X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina cudownie ze tak szybko mozecie jechac, my mamy 800 km i nam to zajmuje ok 10 godzin, bo wiekszosc max do 130, a po polskiej stronie tez. Ja niespie nigdy jak jedziemy, z nerwow nie potrafie, zeminiamy sie z mezem co jakies 3 godziny.

17u93e5exqfllrog.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko no my tez mamy prawie 800 jak wyżej napisalam. Jeździmy przez Niemcy przez czechy trochę blizej droga tez ladna, ale wiecej ograniczeń. My chyba z 6 raz w tym roku jedziemy.

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2016, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy 650km i jedziemy ok 7-8, zależy od ruchu, tylko niestety od Pragi aż do rodziców jest masakra, ciągnie się to jak nie wiem bo same wiochy, ronda, ograniczenia. My juz od ponad roku na dzień jezdzimy bo wczesniej to Lena w nocy raz spała raz nie, potem w dzień wszyscy wykonczeni,a w dzień ona grzeczna, chce to drzemie, jak nie to się bawi, rysuje, patrzy w okno lub mamy też tablet z bajkami w razie awarii :-) , nie robimy nawet jakiś przystanków, 2-3razy, w tym jeden taki dłuższy ok pól godz w Czechach w burger Kingu lub McDonald ;-) , dopóki Lena siedzi spokojnie to mąż jedzie jak najdalej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2016, 13:52

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina1989 wrote:
    Kinga a mala jak zasypia? Bo u nas wlasnie w bujaku zasypiala tak naprawdę do ok 11 miesiąca, jak zaszlam w ciaze wiedzialam, ze musi zacząć zasypiać w łóżeczku nastawilam sie na mękę oduczania bo wcześniej juz próbowałam ja nauczyc zeby w lozeczku zasypiala. Odziwo bez większych problemów odstawilismy bujak. Tez jak zaszlam w ciaze odstawilam ja od piersi miala 10,5 miesiąca. Przez 6 miesięcy uczyliśmy jej butli i nic z tego. Poddalam sie stwierdzilam, ze juz je tyle rzeczy a mleko zastąpię kaszka i odziwo mala juz po 2 dniach pila z butli jak zawodowiec hehe. Dzieci chyba różne rzeczy przeczuwają szwagierki syn pierwsza cala noc przespal jak ona szla pierwszy dzien do pracy i od tamtej pory juz sie nie budzi w nocy. A przez ponad rok po kilka razy sie budzil. A ty jak karmisz?

Kp. Sarah zasypia przy piersi. Potem ją odkładam do hamaka i biorę do siebie ok. 3 i tak zostaje z nami do rana.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina miałam też ten śmietnik o którym mówisz alr worki naprawdę wychodzę bardzo drogo . juz wole kypic te zapachowe i wynosić śmieci po każdej kupie .

my mamy do pl 1000km ale zawsze wychodzi nam 8-9 godzin w tym przerwy co godzinę of męża na papierosa i jeden większy żeby coś zjeść

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2016, 15:36

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snufey wrote:
    Hej Dziewczyny :)

Termin zbliża mi się wielkimi krokami (1.1.2017) i powoli odhaczam kolejne wyprawkowe sprawy.

Mam więc do Was klika pytań:

- jakie pampersy polecacie? [wiem, że to kwestia indywidualna, ale są takie, z którymi większość nie miała problemu.]

- czy dostanę tu w drogeriach pachnące woreczki na pampersy tzw. paklanki i jak się nazywają? [kilka razy byłam w DM i Rossmannie, ale nie udało mi się ich znaleźć.]

- co mam spakować do torby do szpitala? [niby pielęgniarka i położna w szpitalu mówiły mi, żeby wziąć tylko szczoteczkę i ubranka na wyjście dla synka, ale jakoś mi się nie widzi tak z pustymi rękami iść.]

- jakie dokumenty czy sprawy mam załatwić przed / po porodzie?

- czy funkcjonuje tu coś takiego jak 'zapis na poród' w szpitalu? [pytam, ponieważ jak byłam na oglądaniu jednego ze szpitali położna wspomniała o zapisach i kobiety w zaawansowanej ciąży poleciały się zapisywać. Po fakcie stwierdziłam, że tak na prawdę puściłam mimo uszu tę informację i teraz nie wiem, co to były za zapisy.]

