Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMamax naprawde duza masz blizne. Moze faktycznie dlatego tyle bolu Ci ona przysparza. Ja tez wyciagalam wozek z piwnicy jakos 3 tyg. po cc, wkladalam malego do gondoli wyjezdzalam przed drzwi od piwnicy, wypinalam gondole, wynosilam stelarz po schodach (tak go cuagnelam kolkami po schodach), ostroznie, pozniej wracalam po gondole z malym. Rob wszystko ostroznie bo serio dluga ta blizna, moja miala chyba 13 cm.
Prysznic bralam rano przed cc i nastepnego dnia razem z pielęgniarką, pozniej juz normalnie. Kapieli nie lubie wiec mi nie brakowalo. Sex stybko wrocil do naszego zycia bo zaraz jak wyszlam ze szpitala, warunek od lekarki byl taki ze trzeba bylo gumek używać.
Annaki a dzis mialam sie pytac gdzie Ty i Wendy sie podziewacie...co Tam u Ciebie i Lenki?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2016, 20:45
-
Monika jestem na miejscu
, czytam na bieżąco, zbieram się napisać ale tak jakoś schodzi że nie ma kiedy
albo nie wiem co , ale ogólnie ok, dom, przedszkole jakies moje gimnastyki, zumby i tak w kółko. Lena w przedszkolu jak w raju, chce wychodzić z domu w pizamie hihi, liczę teraz czas do świąt i wyjazdu do pl.
U Wendy też ok, czesto wymieniamy info o kuponach i promocjach hehe, myślę że odezwie się do Was
Wendy lubi tę wiadomość
-
Mamusie kochane mam pytanie
Rok temu na urodziny Colina zamówiliśmy piękny tort niestety tylko piękny bo w smaku był masakra . W tym roku chce coś pysznego sama ozdobie itd ale oto pytanie macie jakiś przepis sprawdzony na ciasto-tort bądź kremy ? Coś co nie będę stała ale tez cały dzień nad tym w kuchni bo zwyczajnie nie mam czasu
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6408e28f7a89.jpg
Dobra udało się wstawić foto z tel ale link do str jutro bo mam zapisany na tablecie. Pierwszy raz robiłam, wyszedł bez problemu i został zjedzony w ekspresowym tempieWiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2016, 23:25
-
nick nieaktualnyMagdalena bo z kupnymi tortami tak byea, zwlaszcze te ozdobione masa cukiernicza czy marcepanowa bo to samo w sobie jest mega slodkie a zeby to utrzymac tort musibyc z ciezkiego kremu zazwyczaj maslanego (tu na kostke masla daje sie jakos szklanke cukru pudru wiec slodkie i ciezkie). Ja zazwyczaj robie biszkopt i krem z bitej smietany i serka mascarpone to jest chyba najlzejsz krem, albo bita śmietana z galaretka. Duzo przepisow biorę ze strony mojewypieki.com
Annaki torcik cudoWiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2016, 06:13
-
http://www.mojewypieki.com/post/tort-smietankowo---truskawkowy,-najprostszy
Magdalena to jest link, właśnie robilam to z tej str co pisze Monika, ja nigdy nie piekłam torta, nigdy nawet biszkoptu a tego bałam się najbardziej a wyszedł super, zwłaszcza ze w przepisie jest że wychodzi zawsze, masa była właśnie z bitej śmietany i mascarpone plus pokrojone truskawki.
Truskawek juz nie ma ale SA maliny, mimo że drogie i borówki jeszcze widziałam, myślę ze z malinami wyszedł by super. ja biszkopt pieklam dzień wczesniej, a dopiero w dniu urodzin masa i zdobienie, na prawdę polecam, moi goście byli zachwyceni i nie chcieli wierzyć że to był debiut
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
Annaki super torcik chodzi mi właśnie o coś ładnego zrobione z sercem i własną ręką
dam nawet młodemu ozdobić ważne ze smaczne . czekam na przepis
Monika otóż ten tort był tak słodki ze aż nie mozliwe większość gość zostawiła całe kawałki nie zjedzone i 100€!!! poszło do śmietnika. nigdy więcej takich głupich pomysłów . Ostatnio robilam ala sernik z galaretka i owocami z śmietany i Mascarpone ale nie wpadlam na to żeby do tortu to dać dziękizawsze to już jedną warstwa z głowy bądź cała góra i boki . poczekam na przepis annaki i może coś mi się uda pomieszac i stworzyć
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny
Termin zbliża mi się wielkimi krokami (1.1.2017) i powoli odhaczam kolejne wyprawkowe sprawy.
