X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia- To i tak niezle. My pobudke mamy o 6- tej a do tego zerwane nocki. Najgirsze ze jestem zmeczona ale nawet jak mam chwile ( tak jak teraz jak dzieci spia) to nie potrafie sie zdrzemnac...

Z ta drzemka jak chcesz go przestawic to poprostu stopniowo co kilka dni kladz synka o 15 minut pozniej az dojdziecie do odpowiedniej godziny. Moj Julian dlugo spal mi o 10- tej a potem juz do 19- tej wytrzymywal. Teraz spi o 12- tej bo w przedszkolu tego wymagali i musialam go o te dwie godziny przestawic. Robilam tak jak tu napisalam i poszlo bez problemow ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2016, 12:20

Natusia_mamusia lubi tę wiadomość

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka
    Te chodzenie spać o 22 było tylko na próbę uwierz mi ze wolałam posiedzieć do 24 ale wiedzieć ze pospie do 8-9 . Niestety nici ... Teraz czasem sie zdarza ze idzie spać o 21 albo i po jak gdzieś jesteśmy bądź jakieś zakupy itd

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Natusia_mamusia Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax ja sobie zdaje sprawę ze teraz to ja mam luksusowo :D bo w sumie śpię ponad 8 godzin,kładę sie po 22 a o 7 lub 7-30 pobudka,czasem cos tam narzekałam,a pózniej sobie przypomniałam,ze kiedyś to ja o 7 juz w pracy byłam hihi jak to sie czasy i przyzwyczajenia szybko zmieniają.. :D ale w czerwcu znowu sie zacznie od nowa nocne wstawanko :D Modlę sie oby tylko baby nr 2 było tak grzeczne jak Leon ze spaniem :) Leon szybko noce przesypial,a od urodzenia tylko na jedzenie sie budził i dalej spał..
    Wczoraj położyłam go o 11,dzisiaj juz wytrzymał do 11-30,wiec chyba juz jestesmy na dobrej drodze :)
    Mamax,a drzemek w dzien to ja tez nie stosuje,bo nie lubię i tez cieżko mi zasnac na zawołanie..choć teraz na początku ciąży moze z 2/3 razy mi sie zdarzyło i tak samo tuż po porodzie ale tez do 2 tyg po porodzie max,kilka razy.Ja po porodzie o dziwo miałam mega energię,no nie 2 dni po ale tak z tydzien juz tak,choć wyszłam z mega anemia ze szpitala,ale podejrzewam,ze to przez to ze wpadłam z niedoczynnosci tarczycy w nadczynność bo tez szybko chudłam.

Magdalena no nam Leon jeszcze do 21 nie wytrzyma za mały jeszcze..o 19 juz sie marudny robi.Raz cudem jak byliśmy na urodzinach to szedł spac o 21-30 ale to juz go trzeba było nosić/zabawiać itp a drzemkę do 18-nastej miał ;) ale to jeszcze mniejszy był

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2016, 12:36

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natusia ja spie w drodze tak wiec dla mnei nie ma problemu mąż jutro bedzie spal do ok 11 zanim pojdzie do pracy zeby sie wyspac do przodu jak dojedziemy to tez sie drzemnie, ale nie dlugo bo szkoda czasu.
    Każde dziecko inaczej z tym spaniem. A jak go kładziesz o 19 to do 9 chyba nie pospi. Nasza mała z reguły w nocy śpi 12 godzin chyba, że nie spi w dzien i padnie o 19 to tez spi do 9. Nam jak mala zrobi sobie za pozno drzemke jak ostatnio o 15.30 to my ja po 20 minutach obudzilismy czasami taka krotsza drzemka jest lepsza niz dlugie spanie. Tylko ze jakby mi o 16 na 2 godziny zasnela to nie wiem jak by bylo w nocy :)

Magdalena my dziś mieliśmy 2 dawke mmr po 1 żadnych objawów a u was cos sie dzieję? Mówią, że po tygodniu moga być objawy.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2016, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pamietam jak te suwaki sie ustawia :/

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina1989 wrote:
    Annaki, moze jak sie nie pracowali to dlatego tak dlugo trwa, bo ja Np w pl mialam macierzyński to tak jak tu eg, ale tam automatycznie dostajesz zamiast wyplaty,a tu musza moze ocenic czy ci sie należy skoro nie pracowałaś.
    Choć nie mam.o tym pojęcia tak tylko mi się wydaje, ze to tak moze byc.

Polubilam a mialam zacytowac. Ja tu nie pracowalam a KG dostalismy na koniec stycznia (na poczatku stycznia urodzil sie Vicent).

