X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 27 września 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika no na szkolnictwo tez w pl narzekamy, ze sie nie potrzebnych rzeczy uczymy a lepiej wiedzieć wiecej niż mniej.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 27 września 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika no na szkolnictwo tez w pl narzekamy, ze sie nie potrzebnych rzeczy uczymy a lepiej wiedzieć wiecej niż mniej.

201509284965.png
    201703075565.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina blw się sprawdza u nas. Może nie je dużo, ale ja mam mniej zachodu.
    Co do jajka, to całkowicie z diety wyłączone ma być.
    Okresu jak nie było tak nie ma.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 27 września 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa no to super, ze sie sprawdza. U nas nala z dnia na dzien przestala jesc co jej gotowalam, tylko od nas z talerza chciala, ale wiadomo, ze nie zawsze ugotuje tak ze jej mogę dać wiec bylo kolejne podejście do sloiczkow i odziwo zjadla, nie zwymiotowala i je z checia. A czasami nie chce tego co ja ugotuje nam wszystkim a sloik zje, tak to dzieciom sie zmienia. Kiedyś buraka to tak wcinala ze nadążyć nie mogla a teraz nie chce.

Dziewczyny powiedzcie mi jak sie kupuje na ebayu.de. Kiedyś cos kupowalam na polskim i pamietam ze trzebabylo numer karty kredytowej podać a ze takiej nie mialam to doladowywalam jakieś konto w necie i z niego placilam. Chcialabym cos zamówić a kurde jakos mam opory przed podawaniem tego ibanu czy co to tam jest, żeby oni sobie sami ściągali :/

201509284965.png
    201703075565.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ja ma ebayu przeważnie place paypal wtedy ściągają mi z karty kredytowej ewentualnie na mamiKreisel i kleiderkreisel podaje ludzie jak chce cos kupić Iban imię nazwisko i płacą tak samo jak ja chcę zapłacić dostaje Iban i nie ma najmniejszego problemu
    co do tego żeby sami ściągał pierwsze słyszę przed każda płatnośćis która robie musze się zalogować pisać hasła itd

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2016, 23:28

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika proteze zebow? Wogole nie zalatwial, jego dentysta z NFZ mu proponuje co pare lat nowa.
    Tu masz linka:

http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/refuddacja-protezy-zebowej-na-nfz/86210/1/

A jelsi chodzi o proteze biodra od tescia, to byl to wypadek, podczas urlopu sie przewrocil w kawiarni na schodach, przyjechalo pogotowie, zabralo go do szpitala, po 2 dniach mial operacje i mu dali sztuczna kosc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 08:03

17u93e5exqfllrog.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 28 września 2016, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena a jak ten peypal dziala? :) kieruje mnie na moje konto bankowe jak peyu? Czy mam podać numer karty? Ja ciemna jestem w tych sprawach wiec trzeba jak do dziecka :)

201509284965.png
    201703075565.png

Wysłany: 28 września 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina jak sie nie mylę paypal tez jest na polskiej stronie . A wiec kupuje na ebay wpisuje tylko moje hasło i automatycznie kasa schodzi z karty kredytowej jak ktoś wyślę mi kasę to mam tez podane normalne konto i wtedy kasę przelewam tam. Musiała byś sama dokładnie poczytać bo to maz zakładał a ja tylko płace. Ale najważniejsze w tym jest ze płacąc ta druga osoba ma w minutę kasę na swoim paypal nie trzeba czekać po pare dni jak przy zwykłym przelewie z Iban . Ah jeszcze jak chcesz komuś wpłacić kasę to on ci podaje tylko e-mail

ah jeśli cię ktoś oszuka to masz zawracana kasę na konto

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 14:09

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na Paypal wogole nie potrzebujesz karty kredytowej, moj sciaga bezpsrendio z konta.

