X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka a ten szampon dajesz tylko do wodyczy na reke i myjesz głowe?? Ja musze taki żeby myc bezposrednio bo ona ma jak na swój wiek bardzo długie włosy, a znowu zrobiła nam sie ciemieniucha i przed kąpielą oliwkuje głowę i ciężko to zmyć.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a tak troche z innej beczki. Zostajemy tutaj na święta. Czy oni święcą tutaj jajka?

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina 2 lata temu zostaliśmy na święta w de i u nas na wsi w kosciele święcili wniedziele takie koszyki z barankami, jakieś szynki tam były, jajek nie widziałam, tzn te koszyki stawiali przy ołtarzu i tam ksiądz świecił a po mszy się zabrało

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 22:10

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Kolka, mam brata z rodzina w Szczecinie:)

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ja w Polskim kościele byłam więc normalnie było. Tylko wszyscy jakies takie małe te koszyki mieli. Pewnie tylko kiełbasa i 1 jajko się mieściło;p

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.bliskodziecka.com.pl/przeglad-chusteczek-nawilzanych-niemowlat-dzieci/
    poczytajcie o chusteczkach nawilżanych. Okazuje sie że w ogole te tanie produkty sa chyba lepsze od wodzących marek. Moja mała też uczulona na chusteczki pampersa a nakupiłam jak głupia ich. Używamy mokrych wacików czasami tylko chusteczek.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 22 marca 2016, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki mi koleżanka mówiła abym sobie wpierw załatwiała Wohngeld a potem Kinderzuschlag bo przy Wohngeld nie biorą pod uwagę czy masz Kinderzuschlag,nie wlicza ci sie on w dochody.Natomiast jak załatwiasz Kinderzuschlag patrzą czy masz dochód z Wohngeld.Ale to nic,najwyżej jak otrzymacie Wohngeld nie zapomnij tego zgłosić do FK bo jak tego nie zrobisz to mogą sie potem doczepić.Pisze to co mi ta koleżanka mowila.Ja sama tez na razie mam tylko papiery na Kinderzuschlag ehhh.

Dziewczyny a czytałyście o tym jak ktos z niemieckiej grupy pisał do Rossmanna o tym ze po necie chodzą nielegalne kupony i dużo ludzi z nich korzysta?No palant jakiś bo inaczej nazwać nie można.Az tak żal tyłek sciska,wierzyć się nie chce.I lepiej więc tak nie chwalić sie tym 2x10%.....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 23:28

Endokobietka lubi tę wiadomość

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2016, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina czesto tak sie zdarza ze wiodace marki maja gorsze sklady niz tańsze odpowiedniki. Ja czytam czasami bloga Srokao i ona tam robi siper Antalizy i porownania, nawet jak napiszesz do niej prosbe o opinie skladu jakiegos kosmetyku to odpisze. Ona jest chemikiem.

Wendy mowia ze nadgorliwosc jest girsza od faszyzmu. Pewnie ktos kto aplikacji nie ma albo konkurencja.

• annaki Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy no to nam siechyba udało z tym kinderzuschlag bez wohngeld :-) , może spróbuj wysłać, może się tez akurat uda
    Wiem że musimy zgłaszać wszystko bo w pisemku z decyzją przypominają o tym
    Zbieramy się na imprezę do krabbelgruppe :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2016, 08:53

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy ja tą informacje o 2x 10% znalazłam na oficjalnej stronie rossmann, tylko nie napisali jak to zrobic;)

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny w połowie lutego wróciliśmy z pl minął miesiąc tyle co sie ogarnęłam zaaklimatyzowalam a w sobotę mój maź wymyślił ze w pon jedziemy znów do pl i tak tym sposobem jesteśmy u znajomych obok Wrocławia a w sobotę jedziemy na święta do moich rodziców. Wracamy w pon wieczorem :)

Od powrotu ostatniego ciagle chorowaliśmy Colin pierwszy raz miał antybiotyki maź 4 tyg l4 .

Co do kuponów ja właśnie zastanawiałam sie czy można chusteczki pare na jeden rachunek wiec dobrze wiedzieć :)
    Co do -10% to właśnie mam jeden zawsze na telefonie a drugi daje w papierku dostałam poczta oficjalnie od rossmana :) wiec mam łącznie -20% .

Pozdrawiamy wszystkie mamy i dzieci i życzymy wesołych świata

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2016, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny od ok miesiaca a nawet 1.5 Gabrysia ma na policzkach takie drobne krostki..jak taka kaszka albo cos podobnego do potowek (tylko, ze to nie są one, bo jej nie przegrzewam i nie chodzi spocona). Zastanawiam sie ciagle skąd jej sie to wzielo..czasami kilka znika a potem znowu sie pojawiaja. I tylko na policzkach. Spi na bawelnianych rzeczach wiec tez wykluczam posciel i plynu czy proszku nie zmienialam..

