Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Koalka dawalas kartę niem ubezpieczenia czy na podstawie ze każde polskie dziecko ma ubezpieczenie do 18-stki?
A jaki wam przepisali probiotyk i syrop?
Ja kupowałam kiedys ale jeszcze nie podawalam .czytalam tylko ze niby dobry Dicoflor czy jakos tak.Dużo zdrówka dla Malego!
Kasia fajna masz ta rozpiskę,nam niestety takiej nikt nie dal a szkoda bo wyraźnie i ladnie napisane co i kiedy.
Cos Mamax sie nam tu przestala odzywać i ciekawe jak tam starania u Roxy? -
Ja mam Dicoflor szwagierka kazała kupić jak jechaliśmy do de w razie "w", ale jeszcze nie uzywałam mam nadzieje, że nie będzie potrzeby.
I znowu odnosnie kolczyków rozmawaiłam ze znajomą jej mała ma 14 mies przebiła jej uszy jak miała 6. Mówiła, że przy pierwszym uchu żadnej reakcji przy drugim popłakała ale to jakieś sekundowe sprawy. Szybko sie zagoiło bo nie dotykała tam. Po miesiącu juz włozyła inne kolczyki, mówi że zwraca uwage żeby nie ściągła. Choc pamietam że moje przebitki które miałam miały takie zapięcie że cięzko było odpiąć, więc dziecko nie ma szans na ściągnięcie. A fakt że zwykłe kolczyki maja prościutki ten bolec -
U nas żyrafa dopiero teraz się sprawdza. Też nie żałuję tych pieniędzy.
Co do kolczyków - przebije córce jak sama powie, że chce i igłą, w żadnym wypadku pistoletem.
Nosidło mam z bazą i polecam. Następny fotelik na pewno będzie montowany tyłem i na bazie a i oczywiście z atestem szwedzkim PLUS. Któraś mama pisała, że tyłem nie , bo dziecka nie widzi. My mamy lusterko na zagłówku i we wstecznym lusterku widzę Melę. Tylko ja jeżdżę jako kierowca i innego wyjścia nie ma.
Wracając do szczepionek. Która szczepiła na Memingokoki B? Lepiej szczepić czy nie?
Im wcześniej tym więcej dawek. Dalej mam dylemat. -
Witam po światach, powiem wam że ja mam fotelik römer z belted base, to baza zapinana na pasy i jestem z niej bardzo zadowolona, kupiłabym isofix ale najpierw miałam fotelik a potem auto więc nie wiedziałam czy samochód będzie miał isofix.
Co do kolczyków to ja nie widzę przeciwwskazań, moja bratanica miała późno robione i nie chciała dać nawet dotknąć uszu.
Nie wiedziałam że rozszerzanie diety będzie takie trudne, małemu nic nie smakuje krzywi się i pluje
Co mam zrobić? Banan nie, jabłuszko nie, marchewka, obiadki i deserki też nie chce jeść. kaszka na wodzie nie, tylko kleik na moim mleku. -
Anka na początku dziecko zjada łyzeczke dwie stopniowo sie przyzyczai. Ja sie mega ciesze że zaczełam dawać inne rzeczy jak mała miała 4,5 od poczatku wszystko jej smakowało mniej lub bardziej ale jadla stopniowo coraz wiecej. Na sam widok blendera sie cieszzy hehe wcina aż sie uszy trzesą najlepiej burak brokół i groszek. Cierpliwości
-
nick nieaktualnyAngelika witaj. Ja niestety nie korzystalam z aquafit w ciąży, ale to dlatego ze moje AOK tego nie refundowalo (ale to moje to jakies dziwne jest i dlatego zmieniamy kk) no i nie znalazlam blisko siebie, a 40 km nie chcialo mi sie jezdzic. Najlepiej znajdz rak aerobik i zapytaj czy refunduja. Za to polecam gimnastykę po ciąży.
-
nick nieaktualny
-
MonikaDM dziękuję za odpowiedź. Ja też jestem ubezpieczona w AOK więc pewnie też się nie załapię. Ale koszt nie jest duży więc myślę że i tak będę chodziła. Jestem w 16tc i czas na aktywność bo potem będzie ciężko. Polecasz ćwiczenia po porodzie. Powiedz a tu kk. Ci zwracała?