17u93e5exqfllrog.png

Wysłany: 28 września 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To zależy jakie konta sie wprowadzi ja mam dwa i przy każdej płatności mogę wybrać czy chce przelewać z normalnego konta czy z kredytowej karty

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 28 września 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam zalozone konto na ebat.de, ale ja tam żadnego konta nie podawalam. No nic trzeba spróbować

201509284965.png
    201703075565.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ja tez mam problem z paypal,nie kumam i nie mam czasu tego ogarnac.Tak samo jak internetowe konto meza,poszedl do banku zalozyl-dostaljakis kalkulatorek i ....dupa nie wiemy jak sie tym poslugiwac ehhh

Sto Lat ,serdecznosci,buziaczki i zdrowka dla Meli i Emi!!! (ps.dobrze napisalam-Ewelina jak ma corcia Emilia czy Emily?)

Dziewczyny mozna duzo porownywac,ale wiadomo zalezy jak sie gdzie trafi.Co do lekarzy hmmm tez jedni sa tacy drudzy inni.I tu znajdziesz dobrych i tam.Tak samo zdazylo mi sie tu czekac prawie 2h do gina jak i w polsce.Moja ciocia jak w pl zrobila sobie szczeke na nfz to od razu reklamowala bo ludziom na oczy by sie nie pokazala hehe
    Z kolei tato chorujac na zacme ma termin zawsze u okulisty,chociaz czasem tez musi poczekac.
    Co do platnej autostrady to dlatego tu majac auto placi sie takie duze podatki i ma sie te autostrady bezplatne,w Polsce nie ma takich wielkich oplat za auta.

Buty mojemu kupilam pierwsze niechodki takie z c&a za 5€ rozmiar 21 bo wychodzil ze mna na taras pranie wieszac a tam nie zawsze cieplo bylo.Tak to latal na boso ciagle,czasem i na dworze nawet.Potem jak juz ciagnelo go mega na dwor to dorwalam zwykle sanadaly w lidlu tez za 5€,pozniej z geoxa polbuciki i elefant sandalki-kazde 20€.Jak wiec widzicie kupuje zwykle na promocjach,nie wydaje za duzo co nie znaczy ze oszczedzam na jakosci.Raczej moj biega bez butow,ale nie zaglebiam juz tematu ktore to najlepsze bo kiedys mowiono o sztywnej pietce teraz ma byc elastyczne ehhh ciagle zmieniaja a firmy obuwnicze zbijaja kokosy na rodzicach.Teraz tylko musze cos na zimniejsze dni znalezc.
    Ewelina moze Twoja mala nie to ze ona chce chodzic w butkach tylko po prostu chce isc z powrotem na dwor jak wrocicie ze spacerku?moj to samo,placze i daje mi te buty bo chce isc dalej na dwor

Najstarszy syn dzis zaczal znow praktyki,no ciekawe jak to bedzie.A dowiemy sie dobrze bo moj maz zna wlasciciela sklepu,w ktorym syn bedzie pracowac.Martwi mnie jednak to,ze juz jest on druga osoba-zaraz po wychowawcy,ktora powiedziala ze jednak mlody slabo zna jezyk--a zaznaczam ze juz dwa lata tu jestesmy ehhh.
    W sumie nie dziwie sie bo on jest mega leniem,nic sie nie uczy tylko sciemnia,nic sie nie zmienilo w polsce bylo to samo,ale myslalam ze przebywajac na codzien z niemcami juz bedzie lepiej po tych dwoch latach.Nie jest az tak tragicznie,ale mogloby byc o wiele lepiej.Wczoraj pochwalil sie 1 z chemii co mnie strasznie zaskoczylo :) oczywiscie 5 i 6 sie nie chwali--znaczy sie nie mowi nic hehe
    A mowilam Wam,ze udalo mu sie zalatwic prace przy roznoszeniu gazet?tu u nas na wiosce w piatek po szkole,raz w tyg.Niby obliczony czas ma mu to zajac 2,5h i wychodzi za to jakies 10€.Szalu nie ma....ale zawsze cos.

Ewelina ja nie widzialam kielbasek w netto dla dzieci,moze tez uwagi zbytnio ni ezwracam bo my z polski przywozimy,parowki szukamy te z najwiekszym procentem miesa w skladzie.A propo jak czesto robisz zakupy w Netto to korzystasz i zbierasz punkty na Deutschlandkarte?

