X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina1989 wrote:
    Monika no my mamy w łóżeczku taki, czytalam, ze są za twarde dla takich dzieci. Kiedyś bylo przekonanie, ze materace maja byc twarde ortopedyczne. Teraz kupiliśmy do wiekszego lozka zwykly materac. A no i jeszcze to o czym pisze Kinga, ale materac musi byc mokry, zeby robaki sie zrobily to predzej u dziecka które zaczyna spac bez poeluchy i mu sie cos zdazy aczkolwiek wiadomo wtedy sie podklada ceratę.
    Koleżanka miała robaki w nowym materacu. Zaczęły wyłazić nim je odpakowała z folii.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • snufey Debiutantka

Wysłany: 29 listopada 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:

Snufey ale fajnie sie pralo i prasowalo takie malenkie ubranka, nie? ;) A egzamin kiedy masz? To ten pierwszy poziom B1 czy wyzszy?

Oj, baaaardzo :D Miałam 8 pralek ubranek, kocyków itd., więc można się domyślić, ile tego jest...

Tak, B1. Pisemny w ten piątek, ustny w następną środę. Niestety musiałam Orientirungskurs sobie odpuścić na tę chwilę, ale mam czas do stycznia 2018, także jak ktoś z rodziny zechce mi pomóc i przyjedzie na miesiąc popilnować mi dziecka to może go ukończę ;)

zi13gywld6zjal7y.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2016, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika a jak pralas ten materac? Myślę ze z tymi robakami to skrajne przypadki. O twardości ostatnio czytalam dlatego teraz Emi będzie miala piankowy. A jaka mate podkladasz? Ja na początku mojej Emi podlozylam bo kupilam juz zanim sie urodzila, ale wiecej nie podkladalam bo zauwazylam ze wtedy sie poci bo jakby nie bylo to plastik. Za to mata rewelacyjnie sprawdzala sie nam przy leżakowaniu na golaska. Mam taka z jednej strony cerata a z drugiej taki material ala frote.

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Snufey te pytania na Orientirungskurs możesz ściągnąć z Internetu, jak nie zapomne, co czesto mi sie zdarza, to poszukam i napisze Ci z jakiej strony kazali nam pobierać to w szkole. Wystarczy ze tych pytan sie nauczysz i zdasz.

Ewelina ta mata nasza to takie cos: https://www.baby-walz.de/p/setex-molton-fixspannauflage-p1217408/?variantId=P1217408_87945181&mb3_partner=hurra&mb3_partner_param=adw&adword=Babywalz%20DE%20PLA/DE_SAD_PTL1_Wohnen_und_Schlafen&utm_medium=sea&utm_source=google.de&utm_campaign=DE_SAD_PTL1_Wohnen_und_Schlafen&utm_content=pla&gclid=Cj0KEQiA6_TBBRDInaPjhcelt5oBEiQApPeTF6t-Ck4guQafPYdDg0fhOUXfin_DscgqHKX4eTx--r4aAnJU8P8HAQ
    takie cos wlasnie jak piszesz. Calego materaca nie pralam, tylko pokrowiec a w nim byla zaszyta gryka. Normalnie do pralki, na 40 st., ostatni raz z lekkim suszeniem. Pozniej wieszalamna rozgrzanym kaloryferze zeby porzadnie wyschlo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wasze dzieci spia w skarpetkach? Do kiedy spaly w nich? Vincent urodził sie w grudniu i na poczatku skarpetki mial non stop. Pozniej, wiosna juz nie i wrocily jesienią i zimą, wiosna i lato znowunie i teraz ich nie chce. Sciaga sam, denerwuje sie jak mu zakladam. Boje się ze zmarznie w nocy, choc ja lubie chlod w stopy moj tata tez, może ma to po nas. W ciagu dnia nosi bez problemu, ale juz w tą wiosne sciagal sam jaku mu bylo chyba za ciepło.

• Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2016, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja na noc małemu juz dawno skarpet nie ubieram tylko body,cienkie śpioszki i śpiworek,mamy ciepło w domu,a ja tez w skarpetkach nie śpię ;)

Co do gryki-kokos materaca to w PL są b.popularne i tam takich afer było całe mnóstwo!Wystarczy wpisać w internet i poczytać ;) Ja przed porodem po tym co przeczytałam wolałam nie ryzykować..bo wcale nie cieżko ponoc zeby zaległy sie tam robale,gryka-kokos to naturalne środowisko tych robaków i wystarczy troszkę wilgoci,a o to tez nie cieżko...

