Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja właśnie wczoraj znalazlam lekarza marzeń
byliśmy a piątkę u naszego lekarza przepis jakiś syrop po którym miało być lepiej a wczoraj Colin byl w takim stanie dusil się plakal katar było widać ze naprawdę cierpi pojechaliśmy do szpitala tam miał dyżur lekarz który ma przychodnie 15 km od nas jakie on miał podejście do Colina ! Powoli cichym głosem nic na siłę wiadomo trochę Colin plakal ale jak skończył wyszliśmy z gabinetu mąż został a Colin sie wrócił wszedł jeszvze raz bez płaczu pomachal Panu lekarzowi dal mu rączkę powiedział ciau. Od razu wzięliśmy namiary i tym sposobem mamy nowego lekarza
Do tej pory każdy lekarz który badał Colina i widział jak on placze mocno robił wszystko na sile kazał trzymać i koniec . Badanie uszek na sile trzymanie głowę sprawdzanie gardła tak samo wkładali te patyki ze dziecko by się porzygalo . A ten totalnie inny colin się w tulil we mnie i dopiero powoli wszystko badał i słuchałWiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2016, 07:42
Endokobietka, MonikaDM lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEwelina to naprawde masz pecha do tych lekarzy. Bo ja porównując opieke tu i w PL stanowczo wybieram tą tutaj. Ale nie wypowiadam się co do pediatrow bo w PL nie mialam z nimi styczności.
Buty u nas najfajniejsze byly Superfit, Adisas i Puma kupujemy, ale my mamy niedalego outlet i takie buty dla małego kupujemy duzo, duzo taniej. Teraz pierwsty raz kupilsmy coś z Deichmann ale nie Elefanten, zimowe, kosztowały 20€, i zobaczymy czy beda dobre, ale po domu maly śmiga w nich super.
Magdalena to czekamy na fotki i super, ze znalezliscie takiego lekarza. Nie kumam czemu niektorzy lekarze tacy sa, wiedza ze dzieci sie boją i jeszcze stresuja. Nasi lekarze (malzenstwo i czasami trafiamy na nią a czasem na niego) zawsze daha np. stetoskop do potrzymania czy jakis precelek taki jak paluszki po badaniu i zawsze maly moze sie do nas wtulac jak mu tak pasuje, nic na siłę, to lekarze sie gimnastykuja. My tez ich lubimy bo nie panikuja i nie wywołują u nas paniki. -
nick nieaktualnyA jeszcze co do "urojeń ciazowych", to ja tez jakiś czas temu robilam testy bo mi sie okres spoznial...Boze co za stres ! Tez oczywiscie juz wszystkie objawy mialam, stwierdzilam, ze metody naturalne byly fajne orzy planowaniu dziecka, jako antykoncepcja mnie stresuja. Wiec, znowu jestem w czarnej d... i musze cos innego kombinowac.
-
Monika, dziękuję za życzenia w imieniu Meli;)
Niestety rok bez jajka i w lipcu prowokacja w klinice;/
Co do ciązy. Ja też robiłam test w nadziei, że to ciąża a nie moja figura;)
Ewelina z tego co ja się orientowałam to po szczepieniu mmr najlepiej izolować dziecko, żeby nie zarażało innych jeszcze nie szczepionych lub wcale nie szczepionych. W tej szczepionce są żywe szczepy bakterii.
