X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • MRC Przyjaciółka

Wysłany: 28 września 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. U mnie dzis maly stan alarmowy. Zaczal odchodzic mi czop z krwia . Na szczescie jutro spotykam sie z polozna i mam wizyte u ginki. Mam nadzieje ze dotrwam do tego czasu.

• Agitka Ekspertka

Wysłany: 28 września 2014, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MRC a w którym tc jestes? bo sklerozę mam? Takiego czopu nie mozna lekcewazyc jesli jest z krwią....jesli masz mozliwosc zadzwonienia do połoznej, albo szpitala to zadzwon i zapytaj, a jak nie to lepiej jechac na IP.

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 28 września 2014, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie boje sie o mojego malucha bo jakby nie bylo jest to zabieg pod narkoza. Oj wiem ze poleja sie wtedy lzy...ale jezeli ma to mojemu dziecku pomoc to przejdziemy przez to.;-)

Monika- Ja ci radze kupic jakies wygodne kozaczki. Bo napewno ci sie przydadza i to nie tylko na teraz ale tez na pozniej jak bedziesz smigac z syniem na spacery czy nawet za rok na sanki ;-) Ja przy starszaku cala koncowke ciazy przechodzilam w kozakach na obcasach, co prawda mi nog inie puchly ale za wygodnie to mi nie bylo. Nastepnej zimy kupilam sobie plaskie kozaczki chyba pierwsze w swoim doroslym zyciu i teraz nie wyobrazam sobie ich nie miec. Oczywiscie mam kozaki wysokie, eleganckie i nosze je od swieta ale na codzien to tylko te na plaskim obcasie bo przy dziecku sa rewelacyjne ;-)

MRC ja tez bym tego czopu nie lekcewazyla ;-)

A odnosnie bazarkow to bylam pare razy i dla mnie wlasnie najbardziej rewelacyjne sa zabawki. Na ciuszkach sie bardzo przejechalam. Dla maluszkow sa moze jeszcze ok ale dla starszakow juz bardzo poniszczone. W tamtym roku kupilam synkowi kurtke zimowa. Na pierwszy rzut oka wygladala ladnie. Nie byla sprana i nic nie wskazywalo ze jest cos z nia nie tak. W domu okazalo sie ze ma zepsuty zamek. Bylam wsciekla i powiedzialam sobie ze wiecej nic tam juz nie kupie. Za to w tym roku kupilam synkowi kilka pudelek puzzli ( mlody je uwielbia) za 2-3 euro i wszystkie te ukladanki wygladaja jak nowe :-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2014, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MRC - jak dziewczyny piszą - nie lekceważ i przynajmniej tel. do położnej :)

Agitka - zabiłaś mnie tymi linkami...P. je wyszukał, ale mam spisane nazwy więc zaraz wynajdę i powklejam :)
    O obcasach nawet nie myśle, bo jak osattnio założyłam to tak jak Mamax pisze - jakoś tak człapałam w nich jakby :) Na zimę mam wlasnie jedne super kozaki - one sa niby na obcasie albe bardzo szerokim a wysoki to moze na 2 cm, i sa straaaaasznie wygodne - ja je kupiłam, żeby na przystanki do pracy mi się dobrze biegało i zeby z psami mi się wygodnie spacerowało (mielismy wtedy dwa), a licze na to ze będą ok, bo były luźne, a w ostateczności coś się kupi płaskiego i wygodnego :)

Mamax - ja właśnie tyle co zdazyłam zauważyć, to jednak im starsze te ubranka na bazarku (w sensie dla starszych dzieci), tym bardziej widać ślady użytkowania. U mnie akurat zamek nie byłby problemem bo sama bym go sobie wszyła, ale pewnie byłabym zła. A co do zabawek, to puzle czy kolcki były bardzo fajne, tylko niektóre zabawki, zwłaszcza drewniane były mocno zuzyte - no ale to chyba trzeba się z takowymi też liczyć na takich bazarkach :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2014, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o mebelki, to wszsytko w zestawie szafa i komoda:

1.
    http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/00227008/
    http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/60190139/

2.
    http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/00250169/
    http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/30250144/