A my wczoraj z małym byliśmy na zajęciach dla dzieci ;) Taki mi sie kawaler zmęczył ze zasnął od razu w samochodzie jak wracaliśmy ;) fajnie sie bawił,odważnie.. :)

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika Emi klase spac w pajacyku wiec ma zakryte stopy, ale jak spi w body i spodenkach to bez skarpet, czasami ja zostawiam w skarpetach bo ona sie bardzo odkrywa, ale to jak ma takie gorsze noce.

I jak ostatnio sie pochwalilam, ze Emi ma 14 mies i nie byla jeszcze chora, tak z pl przywiozla katar mam nadzieje, ze tylko katar. Kuzyni byli chorzy a rok od niej starszy kuzyn caly czas za nią chodzil i ja calowal i przytulal :/. On jest w niej zakochany w domu kaze co chwila jej zdjecia w Tel pokazywac. W nocy troszke ja kaslalo,mamy taki syrop z bzu od babci. Emi nie chce go pic, ale jakoś postaram sie go przemycać szczykawka.

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile macie stopni w nocy? U nas podlogi sa strasznie zimne.

Syrop na kaszel: Capval, jest rewelacyjny ale nie wiem czy nie jest na receptę.

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika niby dziecku najlepiej sie spi jak ma od 18 do 24 chyba i my zawsze chcemy, zeby bylo chlodniej a i tak jest 24.

Narazie tylko troszke pokasłała w nocy. W dzien cisza tylko woda z nosa leci

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    24 to my nawet w dzień nie robimy :) W dzień gora 21, a w nocy 18-19, przy wyższej w nocy nie potrafimy spac.

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2016, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika no u nas tak jest caly czas. Czasami uda sie 21. Nawet jak odkrecam kaloryfery na 1 to sie tak nagrzewa. Trudno utrzymac tu nizsza temperaturę. A zaś jak zakrencone kaloryfery to zimno a mój mąż to lato czy zima w domu chodzi w krótkich spodenkach i koszulce na ramiączkach. Na noc zakrecamy kaloryfery u malej tylko jest trochę odkrecony bo z korytarza wieje.

Spokojnie mozesz malemu sciagac skarpety jak mu przeszkadzają. Gorzej jak sie otkrywa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2016, 16:49

201509284965.png
    201703075565.png
  • Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2016, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika my mamy ok.20 stopni,tez słyszałam,ze do spania powinno byc 18 ale nam za zimno...A Twój syn juz w śpioszkach takich z zamknięta stopką nie spi?Podloga to nie wiem nawet jaka u nas jest czy ciepła,bo mam manie chodzenia w kapciach.My generalnie lubimy ciepło i zmarzlaki jestesmy ;)

Ewelina tzn.ze macie b.cieple mieszkanie,tylko pozazdrościć ;) Ja to nie wyobrażam sobie teraz zeby tak w całym domu grzejniki mieć zakręcone..

My byliśmy dzisiaj z Leonkiem na zakupach w galerii lubię go gdzies zabierać,taki fajny kumaty juz jest.Jechal na tym autku wiecie takim za € a ile frajdy i radochy miał,z wózka sobie sam wypatrzył i paluszkiem pokazywał ;)

Dziewczyny ile takie 14msc dziecko powinno mleka pic??Ja daje mu rano mm 210ml,popołudniu mm 180ml-czesto,ale nie zawsze,no i kaszkę na noc(milchbrei) I tak sie zastanawiam czy to juz nie za duzo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2016, 07:48

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny u nas wkoncu po urodzinach przez 3 dni goście :) tort pokaże tylkp musicie mi pomóc gdzie ja znajdę jakaś stronkę gdzie mogę wstawić ?

dzisiaj trochę luzu brata z mezem wyslalam na męski wypad a ja wkoncu chwila spokoju .

Monika u nas mega skarpetki bolą nawet w dzień ciagle wola Ała ha ha na noc absolutnie bez . ma piżamy bez nóżek . w nocy śpimy przy otwartym oknie myślę że mamy około 15-17 stopni maksymalnie . w dzień ciężko powiedzieć niby podgrzewanie na 20 stopni ale okna co chwile uchylone .

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia ja tez zmarzluch jestem. Moja Emi je w zależności jakie mam mleko bo kupuje dwa to albo 210 albo 180 na noc. Czasami jak ma gorsza noc to w nocy jej dam ( jak zeby szly to jej dawalam bo ja to tak uspokaja trochę). I jak nie wychodzimy na dwór tak jak teraz bo ma katar to jej daje jeszcze w dzien przed drzemka. No ogólnie jeśli jest wszystko ok to je tylko raz na noc, ale są dni ze 3 razy. Z kaszek to czasami robie jej zwykla mannę ale na wodzie wiec bez mleka i bardzo sporadycznie musli.