-
nick nieaktualnyAngelika musisz zapytac. Ja bylam w AOK Baden-Württemberg a oni za wiele rzeczy nie zwracaja. Gimnastyka po porodzie jest super, ja znalazlam taka gdzie moglam chodzic z synkiem i byla opieka dla dzieci. Tą gimnastyke zwraca kazda kk bo to taki standard.
Ewelina szczepionki na Meningokoki sa dwia radzaje bo sa dwa (tzn. Jest wiecej ale dwa wystepuja u nas) rodzaje wirusów, typ B i C. C jest "popularniejszy" i ta szczepionka jest darmowa, B jest mniej "popularny" ale rownie niebezpieczny i ta szczepionke kupuje sie samemu na receptę pelnoplatna, dawki sa trzy u nas kazda wychodzi ok. 150€, no i moje kochane AOK jej nie refunduje ale juz Bayern czy TK tak. Warto szczepic dzieci, ktore idą do żłobka, TM czy w ogole maja kontakt z innymi dziecmi np. Krabbelgruppe, takie "suedzace" w domach z rodzicami niekoniecznie...choc ja twierdze, ze nigdy nie wiem kto na nas "nakicha" w komunikacji miejskiej, sklepie, czy poczekalni u lekarza. Jak poczytalam o tym co moga wywolywac Meningokoki B i C to ja wybralam szczepionke, ale dla wielu bedzie pewnie zbyt niskie ryzyko zachorowalnosci i nie zaszczepi.
Angelika85 lubi tę wiadomość
-
Anka karmisz piersią? Jeśli tak to się nie przejmuj rozszerzaniem diety. Do roku mleko matki to podstawa, a reszta to dodatek. Odczekaj troszkę może i spróbuj za jakiś czas. Ciężko mi radzić, bo ja zwolenniczka blw. Małej dawałam już coś, bo stabilnie siedzi na kolanach, ugryzła ze łzami w oczach ale nic nie połknęła. Nie robię z tego żadnego stresu i nie dam nic na siłę do puki nie chudnie, wtedy dopiero zacznę się martwić i zastanawiać co z tym zrobić. Ale to tylko moje podejście. Może spróbuj blw jak się nie boisz? Rozmawiałam z innymi mamami i czytałam wypowiedzi - dużo mam mówiło, że dzieci które najpierw jadły papki a później dano im wybór kawałków chętnie zajadały rzeczy które miały do wyboru a odrzucały zupy bo je się je łyżeczką, a były im od początku podawane papki "na siłę". Nie wszystkie dzieci od razu chętne do jedzenia.
Ta gotowość w 6 miesiącu to umowna jest niektóre dzieci wcześniej niektóre później gotowe. -
nick nieaktualnyAnnaki ja mam lakcid,antybiotyk ma bo juz od paru dni ma bardzo brzydki kaszel nie chce mu przejść,jedną noc mi sie budził co 15 minut dosłownie.A skad kupujesz te probiotyki?i ile płacisz?dajesz codziennie?ile razy dziennie?bo tez chce małemu regularnie podawać.
Anka a od kiedy rozszerzasz diete,ze juz tyle rzeczy próbowaliście?my po 5 msc zaczęliśmy,ale pomału na spokojnie,nie codziennie i tylko warzywka.Teraz juz zaczynam zabierać sie za temat konkretnie.Mysle ze to wymaga czasu spokojnieMój tez raz zje z apetytem,drugim razem pluje
ogólnie mleko mamy na razie najlepsze
juz próbie mu dać czasem mm i na początku tragedia choć potrafi pic z butelki ale wyczuł różnice w smaku, w sumie to mm tak śmierdzi nie dziwie sie mu trochę
w ogóle nie chciał tego połknąć,ale juz jest lepiej,trzeba czasu i prób
Wendy syrop bioaron,kartę dałam syna niemiecką.
Powidlowa no widzisz a pisałaś niedawno zabawka jak każda inna ;)Dobrze ze córka polubiła :)Dzieci uwielbiają żyrafkę
Wow!jestes jedynym kierowca-podziwiam!I jak jedziecie do PL to tylko tez Ty jedziesz?ile godz jedziecie?nietypowo,u nas to Mąż prowadzi a ja z małym w tylu siedzę,ale oczywiście mam prawko i na codzienne niedalekie wypady jak mąż w pracy to z młodym jeżdzę.Nie daje sie Mąż namówić na zrobienie prawka?
