X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa09 wrote:
    Monika tak wlasnie bede sie rozliczac. Pani w US powiedziala ze musze to zrobic w PIT 36 + zalacznik w ktorym musze wpisac dochody z Niemiec. Tu chodzi o ustalenie progu podatkowego. Moj maz jest w podobnej sytuacji i gdybysmy chcieli razem sie rozliczyc to poprostu dolaczamy 2 zalaczniki. A za dochody z niemiec rozliczamy sie w De.
    Czy Twoj maz nie musial w Pl wykazywac dochodow z De? I na odwrot?
    Tak powinno się zrobić. Nam też udzielono identyczne info. Z resztą w de tez podaje się dochody z pl (jeśli były np z wynajmu mieszkania itp). Tylko podatek płaci sie w kraju z ktorego pochodzi dochód, zaś z sumy łacznych dochodów w pl i de (tu i tam ustalają próg podatkowy).

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie. I moj maz i moja mama za dochody w PL rozliczyli sie wtedy na -Pit 37, i nie wykazywali dochodów z DE. Sama kobieta w US nam powiedziala, ze zeby wykazac dochody z DE musimy tlumaczyc Lohnzettel za kazdy miesiąc i przeliczac pieniadze po kursie z dniem kiedy wplynely na konto (mimo ze konta byly niemieckie). Poradziła nam zeby w PL rozliczy to co zarobione w PL a w DE to co w DE. I tak zrobilismy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 13:58

• Iwa09 Koleżanka

Wysłany: 14 marca 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga, Monika dzieki teraz juz wszystko wiem ;)

Monika a mi babeczka z US powiedziala ze mam wpisac dochody z De w zalaczniku. Nie wspominala nic o tlumaczeniu. Nie wiem kiedy Twoj maz i mama sie rozliczali ale byc moze to sie zmienilo....?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 14:04

Iwa09
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętam ze do Finanzamtu na pewno robiliśmy tlumaczenie. Tylko tłumaczylismy pita, a nie kazdą pierdułkę z osobna. Nie pamietam jak bylo w pl.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa u moich rodzicow chodzi o rozliczenie w zeszlym roku za poprzedni wiec nie tak dawno, a maz rok wczesniej i dwa razy nam tak powiedzieli. Ale juz nie wazne bo skoro wiesz co i jak to super.

• Iwa09 Koleżanka

Wysłany: 14 marca 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga w Pl trzeba sie rozliczyc. Potem dopiero wnioskuje sie o zaswiadczenie o dochodach (czeka sie na nie do 7dni), jest ono dwujęzyczne.

Monika jeszcze dopytam jak to jest z tym tlumaczeniem....na wszelki wypadek ;)

Iwa09
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 06:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa09 wrote:
    Kinga w Pl trzeba sie rozliczyc. Potem dopiero wnioskuje sie o zaswiadczenie o dochodach (czeka sie na nie do 7dni), jest ono dwujęzyczne.

Monika jeszcze dopytam jak to jest z tym tlumaczeniem....na wszelki wypadek ;)
    No właśnie u nas w pl. chieli zaswiadczenie o dochodach z de i na odwrót. Więc najpierw złozylismy pit w de, a potem w pl.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rozliczałam sie sama w pl i potem musiałam brać zaświadczenie z urzędu skarbowego aby mąż mógł rozliczyć się w de.Papier do wypełnienia dostaliśmy tu w de byl dwujęzyczny i być może w pl tez go można dostać nie wiem.I nie pamiętam tez jak sie nazywa ten formularz.Teraz jedziemy na święta i znów muszę sie rozliczyć w pl i juz przezornie chyba wezmę to zaświadczenie.

pmzt5tj.png

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w tym roku nie mam żadnych dochodów i zastanawiam się czy muszę składać pita w pl.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się nie ma dochodów w pl to nie trzeba się rozliczac , od 3 lat co roku dowiaduje się o to tak dla pewnosci, właśnie kilka dni temu dzwonilam. Ale lepiej zadzwonić do swojego US bo przepisy niby wszędzie te same ale wiecie jak jest w urzędach w pl....w każdym mówią co inne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2016, 10:15

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moj jak rozliczal i rozlicza sie w DE to nikt od niego zadnego zaświadczenia z PL nie żąda. Ale teraz tsk myślę...moze to ze ma niemieckie obywatelstwo przynosi mu jakąś ulgę...