Nas też czekają pierwsze buty. Na szczęście młoda chodzi tylko przy meblach więc nie muszę się spieszyć z zakupem. -
Magdalena to super ze sie tak wam trafili
Monika wiadomo wszędzie znajdzie sie ktoś z powolania wsedzie znajdzie sie jakiś idiota itd nie ma reguły,ale jeśli jeszcze raz uslysze w pl narzekanie na polska sluzbe a to ze kolejki a ze źle jedzenie w szpitalu a to lekarz nie taki... Cudze chwalicie swego nie znacie. Jakież to moje zdziwienie bylo jak przyjechalam do de i na każdej drodze ciemno jak w du..e. A w pl gadalam ze nie do pomyślenia żeby platna autostrada nie byla oswietlona ( jaka ze mnie kretynka... teraz mam wyrzuty sumienia) Za to teraz jak jezdze po polskich obojetnie jakich drogach w bardzo dużej mierze oświetlonych to nawet przez myśl mi nie przejdzie ze za malo swiatel, tylko przeklnę na jakas dziurę. A jakie bylo moje zdziwienie kiedy najblizszy termin na u6 byl za 3 miesiące i to bez jakiego wyboru. A mój mąż jaki byl zdziwiony jak zobaczyl swój pierwszy pasek w pracy... premia pierwsza premia dziesiątą ... pieniądze godziny i czynności wzięte z kosmosu a żeby sie godziny i podatki zgadzamy. Nie tylko w pl takie oszustwa. I u nas to czekanie na infolini aż odbierze pani z orage czy jeszcze czego innego, tu nie czekam na infolini tylko na golenia pocztowego żeby mi Internet zalozyl. Tak wiec podsumowywujac nie mialam to zamiaru narzekac jak tu jest źle tylko uswiadomilam sobie ze wszędzie jest podobnie wiec juz cudzego chwalić nie będę, jeśli go znac nie będę, a na swoje narzekać nie będę wiedzac ze zawsze moze byc gorzej kropka -
Powidlowa no tak u was juz roczek my w srode... 100 lat dla Meli. Emi chodzi tez przy pchaczu i wynoszę go jej na dwor dlatego kupiliśmy buty bo w tych niechodkach to tragedia byla.
Teraz wieksza tragedia jest ściąganie butow. Mała jest w nich po prostu zakochana, jak jej je ściągam to jest krzyk i placz. W srode maz ma wolne wiec pójdziemy kupić papucie.
No sama widzisz nam.powiedzial ze sie normalnie funkcjonuje
A mialas juz okres? Są tez testy owulacyjne kolezanka korzystala i byla zadowolona.
A z tym iczuleniem tylko jajko czy bialko? Trzeba juz robić testy? Nie mam pojęcia jak to jest, ale chrzesnik mój byl uczulony na wszelkie bialko i musieli je calkowicie wylaczyc z diety teraz ma dwa lata już jest lepiej, ale nie moze przesądzić.
A tak z ciekawości jak ta metoda blw (pewnie coś pomylilam, ale wiesz o co chodzi) sprawdzila sie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2016, 00:44
-
nick nieaktualnyEwelina ja mam z kolei zgola odmienne odczucia i jeżeli narzekam na polska "nie" sluzbe zdrowia to z doswiadczenia. Tylko u prywatnych lekarzy mozna sie bylo czegos doprosic, a w przychodni wiecznie slyszelismy ze tu dlugo ale w jego prywatnym gabinecie to na miejscu. Inie rozumiem porownania do platnych autostrad skoro w DE platnych nie ma. Za to w PL w wiekszosci tez oświetlona nie byla (A4) jak jechalismy ostatni raz, do tego puscili juz ktorys raz z kolei ponadgabaryt autostrada i wleklismy sie 2 godz. z max. predkoscia 80km/ godz. W DE taka sytuacja owszem miala miejsce ale na autostradzie z trzema pasami gdzie ruch wtedy nie byl zbytnio utrudniony. Ale rozumiem, ze kazdy ma swoje doswiadczenia i punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Oczywiscie jest troche rzeczy ktore tu mnie irytuje. A infolinia...wczoraj czekalismy 15 minut zeby sie polaczyc z polskim bankiem, prawie jak tutaj na polaczenie z Ikea.
Absolutnuie nie mam tamiaru Cie przekonywać gdzie jest lepiej a gdzie gorzej. Ale mam wrazenie, ze macie tutaj wyjatkowego pecha albo rak bardzo nie chcecie tu byc ze widzicie tylko minusy a plusy w PL.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2016, 06:12
-
Monika racja ze wszystko zależy od doświadczenia jak wyżej napisalam ja nie widzę tu samych minusów a w pl samych plusów tylko chodzi mi o to ze nie tylkow pl są kolejki, nie tylko tam sie trafia na marnego lekarza i oszczędzanie na pracowniku. Wiekszosc Polaków co nie byli a raczej nie zyli za granica myśli ze tylko w pl takie rzeczy sie dzieją.