3.
    http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/40251478/#/50251270
    http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/10242635/

do tego mamy ciemne lóżeczko, takie (kolor orzech):
    http://allegro.pl/obnizka-ceny-133zl-klups-lozeczko-z-szuflada-23el-i4621779946.html - pościel mały ma tą w paseczki granatowe ze statkiem, a drugą w serduszka pomarańczową w paski - no i zestaw nie ma tych wszystkich elementów bo na zdjęciu można oczopląsu dostać :) Będą białe ściany z jakimiś chyba dodatkami (malunek na ścianie albo jakiś obraz - siostra P. ma coś namalowac, albo kupimy naklejki naściany). Aha - mamy dywanik też taki jasny w sowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 07:54

• Agitka Ekspertka

Wysłany: 29 września 2014, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w kolejnym tygodniu :-)

Jak tam samopoczucie?

MRC co tam U Ciebie? daj znac koniecznie :-)

Monika 3 zestaw mebli mi się najbardziej podoba :-D a powiedz, chcecie białe te meble tak? a nie mysleliscie, zeby kupic pod kolor łóżeczka? łóżeczko super i posciel mi sie bardzo podoba. Jednak jesli sciany białe i dywanik jasny to ja wolałabym, wszystkie mebelki ciemne, zeby się tak nie zlewały z otoczeniem....ale to tylko moje zdanie ;-)

A ja powoli sie zbieram zawiesc Certyfikat do szkoły :-)

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2014, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hihi...P. podoba się najbardziej 1 a ja sama nie wiem, chyba 2 ;)
    Chciałabym ciemne, takie jak łóżeczko, tylko obawiam się że nie dobierzemy takich ciemnych, jak pojedziemy do Ikei to bedziemy oglądać, bo też mi sie wydaje za jasno, nawet po głowie mi chodzi jakiś kolor ścian...ale pewnie jak P. to usłyszy to zawału dostanie ;) Ehhh...zobaczymy jeszcze coś kolorowego na pewno bedzie tam wisieć, lampki np., no i to co namaluje nam Evelin...sama nie wiem, jakoś nie mam weny do takich rzeczy. Wczotaj nawet oglądałam kilka wystrojów pokoi, nie tylko dzieciecych i stwierdziłam do P. że ja nie mam takich zdolnosci żeby jakoś fajnie wszystko poustawiać i porobić, dla mnie najlepsze sa najprostsze rozwiązania, a jednak chciałabym fajny pokoik dla małego. Ahaaaaa - będzie tam stał też fotel, taki niewielki, jakbym chciała np. nakarmić małego - i to byłby już jakiś kolor...najlepiej turkusowy ;)

• mała M Koleżanka

Wysłany: 29 września 2014, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pralinka moje gratulację! super że jesteście już razem, dziś Twój Synek ma tydzień więc pewnie już świetnie sobie ze wszystkim radzisz :) Napisz coś więcej o Synku i porodzie jak znajdziesz chwilę. Pozdrawiam!

MRC odezwij się bo mnie zmartwiłaś. Mam nadzieję że lekarze opanowali sytuację. Dobrze kojarzę że Ty jeszcze masz dobry miesiąc do terminu porodu?

29.11.2014 - Simon - moje Szczęście
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- Mnie sie najbardziej podoba zestaw nr. 1 ;-) A ty te lozeczko juz kupilas bo jakby co to w ikei tez sa sliczne lozeczka i to biale ;-) Ja to w ogole jestem fanatyczka bialych mebli a zwlaszcza dla dzieci. Moj synek ma mebelki z jasnego drewna z bialymi dodatkami ale pozniej dokupilam mu jeszcze w ikei bialy regal na zabawkiz serii trofast z kolorowymi pudlami no i teraz dla Julianka biala komode z seri Malm tez z ikei ;-)
    Strasznie podobaja mi sie tez meble z serii Stuva ale to sa mebelki typowo dzieciece. W przyszlosci chce chlopakom kupic po szafie bo wiem ze sa bardzo pakowne :-)

MRC - No wlasnie daj nam znac co tam u ciebie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 10:55