Mam więc do Was klika pytań:
- jakie pampersy polecacie? [wiem, że to kwestia indywidualna, ale są takie, z którymi większość nie miała problemu.]
- czy dostanę tu w drogeriach pachnące woreczki na pampersy tzw. paklanki i jak się nazywają? [kilka razy byłam w DM i Rossmannie, ale nie udało mi się ich znaleźć.]
- co mam spakować do torby do szpitala? [niby pielęgniarka i położna w szpitalu mówiły mi, żeby wziąć tylko szczoteczkę i ubranka na wyjście dla synka, ale jakoś mi się nie widzi tak z pustymi rękami iść.]
- jakie dokumenty czy sprawy mam załatwić przed / po porodzie?
- czy funkcjonuje tu coś takiego jak 'zapis na poród' w szpitalu? [pytam, ponieważ jak byłam na oglądaniu jednego ze szpitali położna wspomniała o zapisach i kobiety w zaawansowanej ciąży poleciały się zapisywać. Po fakcie stwierdziłam, że tak na prawdę puściłam mimo uszu tę informację i teraz nie wiem, co to były za zapisy.]
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Mam nadzieję, że wsiąknę tu na dłużej jak zyskam trochę wolnego czasu
-
Natusia no u nas mala w późniejszym czasie nie lezala w bujaku, sluzyl tylko do usypiania. My czesto jeździmy do pl. Teraz jedziemy w czwartek o 1 nad ranem jak mąż wroci z pracy i wracamy w sobotę na noc. Jedziemy tylko na urodziny wujka. Ostatnio nam wypadł pogrzeb wiec tez zajechalismy w piątek a w sobotę na noc wracaliśmy. Na swieta nie jedziemy. Do nas przyjedzie siostra z rodzina. No i ja do porodu juz nie chce jechac i kusić losu. Po porodzie tez chce odczekać ok 3 miesięcy.
Ja jestem za prodem naturalnym, ale wiadomo, ze jak jest wskazanie na cc to jak najbardziej. Ja po prostu panicznie sie boje cc. No szwagierka po pierwszym cc czula sie ok. Jednak po 2 to jej morfinę dawali. Jak wrocila ze szpitala nie mogla wejść na 2 pietro i do wanny, ale to druga operacja na tym samym.miejscu wiec nie ma sie co dziwic, ze bylo gorzej. Ja po naturalnym porodzie po paru godzinach funkcjonowalam normalnie, choć w domu dwa dni siadalam na poldupku albo poduszce. Nie mialam jakiś strasznych boli, ale tak mi bylo lepiej. U nas byl moment ze mowili ze moze byc cc,bardzo sie tego balam i podświadomie chcialam tez jednak zobaczyć ten naturalny poród bo jestem kobieta nasluchalam sie różnych historii strasznych i mniej strasznych chcialam zobaczyć na sobie( haha jak jakas masochistka). Poród mialam ciezki jednak to prawda, ze sie zapomina. Sama na cc bym sie nie zdecydowala, a jak bym miala wskazanie tez bym chciala zeby mnie uspili, ale zdaje sobie sprawę ze to operacja to nie koncert życzeń. Tu jak dzwoniliśmy do szpitala i polozna mowila mi ze mogę sobie wybrać poród to sama powiedziala, ze tak nie powinno byc, ale jest. Najwazniejsze żeby finisz byl szczesliwy.
Snufey my używamy pomarańczowe pampersy na dzien zielone ma noc, ale do 4.5 miesiąca to u nas bylo bez różnicy, bo mala przy każdym kichnieciu kaszlnieciu brudzila pieluchę wiec nie zmienialismy jej z powodu przemoczenia. Geburtsplan nie musisz, ale lepiej na to jechac ustalasz gdzie co i jak jaki chcesz poród wypelniasz dokumenty, zeby juz podczas akcji nie bylo zbędnych czynnościWiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2016, 10:04
-
Mamax w którym szpitalu rodziłaś?
masz naprawdę ogromną tą bliznę (wiem to nie pocieszające) moja teraz ma 15,5cm i ja jej już nie zauważam jest biała. pewnie zaraz po cięciu byla trochę wieksza. ja zaniedbałam bo smarowalam ze 2 razy może "Contratubex"
nie wiem jak bardzo jesteś drobna i w ogóle ale to co piszesz że aż lekarz ci łekieć wbijał jest straszne. ja też do najwiekszych nie należe a mój syn urodził się 4,75kg i 61cm -
snUfey
my używaliśmy na początku żółte pampersy potem z wiekiem przeszliśmy na zielone . każde inne nam nie pasowały.
woreczki na zużyte pieluszki ja kupuje w rossmanie są w takim opakowaniu jak chusteczki mokre i zaraz obok pampersów przynajmniej u mnie . warto zapytać kogoś z obsługi napewno pomoże i pokaże
do szpitala rzexzy dla siebie kosmetyki szczoteczka , piżamy dresy i tyle . podkłady majtki podpaski dają w szpitalu .
dla dziecka tylko ubranka na wyjście i nosidełkonie musisz jak w pl jechac z całymi torbami jak na wakacje .
ja byłam zapisać się w szpitalu parę tyg przed porodem . położna zrobiła mały wywiad podpis i po sprawie .
