Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika no tacy ludzie wszędzie moga sie trafic, ale to juz ostatnio byla o tym mowa. Narazie to juz bym chciala robić zakupy, ale musze jeszcze mieć potwierdzenie, ze to dziewczynka.
A tak w ogolejakie macie tutaj ulubione produkty chemiczne, których nie ma w pl? Chodzi mi o odlpamiacze, proszki itp, albo w ogóle jakieś rzeczy łał których nie kupi sie nigdzie indziej? -
Ewelina ja ogólnie lubię niemiecką chemię, czy to proszki, czy płyny, no mam wrażenie że jakoś lepiej z ich jakością
. Proszki to biorę co tam na promo, płyny to lubię lenor oczywiście, vernel, odplamiacz odkryłam SIL w sprayu, wydaje mi się skuteczny, nie wiem jak na stare plamy ale na świeże na ubrankach działa super, Lena miała plamy na bluzce z tych skorup z kasztanow, takie brązowe to zeszły całkiem, tak samo np z granata czerwone, ale to mówię testowane na świeżych plamach więc mogę polecić. -
nick nieaktualnyMnie sie tez proszki czy plyny lepsze tu wydają, chociaż proszek w plynie Dasch uwazam za jakies nieporozumienie. Proszek najczęściej Ariel, ale on jest zawsze gdzies w promocji. Plyn Lenor i uwielbiam pomaranczowy Kuschelweich
Zele pod prysznic zazwyczaj wybieram te tansze gdziekolwiek bym je kupowala, podobnie mydlo w plynie. Do plam Frosch jest beznadziejny wg mnie ale Domol taki z nakrętką rozowa jakby szczotka gumowa jest super, moze nie usuwa wszystkiego ale duzo. Podobno wybielacz z Aldi jest rewelacyjny - mama kolegi zawsze kazala mu przywozic jak wracal z trasy.
Annaki musze w takim razie wyprobowac ten Sil. Kojarze go skądś tylko teraz nie wiem nawet skąd.
A ogolnie to nie mam tutaj jakiegos "wow", bez ktoreg zyc nie moge
Za to nie potrafię znalezc tu dobrego szamponu. Mam wlosy normalne z tendencja do przetluszczania, a tu po prawie wszystkich szamponach na drugi dzień wygladam okropnie, musialabym wlosy myc codziennie. Dwa mi pasowały w miarę ale nigdzie juz nie moge ich dostać to byl jakis Nivea i Dove. -
Monika ten pomarańczowy o którym piszesz tez go mam super jest wydaje mi sie lepszy od lenorow. Caly czas wlasnie lenory kupowalam i ten tak przypadkiem imam zamiar wypróbować jeszcze inne zapachy.
Wlasnie cos na plamy dobrego by mu sie przydalo
annaki a gdzie ten odplamiacz kupić? -
http://www.windeln.de/sil-1-fuer-alles-spray.html?gclid=CjwKEAjw-Oy_BRDg4Iqok57a4kcSJADsuDK19Y1Nl9JfJYeIl6HidhUPdb-H2nXA5lIC_jfUvxzGFhoCwXfw_wcB&xtor=SEC-4-GOO&ef_id=Vul0NAAABayCjBLc:20161010194150:s
To jest to, ja to w rossmanie kupiłam
A zapomniałam w sumie, ostatnio pobrudziłam bluzkę czekoladą, bluzka taka jakaś mieszanina bawełny z czymś sztucznym, no plama nie zeszła, popsikałam tym ale po praniu został jeszcze spory i widoczny ślad, no to trochę się rozczarowałam ale myślę sobie popsikam znowu i wypiorę jak nie zejdzie to kosz i po kolejnym psikaniu+pranie zeszło, tak więc ten jeden przypadek był taki że nie na świeżo ale niestety z podwójnym praniem no ale pomogło
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2016, 21:48
-
MonikaDM wrote:Ewelina wszędzie mozemy trafic na takich ludzi. I to raczej bez wzgledu na kraj.
Szczęśliwa mamusia ja niestety nie pomogę. Ale Elterngeld liczy sie z ostatnich 12 miesięcy a jego minimum to 300€ miesięcznie. Ale jak chcesz podpytam jutro szefa bo w sumie to sama jestem ciekawa
Bede bardzo wdzieczna ! Dziekuje !
Wiem wlasnie ze te minimum jest 300 ale czy jak pracowalam i teraz dostawalam wiecej to przy drugim to sie liczy czy spadam na te minimum , wlasnie nad tym sie zastanawiamMonikaDM lubi tę wiadomość
-
Magdalena daj zmac jak z tymi plamami
Dziewczyny postanowilam, ze nie będę juz na forum pisać naszch przygód z lekarzami itp, bo chyba kazdy juz tu myśli, ze jestem anty Niemcy, ale dzis cos jednak napisze, bo przez chwile mnie to rozbawilo. Mój mąż byl dzis u dentysty(poszedl do niego pierwszy raz bo do tego co chodzil zwykle mamy ponad 30km) I zadowolony wracam do domu spotkaliśmy sie w połowie drogi opowiada ze super bo mu dwa żeby na raz zrobil cos tam mu wyczyscil itp ( mój mąż jest bardzo przewrażliwiony na punkcie zębów) izapisal mnie na czwartek. No to mowie super, pokaz jak ci zrobil (6i 7) Myslalam, ze buchne śmiechem jak zobaczylam, ze ma niebieskie plomby. Myslal, ze robie sobie jaja polecial do pierwszego auta zobaczyć w lusterku i oniemial plomby maja kolor szatoniebieski. Prawie biegl do tego dentysty taki byl wq... Ale co pani w recepcji powiedziala, ze nie wie czemu mu takie lekarz zalozyl i żeby poczekam na niego. Cos tam pogadal i wyszedl, no stwierdzil ze co mu ten lekarz teraz poradzi musial by ja wyciagnac a to wiadomo zwiększy troszke dziurę. Nie widać tego za specjalnie wiec powiedział ze na razie to zostawi będzie myslal jak zaleczy jeszcze jednego zęba. Tam gdzie chodzil wcześniej nigdy za nic nie placil ani za biale plomby ani za kanałówkę, wiec nie zdziwilo go tez tu ze nie wystawili rachunku. Tylko czemu ten lekarz nie spytal go o to jaka chce plombę? W życiu by sie na taka nie zgodzil.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2016, 14:13
-
O Boze Ewelina to masakra. Pewni emylsal ze jak Polak to moze mu byle co zrobic. Jak ja bylam pierwszy raz tu u dentysty 10 lat temu, to chical mi wszysktie 8 wyrwac, stwierdzil ze sa poniszczone. Pierwza usuneli mi 2 tgodnie temu i to tez chyba niepotrzebnie, no ale byla juz mocno polatana, reszta sie trzyma bez problemow.