Przyszlo nam rozliczenie z finanzamtu.No tacy bogacze jestesmy,ze jeszcze musimy zaplacic im 300€!masakra,moj maz to juz dola lapie,wszedzie tylko plac i placz.I auto nam znowu padlo jakby malo tego bylo...
    Nie wiecie czy Wohngeld i Kinderzuschlag liczy sie do dochodu starajac sie o kredyt na auto?bo Kindergeld tak,ale te dwa dodatki to nie jestem pewna...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2016, 11:35

Endokobietka lubi tę wiadomość

pmzt5tj.png

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy moje dziecko biega najczesniej na bosaka, w zlobku cale lato na boso po dworze biegali, w domu zakladalam mu skarpetki. Tez kupuje buty glownie z Lidla bo sa calkiem dobrej jakosci, a po za tym po 2 miesiacach sa juz za male.

17u93e5exqfllrog.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 29 września 2016, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy dziekujemy za zyczenia. Mala ma Emilia choć Emili mi sie podobalo, ale mamy za bardzo pospolite nazwisko. Ztymi butami to raczej fakt ich posiadania ja zadowalal, bo jak ich w domu nie sciaglam albo mogla je trzymac w ręku bylo ok. Teraz juz chyba powoli zaczynają se jej nudzić bo jest coraz lepiej z ich ściąganiem :)

Tak są w netto jakieś kielbaski dla dzieci. Ja tu mieszkam rok i od roku mam ta kartę z netto w domu, ale nie zarejestrowana. A w zasadzie tylko w netto zakupy robimy jeśli chodzi o spozywke czasami tez jakas chemia.

Ja tu ne ogarniam tego rozliczenia nas facet jak rozliczal to powiedział ze mozemy dostać max 30 € albo będziemy jeszcze zwracac. A tam gdzie teraz mąż pracuje to sie dziwoa bo za same dojazdy do pracy mówią ze chociaz 200 powinien mieć. Nie ogarniam tego.
    Jeszcze teraz pracuje w nowej pracy i mu zmienili klase podatkowa na 4 nie wiem z jakiej racji. Poszed do pracodawcy on go do finanzantu odeslal. Tam mu zmienili ale nie chcieli wpisać ze od 1 września przez co nie dostanie wyrównania tylko niby w zwrocie z podatku. Zrobil tam wojne, ale nic to nie dalo na koniec odeslali go do naszego miasta ze to ich wina. Kazdy zgania na kogoś. Wqrzyl sie nie samowicie bo 250€ dostal mniej

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 września 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100 lat dla Emilki, duzo duzo zdrówka.

Ewelina moja mama miala kilka miesięcy zla klase podatkowa i niestey w rozliczeniu nic zwrotu nie dostała. Mojemu mezowi tez przez miesiac wpisali zla klase i tez z tego tytulu zwrotu nie mial. Ale ogolnie jesli o zwroty chodzi to my mieliśmy nawet 900€, tata w tym roku mial ok. 1500€.

Dziewczyny jak ktoras by byla zainteresowana butami to polecam SuperFit. Czasem mozna znaleźć na jakichs przecenach, sa naprawde fajne, nam sie strasznie podobaly te ktore ma i przesadzilismy placac ta nie ale nie zalujemy. Vincentowi żadne buty nie pasowały w zeszlym roku tylke te i adidasy, butow z HM nie chce nosic, i poci mu się w nich stopka. Kalosze chce mu kupic z Lidla bo sa super miękkie.
    No i jakby któraś chciala to ja mam po Vincencie te Super Fit brązowe rozm. 21 ona sa takie za kostkę na jesien zime i wiosne nawet.

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 30 września 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika dziekujemy za zyczonka. A podawal mąż czy mama ze mieli dla klase?