-
Berlinianka a jak u Was starania?bo pamietam,ze juz b.dawno pisałaś o rodzeństwie dla synka...?
Mówili Ci lekarze potem czemu takie duże dziecko?Czy tylko taka Wasza natura?bo mojemu synowi pobierali chyba cukier ze stopki,bo miał ponad 4kg,ale niby wszystko ok było,ale moja mama i teściowa tez duże dzieci rodziły a same sa b.szczupłe do dzisiaj...My z Mężem tez szczupli,a dziecko duże.A zauważyłam,ze czesto takie osoby grube i "fest" kości rodzą dzieci co nawet 3kg nie maja nie wiem od czego to zależy...
Ewelina na tak krótko to ja nie lubię jeździć,tez nam sie czasem zdarzyło chociaż z małym starym sie nie...ale wtedy wszystko na "dzika"jest i jestesmy po przyjeździe bardziej zmęczeni niz przed wyjazdem.Jak Wy funkcjonujecie po takiej nocce w aucie?kiedy odsypiacie jak mała juz wyspana w aucie?bo my jak przez noc jechaliśmy to ja w dzien nie mogłam do siebie dojść masakra...
Ewelina a o której Twoja mała wstaje rano,ze dajecie radę robic tylko 1 drzemkę?bo u nas z ta 1 drzemka cieżkoa z kolei 2 to troche juz moze za duzo..dzisiaj Książę wstał juz o 7 chciałam go przetrzymac do 12 zeby miał tylko 1 drzemkę ale nie dało rady taki juz był wyczerpany ze o 11 musiał isc spac...Najlepiej jakby dużej rano pospał,pózniej poszedł na drzemkę i miał wtedy 1.Ale jak to zrobić?
Moze inne dziewczyny tez cos potrafią doradzić?
Snufej ja miałam na początek zielone pampersy,najlepsze,ale tez najdroższe..Jak chcesz oszczędzić to ja polecam tez lidlowe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2016, 11:24
-
Berlinianka- Rodzilam w st Josef krankenhaus. Pocieszajace jest ze blizna pomimo ze duza to ladnie sie goi i od wczoraj nie biore juz tabletek przeciwbolowych wiec idzie juz ku dobremu
Tylko ten brzuch nadal jeszcze opuchniety jest i boli nawet przy dotyku nie jakos drastycznie ale jednak wiec zeby cwiczyc brzuszki to mowy nie ma musze jeszcze poczekac a chcialabym do wiosny miec talie osy
to Contratubex to jakas masc? Dostalas ze szpitala czy sama sobie kupilas i od kiedy smarowalas?
Snufey- Ja bylam zapisac sie do porodu i to przy kazdym dziecku. A teraz podobno przez to ze jest tyle emgrantow to lepiej to zrobic bo duzo dzici sie rodzi....Teraz mialam zrobiony telefonicznie termin a jak sie tam wstawilam ( miesiac przed porodem a trzy miesiace przed robilam telefoniczny termn) to sie okazalo ze mnie nie wpisali. No ale ze dwa razy tez rodzilam w tym szpitalu to zfgodzili sie mnie zapisac. A juz sie balam ze urodze na ulicy
Pampersow to uzywam tylko tych zielonych juz przy trzecim dziecku. Innych nie znam wiec nie powiem czy sa jakies lepsze, tansze itp. Worczki kupuje normalne takie na smieci tylko ze najmniejsze. A do szpitala to bralam ciuchy dla siebie, kosmetyki, przekaski, dla malego ubranka tez wzielam i to nie tylko na wyjscie ale i na codzien tez. Chcialam zeby synek byl w swoich bo pomimo ze tam sa to nie wydaja mi sie za ladne i wygodne.
