Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
My do Polski jedziemy w czwartek..600km do Krakowa i troche sie obawiam, bo im Gabryska starsza tym trudniej jej usiedziec:/
Tak w ogole pod koniec maja juz na 100% przeprowadzamy sie do Szczecina i jestem bardzo bardzo szczesliwa:) Mąz dostal prace zdalną i tylko 2 dni w tygodniu bedzie musial przyjezdzac do Berlina wiec nie tak tragicznie;)
MonikaDM masakra z tym ubezpieczeniem..wysylaja byle duperele poczta a jakiegos przypomnienia ze im czegos brakuje to nie mogli wyslac?? Co za melepety!Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 11:56
-
Hej Kobietki.
My w PL od soboty.Miałam sama z dziećmi w czw. jechac ale w sumie dobrze się stało ze w pt mąż nas zawiózł bowiem w drodze popsuły nam się wycieraczki w aucie a padał deszcz.Tragedia mówię wam,noc i takie cos to prawie o śmierć die można otrzeć na autostradzie.Skonczylo die na noclegu w jakimś motelu przy autostradzie bo nie dali rady jechac.Rano juz nie padalo ,potem troszke tylko ale to juz inaczej,można bylo dojechać ehhh
W sumie to dopiero chciałam w ten czwartek jechac bo tak mąż będzie miał wolne,ale ze byłam do dentysty umówiona to chcialam szybciej.Mi po każde ciąży zęby lecą strasznie.Przy okazji mój ośmiolatek dal sobie wyleczyć zęba na żywca wiec spoko.
Anka u nas też jest super zabawa przy wyciąganiu chusteczek a ze za grosze je kupujemy w rosku(jeszcze raz wielkie dzięki Annaki za ta aplikacje) to mi nie szkoda jak tak siądzie i całą paczkę wyciągnie.Ja mam chwilę błogiej ciszy a dzieciak mega radochę.
Kostka z Rossmana tez jest super polecam i szeleszczącą książeczkę z Ikei.
Tez musze menu urozmaicić bo jakies biedne ma to moje dziecię.Fajnie ze podajecie te przepisy tylko jak juz chce się za cos zabrać to szukaj wiatru w polu....
Annaki z tym kinderzuschlag tak jest ze dają na pól roku.Ja bym tez chciała taka kwotę jak wy otrzymaliście bo konczy mi się powoli Elterngeld to akurat by tu wpadla ta kwota jako zastępstwo.
Wyobraźcie sobie ze na drugiej wizycie u pediatry z moim średnim synem co miał go badac lekarz aby dać to skierowanie do logopedy to lekarz nie dal bo powiedział ze on dobrze mówi!!!!no jaja jakieś....on dobrze mówi?nie dość ze po polsku sepleni i zle czasem sos wypowiada,myśli litery typu b zamiast d i w ogóle mówi czasem jakby miał kluski w buzi to jak ten lekarz mogl tak stwierdzić?przeciez tu chyba nie oszczędzają tak na leczeniu pacjenta jak w pl,prawda? -
nick nieaktualnyKasia moj maz tez tak nazywa niektorych, "melepety"
No wlasnie onto chodzi, ze reklamy czy jakies ankiety to wysyłają ale infobze Cie wyrejstrowuja to juz nie. Dobrze zevw tym czasie nie bylam nigdzie u lekarza bo bym sie pewnie zdziwila rachunkiem. Najdziwniejsze jest to ze jak maz sue dopytywal to byla jakas ankieta dotyczaca czlonkow ubezpieczenia, wiec zaraz zapytal czy Vincenta tez wyrejstrowali i jego nie. Dlatego laczymy to tricge zvtym naszym wypowiedzeniem od nich. Kij im w oko...teraz maja mnie przywrocic do ibezpieczenia i zaraz jeszcze kosztow im narobie bo idę do ginka, zrobie sobie badania krwi i pojde do okulisty, a co, niech maja paskudy, melepety jedne.
Wendy ale fart z tymi wycieraczkami, jeszcze bys sie musiala z dziecmi po motelach tluc i kosztowac na to. A co do logopedy to ja sie nie znam ale moze idz do innego skoro widzisz, ze maly zle mowi. Coś tylko kiedys czytalam ze logopedz sprawdzają jakby ulozenie buzi/jezyka jak dziecko mowi i mimo ze nam sie coś wydaje dobrze to moze dobrze nie byc i na odwrót. Ale tak jak pisze, nie znam sie.
Dzis robie Frittate ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi jak bedzie dobre to sie pochwalę. -
Wendy to dobrze wiedzieć że to na pól roku, no cóż potem będziemy dalej składać, dopóki nie pójdę do pracy to zawsze to jakiś grosz, zlozylismy jeszcze na wohngeld, a nóż się uda
Lena cudowala w aucie dopóki była w tym pierwszym foteliku-nosidelku, nic nie widziała, zloscila się, no ale odkąd jest w tym większym przodem do kietunku to wszystko widzi przez szybę, zawsze się czymś zainteresuje no i w końcu można jechać w dzień
Kasia ja na drogę do auta polecam tą tablice magiczną co się pisze i zmazuje, albo jakiś zeszyt i kredki, to Lenę zajmuje na prawdę długo -
nick nieaktualnyEwelina mozesz ale nie musisz. Sa pasty od 6 miesiąca (chyba OdolMed), możesz przecierac ząbki pieluszka zamoczona w wodzie i owinieta wokol palca. Ogolnie dentysci mowia zeby myc zeby odkad sie pojawia a mnie sue wydaje, ze to przyzwyczaja dziecko do mycis. My myjemy od dawna i nawet nitkujemy ale to przez to ze Vincent ma wade i kruche zeby wiec choc tak chcemy je "wzmacniac", no i teraz juz fajnie otwiera buzie na widok szczoteczki a jak mowie, ze idziemy myc ząbki to pędem biegnie do lazienki, tylko jak szykuje sie zab to kilka dni przed wyjsciem chyba za bardzo go boli bo wtedy odwraca glowke.