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Mam nadzieję, że wsiąknę tu na dłużej jak zyskam trochę wolnego czasu :)
    Pampersy
    U nas po każdych są podrażnienia, wiec zakładam tylko na dłuższe wyjścia. Na codzień używam pieluch wielorasowych

Woreczki- są pojedyncze oraz takie do specjalnych koszy. Jak się nazywają nie pamiętam, lale też są na stoisku do przewijania w dm.

Torba do szpitala
    Ciuchy dla siebie, kosmetyki, klapki pod prysznic, kapcie, tel, ładowarka, ręczniki, ciuchy na zmianę (przeciekłam wodami nim mnie na oddział przyjęli, więc się przebierałam), stanik do karmienia
    Dla dziecka (u nas były ciuchy, pampersy, tetra, ,ręczniczczki celulozowe do wycierania pupy, śpiworek, łóżeczko dostawne), jak się chciało coś ponad to to trzeba było sobie przynieść

Dokumenty Mutterpass, dowód, karta z Kk. To najważniejsze, resztę można domieść

Pierdoły:tel, ładowarka, aparat, poduszka do karmienia (u nas nie było). Resztę ci ktoś dowiezie.

Po porodzie trzeba zgłosić dziecko, by dostać akty ur. (w szpitalu lub ratuszu- u nas zależało od pbywatelstwa, złożyć wiosek o Kg, Eg, kartę do Kk dla dziecka, jak sami nie przyślą to trzeba złożyć wniosek o nr podatkowy dla dziecka. Jeśli nie jesteście małżeństwem, to uznanie dziecka przez ojca (można przed porodem)

Nie wszędzie zapisy są obowiązkowe, ale lepiej to wcześmoej załatwić. Jeśli planujesz cc, to dobrze tez iść na konsultacje do anestezjologa. Jak papierków nie załatwisz wcześniej to załatwiłasz ze skurczami (średnia przyjemność(

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zapomniałam się pochwalić, w ubiegłym tyg rozpatrzyli nasz wniosek o EG... Bez komentarza pozostawię fakt ile to trwało

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2016, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Snufey z pieluch u nas tylko Pampersy. Najlepsze sa fioletowe ale cuezko je juz dostać zastepuja je podobno zolte, tez dobre obydwa kolory sa takie "bawełniane", poznuej zielone i pomaranczowe. Próbowaliśmy i z Rossmana, Muller i DM oraz z Lidla i Netto te dwa ostatnie to katastrofa, mielismy tez Dady z PL i tez nie lepiej. Sama poprobuj i zobaczysz.
    Woreczki sa na pewno w Rossmann, DM i Muller, ja tam kupuje, nazywaja sie Windelbeutel i sa gdzies między pieluchami.

Torba do szpitala to tylko rzeczy dla Ciebie.

Do szpitala warto sie zapisac wczesniej bo przynajmniej bedziesz miala wdzystko wypelnione i nie befziesz musiala myslec jeszcze o firmularzach jakbys trafila tam z bolami.

Dokumenty to na pewno dowód czy paszport, Mutterpas i karta do kk. Niektore szpitale wysylaja za Ciebie dokumenty do Rathaus i Ty czy mąż tylko odbieracie Geburtsurkunde.

Mozesz sobie przed porodem wypelnic juz papiery do EG i KG, karte do kk, pozniej tylko wpiszecie date urodzenia maluszka i gotowe :)

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena a my kupiliśmy taki trochę " gorszy", wiem, ze worki drogo wychodza, ale do naszego i zwykly mozna wlozyc bo on nie zawija tych pampersów. Ma takie podwójne zamkniecie wiec wydaje mi sie ze nie będzie śmierdziało tymbardziej ze na początku jak to juz napisalam pampersy nie są tak "aromatyczne". Ale jak Emi byla mala to przy 10 pampersach dziennie caly czas myslalam, ze przydaloby mi sie cos takiego, zeby pod reka mieć i wyrzucać. No zobaczymy jak sie sprawdzi.

Kinga a co to za hamak?