Pytanie mam my najczęściej robimy zakupy w netto ostatnio tam widzialam dwa rodzaje kielbasek dla dzieci.. Znacie cos polecacie? A moze kupujecie super parowki z miesa a nie odpadkówbo juz nie wiem co tej malej damie nam dawac
-
Monika bardzo zgadzam sie z Tobą Ewelina oczywiście do ciebie nic nie mam każdy ma swoje zdanie
Ostatnio jechaliśmy z Pl i dokładnie tez tir z jakimś śmigłem i jechaliśmy 80km w dwie godziny normalnie paranoja ... Człowiek jedzie w nocy żeby szybko to trzasnąć a tu bach wleczesz sie tyle czasu .
Co chodzi o lekarzow to mnie tez sie zdażyło czekać wiadomo czy do dentysty czy do ginekologa niestetety jeśli bylibyśmy tu prywatnie ubezpiczeni to termin od ręki .
Mądrze Monika napisałaś ze człowiek jak tak bardzo nie chce być w jakimś miejscu to widzi same minusy
A wiecie czego ja nie rozumie !?
W DE darmowe autostrady i cały świat jeździ i pędzi i robi co chce a Ty biedny człowiek jedziesz do Francji płacisz majątek za autostradę jedziesz do polski bach płacisz wszędzie ! Ostatnio byliśmy w holandi maz przekroczył prędkość o 16km było 100 a jechał 116 i wiecie ile mandat 180€! Niech ich drzwi ścisną . Co to za sprawiedliwość ty płacisz wszędzie majątek a każdy przyjeżdża do DE i w dupie ma wszystko
W Szwajcari chociaż kupujesz winietę na rok i masz z główy. Może pora tez zrobić płatne autostrady w DE skoro wszystko do około mogą
Ewelina ja kupuje kiełbaski w Aldiku takie z seri dla dzieci . Są jeszcze paszteciki nugetsy , salami i kiełbaska . Coś jakoś vikingWiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2016, 10:11
-
I ja dorzuce swoje 3 grosze.
Moi rodzice mieszkaja w Polsce i lecza sie tylko i wylacznie na NFZ.
Nie Maja zadnych problemow. Tato co 5 lat dostaje nowa (barzdo dobrej jakosci) sztuczna szczeke (mial paradontoze tak zaawansowana ze nic sie nie dalo zrobic). Wymienia sobie, bo moze co 5 lat dostac nowa i wierzcie jest duzo lepsza niz moich tesciow ktorzy w DE musieli sobie sami za ten luksus zaplacic. Moja Mama leczy wszystkie zeby tlyko na NFZ i tez dostaje korony itp i wcale nie musi czekac, bo 95% spoleczenstwa nawet nie pomysli zeby isc do normalnego osrodka zdoriw ana NFZ.
Tata leczy sie na cukrzyce i ma problemy z prostata. Ma specjalistyczne badania co 6-12 meisiecy. Teraz mial tomografie komputerowa w celu sprawdzenia zmian odnosnie Alzheimera, bo jego rodzice to mieli.
2 miesiace temu mial operowane zwezenia tetnic szyjnych, mial skierowanie na test dopplera, tkore wykazalo ze ma bardzo zwezona 1 tetnice, w ciagu 5 dni mial termin operacji.
Mam kumpele w PL ktora w ciazy tylko na NFZ miala wszystkei badnaia. Bo gabinety w Gliwicach sa puste i wszyscy chodza prywatnie.
Ja wiem ze jest w wielu kwestiach ciezko, ale wszyskto da sie zalatwic. Ja tutaj tez u okulisty dostaje Termin na za rok, teraz mam na ktoregos marca 2017 na kontrole, do ginekologa tez sie czeka po 3-4 miesiace, jesli nic powaznego sie nie dzieje.
Teraz moj tesc mial w DE wypadek i zmalam biodro, mial operacje, dali mu proteze, ale to co odpierdalala kasa chorych sie w glowie nie miesci, za wszyskto musi doplacic, chociaz ma 700 euro renty.
