Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Monia dzieki :* poszukam gdzie i nas cos takiego jest... a jakie sa wagane.dolumenty?
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualnyCierpliwa, moze spróbuj w Rathaus bo u nas ten Meldeamt to taki "oddzial; Rsthausu. Dokumenty, tak z pamięci to ciężko a muszę przejrzeć biurko, gdzie ja to schowalam tak w ogole. Na pewno zdjęcie akbo i dwa, na pewno certyfikat językowy i ten z kursu "politycznego" (Einbürgerungskurs??), zaświadczenie z pracy męża, kopia jego dowodu lub paszportu. Chyba tyle, jak nie zapomne to sprawdzę jutro.
-
Monika dzieki :* podejde jutro do Rathausu u mnie w miasteczku bo wiem gdzie jest w moim Kreis ten amt co pisalas ale faktycznie u naa w Rathaus moze tez sie to da zalatwic... No to ze certyfikat ten polityczny i znajomosci jezyka to wiedzialam, pewnie akt slubu tez trzeba bedzie, ale ze to od meza.z pracy to juz nie...
Magdalena ja wiem ze mozna to tez zrobic poza sprachlursem ale poza tym politycznym jeszcze musisz zrobic ten ze znajomosci jeYka...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Ewelina1989 wrote:Endokobietko bylismy u lekarza. Lekarz powiedział standardowo, ze jest wszystko super i wporzadku moze od zębów moze wirus i przepisal cos. Zaraz wróci mąż to pojdzie wykupić. Moze faktycznie to te zeby.
Ewlina to calkiem mozliwe ze to od zebow. Jasiowi teraz idzie ta ostatnia 5 i robi kupie 2-3 razy dziennie (ale nie wodnista), a czesto ma problemy ze nawet 2-3 dni nie robi wcale. -
nick nieaktualnyJa mam takie dokumenty na liście:
Dowód lub paszport
Akt urodzenia
Akt małżeństwa
Zdjęcie
Ręcznie napisane CV
Zaświadczenie o zarobkach małżonka
Arbeitsbescheinigung na wzorze ktory dali mi w urzedzie
Versicgerungsverlauf od męża (tu chyba jak się pracuje to tylko od Ciebie, ale nie mam pewnosci, mi tutaj dopisała urzedniczka "Mann" czyli ze od męża)
Dowód lub Paszport męża
Certyfikat Einbürgerungstest
Certyfikat B1
Magdalena nie musisz robic kursu mozesz tylko na test iść. -
nick nieaktualnyEndokobietko a Jas nosi pieluszki czy juz nie. Pytam bo jestem ciekawa. U nas latem calkiem fajnie szlo a teraz ani nie chce ani go to interesuje. Poki co tez go nie zmuszam. I jeszcze jedno, Jas chodzi do żłobka czy przedszkola? Bo nas kazdy pyta cty wybraliśmy już przedszkole bo niby za rok juz powinien iść. Ale Vincent jest z poczatku stycznia 2015, wiec we wrzesniu 2017 bedzie mial 2 lata i 8 miesięcy, gdzies czytalam ze w przyszłym roku ida dzieci urodzone do 31.12.2014. Zapisalismy go do przedszkola gdzie by nam zalezalo ale czy faktycznie musze sie tak spinac czy w razie czego mam jeszcze rok czasu?
-
Monika niestety nosi, w Weekend nie, w nocy nie, na wakacjach nie, a potem zlobek 9-10 godzin dziennie i niestety nosci
Jas chodzi do zlobka, tzn jest w grupie zlobkowej od 2 miesiecy do 3 lat lub wiecej, w styczniu idzie do grupy 3 latkow. U nas jest tak ze wysylaja do nastepnej grupy dzieci grupkami 2-4, zeby nie czuly sie same i wtedy kiedy sa gotowe. W naszej grupie tez nie ucza nocnika, dopiero od 3 lat.