Spotkalyscie sie moze z czyms takim??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2016, 22:44

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia a to może być uczulenie na cos.Moglo dopiero teraz wyjść wczesniej np ja nie uczulalo.Dajesz jej kakao?co ostatnio zaczela jeść z nowych rzeczy?

Magdalena hehe dobre,w de mieszkamy niedaleko siebie i w pl jesteś widzę tez gdzies w moich rejonach.

Fajny kocyk z minki kupiłam teraz w biedronce,jak będziecie to zobaczcie za 25zl wymiary 75x100cm mięciusieńki,przyjemny.
    Koalka tak pisalas o tych rzeczach dla dziecka to przy drugim juz lżej bedzie bo ja właśnie musze odkopać szczeniaczka bo mam po starszym synku,kocyk kupiłam teraz tanio a siostra mi uszyla takiego motylka z minki.A co do zyrafki Sofie to po dłuższym namysle zrezygnowałam z zakupu bo to jednak uznalam za przereklamowana mode.Inne gryzaczki tez się świetnie sprawdzają.
    Zamienilam w końcu ta gondole na spacerowke,ale cos mi ona srednio pasuje,młodemu tez nie za bardzo podchodzi hmmm.Nie kupię jednak nowej bo zwyczajnie szkoda mi kasy a z doświadczenia wiem ze dlugo nie będziemy używali.Moje dzieci szybko zaczely chodzić na nóżkach na zakupy i spacerki.

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2016, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena super ze sie odezwałaś. Oj biedny Colinek, tyle chorował. Mam nadzieje ze go juz nic nie bedzie lapalo.

Wendy ja bym wziela kolejny minky bo mam dwa i sa super. Ale kolejny kocyk...a poza tym nie bede dlugo w PL. Jak dlugo tak mniej wiecej Twoi chlopcy jezdzili w spacerowce. Bo ja sie zastanawiam czy na drugi rok bedzie nam w ogole potrzebna.

• Wendy Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ale ja tez mam trochę tych kocyków i to po starszych synach jeszcze no ale minky i tak planowałam kupic większy niż ten jeden co mam wiec akurat mi podpasilo.
    Wiesz tak dokladnie nie pamiętam kiedy odstawialiśmy spacerowki,ale z pewnością szybciej niż inne maluchy bynajmniej do przedszkola nigdy z wózkami nie łaziłam.Chyba ok drugich urodzin to bylo.Jak wkolo patrzyłam to zawsze takie duże dzieci jeszcze się wozily a moi juz tylko na nóżkach.I to naprawdę bardzo długie trasy robili aż się dziwiłam jak takie maleńkie dziecko tyle może przejść.Biorę chłopaków i uciekamy do fryzjera mam nadzieję ze bez umawiania nas przyjmie bo to teraz taki gorący okres.

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki priv :)

Wendy mam taką nadzieje,że przy drugim dziecku będzie mniej wydatków,kupuję z myślą dla dwójki ;) choć pewnie wszystkiego nie wykorzystam za sam zestawy minki do wózka zapłaciłam 300zł,a to nie wszystko bo pewnie jeszcze mufki na ręce później dokupie i kocyk,a jak urodzi mi się jako druga dziewczynka to może nie pasować,mi się znudzić,albo być już zniszczone.W spacerówkę już dobrą zainwestowałam,bo chce żeby był właśnie później dla 2 dziecka również,a ta z zestawu 2w1 to wielki kombajn w dwóch częściach.W ogóle wściekła jestem że kupiłam dość tani wózek 2w1,stwierdzam że nie opłaca się tak robić,kupiłabym markowy,dobry to zostawiłabym dla 2 dziecka,albo sprzedała za dobrą kasę za wiele nie tracąc,dlatego zmieniłam teraz strategię.

Wendy ja właśnie w DE już wielokrotnie widziałam takie wieeelkoludy jeszcze jeżdżące w spacerówkach,że szok!ale myślę,że może dlatego że rodzice brali ich na maraton po sklepach i do wielkiego primarka,więc nawet dorosły jest zmęczony takim dniem to co dopiero dziecko.swoją drogą musisz mieć wielki bagażnik,jak na wyjazd do PL spakujesz taki duży wózek i rzeczy dla Waszej 5!wow!My to się nie mieścimy z rodziną 3 osobową ;) bo mamy sedana,musimy właśnie wymienic na vana.

ooo widzę że Sophie jest przez wszystkich znana ;) powidlowa ja zamówilam ją w PL do mojej mamy,więc mały dostanie ją dopiero jutro,to napisze Ci później czy za kawałem gumy opłacało się dać 80zł.

Ewelina Mąż daje płyn tylko do wody,ale Ty możesz dać do wody i bezpośrednio na główkę-on nie szczypie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia skoro trwa to miesiąc a Ty nic nie zmienialas to idz do lekarza. Bo moze to nic a moze jakas alergia czy coś, w koncu cos tam juz zaczyna rosnac w przyrodzie ;)

Ja wlasnie tez musze isc do lekarza bo maly ma na brzuszku takie male krosteczki. Ma je od niedzieli, w sobote maz dal mu troszkę kremu orzechowego (cos jak nutella), myslalam ze to po tym ale raczej za dlugo juz to ma.
    Czekam tylko na potwierdzenie terminu u specjalisty od azs i jak bedzie to szybko to pojde tylko do tej lekarki, a jak termin odlegly to pojde do naszego Kinderarzt.