-
Źle mnie zrozumialyscie chodzili mi o to ze polacy myślą ze wszędzie jest eldorado a tylko w polsce taka lipa. Mi chodzi ze nie tylko u nas tak jest ze wszystkim źle. no u nas autostrady to porazka, chodzlo mi ze unas są drogi oświetlone i myslalam sobie skoro u nas placisz za autostradę to powinna byc cala oswietlona a tu zadne drogi oświetlone nie są. U nas jakby nie bylo dużo drog jest dobrze oświetlonych nie mowie o platnych.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2016, 11:29
-
Endokobietko z tym tez racja ze w pl ludzie leca prywatnie bo myślą ze lepiej i kolejki a nie zawsze tak jest. Ja od lat w pl mam dentystę na nfz termin mam ze mogę sie umówić jak mi pasuje czekam tydzień i spoko.
Mnie denerwuje podejście Polaków. Teraz to widzę sama tak myslalam niby tacy patrioci a kazdy zdanie na temat polski ma takie ze caly kraj do du.. i wszystko jest zle. A Niemcy tak mi sie zdaje są za swoim krajem nie gadają, ze a tu takie kolejki a za granica tak nie jest. A gdzieś tam to maja lepsza politykę a gdzieś tam lepszych lekarzy. To jest typowa gadka Polaków -
Ewelina tutaj tez jest pod wieloma wzgledami tragicznie. Czasem mam wrazenie ze osoby obslugujace kleintow u lekarzy, w bankach, czy kasie chorych to jakies polglowki bez podstawowki, pojecie Fachidiot pasuje do Niemcow jak ulal
- oczywisice nie do wszystkich.
-
Endokobietko ja juz sie nie wypowiadam... jak mowie wszędzie są rozni ludzie. Tylko to takie trochę przykre ze takie źle zdanie mamy o naszym kraju, ze Polak polakowi wrogiem...( Nie mowie tu tylko o sytuacji za granica, bo akurat my jak na razie trafiamy na super Polaków) Jak to dzis mój mąż cos zartowal: Polak Polakowi wszystko wybaczy... Tylko nie sukcesu hej cos w tym jest.
-
nick nieaktualnyJa tez nie mowie, ze tu jest najlepiej na swiecie. Chyba kazdy z nas musialby mieć wlasne Państwo i wlasne rządy zeby byc w 100% zadowolonym, a i to pewnie w ktoryms momencie byloby nie tak bo czlowiek taki jest niestety. Tylko ja osobiscie staram sie, choc czasami nie wychodzi, optymistycznie patrzec na,wiele spraw.
Endokobietko a jak Twoj tata zalatwil proteze? Bo mojej mamie posypsla sie cala korona, jej zeby na ktorym to sie trzymalo nie nadawaly sie do oglądania swiata, wygladaly paskudnie po kilku latach z koronami i jej NFZ powiedział, ze nie dostanie, ze musi czekac...Chyba dwa lata. A gwarantuje ze z tym co jej zostalo nie saloby sie funkcjonować. A drugi przykład to tata mojej koleżanki- nie chodzi prawie wcale bo tak go boli biodro, zakwalifikowali go do operacji ale musi 5 lat czekac. Ja mowie o takich przypadkach a nie o tym ze na U z dzieckiem trzeba się umawiac miesuac wczesniej czy szczepienie. -
nick nieaktualnyEndokobietka wrote:Ewelina tutaj tez jest pod wieloma wzgledami tragicznie. Czasem mam wrazenie ze osoby obslugujace kleintow u lekarzy, w bankach, czy kasie chorych to jakies polglowki bez podstawowki, pojecie Fachidiot pasuje do Niemcow jak ulal
- oczywisice nie do wszystkich.
A i tu sie calkowicie z Tobą zgodzę. Dzis liczylam czas pracy praciwnikow...wiecie ile ludzi nie potrafi dodawać? -
nick nieaktualnyHej dziewczyny, niedawno dowiedziałam się ze jestem w ciąży. niestety moja praca nie pozwala mi być dalej aktywna zawodowo, wiec dostałam od razu zakaz pracy. pracuje jeszcze na tzw. Minijob i moje pytanie czy otrzymam również 100% wypłaty z tej dodatkowej pracy? ciekawa jestem, bo szkoda by było gdyby wcisnęli by mi jakies głupoty i nic nie dostane. Jak myślicie?