201509284965.png
    201703075565.png

Wysłany: 1 grudnia 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka
    Colin ma 2 lata a pije na dzień dobry 180 ml na noc ok 140 ml i w dzień je jogurt zawsze i czasem ryż na mleku na kolacje

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakiś dziwny ten nasz katar dzis juz go prawie nie ma hm... Ktoś tu kiedyś pisal o katarze od zębów czy mi sie zdaje? No mąż mówi, ze jej trojki idą no fakt ma na tej jednej trojce bielsze dziasełko, ale znowu zeby? Sama nie wiem

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina Vincent odkrywa sie w nocy ale zauważyłam, ze potrafi się przykryć albo nóżki wciska pod kolderke.

Natusia no właśnie tak pomyslalam, ze przecież jeden lubi ciepelko a drugi woli chlodniej. Ja lubie boso bez skarpet i kapci chodzic jak moj tata i moze Vincent ma to po nas :)

W pajacach Vincent nie chce spac od zeszlego lata, jeszcze w zeszla zime mialam dla niego dwa i szybko dokupywalam pizamki. On tez nie tolerowal spiworkow.

A co do Twojego pytania o mleko to Vincent odmowil picia mleka jak mial 13-14 miesięcy i wtedy zaczelismy mu dawac zwykle tylko Endokobietka polecila (za co jej dziekuje) mleko Landliebie, jest bez gmo i naprawde jest pyszne. Obecnie wszyscy je pijemy, chyba te zakupy robimy w Netto to zdarza nam sie kupi to mleko misiem bo tam Landliebe jest zadko.

Magdalena to Wy z ta temperatura to jak hardcorowcy :)
    A w ogole to wszystkiego najlepszego dla Colina, duzo zdrówka! Jak się udaly urodzinki? No i tortem sie pochwal, ja kiedys przez jakas stronke typu "zapodaj na forum" czy jakos tak wstawiłam! A Wy juz po przeprowadzce? Fotki tez obiecalas :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2016, 21:40

• Mamax Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena- Wszystkiego najlepszego dla Colina. Fajnie ze juz macie urodziny za soba. My wczoraj swietowalismy z dziecmi w domu a w sobote z goscmi chociaz nie wiem czy to dobry jest pomysl bo przy malenstwie napewno ciezko bedzie sie ogarnac. Ale czego sie nie robi dla dziecka....W przedszkolu Julian tez swietowal. Na morgenkreis siedzial na srodku sali na tronie z korona z numerkiem 2. Dzieci mu spiewaly i skladaly zyczenia. Pani mowila ze Juliakowi bardzo sie to podobalo, wogole sie nie bal tylko smial... Pozniej czestowal dzieci zelkowymi misiami i sam bez pomocy brata ( mial mu pomoc gdyby sobie nie radzil) sobie z tym poradzil. Moj duzy dzielny chlopczyk :-)

Ewelina- O katarze od zebow to ja pisala. Moj Julian tak mial ze przy kazdym wychodzacym zebie meczyl go katar. I tez byl dziwny bo meczyl go kilka dni a jak tylko zab sie przebil to odrazu znikal....Poki co mamy juz prawie komplet zebow ( oprocz 5- tek) wiec na razie mamy z tym spokoj ;-)

Julian pije 220 ml mleka wieczorem przed snem. Rano i czasem wieczorem zjada tez kaszke.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2016, 20:54

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 grudnia 2016, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I dla Julianka również wszystkiego najlepszego, dużo zdrowka i radości :)

Wysłany: 1 grudnia 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika dziękujemy urodziny super w sobotę rodzina meza w niedziele znajomi a w poniedziałek rano zadzwonili właściciele domu ze maja prezent dla Colina i czy mogą wpaść bardzo miło z ich strony maja dwójkę dzieci wiec Colin w siódmym niebie :). Tydzień temu byliśmy u nich z winkiem i podziękowaniami ze nas wzięli i super wszystko zrobili i chyba tak zostanie ze będziemy sie cześciej spotykać.
    Juz jesteśmy miesiąc równy na nowym powoli wszystko robimy chętnie sie podzielę zdjęciemi ale musisz mi pomoc gdzie je wstawić :)
    Mamy w sypiali 15 stopni ustawione plus okno otwarte dzisiaj akurat rano myślałam ze zamarznę wiec zamknęłam ok 5 . Znów o 7 jak wstaliśmy było mi gorąco . Maz do tego śpi prawie nago .
    Mamax dziękujemy za życzenia dla was równiej 101 lat dużo uśmiechu i zdrówka :). Super ze w przedszkolu urodzinki sie udały :)

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
‹‹ 811 812 813 814 815 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