X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matusia a nie chce Ci sie spac? Ten pierwszy trymestr to taki senny jest. Ja spalam przy każdej okazji.

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcialam sie pochwalić, ze Vincent ma kolejnego zęba, jeszcze tylko jeden i nie bedzie na co zwalac jego marudzenia ;) Choc ten ostatni wyszedl "malo objawowo", dzis go ujrzałam a wyglada jakby juz tam sobie kilka dni byl...fakt, ze jakis tydzien temu nie dal sobie zębów umyc i wczesniej byl katar i rozowa plamkana policzku jak zwykle, sprawial, ze czulam ze coś sie kroi.

Mam pytanie do mam dzieci mniej wiecej w wieku Vincenta lub starszych. Czy takie ok. 2 latki wszystkie sa takie energicznie? Ja powoli wysiadam a moj syn ma tyle energii jakby kawe zalał red bullem...non stop biega, skacze i ja mam to robic razem z nim, szkoda ze waga od tego ani drgnie :(

• Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika zaskoczę cię ale tak ha ha
    U nas ciagle chce budować domki z poduszek skakać z kanapy skakać po łożku wygłupiać sie i latać jak szalony odbijając sie o wszystkie ściany . Spacer do bieg i najlepiej ze wszystkiego hop :)

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika nie pocieszę ale tak jest ;-) , Lena w ciągłym ruchu a nawet skoku, ale za to poprawiło się na spacerach, potrafi całą wieś przejść na nogach za rękę lub do przedszkola grzecznie za rękę, a nawet sama prosić o wózek ;-)
    Kinga ja Bayern

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 listopada 2016, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no, nie to ze chce zeby Vincent byl apatyczny i siedział tylko na kanapie tylko ja czasami naprawde nie mam sily a on jakby jakis jej nieskonczony zapas, czemu ja nie mam takiego motorka ;)

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika wez przyklad z syna i tez popijaj kawe red bulem ;)

MonikaDM lubi tę wiadomość

201509284965.png
    201703075565.png
  • snufey Debiutantka

Wysłany: 23 listopada 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj kupiłam woreczki - w Rossmannie i DM 100 sztuk za 1,79 :)

Dzisiaj byłam na wizycie i dostałam na 'odchodne' zaświadczenie do Krankenkasse na Mutterschaftgeld.
    Byłam zatrudniona do końca sierpnia na pełen etat, ale umowa się skończyła i nie została przedłużona.
    Mam więc pytanie - czy mam uzupełnić i nieść to zaświadczenie do Kk czy sobie darować? Nie chcę później telefonów i tłumaczenia, dlaczego złożyłam taki dokument.
    Mg jest chyba tylko dla osób pozostających w stosunku pracy, czy się mylę?

zi13gywld6zjal7y.png
  • Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki,bo Lena juz sie robi "cwana" ;) Nie raz słyszałam,ze jak dziecko nauczy sie chodzić to w wózku siedzieć nie chce,tylko wszędzie 'sam' na nogach,a jak ma ok.3 lat mama juz wózka sie pozbywa to nagle nozki bolą i chce do wózka albo na rączki :D

Nie pocieszacie Dziewczyny jak czytam co mnie czeka niedługo zamiast lepiej to jeszcze gorzej ;) Mój to juz dzikus jest lata po pokoju cały czas,wchodzi na kanapę,zaraz z niej schodzi itp :D choć i tak postęp bo sie czasem przytulić przyjdzie albo chwilkę na kolankach posiedzi ;)

Ewelina tak jestem bardziej senna niz zwykle daje radę,ale pare razy zdarzyło mi sie uciąć krótka drzemkę w dzien i staram sie spac w nocy ponad 8godz,a tak to mniej spałam..Ale chyba juz najgorsze za mna,taka nadzieje mam ;) I tak duzo lepiej sie czuje niz w 1 ciąży,chociaż wtedy tez jakos tragicznie nie było..teraz w sumie mało mam objawów,jedynie ta senność,gdyby nie test to bym sie nie zorientowała ze w ciąży jestem ;)
    A Ty Ewelina jak sie czujesz??polowa juz ponad za Tobą ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2016, 20:29