Annaki mffiny sa obłędne. Vincent jutro ma pierwsza impreze u TM i zrobilam dla dzieci. Dodalam tylko troszke cukru. -
Ewelina my myjemy pastą bez fluoru, aktualnie mamy lavera, wcześniej nenedent, niby jest to pasta 0-6. Ale na poczatku myłam samą wodą i szczoteczką taką silikonową z rossmana
Monika można tez dać trochę miodu lub syrop klonowy zamiast cukru, jak banany są bardzo dojrzałe to chyba nawet nie trzeba
-
Annaki wlasnie ostatnio kupilusmy jej taka tablice z motywem Frozen bo ona uwielbia Olafa z tej bajki ale kurde na razie srednio sie nia interesuje:/ ale wezme duzo zabawek zeby jej urozmaicic czas;) Jedziemy w dzien wiec bedzie spala tylko raz:/
W ogole ostatnio obejrzalam sobie w koncu calą tą bajke Kraina Lodu..i powiem Wam ze jest superowa:) Bede mialamega frajde jak zGabryska bedziemy chodzic do kina;) -
Kasia mój średniak juz mnie ciągnie od jakiegoś czasu do kina ale mowie mu ze może lepiej wpierw z tata by się wybrali.
Ewelina oj żebyś wiedziała toż to w ogóle sie jechac nie dało.
Monika cos tam niewyraźnie nabazgroliłam -my w ostateczności i tak spaliśmy w tym motelu.Moj mąż poszedł jak staliśmy na cpn i zaplacil nie pytając sie mnie o zdanie bo wiedział ze byłabym przeciwna.Kosztowalo nas to 75 euro....no nie powiem,ja nie lubię takich wydatków.Spalismy od 3 do 7.30.
Co do ząbków to kupiłam ostatnio pastę elmex.Niby jest napisane ze od pierwszego zabka ale nie stosowałam jeszcze.Moj ma juz osiem zębów i czas najwyższy sie za nie zabrać.Kupilam pastę Ziajki,wydaje mi sie bardziej odpowiednia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 23:34
-
no my myjemy ta szczoteczka sylikonowa na palec odkąd zaczeła sie mieścić w buzi. mała lubi jak jej myje dziosełka i teraz ząbki. To sama nie wiem czy mam uzywać jakiejś pasty czy jeszcze tylko woda.
Annaki tapasta nenedent 0-6 gdzie ją kupie?
A jaki szampon byle by nie pachniał bardzo? Ostatnio kupiłam szampon z plynem do kapieli bubchen sama sie w tym kąpie bo normalnie kapkę się tego da i pachnie na całą łazienkę. Wolałabym jej nie kąpać w czymś tak mocno zapachowym. Najlepiej zeby to był szampon na ciemieniuchę -
nick nieaktualnyAnnaki priv
Anka jakbym czytała o swoim synku,Non stop wygina sie w prawo i lewo,od kiedy nauczył sie przekładać z brzuszka na plecy to robi to co chwile,nawet na przewijaku chce,pieluchę mu cieżko zmienić bo wszystko szarpie,pieluchy rozsypuje aż śmiać mi sie chcejuz sie boje co to bedzie jak zacznie chodzić
a wydaje mi sie ze juz niedługo moze zacząć raczkować
Zaszalałam dziewczyny kupiłam małemu żyrafę sophie,szczeniaczka uczniaczka,nowa spacerówkę i "wyprawke" do tej nowej fury z minki:śpiworek,poduszkę motylek,na szelki ochraniacz i wkładkę do wózka no i łóżeczko turystyczne popłynęłam z kasa,mam nadzieje ze w następnym msc będę oszczędna
My tez w piątek rano ruszamy do Polski
Kasia ale fajniea macie jakaś rodzine,znajomych w Szczecine?
Powidlowa ja to juz nie kupuje chusteczek bo mam na rok zapasno nie trzeba pare razy chodzić starczy mieć pare kodów wgranych.A czemu po 0,99€ kupiłaś?przeciez 2,99-2€-20%=0,79€
A te 2x10% to masz jeden w aplikacji a 1 papierowy?
Ewelina ja mam 2w1 szampon z płynem babydrem z rossmana,b.polecane kosmetyki najmniej chemi i b.tanieWiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2016, 21:22
-
Koalka odpisalam
Ewelina nenedent kupilam w Muller, ale w rossmanie też widziałam
Ja mialam takie szczoteczki z babydream, 3 szt w zestawie, jedna tylko z wypustkami, druga z mini silikonowym włosiem i trzecia z normalnym, fajne są polecam je, Lena lubiła je gryźć
Szampon tez polecam z babydream,bez zbędnej chemii, my na AZS używamy już teraz tez z sertii babydream ale med lub lavera do ciała i włosów
Powidlowa heh ja tez juz dawno kupuje po kilka paczek na raz, a2x10% od poczatku prawie, bo widziałam jak na tej grupie inne dziewczyny o tym pisały i tez tak robilam