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka wrote:
    Ja workow nigdy nie uzywalam, skladalam tak pieluszke ze nie bylo problemow, teraz uzywamtych takich na podpaski, mozna kupic online (kolezanka mi zamowila) 30 stuck kostzuje 0.49 € wiec jest naprawde super, a pampersy sie do nich bez problemu mieszcza, zawiazuje i mam spokoj. Wezcie sobie z jakiejs publicznej toalety 2-3 na probe.

Endokobietko te z DM czy Rossman sa pakowane po 100 szt. za 1,49 czy 1,99 jakos tak. Wiec podobnie wychodzi.

Wysłany: 22 listopada 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina wejdź na suwaczki.com i tu w ustawieniach w podpis ustaw :)

Nasz nie lubi byc budzony,jak czasem musieliśmy przebudzić to płakał i był od siebie..Wasza twarda i wytrzymała babka jesli chodzi o spanie w dzien ;)

A wlasnie jesli chodzi o EG i KG,to ja tez tu nie pracowałam,a szybko dostaliśmy..mam nadzieje ze teraz tez tak bedzie.
    Na prawdę nie wiem od czego to zależy,bo akt urodzenia młodego tez szybko dostaliśmy,a dziewczyna co ze mna rodziła długo czekała a przeciez pod ten sam urząd podlegaliśmy,w tej samej miejscowości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2016, 14:22

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png

Wysłany: 22 listopada 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina od wczoraj jeszcze nic się nie dzieje ale chciała bym wiedzieć po jakim czasie ewentualnie coś może być. w sobotę robimy urodziny i nie chce zeby był chory czy coś innego .

endokobietka dokładnie akurat wczoraj kupowałam te worki i 1,50€ placilam za 100 sztuk

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to super ze piszecie o tych woreczkach, bo ja dostalam od kumpeli na probe, sama nie kupowala nigdy, nawet nie sprawdzalam jeszcze gdzie sa.

1,5 za 100 szt to super sprawa.

Natusia_mamusia ja sie stresuje wszystkim: pogoda, idiotami na dorzde, zeb ymoje dziekco nie zyngelo, zeby maz nie zasnal, zeby nam nic w aucie nie padlo, zebysmy mieli dostatecznie duzo jedzenia i picia. WSZYSKTIM zawsze i wszedzie :) tak juz mam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2016, 15:41

17u93e5exqfllrog.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ale tam Kinga bodajze pisala o eg a kg, albo ja jak zwykle cos przekrecilam

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2016, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena nam dzis powiedziala i ostatnio ze reakcja moze byc za tydzien

201509284965.png
    201703075565.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2016, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia u nas malej zdaża sie ze placze jak sie obudzi sama, najczesciej po 2 godzinach snu. A jak ja ja budzę to po prostu glosniej sie zachowuje niż zwykle albo ja tam gdzieś posmyram no to taka delikatna pobudka. Jeśli chodzi o spanie w dzien to każde dziecko inaczej. Znajomej corka jak skonczyla kilka miesięcy od tamtej pory jedno spanie w dzien po 20min. Syn szwagierki ma jak mama mniej wiecej jak skonczyl rok jedna drzemka od 20 min do 2 godzin, nie ma reguly.

201509284965.png
    201703075565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina1989 wrote:
    Monika ale tam Kinga bodajze pisala o eg a kg, albo ja jak zwykle cos przekrecilam

Fakt, moj blad. Choć to nie zmienia mojej wypowiedzi. Jedno i drugie bylo na koncie przed koncem stycznia, a tu nie pracowałam.

• Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika mnie tylko zdziwil fakt oczekiwania na eg. tzn zdziwiło by mnie jeśli by osoba pracująca czekała na eg miesiąc czy dwa. No bo to mi sie wydaje powinna byc kontynuacja. Pracuje biore wyplate ide na l4 z powodu ciąży czy jak to tu sie nazywa nadal nie przerwanie biore "wypłate" a póżniej koleją rzeczy odchodze na macierzyński elterngelt biore nie przerwanie wypłate. Chyba tak to powinno działać. Rozumie jak ktoś nie pracował no to cos tam sprawdzaja ociagaja się nie ma ciagłości bo i nie ma po czym ona następować. Mniejsza z tym

Właśnie wpadłam przypadkiem na jakiś filmik z porodu na necie. Ojj przeszył mnie dreszcz emocji a raczej strachu jak będzie tym razem .... Nigdy nie mogłam sobie wyobrazić ogarnąć tego jak ktoś mówił, że poród sie zapomina a raczej ten ból. Wim,że miałam cieżki poród idt, ale naprawde ten ból sie zapomina wiem, że było strasznie a mimo to sie decyduje kolejny raz i nawet nie jestem w stanie przypomnieć sobie jak to bolało. No aż nie da sie tego opisać, ale co chwila powtarzałam, że to moj pierwszy i ostatni poród, a jednak... i dziwne bo wiem, że boli bardzo a sie nie boje albo jeszcze sie nie boje haha.