Natusia- Moj Christian przez to ze taki duzy tez kilka razy mial badana krew pod katem cukrzycy. Moje dzieci to pewnie takie duze po mezu sa. A z tymi drzemkami to dzieciatko jak przyjdzie na niego czas to samo sie przestawi i zrezygnuje z jednej drzemki. Jedno wczesniej a drugie pozniej ale nie trzeba z tym nic robic, wystarczy poczekac(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url]
-
Natusia_mamusia wrote:Berlinianka a jak u Was starania?bo pamietam,ze juz b.dawno pisałaś o rodzeństwie dla synka...?
Mówili Ci lekarze potem czemu takie duże dziecko?Czy tylko taka Wasza natura?bo mojemu synowi pobierali chyba cukier ze stopki,bo miał ponad 4kg,ale niby wszystko ok było,ale moja mama i teściowa tez duże dzieci rodziły a same sa b.szczupłe do dzisiaj...My z Mężem tez szczupli,a dziecko duże.A zauważyłam,ze czesto takie osoby grube i "fest" kości rodzą dzieci co nawet 3kg nie maja nie wiem od czego to zależy...
nie wiem czemu taki duży ani ja cukrzycy nie miałam ani synek. i ja i mąż mielismy przy urodzeniu lekko ponad 3kg. więc genetycznie odpadakiedyś czytałam że dzieci się rodzą większe przez branie witamin w ciąży ale czy to prawda...
Mamax wrote:Berlinianka- Rodzilam w st Josef krankenhaus. Pocieszajace jest ze blizna pomimo ze duza to ladnie sie goi i od wczoraj nie biore juz tabletek przeciwbolowych wiec idzie juz ku dobremuTylko ten brzuch nadal jeszcze opuchniety jest i boli nawet przy dotyku nie jakos drastycznie ale jednak wiec zeby cwiczyc brzuszki to mowy nie ma musze jeszcze poczekac a chcialabym do wiosny miec talie osy
to Contratubex to jakas masc? Dostalas ze szpitala czy sama sobie kupilas i od kiedy smarowalas?
-
Koalka u nas gdzieś od 11 miesiąca jedba drzemka . Około 12. z tym ze w tym momencie Colin od ponad 8 miesięcy wstaje około 6:30 spi gdzie godziny popołudniu i idzie spać o 20.
był okres ze podałam juz na twarz kladl am go dopiero ok 21-22 ale.to i tak nic nie dawało wstawał o 6. z tym ze predzej chodził na drzemkę popołudniu kolo 11 ale.mimo to wytrzymal zawsze do 19-20
z tym ze zawsze musi być drzemka w domu gdzie jest cicho itd żeby się porządnie wyspal inaczej marudaWiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2016, 13:42
Natusia_mamusia lubi tę wiadomość
-
Matusia ty zamiast kombinować jak przejść na jedna drzemkę to ciesz się dwoma :p jeszcze 2-3 tyg temu mala zasypiala 20 20.30 spala do ok 8 czasami 9. No chyba ze zasnela później o 21 to do 9. Teraz cos sie jej poprzestawialo i zasypia ok 21 nawet grubo po i spi do 9. Chyba dzis ja obudzę po max godzinie drzemki, wolalam jak zasypiala wcześniej.
No tez nie lubię na krótko ale szczerze to za dlugo tez nie, bo to czlowiek jednak nie jest u siebie tzn u siebie ale w domu tu mam tak ze puszczam dziecko raczej sobie nic nie zrobi a tam wiadomo bardziej trzeba ja pilnowac. Ja w drodze śpię przed końcem drogi wstaje jak mąż juz znużony. On to ogarnia bezproblemowo ostatnio nie spaliśmy po podróży dopiero w nocy. A jak mamy czas no to wiadomo śpimy po podróży a mama buszuje z babcia. My mamy ok 770 km jedziemy ok 6-7 godzin jak korków nie ma. Ja klase sie na początku spac zeby w razie co męża zmienić ale on nigdy nie chce tylko pod koniec chce zeby z nim gadac. Raz tylko jak jechaliśmy 12 godzin z pl do de to ostatnie 2-3 godziny ja jechalam bo zajechalismy o 5.15 a on o 5.20 do pracy wychodzil -
A odnośnie woreczków to ja dlugo nie uzywalam bo te pampersy po takim malcu to nie są aż tak aromatyczne hehe. A teraz kupiliśmy taki specjalny kosz na pampersy my mamy taki bardziej zwykly ale trochę droższy byl ze kazdy pampers w nim zawijal sie osobno w worek. Tylko specjalne worki trzeba mieć. My jeszcze naszego nie odpakowalismy bo mam zamiar go ustawic przy przewijaku jak sie druga dama urodzi. Bo Emi swoje pampersy sama do kosza wynosi.