X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 16 września 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia ja ostatnimi czasy kupuje w Mustangu i Espricie jak chce cos porzadniejszego... Jeansy z Mustanga mam od polowy listopada i do teraz wygladaja super, kupilam tez kilka bluzek i to chyba jedyne jakie.na szwach mi sie.nie przekrecaja jak.prasuje no i musze powiedziec ze najlepsze.i najwygodniejsze a na amazonie jak sie dobrze trafi to za ok.10e mozna dorwac choc e sklepie duzo wiecej trzeba dac... zima tez trafilismy na promocje w.Mustangu ze maz kupil spodnie ja spodnie a moje buty zimowe warte 80e dostalam za 1e...
    Esprita czasem kupije bo moja ciotka.mieszkajaca tu juz prawie 30 lat juz od baaardzo dawna ubiera siebie wujka i kuzyna w ta firme i ubrania zawsze super jakosci... dlugo trzymaja kolor nie mechaca sie itp.

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 16 września 2016, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś pytam o zabawki. My mamy takiego żółwia z otworami różnych ksztaltow i trzeba wlozyc odpowiedni klocek. Moze to byliby interesujace...

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina mamy taki sorter. Jest juz rozpracowany ale calkiem chętnie sie nim bawi, tak na 5-10 minut jest ok ;)

Annaki znalazlam wczoraj taka tablice. Jestesmy napaleni z mezem jak łysy na włosy. Nie potrafimy znaleźć tego tutaj w DE. Ale znalaulam firmę co robi zgodnie z indywidualnym zamówieniem w PL. I tablica 100x70 wyszlaby nas ok. 60€, tylko nie wiemy czy wysylaja do DE ijaki bylby koszt, czekamy na odpowiedz, ale to co tam mozna zainstalowac to bylby raj dla Vincenta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2016, 10:49

• Kasiula02 Przyjaciółka

Wysłany: 17 września 2016, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pełna siły i energii zaczerpniętej z tatrzańskich szlaków założyłam dziś na fejsie grupę spacerowo- ciążową znajdziecie ja na fejsie pod nazwą: Pregnant Berlin Walking Group.

Jeśli któraś z Was jest z Berlina to zbieram kompanki :) Zapraszam na spacerki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2016, 23:13

f2w3s65gt51mqu6j.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.happybrush.de?kid=BHNSE
    Dziewczyny pomożecie mi uzbierac trochę na szczoteczkę? Jak ktoś chce to wystarczy kliknąć w linka, podać swojego maila i potem potwierdzić wiad na mailu.
    I tyle. Z góry dzięki. Może sie uda

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2016, 00:20

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 19 września 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika zróbcie sami tatablice to chyba nic trudnego :)

Endokobietka lubi tę wiadomość

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina w sumie można zrobić ale Monika pisała że gotowa ok 60e a za tą kwotę nie kupi za wielu rzeczy w obi bo np sama płyta tu w de to koszt ok 15 e ;-) , zamki, gniazdka, klamki tu tez są dość drogie ;-) ,w pl i owszem opłaca się robić bo za kilka zł kupisz wszystko a w de niestety najwięcej kosztują takie duperele, to za taką kwotę jak pisze Monika to wg mnie szkoda zachodu i kombinacji i lepiej kupić :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E dziewzcyny taka tablice to za darmo mozna zrobic. Czesto w Bauhausach sa resztki Jakis plyt, mozna zapytac i dostac, albo przy likwidacji miezskania zcy remoncie jak bedziecie na spacerze, tam tez mozna zamki, albo stare klamki. stare zamki z niepotrzebnych spodni, guziki na sznurkach itp.. Popytajcie mezow napewno cos znajdziecie. Na regalach typu wszyskto za 1 euro tez jakies badziewia mozna kupic i poprzykrecac do takiej tablicy.

tu mozna sie zainspirowac.
    http://images.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fmanipulacyjne.pl%2Fimg%2Fgaleria%2Ftablica-manipulacyjna-tablica-bucik-3-manipulacyjne_pl-mm.png&imgrefurl=http%3A%2F%2Fmanipulacyjne.pl%2Fgotowe-tablice-manipulacyjne%2F&h=232&w=300&tbnid=ai4VuYX3ILLb0M%3A&docid=fVSK5pNoOTtc4M&ei=mNLfV6G0OMHAUpDdurgG&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=363&page=0&start=0&ndsp=29&ved=0ahUKEwih4NeZsJvPAhVBoBQKHZCuDmcQMwgjKAUwBQ&bih=859&biw=1600