201509284965.png
    201703075565.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2016, 05:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina1989 wrote:
    Annaki Kinga a wy pracowalyscie przed porodem? Tak z ciekawości pytam bo to takie pieniądze zamiast wyplaty w takim przypadku...

Ja nie, ale od 3 m-cy oficjalnie mąż jest na Ez, także bez oszczędności było by ciężko. W de mieszkam prawie 3 łata, od początku tu miałam prowadzoną ciążę, wiec nie ma opcji bym jakikolwiek socjal pobierła w pl. Po prostu w niektórych lanadach to tyle trwa (a nasz pod względem papierków) jest tragiczny, bez względu na to czy się jest rdzennym Niemcem czy nie. Annaki a u ciebie jaki land?

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png

Wysłany: 23 listopada 2016, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina a Ty dalej cos z PL pobierasz?i teraz jak urodzisz to dalej polski macierzyński czy juz niemiecki?
    A czemu piszesz,ze mialas ciężki poród?Ja myśle,ze dla każdej kobiety to jej poród jest tym najcięższym ;) Mialas znieczulenie?

Kinga a jak długo Mąż z Tobą w domu bedzie?? Wlasnie ostatnio Mężowi mówiłam ze Niemcy niby taki prorodzinny kraj a z tym"tacierzyńskim"to maja beznadziejnie,tylko 65% pensji jakby to jakaś kara była ze komuś sie dziecko urodziło i chce zostać z nim w domu.I trzeba wziasc minimum 2 msc... powinno byc co najmniej 80% pensji. W PL w ogóle sa chyba 2 tyg 100% płatne dla taty

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2016, 07:46

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png

Wysłany: 23 listopada 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny jeszvze co do tych drzemek po 20 min . u nas tez były w w około 8 msc po 40 min w zegarkiem w ręku . każdego dnia kladłam się razem z Colinem albo spalam albo po prostu leżałam obok niego i mocno go przytulalam wtedy zaczął spać po bite dwie godziny . Czasem miałam coś do zrobienia wtedy znów tyllo 40 min . tersz juz nawwt jak z nim nie jestem to spi 2 godziny ale trwało to może z 8,9 miesięcy gdzie dzień w dzień z nim byłam . albo przypadek albo nauczylam go spać dłużej :) może czasem spróbujcie się położyć z dzieckiem i pospi dłużej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2016, 12:50

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png

Wysłany: 23 listopada 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena ja niebardzo mam czas i ochote na takie leżenie,bo jak synek śpi,to wykorzystuje ten czas na rozpakowanie zmywarki,pralki,ogarnięcie siebie,chaty,obiadu,albo poprostu siedze sobie odpoczywam,ogladam tv lub internet i pije herbatkę jak teraz ;) zreszta ja akurat nie mam problemu z krótkimi drzemkami owszem czasem mu sie zdarzy,ze spi tylko 40min czy 1 godz ale to sporadycznie...nie wiem nawet czy by przy mnie zasnął bo jest nauczony w swoim łóżeczku zasypiać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2016, 13:35

klz9tv73zduvfwch.png
    qb3c20mmbats3a28.png
  • Ewelina1989 Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga wiadomo ze z pl nie będziesz brala jak tam nie pracowałaś. Zastanawia mnie jak to tu wygląda w przypadku osób pracujących. No bo jak ktoś pracowal i urodzil dziecko i ma czekac 3 mies na pieniądze to co w tym czasie z czego ma żyć? A jak ktoś nie pracowal to inna sprawa z czegoś żył skoro nie pracowal. Mniejsza z tym. A pisalas co to ten hamak czy przeoczylam?

Natusia ja w pl jestem zatrudniona na stale na normalna umowę wiec normalnie bralam l4 później macierzyński a ze w ciaze zaszlam na maciezynskim i nie mogę pracować w zawodzie to na nowo l4 i macierzyński.

W pl 2 tyg dla taty to nie tacierzynski to taki urlop okolicznościowy tacierzynski tata moze wziasc tak samo jak mama tzn moga sie nim podzielić. W pl l4 platne 100% plus weekendy macierzyński 80% przez rok albo 100% przez pól roku. No tu trochę slabo, ze sie dostaje tylko 65% bo to chyba i na tacierzynskim i macierzyńskim, ale jak oboje pracowali wcześniej to nie jest źle. No my sie nie zdecydujemy na tacierzynski przy Emi tez mąż nie bral tylko urlop 2 tyg bral. No jdnak te65% na upartego by starczylo, no jakbyśmy musieli to by wziol, ale mam nadzieje, ze nie będzie takiej potrzeby

201509284965.png
    201703075565.png
‹‹ 808 809 810 811 812 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