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 30 września 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czym smarowalyscie sie w ciąży? Bylam w dm tam ekspedientka pokazala mi tylko jeden krem na rozstępy dla k w ciąży za 13 € i bio oil mala buteleczka za 7€. Wzielam.bio oil a w rossmanie nie widzialam żadnego kremu, ale tez nie pytalam. Slyszalam, ze ten bio oil jest ok, ale ja nie mam czasu na myzianie sie po brzuchu, tylku i cyckach aż sie wchlonie, wiadomo jeszcze pisze, ze 2 razy dziennie. Kupilam w pl dwa kremy a po przyjeździe sie okazało ze pomylilam i wzielam do smarowania po porodzie:/. W 1 ciąży smarowalam sie codziennie dwa razy zuzylam co najmniej 6 butelek od 4 miesiąca aż do porodu, kupowalam kremy bo fajnie, lekko sie rozsmarowuja. A tym olejkiem trzeba trochę sie namachac a teraz nie bardzo mam na to czas, a muszę czegoś używać bo mam tendencje. W pierwszej ciąży moje smarowania nie poszly na marne... Nie chce tego zaprzepaścić ;)

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2016, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina oboje podawali a i tak wystąpiła pomylka. Mam wrazenie ze FA trochę żeruje na tym, ze obcokrajowcy nie wszyscy znają klasy podatkowe. Moja mama by się nie zorientowala wcale gdyby nie zmieniali im umowy i wtedy jakos pokazywala nam papiery i to wylapalismy, albo Lohnzettel kiedys pokazala...juz nie pamiętam, no a moj maz zorientowal sie szybko bo on o klasach dobrze wiedział wiec szybko zgłosił błąd, mama nie miala pojecia ze tu takie cos jest i prawie rok byla na złej klasie.

Ja czytalam ze do rozstepow albo sie ma predyspozycje albo nie. Natluszczanie czy nawilzanie pewnie ciut pomoze ale nie zapobiegnie. Ja cała ciążę sie smarowalam, rozstepow miałam z trzy za to po porodzie cały brzuch w rozstepach, teraz zniknęły i zostało kilka dokładnie jak u mojej mamy, moja siostra miala rozstępów duzo a teraz jej brzuch tez wyglada jak u naszej mamy, wiec u nas ta teoria sie sprawdziła.

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 1 października 2016, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika Z ta predyspozycja to ja wiem ja sie nabawilam rozstrpow na udach jak roslam, dodam ze przy 162 wazylam 47kg. Dlatego tak w ciąży sie smarowalam mam po dwa rozstępy na bokach i po porodzie zauwazylam w dole brzucha moze ze 3 ale byly tak delikatne, ze juz ich nie ma. Gdybym sie nie smarowala byloby dużo gorzej. Moja siostra nigdy nie miala rozstępów w ciąży smarowala sie sporadycznie i ma caly brzuch w rozstepach pomijając kolko wokól pępka o średnicy ok 10cm skora jakby sie nie zbiegla spowrotem w zasadzie nadawaloby sie to do jakiegoś zabiegu. Mamamija tez mówi, zedopoero w ciąży zrobimy jej sie rozstępy, ale ona niczym się nie smarowala ale wtedy tez inne czasy byly pewnie nie zwracala na to uwagi. Wiec wychodzi na to ze z nas 3 tylko ja mialam przed ciaza rozstępy i w ciąży nabawilam sie ich najmniej.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 1 października 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika jeszcze odnośnie tej klasy znajomy męża z pracy mial sytuacje jak mąż, ale poruszyl niebo i ziemie i wyrównali mu za 3 mies wstecz a mężowi powiedzieli ze naja zamkniety jyz system za wrzesień a wrzesień trwal jak to zalatwial. Powiedział ze we wtorek znowu tam dzwoni. Teraz będzie mial ranki mówi ze jak będzie mial wolne jedzie tam i będzie zglaszal skargę na konkretne osoby. Pewnie to nic nie da,ale jakim prawem oni zmieniaja Ci klase bez twojej wiedzy a 250€ to kupa kasy. I tak sobie oszukują ludzi :/

201509284965.png
    201703075565.png
‹‹ 787 788 789 790 791 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