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia a wiesz że coś w tym"cwaniactwie'jest :-) , tak to robiła afery o wózek bo chciała na nogach, oczywiście cała ulica była jej, jak juz zaczęła ładnie chodzić to wziełam ją na nogach do przedszkola, fakt trwało to dłużej niż zwykle ale następnego dnia od razu poprowadziła mnie w korytarzu po wózek :-) , tak samo ze schodami, zawsze sama a ostatnio na rączki w górę i w dół, masakra ;-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia pytalas jeszcze o mój poród. Emi rodzila sie z raczka wiec ciezko bylo jej sie wydostać. Nie mialam znieczulenia. Wszystko bylo ok dopóki polozna nie przebila mi pęcherza plodowego. Pierwszy skorcz po przebiciu zawolalam anestozjologa jak przyszedl dostalam trzeciego skurczu, juz wtedy nie chcialam znieczulenia( ja mialam co drugi skurcz prawidlowy to tez wydluzalo poród a znieczulenie dodatkowo by go wydluzylo). Tak wiec juz znieczulenie mnie nie interesowalo odrazu wolalam lekarza hehe i pomimo, ze boje sie cc strasznie przeraza mnie sama myśl o nim, tak blagalam..., nie prosilam tylko blagalam lekarza o cc. W pl nie masz wskazań nie robia cc na szczęście. U mnie stanęli wszystko na 7 cm polozna mi caly czas mowila zebym sie polozyla na prawym boku, ale bol wtedy byl nie do.ogarniecia, ale jak juz opadlam z sil i myslalam, ze zaraz umrę to na sile sie położyłam i poszlo dalej.

Ja w 1 trymestrze bylam ospala i bylo mi nie dobrze od początku ciąży mam ucisk i boli mnie noga, ale w pierwszej bolaly mnie obie do tego stopnia, ze czasami mi sie cos blokowali i nie moglam isc. Teraz noga mnie boli tylko w biodrze tez czasami mi ciezko wstać albo cuś ale jakoś to ogarniam. Po za tym czuje sie dobrze, mala w brzuchu szaleje. A starsza dzis padla o 19.30. Ona ze mna jeśli chodzi o szaleństwa to raczej spokojna jest bo ja raczej wole stacjonarne zabawy, ale jak jest mąż to sie gonią chowają i przez to ona później chodzi spac bo taka rozbudzona jest.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 03:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia_mamusia wrote:
    Ewelina a Ty dalej cos z PL pobierasz?i teraz jak urodzisz to dalej polski macierzyński czy juz niemiecki?
    A czemu piszesz,ze mialas ciężki poród?Ja myśle,ze dla każdej kobiety to jej poród jest tym najcięższym ;) Mialas znieczulenie?

Kinga a jak długo Mąż z Tobą w domu bedzie?? Wlasnie ostatnio Mężowi mówiłam ze Niemcy niby taki prorodzinny kraj a z tym"tacierzyńskim"to maja beznadziejnie,tylko 65% pensji jakby to jakaś kara była ze komuś sie dziecko urodziło i chce zostać z nim w domu.I trzeba wziasc minimum 2 msc... powinno byc co najmniej 80% pensji. W PL w ogóle sa chyba 2 tyg 100% płatne dla taty
    Łącznie będzie 0,5 roku. Także niedługo koniec laby.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 04:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina1989 wrote:
    Kinga wiadomo ze z pl nie będziesz brala jak tam nie pracowałaś. Zastanawia mnie jak to tu wygląda w przypadku osób pracujących. No bo jak ktoś pracowal i urodzil dziecko i ma czekac 3 mies na pieniądze to co w tym czasie z czego ma żyć? A jak ktoś nie pracowal to inna sprawa z czegoś żył skoro nie pracowal. Mniejsza z tym. A pisalas co to ten hamak czy przeoczylam?

Natusia ja w pl jestem zatrudniona na stale na normalna umowę wiec normalnie bralam l4 później macierzyński a ze w ciaze zaszlam na maciezynskim i nie mogę pracować w zawodzie to na nowo l4 i macierzyński.

W pl 2 tyg dla taty to nie tacierzynski to taki urlop okolicznościowy tacierzynski tata moze wziasc tak samo jak mama tzn moga sie nim podzielić. W pl l4 platne 100% plus weekendy macierzyński 80% przez rok albo 100% przez pól roku. No tu trochę slabo, ze sie dostaje tylko 65% bo to chyba i na tacierzynskim i macierzyńskim, ale jak oboje pracowali wcześniej to nie jest źle. No my sie nie zdecydujemy na tacierzynski przy Emi tez mąż nie bral tylko urlop 2 tyg bral. No jdnak te65% na upartego by starczylo, no jakbyśmy musieli to by wziol, ale mam nadzieje, ze nie będzie takiej potrzeby

No więc w mąż pracował i wcale nie przyspieszyło to decycyzji w sprawie Eg, z resztą znajoma Niemka ze szkoły rodzenia też była w podobnej sytuacji (ponad 5 m-cy czekała na decyzję w sprawie Eg) i bardzo się denerwowała stegozaury powodu

Co hamaka to mamy nonomo xl, wygląda podobnie do tego z linku (na dole są zdjęcia). Jest o tyle fajny że jak dziecko zaczyna się kręcić, to zaczyna się bujać.
    https://www.nonomo.de

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki ja te krople o które pytałaś kupuje regularnie kuzynkom.

Co do mojej ciąży, jeszcze okresu nie miałam wiec ciężko w owulację trafić.