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym, że koszt materialow będzie taki sam lub wyższy, taka kupiona jest naprawde fajnie wykończona, a co do zrobionej...coz, moj mąż ma ogolnie lewe ręce do czegoś takiego jak podłączanie kabli i wiercenie (kiedys jak wywiercil dziure w scianie na półkę to zrobila sie dziura że pięść mozna bylo włożyć). Do tego ja zaczelam obecnie praktyki i dopiero ok. 17:00 jestem w domu, maz ma ostatnio zatrzesienie w pracy i najczęściej jest po 18:00, troche czasu chcemy wieczorem spędzić zmalym (a on o 19:00 zazwyczaj juz idzie spać), pozniej wiercic i trzaskac sie młotkiem nie chcemy (pomijajac lacine jaka by przy tym leciała od P.), w kazda sobote moj maz jest w szkole, a niedziela tez odpada na takie akcje bo nam zaraz sąsiad wpadnie z awantura. Więc najprościej zamówić.

annaki lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny ja jestem z hessen , Jaki był wasz poród tu w niemczech mimo że mam dwoje dzieci to ciekawi mnie jak jest tu tzn opieka przed i po porodowa wporządku jak wspominacie można dokarmiać jak nie ma się pokarmu ja miałam z tym kłopot?Ja rodziłam w Pl było nawet wporządku teraz troche sie martwie nie mówie perfekt jeszcze..

• Wendy Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siemka Dziewczynki
    witam nowe kolezanki!
    Okano1 nie martw sie niczym,nie mowisz jeszcze perfekt!daj spokoj,ja nie mowilam wcale prawie i super bylo.Troche sie tam stresowalam wiadomo,ale tu jest mega roznica w porownaniu do pl.Nie wiem jak z dokarmianiem bo ja nie mialam takiego problemu,w sumie tez nie chcialam -bo jak mlody wisial mi ciagle na cycu i wszyscy to widzieli ze on ciagle tylko je i je,ale nikt nie proponowal dokarmiania.Moze jesli sama zapytasz to z pewnoscia nie odmowia ci tego.Niczym sie nie martw,bedzie dobrze:A skad jestes?w jakim wieku masz dzieciaczki,widze ze jedno prawie 4 latka.

Mojemu Julkowi wychodza cztery trojki naraz.W sumie zachowuje sie normalnie jak zawsze to nawet bym tego nie widziala gdybym tam kiedys nie dopatrzyla ze jego przerwy w zebach sie zapelniaja hehe.Czworki tez wczesniej szly wszystkie razem-a co sie bedzie szczypac.
    Mlody cwany sie zaczyna robic,kuma juz jak tu nabroic a jak wyczai ze sie zezloszcze jak cos zrobi to tym chetniej to robi oczywiscie.Kocham patrzec jak zwiewa mi ledwo wyrabiajac na zakrecie hehe,to takie slodkie.
    I mamy juz(albo dopiero raczej)termin chrztu-na listopad.Bedziemy chrzcic na polskiej mszy-Ja nie wiem,ale z kazdym synem coraz to pozniej te chrzty robimy.Przy jakims kolejnym bobasie to moze przed komunia sie wyrobimy ;)

okano1 lubi tę wiadomość

pmzt5tj.png

• maadziius Koleżanka

Wysłany: 21 września 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy a potrzebowałaś coś z Polski, żeby tu chrzcić? My się zastanawiamy czy chrzcić tutaj czy w Polsce. Tylko kompletnie nie mam porównania jak to tutaj wygląda i co trzeba załatwić :D

zi133e3kfw36xf1w.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maadziius tylko chezesni musza dostarczyc zaswiadczenia ze swoich parafii,ze moga byc chrzestnymi.Nasz syn byl tu rodzony to tylko akt urodzenia i wsio.Niestety w polsc nam nie udalo sie ochrzcic bo szwagrowi musielismy termin urlopu odstapic i to nam przeszkodzilo w planach.Co najlesze okazalo sie,ze tutejszy nasz polski ksiadz co od tego roku dopiero prowadzi tu raz w mies msze polska, mial 3 lata poslugi w moim rodzinnym miescie w pl,tylko w drugiej parafii nie w mojej i dobrze zna mojego kuzyna ksiedza,mieszkajacego w Ameryce.Jaki ten swiat maly!(hmm pisalam juz o tym?)