Mi kiedys chicala Jasia zaszczepic bo nie zauwazyla ze juz byl szczepiony, bylam na wizycie a ona przyhcodzi z ksiazeczka do ktorej wbila jezszce raz te 6 w 1 i przynosi szczepionke i mowi ze lekarz zaraz przyjdzie. To byla pielegniarka, a ja mowie ze my jestesmy dzis na wazenie i mierzenie (bo jas byl pnizej 3 cetnyla mi msuielsimy chodzic czesciej niz inne dzieci) i ze dzis nei ma szczepionki. Jakbym byla mniej poinformowana, albo byl z nim moj maz to by pewnie ta szczepionke Dostala jak byk byly daty w zeszyciku. Potem wyrwala te inne szczepionki i kleila nowy zeszycik szczepien. porazka.
-
Z body od Colina plamy nie zeszły szczerze nawet nie wiem z czego ona były wiem tylko ze jadł gruszki a potem babcia sie nim zajmowała ale z mojej bluzeczki plama zeszła wiec sukces
Ewelina a pisz ile chcesz o Niemcach
Ale ciekawe z tym dentysta mnie zawsze pyta pani na recepcji czy chce dobre plomby za które muszę dopłacić czy z kasy ale one bedą szare czy srebrne . O tym czyszczeniu co mówisz To tez soe mnie pytali czy takie profesjonalne za 90€ czy z kasy .
Endokobietka
Ja z ósemkach miałam to samo ! Jedna miałam do wyrwania bo sie kruszyła i psuła wiec lekarz stwierdził ze wyrwie juz wszystkie bo nie mam na nie miejsca ... Poszłam do innego i powiedział ze dopiero wyrwie jak będzie potrzeba . Wiec do teraz chodzę z trzema jeszcze i maja sie swietnie
Ewelina
Idźcie tam i powiedz ze idziesz do prawnika może zmiękną . I wymienia za darmo . A jak nie to idźcie na serio i zróbcie im sprawęWiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2016, 14:26
Endokobietka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyszczesliwa_mamusia21 wrote:Bede bardzo wdzieczna ! Dziekuje !
Wiem wlasnie ze te minimum jest 300 ale czy jak pracowalam i teraz dostawalam wiecej to przy drugim to sie liczy czy spadam na te minimum , wlasnie nad tym sie zastanawiam
Mialam zacytowac a polubilam. Szef twierdzi tak jak ja. Liczyc beda Twoj dochód z 12 miesiecy i z tego 67% ake nie mniej niz te 300€. -
nick nieaktualnyEwelina dla mnie bardziej dziwne jest, ze poprzedni wszystkie plomby robil biale bez doplaty. Kazdy mi tu zawsze o doplacie do tylnych zębów gada jeśli o plomby chodzi.
Endokobietko wiesz cos więcej co z tym maluchem. Czytalam przez weekend kilja artykulow o takich szybkich ciezkich zachorowaniach, gdzie rozklada dzieci w kilka godzin tak ze lądują na OIOMie (czytalam na polskich stronach i o PL mi chodzi), prawie wszystko wywolane przez Meningokoki i dzieci umierają na sepse meningokokowa. -
Magdalena jemu tez powiedział ze jednego ma do wyrwania, ale umówi sie do poprzedniego dentysty żeby sie upewnić. Nie wiem jak to jest, wcześniej chodzil jak tu przyjechal do polaka ze względu na język wiadomo lepiej sie czlowiek dogada i mial go blisko bo nie mieszkal tu gdzie teraz i tam wlasnie nigdy za nic nie placil wiec nie wiem od czego to zalezy
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyEwelona a tak strasznie mu to przeszkadza? I tak tego nie widać, moze niech zostawi skoro juz tak wyszło i w przyszłości jak trzeba będzie ta plombe wymienić to wtedy weźmie biała. Kurczę szkoda trochę zęba, bo z kazdym wierceniem dziura sie powiększa. A wydaje mi sie ze hak nawet spiluje wierzchnia warstwe to poznuej nie będzie to takie spojne i bedzie mu ta biala część odpadac. Wy to naprawde macie przeboje z tutejszymi lekarzami. I wiesz co...przestaję Ci sie dziwic, zenarzekasz
-
Monika mój mąż jest dość przewrażliwiony na tym punkcie nie znam nikogo kto tak czesto myje zęby nitkuje i pluka heh. Dla niego ladne zadbane zęby to podstawa myślę. Mi jak nie wyjdzie kolor włosów jaki chcialam to staram sie cos z tym zrobić to on chyba ma tak z zębami. No zobaczymy narazie ma sie umówić do poprzedniego dentysty.