Powidlowa a nie boisz sie ze córka bedzie miała niedobory witaminowe,żelaza jak głownie na mleku bedzie jechała do 1r.ż?ja wszędzie czytam o rozszerzaniu diety max po 6 msc,a większość moich koleżanek juz i po 4 zaczęło.BLW nie dla mnie,nie lubię syfu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2016, 22:01
-
nick nieaktualnyHihi, Koalka usmialam sie z Twojego ostatniego zdania "nie lubie syfu"
Wlasnie ja mam to szczescie ze u nas wszystko co ląduje na podlodze pochlania pies. Jak ostatnio byl u mohej mamy to byla masakra bo nie miał kto okruszkow zbierac
No ale na ścianę nic nie poradze, jest tak umazana, ze jestem ciekawa ile razy bedziemy musieli malować. Ale jak juz pomalujemy, to Vincent dostanie inna miejscowke przy stole, tak zeby ściany nie mazal. Ale z drugiej strony jak patrzy sie na niego jak super fajnie je sam, to dalabym i drugą sciane umazać...chyba
-
Koalka od dwóch tygodni, nie trzymam się tego żeby raz na tydzień nową rzecz dlatego że on i tak tego nie je, pluje wszystkim więc co parę dni próbuje coś nowego żeby mu zasmakowalo.
Zależy mi na tym żeby szybko coś znaleźć bo budzi się w nocy na jedzenie, chce więc dać coś bardziej treściwego na noc i zobaczyć jak będzie spał. Do tej pory odpowiada mu tylko kleik na moim mleku. I śpi trochę dłużej ale wciąż się budzi, a jak wyjdą ząbki to będzie problem z jedzeniem w nocy. Stąd mój pośpiech.
Powidlowa, jak mu dałam banana do ręki to jak wszystko wepchnął do buzi i zaraz miał odruchy wymiotne. To nie metoda dla mnie. Boję się że mi się udlawi jakimś kawałkiemWiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2016, 22:28
-
Ewelina1989 wrote:dzieki dziewczyny za rady
Kinga ten 1&1 to na kablu ?? Jaka umowa? Jak to załatwiałaś?
Dziewczyny czy któras z was ma fotelik tego typu??
http://www.mytoys.de/Cybex-Auto-Kindersitz-Pallas-Silver-Line-Purple-Rain-2016/Auto-Kindersitze-9-bis-36-kg/Auto-Kindersitze/KID/de-mt.ba.ca02.01.11/3340262
ma najwyzsze oceny w testach ale boje się ze będzie nie wygodny
Magdalena zadowolona jestes z tego fotelika?? ten co wysłałam link ma wszystko na 5 ale nie ma pasów i wydaje mi sie przez to mniej wygodny ze bedzie brak swobody. A podróże po 7 godzin juz sa wystarczajaco meczace. -
Koalka mąż przez swoją głupotę ma zakaz jazdy w niemczech. Więc ja 630 do granicy a mąż 600 w pl. Łączni 12 godzin, a ostatnio 10,5 nawet się udało z 4 karmieniami.
O niedobory się nie boję, bo nie słyszałam, żeby mamy blw na to narzekały.
Podobno brudne dziecko to szczęśliwe dziecko:) Też nie lubię syfu ale wystarczy certa pod stół i nie ma tragedii. Jak na razie ściany czyste, ale jak coś to poczekam z malowaniem jak młoda nauczy się jeść.;p
Anka bo takie bobasy właśnie tak się uczą ile mogą włożyć do buzi;) Za którymś razem ma zaskoczyć, że nie tak daleko się wkłada. Moja też tak wkłada a ja na to z przerażeniem nieraz patrzę. Takie maluchy mają odruch wymiotny bliżej niż dorośli mniej więcej na środku języka, z wiekiem to się przesuwa coraz dalej.
Obejrzałam wszystko o pierwszej pomocy co znalazłam, bo jak widzę radość z tego, że sama może jeść to sama się cieszę.
A u nas marchew, ziemniak, banan, jabłko burak, pietruszka polizane, ugryzione i wyplute, za to mięsko miętoliła i widać było, że smakowało;) Może musisz trafić w smak na zachętę?