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam ja jestem z okolic Giessen mam dwóch chłopaków w wieku prawie 4 i 2 latka Wendy dziękuje za odpowiedż:) ja chrzciny robiłam teraz w Pl jak urodzę to pewnie też ochrzcze w Pl bo cała rodzinka tam a tu wydaje mi się jest prościej tylko jeden chrzestny potrzebny z tego co wiem pozdrawiam was

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 września 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj chrzestni w ogóle nie sa potrzebni. A z dokumentów nawet nie wiem czy akt urodzenia chcieli bo wszystko mieli w komputerze.

Okano co do dokarmiania to mi nikt nie robil problemów, nigdy zadna pielegniarka nic nie powiedziala. Generalnie prawie cale dwa pierwsze dni moj Vincent byl na mm, bo dopiero na drugi dzien zaczelam odciągac, pozniej mleka mialam tyle że byl tak z miesiąc prawie tylko na moim odciaganym. Probowalam karmic ale mnie to stresowalo i tez nikt nic nie mówił. W domu polozna pytala, próbowałam razem z nią ale ona sama widziala i stwierdzila ze mi chyba lepiej idzie odciaganie. A o jezyk sie nie martw, mnie tez duzo brakowalo ale dalam rade.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2016, 19:52

okano1 lubi tę wiadomość

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okano
    Mnie po porodzie próbowała położna przyłożyć młodego do piersi ale sie nie udało a przy wyjściu do domu dali mi za pare euro cała paczę aptamila nikt nie naciskał na nic .
    Z językiem sie nie martw może trafisz na Polska położna a jak nie to ważne żebyś zrozumiała podstawy :) jak stop przeć i tyle he he

Monika
    Zapomniałam
    Colin normalnie je pije nie odczuwa nic ze brakuje mu minimalnie zęba

Wendy planujecie jeszcze jakieś dzieciaczki :D?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2016, 22:47

okano1 lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 22 września 2016, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze wyszła nam z krwi ta nieszczęsna alergia na białko kurze. W poniedziałek jedziemy do kliniki dziecięcej na kolejne badania.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2016, 05:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena to po naszych wizytach u dentystki takim ubytkiem u Colina bym sie nie przejmowala. Oczywiscie fajnie by bylo jakby zobaczyl to dentysta ale skoro maly tak reaguje na lekarzy...najwyżej obserwuj czy z tym zabkiem nic sie nie dzieje, czy b e zmienia barwy i czy kruszy sie dalej. A Colin lubi myc zeby? Bo jak tak to moze dentysty by sie nie bal.

Powidlowa kurcze nie fajnie. Zadna alergia nie jest niczym fajnym. Jest mozliwe zeby to cos przejsciowego bylo (np. AZS czesto maja dzieci do roku czy 2, a pozniej zanika).

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 22 września 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika
    Żeby myje właściwie na początku je pastę i prosi parę razy o dokładkę a potem trochę myje i ja ma pomagam . Z dentysta uwierz mi ze będzie placz . On tylko wchodzi do przychodzi obojętnie jakiej nawet ze mną do ginekologa i jest ryk . Od razu mąż musi go zabierać na dwor

Dziewczyny powiedzcie mi jakie i po jakim czasie wasze dzieci miały objawy po mmr .
    Za tydzień jedziemy do pl a chciałam teraz wkoncu zrobić termin na to nieszczęsne szczepienie . Ale boję się że akurat w pl może się zacząć coś dziać

Pochwałę się wam że wczoraj właściciele nowego mieszkania zaprosili nas żebyśmy zobaczyli jak postępy idą . Jak podpisaliśmy umowę były białe ściany zero drzwi gole podłogi a wczoraj ! Magia drzwi wstawione wszędzie szare piękne kafelki kontakty żaluzje piękna łazienka i widziałam zdjęcie jaka będzie kuchnia :) jeszcze miesiąc i wkoncu :)
    Dzisiaj mamy akurat termin z firmą która będzie nam robić przeprowadzke muszą zobaczyć co jest do przewiezienia i koszty :)

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 września 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena do 42 dni po szczepieniu moga wystapic jakies reakcje, nas o tym urpezdazla lekarka, my meilsimy w lipcu zeszlego roku i prosila zeby przez 6 tygodni nigdzie nie wyjezdzac. Na szczescie urlop planowalismy pod koniec wrzesnia wiec zgodzila sie na to szczepienie.

Colin oglada tv? Jesli tak to poszukaj Jakis odcinkow jego ulubionyhc bajek z lekarzami, np pepa ma i dentyste i lekarza, moze to pomoze. U nas to + komplet maly lekarz zalatwilo sprawe i od tego czasu jest super, wrecz sie cieszy idac do lekarza.

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 784 785 786 787 788 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