Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Iwa09 wrote:Monika tak wlasnie bede sie rozliczac. Pani w US powiedziala ze musze to zrobic w PIT 36 + zalacznik w ktorym musze wpisac dochody z Niemiec. Tu chodzi o ustalenie progu podatkowego. Moj maz jest w podobnej sytuacji i gdybysmy chcieli razem sie rozliczyc to poprostu dolaczamy 2 zalaczniki. A za dochody z niemiec rozliczamy sie w De.
Czy Twoj maz nie musial w Pl wykazywac dochodow z De? I na odwrot? -
nick nieaktualnyNie. I moj maz i moja mama za dochody w PL rozliczyli sie wtedy na -Pit 37, i nie wykazywali dochodów z DE. Sama kobieta w US nam powiedziala, ze zeby wykazac dochody z DE musimy tlumaczyc Lohnzettel za kazdy miesiąc i przeliczac pieniadze po kursie z dniem kiedy wplynely na konto (mimo ze konta byly niemieckie). Poradziła nam zeby w PL rozliczy to co zarobione w PL a w DE to co w DE. I tak zrobilismy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 13:58
-
Kinga, Monika dzieki teraz juz wszystko wiem
Monika a mi babeczka z US powiedziala ze mam wpisac dochody z De w zalaczniku. Nie wspominala nic o tlumaczeniu. Nie wiem kiedy Twoj maz i mama sie rozliczali ale byc moze to sie zmienilo....?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 14:04
Iwa09 -
nick nieaktualny
-
Iwa09 wrote:Kinga w Pl trzeba sie rozliczyc. Potem dopiero wnioskuje sie o zaswiadczenie o dochodach (czeka sie na nie do 7dni), jest ono dwujęzyczne.
Monika jeszcze dopytam jak to jest z tym tlumaczeniem....na wszelki wypadek -
Ja rozliczałam sie sama w pl i potem musiałam brać zaświadczenie z urzędu skarbowego aby mąż mógł rozliczyć się w de.Papier do wypełnienia dostaliśmy tu w de byl dwujęzyczny i być może w pl tez go można dostać nie wiem.I nie pamiętam tez jak sie nazywa ten formularz.Teraz jedziemy na święta i znów muszę sie rozliczyć w pl i juz przezornie chyba wezmę to zaświadczenie.
-
Jak się nie ma dochodów w pl to nie trzeba się rozliczac , od 3 lat co roku dowiaduje się o to tak dla pewnosci, właśnie kilka dni temu dzwonilam. Ale lepiej zadzwonić do swojego US bo przepisy niby wszędzie te same ale wiecie jak jest w urzędach w pl....w każdym mówią co inne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2016, 10:15
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny znające niemiecki mozecie zerknąć na to linka:
https://www.eu-versandapotheke.com/product/widmer-pigmanorm-creme.213590.html?p=1&cpkey=Bmu1Nrq-KikHpBJWjTrXZ465SYNCj0O6Xd53AtpsbHo
Chce kupic mamie ten krem i czy moge to zrobic nie posiadając recepty ? Dobrze zrozumiałam, ze jest tam opcja na ubezpieczenie i prywatnie?? Bede wdzieczna za pomoc;) -
nick nieaktualnyWendy a czemu w PL sie będziesz rozliczać skoro nie pracujesz??
Monika to żadna ulgaod mojego Męża tez nikt w DE nie żąda zaświadczenia z PL,jeżeli sie pracowało w PL i w DE w tym samym roku to na nas spoczywa obowiązek przedstawić zaświadczenie o polskich zarobkach w Niemczech i na odwrót w PL przedstawić te niemieckie.Ale jesli pracujemy cały rok w DE no to wiadomo ze tylko rozliczmy sie w DE i żadnych zaswiadczen nie przedstawiamy.Urzad sam od nas nic żądać nie bedzie bo wróżka nie jest,jedynie moze być pózniej kara jeżeli czegoś nie dopełnimy a to wyjdzie.Cale szczęście my juz w tym roku tylko w DE sie rozliczamy.
Właśnie dziewczyny ile płacicie za rozliczenie komuś??MonikaDM lubi tę wiadomość
-
Kasia Nie kupisz musisz miec recepte, opcja jest na recepte prywatna czyli pelnoplatna i recepte ze wkazan medyczynch, czyli taka przy ktorej realizacji placisz tylko np 5 lub 10 eurono nie wiem jak to inaczej wytlumaczyc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2016, 11:16
-
Monika ja musiałam miec zaświadczenie z pl bo miałam tam dochody a tu rozliczano nas wspólnie z mężem bo korzystniej.
Moj mąż z kolei musial miec zaświadczenie z pl bo tu zaczął pracować od polowy stycznia i chcieli wiedzieć czy przez te pierwsze dwa tyg miał jakiś dochód w pl.Mimo ze nie pracowal w pl to poszłam do urzędu z wypelnionym potem na zero ale pan mowil ze nie musi tego skladac-co dziwne bo raczej chca aby takie pity skladac-i wystawił mi na papierze ze mąż uzyskał zerowy dochód.W tym roku mysle ze juz on nie bedzie potrzebowal zasw.z pl bo caly tamtejszy rok przepracowal juz w de
Koalka musze się rozliczyć bo pobieralam zasiłek dla bezrobotnych.
My za rozliczenie płaciliśmy drogo bo 180euro.Rozliczala nas polka a właściwie to jeszcze jakies jej biuro rachunkowe i pobierali niby kwotę w zależności od dochodu chyba.
Teraz szukamy jakiegoś niemieckiego biura rachunkowego bo dla mnie tamta kwota powalająca była.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2016, 11:44
-
nick nieaktualny
-
My placilismy jakos 45e
Dziewczyny zrobiłam na jutro na krabbelgruppe muffiny marchewkowo bananowe,są super! Wilgotne, bez cukru, bez mleka, bez proszku do pieczenia no mowie wam fajne wyszły i smaczne
, pierwszy raz robilam z przepisu od koleżanki, jak będziecie chciały to podam przepis
MonikaDM lubi tę wiadomość