Tutaj jest oboaiwzkek dopieor od zerowki czyli od 5 lat, wiec nie masz sie na co spinac.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2016, 10:11
-
Cześć dziewczyny, mało mnie mimo że Lena w przedszkolu i mam teoretycznie więcej czasu
Ewelina wszystkiego naj naj naj dla Emi, przepraszam że tak późno
Lena w przedszkolu super, zostaje sama, w drzwiach mi macha, buziak i miedzy dzieci, w sumie mam czas na przyprowadzenie od 7.30-8.30 ale zanim ten śpioch wstanie i dojdziemy jest 8.30, muszę jakoś się wyrabiać wczesniej, no zostaje tylko do 12 bo to tez grupa zlobkowa a jeszcze na wsi i tyle jest maxymalnie, no ale zawsze coś, też są dzieci do 3 lat, potem jak u Endokobietki powoli przerzucają do starszych. Je ładnie, jak coś lubi oczywiście, zupy zjada zawsze 3 porcje hihi, ale próbuje np to czego w domu nie chce za nic ruszyć pomidory czy ogórki więc cieszy mnie to,w tej grupie panie wysadzają dzieci na nocnik jeśli te chcą wiec tez ok, tzn Lena nie uczona w domu bo średnio jej szło któregoś dnia sama zawołała że chce siku na nocnik i tak mimo pieluchy kilka razy dziennie woła siada i robi, więc jakiś tam postęp jest, sprawdziła się u nas teoria że jak dziecko gotowe to samo będzie wołać tak więc podchodzę do tego bez jakiegoś spinania, myślę że w żłobku też to załatwią jakoś
-
nick nieaktualnyTo dzieki dziewczyny. Bo kurcze kilkoro sąsiadów juz pytalo czymamy przedszkole dla małego i zaczęłam panikowac
Moze tylko zrobie rozeznanie w przedszkolach, zeby pozniej wiedzieć co i jak. Ale nie bede sie spinac i stresowac z tego tytulu. Moze u nas jakos mega ciężko z tymi przedszkolami i dlatego tak dopytuja.
Annaki no właśnie ja tez tak twierdze. Dziecko samo będzie chciało. Vincent i tak kuma duzo bo wie ze w kibelku spuszcza sie wode, i pokazuje ze tam sie robi "si", i ze sue po kazdym "si" myje rece, raz czy dwa sam zawolal i zrobil do nocnika i kilka razy poprostu sie udalo jak zapytalam czy chce isc na nicnik. Teraz jak pytam to kreci glowa wiec na sile sadzac go nie mam zamiaru. Choc miloby bylo jakby juz umial, tylko on raczej jeszcze trzymac nie potrafi, bo kilka razy czy to w wannie czy jak biegał bez pieluch i zaczal sikac to nie zatrzymal strumienia tylko wolal mama pokazywał na siku ale siusial dalej
Wlasnie u nas tez jest tak, ze pomidor czy ogorek to tak ewentualnie do possania trochę, a plasterki ogorka sa ogolnie swietna zabawka do zakładania sobie na palce, a TM mowi, ze u niej zawsze zjada. A w ogole to ostatnio jakos nie specjalnie zjada mi cokolwiek, jakos tak i kanapki ciezko wchodzą, mieso, ziemniaki...nawet sandwiche to zje tylko jeden trojkacik, jedynie zupy, to wcina pod kazda postacią.
Aha, i Annaki ja tez myslalam ze jak maly pojdzie do TM to bede miec 3 godziny dla siebie. Ale w drodze powrotnej często o piekarnie trzeba zachaczyc, pozniej mieszkanie ogarnac, pranie zdjac, powiesic czy wyprasowac, pozniej coś ugotowac i ani sie obejrzalam to zaraz trzeba bylo go odbierac.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2016, 14:20
-
Dzieki Monia bardzo mi pomoglas.
Skocze w przyszlym tygodniu do Rathaus i popytam...MonikaDM lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cześć dziewczyny, kiedyś witałam się już z wami, będąc jeszcze w ciąży. Teraz na świecie jest już mój syn Leonard, który ma ponad dwa miesiące.
Nasza pediatra jest na urlopie i może Wy mi pomożecie - czym czyścicie dzieciom nosek? Jakie tutaj aspiratory z soli morskiej dla dzieci można dostać? A może polecacie coś innego?