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Knga strasznie dlugo, ale chyba niktnie przebije czasu jaki Annaki czekala na rozpatrzenie wniosku. Mogli by to jakos usprawnic.

Mamax ja nie uzywalam zadnych kremow na rane po cc. Tak jakos orzez pol roku byla dość czerwona i mnie to martwilo, ale jakos tak wyszlo, ze jeden krem małemu przestal akurat podchodzic na AZS i ja go zaczelam używać i natychmast zbladla i sie jeszcze zmniejszyła. To raczej przypadek bo podobno rana wlasnie tak pol roku potrzebuje zeby zaczac bledniec. Jest tez Bepanthen na rany taki z rolką jak chcesz tylko jeszcze chyba za wczesnie u Ciebie na to.

Magdalena ta bita śmietana mascarpone to uniwersalne i dobre do wszystkiego i na kazda okazje ;) My wczoraj robilsmy muffiny właśnie z takim kremem.

• annaki Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2016, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O właśnie Kinga, my czekalismy równo rok :-D , na pierwsze urodziny przyszła decyzja :-P

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki Kinga a wy pracowalyscie przed porodem? Tak z ciekawości pytam bo to takie pieniądze zamiast wyplaty w takim przypadku...

201509284965.png
    201703075565.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ja nie pracowałam, kiedyś jakiś czas przed ciążą pracowalam w de przez pośrednika 4 mies, ale to było zaraz po przyjeździe do de

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2016, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny przepraszam ze po raz 10 ten sam temat . dzisiaj mieliśmy wkoncu pierwsze dawkę MMR. Jakie objawy i po jakim czasie były u waszych dzieci?

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2016, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki, moze jak sie nie pracowali to dlatego tak dlugo trwa, bo ja Np w pl mialam macierzyński to tak jak tu eg, ale tam automatycznie dostajesz zamiast wyplaty,a tu musza moze ocenic czy ci sie należy skoro nie pracowałaś.
    Choć nie mam.o tym pojęcia tak tylko mi się wydaje, ze to tak moze byc.

MonikaDM lubi tę wiadomość

201509284965.png
    201703075565.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2016, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja workow nigdy nie uzywalam, skladalam tak pieluszke ze nie bylo problemow, teraz uzywamtych takich na podpaski, mozna kupic online (kolezanka mi zamowila) 30 stuck kostzuje 0.49 € wiec jest naprawde super, a pampersy sie do nich bez problemu mieszcza, zawiazuje i mam spokoj. Wezcie sobie z jakiejs publicznej toalety 2-3 na probe.

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2016, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina EG miałam od razu a kg jest na męża ;-) , to po prostu kwestia na jakiego ospałego urzędnika się trafi, koleżanka składała jak ja i dostała po 2 tyg,'no nasz wniosek musiała jakaś powolna baba przekładać z kąta w kąt :-P

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • snufey Debiutantka

Wysłany: 22 listopada 2016, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za rady! :)
    W takim razie podjadę w tym lub przyszłym tygodniu i się zapisze, bo niby szpital niewielki to w sumie warto się zapowiedzieć :)
    Rozważałam wybór szpitala dosyć długo, ale jednak postawię na ten, który jest najbliżej.
    U nas chyba sami wysyłają te dokumenty i razem z aktem urodzenia ma przyjść wniosek o Kg, a po otrzymaniu numeru Kg mają nam przysłać wniosek o Eg i Kinderzuschlag, ale o to też muszę dopytać, aby później nie latać.

Ja na wszelki wypadek z Polski zamówiłam podkłady i majtki jednorazowe, ale taki to wydatek, że nie będę żałowała, że nie użyłam swoich ;)

- czy polecicie tu jakiś żel/płyn do higieny intymnej po porodzie? Czy tu gdzieś poza internetem dostanę Tantum Rosa lub chociaż coś zbliżonego?

- jestem umówiona na wizyty po porodzie z polską położną, która pracuje w innym szpitalu, niż zamierzam rodzić. Jednak ma ona urlop do 3 stycznia, a ja mam termin na 1. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to nie będzie żadnego problemu, ale co mam zrobić jeśli urodzę wcześniej - ile czasu po porodzie musi odbyć się pierwsza wizyta położnej i czy w takim razie szpital po prostu przydzieli mi swoją położną?

