na nie do 7dni), jest ono dwujęzyczne.

Monika jeszcze dopytam jak to jest z tym tlumaczeniem....na wszelki wypadek ;)

Iwa09
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 06:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa09 wrote:
    Kinga w Pl trzeba sie rozliczyc. Potem dopiero wnioskuje sie o zaswiadczenie o dochodach (czeka sie na nie do 7dni), jest ono dwujęzyczne.

Monika jeszcze dopytam jak to jest z tym tlumaczeniem....na wszelki wypadek ;)
    No właśnie u nas w pl. chieli zaswiadczenie o dochodach z de i na odwrót. Więc najpierw złozylismy pit w de, a potem w pl.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rozliczałam sie sama w pl i potem musiałam brać zaświadczenie z urzędu skarbowego aby mąż mógł rozliczyć się w de.Papier do wypełnienia dostaliśmy tu w de byl dwujęzyczny i być może w pl tez go można dostać nie wiem.I nie pamiętam tez jak sie nazywa ten formularz.Teraz jedziemy na święta i znów muszę sie rozliczyć w pl i juz przezornie chyba wezmę to zaświadczenie.

pmzt5tj.png

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tym roku nie mam żadnych dochodów i zastanawiam się czy muszę składać pita w pl.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się nie ma dochodów w pl to nie trzeba się rozliczac , od 3 lat co roku dowiaduje się o to tak dla pewnosci, właśnie kilka dni temu dzwonilam. Ale lepiej zadzwonić do swojego US bo przepisy niby wszędzie te same ale wiecie jak jest w urzędach w pl....w każdym mówią co inne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2016, 10:15

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moj jak rozliczal i rozlicza sie w DE to nikt od niego zadnego zaświadczenia z PL nie żąda. Ale teraz tsk myślę...moze to ze ma niemieckie obywatelstwo przynosi mu jakąś ulgę...

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie w PL od 10 lat nie rozliczam a jestem tam na stale zameldowana, ale nie mam tez zadnych dochodow w #PL

17u93e5exqfllrog.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny znające niemiecki mozecie zerknąć na to linka:

https://www.eu-versandapotheke.com/product/widmer-pigmanorm-creme.213590.html?p=1&cpkey=Bmu1Nrq-KikHpBJWjTrXZ465SYNCj0O6Xd53AtpsbHo

Chce kupic mamie ten krem i czy moge to zrobic nie posiadając recepty ? Dobrze zrozumiałam, ze jest tam opcja na ubezpieczenie i prywatnie?? Bede wdzieczna za pomoc;)

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy a czemu w PL sie będziesz rozliczać skoro nie pracujesz??

Monika to żadna ulga ;) od mojego Męża tez nikt w DE nie żąda zaświadczenia z PL,jeżeli sie pracowało w PL i w DE w tym samym roku to na nas spoczywa obowiązek przedstawić zaświadczenie o polskich zarobkach w Niemczech i na odwrót w PL przedstawić te niemieckie.Ale jesli pracujemy cały rok w DE no to wiadomo ze tylko rozliczmy sie w DE i żadnych zaswiadczen nie przedstawiamy.Urzad sam od nas nic żądać nie bedzie bo wróżka nie jest,jedynie moze być pózniej kara jeżeli czegoś nie dopełnimy a to wyjdzie.Cale szczęście my juz w tym roku tylko w DE sie rozliczamy.

Właśnie dziewczyny ile płacicie za rozliczenie komuś??

MonikaDM lubi tę wiadomość

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia Nie kupisz musisz miec recepte, opcja jest na recepte prywatna czyli pelnoplatna i recepte ze wkazan medyczynch, czyli taka przy ktorej realizacji placisz tylko np 5 lub 10 eurono nie wiem jak to inaczej wytlumaczyc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2016, 11:16

17u93e5exqfllrog.png
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 15 marca 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja place w Berlinie 40euro

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja musiałam miec zaświadczenie z pl bo miałam tam dochody a tu rozliczano nas wspólnie z mężem bo korzystniej.
    Moj mąż z kolei musial miec zaświadczenie z pl bo tu zaczął pracować od polowy stycznia i chcieli wiedzieć czy przez te pierwsze dwa tyg miał jakiś dochód w pl.Mimo ze nie pracowal w pl to poszłam do urzędu z wypelnionym potem na zero ale pan mowil ze nie musi tego skladac-co dziwne bo raczej chca aby takie pity skladac-i wystawił mi na papierze ze mąż uzyskał zerowy dochód.W tym roku mysle ze juz on nie bedzie potrzebowal zasw.z pl bo caly tamtejszy rok przepracowal juz w de

Koalka musze się rozliczyć bo pobieralam zasiłek dla bezrobotnych.
    My za rozliczenie płaciliśmy drogo bo 180euro.Rozliczala nas polka a właściwie to jeszcze jakies jej biuro rachunkowe i pobierali niby kwotę w zależności od dochodu chyba.
    Teraz szukamy jakiegoś niemieckiego biura rachunkowego bo dla mnie tamta kwota powalająca była.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2016, 11:44

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie moja mama dwa lata temu tez zapłaciła duzo bo 170€ zavrozliczenie a Wy tu takie male kwoty juz podawalyscie kiedys ze az zdziwiona bylam.

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Endokobietko :)

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • annaki Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My placilismy jakos 45e
    Dziewczyny zrobiłam na jutro na krabbelgruppe muffiny marchewkowo bananowe :-) ,są super! Wilgotne, bez cukru, bez mleka, bez proszku do pieczenia no mowie wam fajne wyszły i smaczne :-) , pierwszy raz robilam z przepisu od koleżanki, jak będziecie chciały to podam przepis :-)

MonikaDM lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 698 699 700 701 702 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