Mam też gruszkę z Nuka i ciężko nią smarki odsysać, a Wy czym odsysacie? Macie jakieś sposoby i preparaty przy katarku lub suchym powietrzu w domu?
pozdrawiam ciepło -
Annaki dziekujemy.
My chcemy Emilie poslac do przedszkola jak będzie miala 3 lata, ale w przyszlym tygodniu idziemy do przedszkola zapytac co i jak.
Z tym jedzeniem w przedszkolu to zawsze lepiej a bo inne dzieci jedzą i tak raźniej, a mój chrzesnik ostatnio powiedział, ze w przedszkolu są lepsze ziemniaki
Na ta biegunkę lekarz przepisal dwa leki w saszetkach jeden od 2 lat a mama marok, jego obojetnie w jakiej ilości i obojetnie w jakim plynie sie rozpuszcza, wiec daje do mleka. No a to drugie w 200ml wody dwa a najlepiej 4 razy dziennie. Emi po pierwsze tyle wody nie wypije po drugie w ogoletego nie chce bo to z glukoza takie slodkie. I z pl mamy krople mówil zby je tez dawac no z nimi nie ma problemu bo 5 kropli na łyżeczce. Masakra jutro będzie tydzień juz jak ma ta biegunkę tzn teraz juz nie ma takiej wodnistej, ale jednak dzis w nocy dwie i od rana 4 -
nick nieaktualnyBiedna Emi. A je normalnie chociaż? Moze spróbuj dac jej ten "napój" o ktorym pisałam bo u nas naprawde dziala. Jeszcze banany niech je i bualy ryz z marchewka (ja dawalam taka ze sloiczka), tyle z domowych sposobów ktore ja znam. Jezeli je normalnie to ja bym tez zeby obstawiala.
Makota ja mam taki aspirator na baterie i dla nas jest świetny. Jak Vinnie byl malutki to uzywalam tylko soli fizjologicznej do noska, z resztą teraz tez od czasu do czasu mu zakrapiam, moze dzieki temu nue ma problemu z podawaniem kropli czy sprayu do nosa. -
MonikaDM wrote:Makota ja mam taki aspirator na baterie i dla nas jest świetny. Jak Vinnie byl malutki to uzywalam tylko soli fizjologicznej do noska, z resztą teraz tez od czasu do czasu mu zakrapiam, moze dzieki temu nue ma problemu z podawaniem kropli czy sprayu do nosa.
dzięki za odpowiedź. Możesz podać nazwę? Gdzie kupiłaś?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2016, 19:05
-
Makota o kurcze juz urodzilas?! I maly juz dwa miesiace ma?! Ostatnio sie zastanawialam co z toba bo nic nie pisalas w staraczkach z de...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Hej dziewczyny.
A juz prawie na ostatnich nogach. Jestem w 37 tygodniu ale lekarka daje mi tydzien. Byloby fajnie ale pewnie sie myli i ciaze przenosze. Maly jest duzy ma ok 3800 wiec lekko sie nie zapowiada....Julian w przedszkolu swietnie sobie radzi a ja pomimo ze mam 3,5 godziny wolnego od dzieci to tez jakos nie mam za wiele czasu dla siebie. W niedziele przyjezdzaja do mnie rodzice wiec moze wtedy troche odpoczne od ciaglej bieganiny(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Mamax juz na koncowce?!
ale to leci!
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyMakota ja akurat kupilam w PL, mam dokladnie ten: http://haxe.pl/component/ssproducts/product/2718-aspirator-do-nosa-elektryczny-bez-kupowania-dodatkowych-koncowek.html
Polecam bo daje rade, ja od czasu do czasu dawalam go malemu zeby włączal melodyjki i nie ma żadnego problemu z idciaganiem teraz, sam nadstawia nos. Ja chcialam ten do odkurzacza podlaczany bo podobno tez jest super ake jak pomyslalam, ze w środku nocy mialabym odkurzacz wyciągać i go załączać to poszukalam czegos innego.