Co do fotelika patrzac na siatki centylowe zamierzam do 2 Rż wozić w tym pierwszym.
    Życie pokaże czy serio mała tak długo będzie się mieścić.

Co do testów
    ADAC nie potrafi nawet dobrze zamontować fotelika do testów wiec dla mnie to "kupa" ładnie mówiąc.
    Szwedzki plus przechodzą tylko foteliki tyłem i to nie wszystkie. Juz mam upatrzony kolejny, ale kupie hak mała będzie wyrasta z tego.

Serio 2 drzemki niektórzy tu mają? My przed rokiem juz 1.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powidlowa a Mela zmiesci Ci sie do Babyschale do 2 r.z.? Nasz byl do 9 kg i jak zmienialismy na wiekszy to Vincent mial ponad 8 kg i nad główką 2 cm zapasu, tylko nasz fotelik byl z zestawu z wozkiem bo wtedy wiedzialam o fotelikach wielkie "G", i takie rozwiązanie wydawalo mi sie najwygodniejsze...dlatego tez disc szybko przesiadlam malego do porzadnego fotela. Jaki Wy macie? Musi byc dość duzy.

A co do drzemek to szybko u nas byla jedna, na pewno przed roczkiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2016, 17:30

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa wrote:
    Annaki ja te krople o które pytałaś kupuje regularnie kuzynkom.

Co do mojej ciąży, jeszcze okresu nie miałam wiec ciężko w owulację trafić.

Co do fotelika patrzac na siatki centylowe zamierzam do 2 Rż wozić w tym pierwszym.
    Życie pokaże czy serio mała tak długo będzie się mieścić.

Co do testów
    ADAC nie potrafi nawet dobrze zamontować fotelika do testów wiec dla mnie to "kupa" ładnie mówiąc.
    Szwedzki plus przechodzą tylko foteliki tyłem i to nie wszystkie. Juz mam upatrzony kolejny, ale kupie hak mała będzie wyrasta z tego.

Serio 2 drzemki niektórzy tu mają? My przed rokiem juz 1.
    Nasz fotelik jest do 13 kg, Młoda ma 7 mcy i waży 8 kg.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika patrząc na siatki centylowe może się uda;) mam peg perego primo viaggio sl do 13 kg. Jeszcze mamy zapas nad główką, s mela teraz waży 10 kg.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ja staram sie w dzien za bardzo nie spac,bo nie lubię cieżko do siebie dochodzę po przebudzeniu,głowa mnie boli.
    Leoś dzisiaj obudził sie o 7-40 wiec chyba jakos pociągnę do wieczora ;) Budził sie szybciej chyba przez włączona lampkę nocna,bo dzisiaj wylaczylismy i nagle dłużej spał..oby tak mu zostało ;)

Kinga no nie tak niedługo,jeszcze 3 msc ;) ohh jak ja bym chciała zeby Mąż tak ze mna posiedział ;) choć pózniej pewnie cieżko sie przestawić jak po pół roku wróci do pracy...

Mojego synka to juz w tym pierwszym foteliku sobie nie wyobrażam :D Nie dość,ze nie chciał w nim siedzieć,dostawał szału to jeszcze nauczył sie wychodzić z niego.Mielismy standardowo taki do 13kg,a myśle ze on juz tyle ma,bo we wrześniu u lekarza miał prawie 12kg,do tego jest wysoki,wiec juz pewnie się nie mieści... babyschale czeka juz na nowa dzidzie ;) bujaczka tez juz nie rozkręcaliśmy tylko w pokoju postawiliśmy co nie korzystamy z niego, bo stwierdziliśmy ze juz sie nie opłaca ;)

Powidlowa no przy braku okresu i kp to raczej cieżko zajść w ciąże tym bardziej jak sie chce ;) Ja kp małego a i tak juz równo po 3msc od porodu okres dostałam...

Juz mamy tylko 1 drzemkę,ale fakt jeszcze dosłownie chwilkę temu były dwie ;) Teraz widze,ze juz 2 nie potrzebuje,ale wieczorem to pada jak zabity,w sumie to dobrze ;)

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka to pędzicie szybko z waga u nas 2 latka i dopiero 12,5 kg :)

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena, u nas prawie 3 lata i 13 kg :)

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Vincent ma spokojnie 13,5 ostatnio nawet 14 kg waga pokazala ale to ta domowa. Konkretnie to w grudniu mamy U7 i sie dowiemy. Vinnie gruby nie jest, zeby nie bylo, ale jak stoi obok tych chlopczykow u niani to widac ze on jest taki byczek troche, taki ubity i szeroki w ramionach, ale to typowa budowa od mojego męża (tylko u niego jeszcze brzuszek wystaje ;))

Endokobietko ale Jas byl wczesniakiem? Bo nawet ostatnio czytalam, ze wczesniaki nadrabiaja szybko ale dosc dlugo sa jednak drobniejsi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2016, 15:10

‹‹ 809 810 811 812 813 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