A tak w temacie odległości do domu w Polsce, my mamy 1500km, więc o spontanicznych wypadach nie ma mowy ;) Cała podróż musi być sporo czasu do przodu zaplanowana i tak już powoli planujemy wyjazd na Wielkanoc, choć już z dzieckiem nie pójdzie tak łatwo i będzie trzeba to dobrze przemyśleć.

zi13gywld6zjal7y.png
  • Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Snufey wlasnie z takim małym dzieckiem pójdzie bardzo łatwo ;) czym dziecko starsze to gorzej,bo mniej spi...
    My jeszcze tez na Wielkanoc pewnie pojedziemy choć brzuszek pokaźny juz będzie ;)

Endokobietko a czym Ty sie aż tak stresujesz? :O Ja kiedyś tez nie umiałam w aucie spac,choć mogłam byc b.śpiaca,ale juz sie przełamałam i potrafię nawet w dzien sie zdrzemnąć,wiem ze to dla mojego dobra ;) chyba przez te częste podróże i małe dziecko wiem,ze trzeba każda chwile wykorzystać na wypoczynek,bo pózniej moze nie byc mi dane ;)

Ewelina Wy do hardcory jestescie :D Że całą noc nie śpicie i w dzien tez jeszcze nie :D Mój Mąż tez potrafi zrobić tylko krótka drzemkę regeneracyjna i funkcjonuje,ale ja jak sie położę to nie moge sie zebrać.Mąż specjalnie małego na spacer zabrał zebym sie wyspać mogła,az głupio mi było bo to on cała noc jechal...dopiero jak użyłam silnej woli i sie wykąpalam to juz było ok ale nie normalnie...Ja nawet jak w nocy spałam,bo Mąż cała drogę prowadzil,to byłam od siebie w dzien...
    Lubimy byc w Pl,ale prawdą jest,ze jak dłużej to czasem ciut męczące,bo mieszkanie niedostosowane do synka.

Wlasnie my tez mamy jeszcze ta szczepionkę co Magda pisze przed sobą..kiedy ja najlepiej zrobić?i czy jak ja jestem w ciąży to nie przeszkadza?chyba lepiej teraz niz jak noworodka bede miała w domu?

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2016, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do spania to jasne,ze ja na sile bym mu nie zmieniała na 1 drzemkę,wiecej czasu dla siebie bym miała... ;) ale zauważyłam ze doszlismy do takiego punktu,ze te 2 to juz za duzo,kiedyś na 2 szedł o 15-nastej i było ok,ale teraz o 15-nastej śpiący nie jest,a kłaść go miedzy 16-17 to bezsensu bo wtedy o 20 bedzie miał problem zasnac,jednak do wieczora cieżko znowu na tej 1 drzemce mu wytrzymać.Jak chcemy gdzies wyjsć/jechać to tez z tymi 2 drzemkami troche cieżko cos zaplanować.
    Ale juz chyba idziemy w dobra stronę ;) wczoraj o 11 padł,spał 2 godz i do wieczoraj jakos pociągnął,najwyżej go szybciej będziemy kłaść a przynajmniej w sekundę zasypia ;)

Magdalena Leoś tez musi spac u siebie w łóżeczku i mieć spokoj ;) w wózku moze byc mocno zmęczony i raczej nie zasnie..
    U nas tez kładzenie pózniej nie daje,ze rano dłużej pośpi..ale tez zawsze 19/20 go kładziemy,nie wyobrażam sobie zeby chodził spac o 22,bo choć wieczór chcemy mieć dla siebie ;)

Ewelina dziewczynki moze mniejsze śpiochy są,bo Leosia kumpela z porodówki tez juz dawno ma 1 drzemkę i to 1,5 godzinna max.Ale rano to tez potrafi do 9 spac :D co u nas nie zdarzyło sie NIGDY my ostatnio od 7 na nogach :| 9 to juz za długo dla mnie,ale do 8 bym sie nie obraziła jakby spał ;) a on coraz krócej..kiedyś do 8,pózniej 7-30 a ostatnie 2 noce do 7.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2016, 10:40

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
‹‹ 807 808 809 810 811 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