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie w PL od 10 lat nie rozliczam a jestem tam na stale zameldowana, ale nie mam tez zadnych dochodow w #PL

17u93e5exqfllrog.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny znające niemiecki mozecie zerknąć na to linka:

https://www.eu-versandapotheke.com/product/widmer-pigmanorm-creme.213590.html?p=1&cpkey=Bmu1Nrq-KikHpBJWjTrXZ465SYNCj0O6Xd53AtpsbHo

Chce kupic mamie ten krem i czy moge to zrobic nie posiadając recepty ? Dobrze zrozumiałam, ze jest tam opcja na ubezpieczenie i prywatnie?? Bede wdzieczna za pomoc;)

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy a czemu w PL sie będziesz rozliczać skoro nie pracujesz??

Monika to żadna ulga ;) od mojego Męża tez nikt w DE nie żąda zaświadczenia z PL,jeżeli sie pracowało w PL i w DE w tym samym roku to na nas spoczywa obowiązek przedstawić zaświadczenie o polskich zarobkach w Niemczech i na odwrót w PL przedstawić te niemieckie.Ale jesli pracujemy cały rok w DE no to wiadomo ze tylko rozliczmy sie w DE i żadnych zaswiadczen nie przedstawiamy.Urzad sam od nas nic żądać nie bedzie bo wróżka nie jest,jedynie moze być pózniej kara jeżeli czegoś nie dopełnimy a to wyjdzie.Cale szczęście my juz w tym roku tylko w DE sie rozliczamy.

Właśnie dziewczyny ile płacicie za rozliczenie komuś??

MonikaDM lubi tę wiadomość

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia Nie kupisz musisz miec recepte, opcja jest na recepte prywatna czyli pelnoplatna i recepte ze wkazan medyczynch, czyli taka przy ktorej realizacji placisz tylko np 5 lub 10 eurono nie wiem jak to inaczej wytlumaczyc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2016, 11:16

17u93e5exqfllrog.png
  • Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 15 marca 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja place w Berlinie 40euro

qb3c3e5e6ni45jhf.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja musiałam miec zaświadczenie z pl bo miałam tam dochody a tu rozliczano nas wspólnie z mężem bo korzystniej.
    Moj mąż z kolei musial miec zaświadczenie z pl bo tu zaczął pracować od polowy stycznia i chcieli wiedzieć czy przez te pierwsze dwa tyg miał jakiś dochód w pl.Mimo ze nie pracowal w pl to poszłam do urzędu z wypelnionym potem na zero ale pan mowil ze nie musi tego skladac-co dziwne bo raczej chca aby takie pity skladac-i wystawił mi na papierze ze mąż uzyskał zerowy dochód.W tym roku mysle ze juz on nie bedzie potrzebowal zasw.z pl bo caly tamtejszy rok przepracowal juz w de

Koalka musze się rozliczyć bo pobieralam zasiłek dla bezrobotnych.
    My za rozliczenie płaciliśmy drogo bo 180euro.Rozliczala nas polka a właściwie to jeszcze jakies jej biuro rachunkowe i pobierali niby kwotę w zależności od dochodu chyba.
    Teraz szukamy jakiegoś niemieckiego biura rachunkowego bo dla mnie tamta kwota powalająca była.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2016, 11:44

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie moja mama dwa lata temu tez zapłaciła duzo bo 170€ zavrozliczenie a Wy tu takie male kwoty juz podawalyscie kiedys ze az zdziwiona bylam.

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Endokobietko :)

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • annaki Autorytet

Wysłany: 15 marca 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My placilismy jakos 45e
    Dziewczyny zrobiłam na jutro na krabbelgruppe muffiny marchewkowo bananowe :-) ,są super! Wilgotne, bez cukru, bez mleka, bez proszku do pieczenia no mowie wam fajne wyszły i smaczne :-) , pierwszy raz robilam z przepisu od koleżanki, jak będziecie chciały to podam przepis :-)

MonikaDM lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 698 699 700 701 702 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