Mam pytanie z innej beczki. Czy ktoras z Was uzywala szamponow i odzywek firmy Organix? Mam wlosy niby normalne z tendencja do przetluszczania, jak juz myslalam ze znalazlam szampon idealny bo moglam myc wlosy spokojnie co dwa dni, nawet co trzy to cos sie stalo i juz na drugi dzien rano widac ze nie sa świeże (to byl Dove Oxygen), wyczytalam ze moje wlosy moga potrzebowac nawilżenia, ja im nigdy nawilzania nie fundowalam bo myslalam ze wlosom tlustym sie tego nie robi i okazuje się ze moze byc inaczej. Moje zdziwienie potęguje fakt, ze kupilam olejek arganowy i moje wlosy znoszą go calkiem dobrze, w takim sensie ze nie sa bardziej przetluszczone a jakies takie milsze. Te szampony Ogx do najtanszych nie należą, i czy nie zrobie krzywdy moim wlosom...

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka co do wózka ja mam 3w1 myslalam ze odrazu po gondoli kupie spacerowke ala parasolke, ale jednak chyba dam sobie spokoj, bo tu mieszkamy w domu i wozek zostawiam w pomieszczeniu przy garażu. Samochód mamy z ogromnym bagażnikiem teraz z pl wieżliśmy cały nasz wóżek tzn steleż gondole i spacerówke i jeszcze sie telewizor duzy zmieścił i stolik i mnóstwo innych szpargałów. A i jeszcze co do wózka od szwagierki starszy syn jak dobrze zaczoł chodzić to już nie bardzo chciał siadać do wózka, wiadomo na dłuższe wypady brała wózek bo dzieko za długo sie nie nachodzi. Chyba jak miał 2 lata to już wózka nie uzywała. Z kolei mojej siostry syn gdyby im wózka nie ukradli to chyba jeździł by w nim do tej pory. A jaka kupiłaś spacerówkę? Odnośnie zostawiania rzeczy dla drugiego dziecka to tez mówiłam że wszystko bede kupować uniwersalne, ale że w rodzinie dziewczynki nie było a ja dostałam mnustwo rzeczy po siostrzeńcach to chyba nic uniwersalnego nie kupiłam prócz wózka, ale na kolory czerni bieli i szarości poprostu teraz moda. Mojej małej z zabawek kupiliśmy tylko grającego hipopotama i 2 gryzaki a w pokoju 2 duże pudła zabawek i pełna komoda miśków (po siostrzeńcach i prezenty). Odnosnie zabawek grajacych to warto zainwestować jak ma zostać dla 2 dziecka my mamy mnóstwo zabawek z fisher price i vtech. Niektóre zabawki maja 7 lat najpierw uzywali je bliżniaki później siostrzeniec i nastepny siostrzeniec i dotarły do nas i naprawde wszystko działa i jest nie zniszczone.

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko Ewelina to jaki Wy samochód macie?? ;) My mamy niby duzy samochód,bo bmw5,ale ze sedan to bagażnik kompletnie niepakowny na tak duże gabaryty.No ale cóż samochód kupowaliśmy jak jeszcze nie myśleliśmy o dzieciach i dla nas dwoje był w zupełności wystarczający,teraz czas wymieść na rodzinny :)
    Ale nie mam co aż tak narzekać bo dziś jechałam mojego znajomego samochodem Fordem fiestą dwudrzwiowym to była dopiero masakra!do jego bagażnika ledwo co mi wszedł tylko sam stelaż od wózka 2w1.
    Ewelina ja tez mogę wczepić na stelaż od wózka fotelik sam.ale kupiłam maxi cosi nie ten od wózka bo to tylko nosidło i nie nadają sie jako foteliki,nie sa bezpieczne,nie przechodzą żadnych testów itp.
    Ja kupiłam spacerówkę baby jogger city mini 4w,lepiej sie składa od parasolki i jest wygodniejszy.Narazie używam jeszcze gondoli,moze będę jeszcze naprzemiennie czasami używała wózka 2w1 choć cos mi sie zdaje ze jak zacznę użytkować lekka spacerówkę to juz tego kombajnu nie bedzie mi sie chciało ruszać,bo jest poprostu wygodniej w składaniu,w mieście,sklepie itp.

Ciuszków to sie nie da kupować uniwersalnych jak sie chce dziecko ładnie ubierać.My od nikogo żadnych używanych zabawek nie dostaliśmy,wszystko musimy sami kupować.Pluszakow niecierpie w dużych ilościach bo to tylko zbieracze kurzu a niestety juz trochę ich mamy,bo gościom najłatwiej kupic w prezencie.

• annaki Autorytet

Wysłany: 24 marca 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka odpisalam Ci :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 704 705 706 707 708 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