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ja już to łóżeczko mam...na poczatku chciałam białe, ale nie była pewna i zdecydowaliśmy na te ciemne jedna. Teraz jak sciany bedą białe, meble białe (choć się zastanawiam jeszcze), dywanik też mamy naprawde jasny (biały z kolorowymi sowami), to ciesze się ze łóżeczko jest ciemne, bo byloby za sterylnie. Komoda Malm mi sie podoba. Mężowi najbardziej wlasnie zestaw 1 :) Ogłupiec można :) Pojedziemy i pooglądamy - może jutro, bo dziś auto zostaje u mechanika a miały być jeszcze zakupy zrobione :/

• Mamax Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- A to lozeczko to typ juniorka? No troche bedzie jasno ale z czasem jak przyjda kolorowe zabawki to sie zmieni ;-)

• Koza Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien Dobry !
    Znalazłam chwilę czasu żeby napisać.
    Ninka śpi w wózeczku przy dzwięku suszarki z youtuba :)
    Nie próbuje Was nadrabiać ,mam nadzieje tylko że u Was ok.
    CC nie jest straszne , narkozę miałam tylko od połowy w dół- czułam tylko takie "szarpanie" i po paru minutach zapłakała Ninka.
    Najgorsze są pierwsze 3 dni, ja chciałam już na drugi dzień wstać i też tak było.
    Szpital wspominam strasznie... kobietkom planującym CC radze sprawdzić czy u nich w szpitalu po CC zajmują się maluchami.
    Ja zaraz po powrocie z sali pooperacyjnej dostałam Ninkę i tak od wtorku do niedzieli wzieli mi ją może na 2h.
    Najgorsze pierwsze 3 dni gdy sama ledwo chodzisz a masz malucha non stop na rękach.
    Jedyne dobre co z tego wynikło to że musiałam od razu nauczyć się ogarniać przy malutkiej.
    Najważniejsze że córcia jest zdrowa, grzeczna i ciesze się że mam mamę przy sobie bo nie wiem jakbym sama to wszystko ogarnęła.
    Pozdrawiam Was i jak wpadnę już w normalny rytm to się odezwę.

https://www.maluchy.pl/li-68999.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koza to straszne co piszesz o tym szpitalu :-( , u mnie małą zabierali, mogłam ją oddawać nawet tydzień po, no pielęgniarki były cudowne i same wieczora proponowały że zajmą się małą a ja mam zbierać siły do domu :-) , moglabym tam leżeć dłużej ;-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Agitka Ekspertka

Wysłany: 29 września 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie nie mam jakies wybranych kolorów mebli...np.w sypialni i w dużym pokoju mamy białe meble, w kuchni za to siwe,a u Alusia takie "drzewne" w sumie musza mi się po prostu meble podobac ;-) i wazne, żeby wyposazenie danego pomieszczenia - pokoju wspólgrało ze sobą....nie podoba mi się, jak np. ktos w domu ma dajmy na to w dużym pokoju każdy mebel z innej serii, do tego np. w kolorze brązowym, do tego np. czarna zielona, a sciany czerwone....ze się wszystko ze sobą gryzie ;-)
    Co do białych scian to ja natomiast mam takie "złe" wspomnienia z dziecinstwa...zawsze w domu wszystkie sciany były białe i tak się do tego zraziłam, ze teraz w każdym pokoju mam inny kolor scian :-D

Monika a co z autem się porobiło? mam nadzieję, ze nic poważnego i oczywscie nic kosztownego ;-)

koza super, ze Ninka zdrowo rosnie i nie dokucza mamusi :-) a co do szpitala to faktycznie nieciekawie brzmi to co napisałas....chociaz w sumie u mnie jak rodziłam Alusia było identycznie, ale to było w PL a tu słyszałam, ze własnie opiekują się Maluszkami, tak jak pisze annaki.
    W każdym bądź razie najwazniejsze, że juz jestescie w domku wszyscy razem :-)

Dziewczyny u Mnie dzisiaj taka super pogoda, ze szok...normalnie jak lato :-D
    A co tam porabiacie? Mysmy dzisiaj z emkiem byli w IKEI bo potrzebowałam małe pudełka na zabawki dla Alusia i w sumie parę pierdółek kupiłam, a poszło więcej kasy niz myslałam :-/
    A jutro ostatnia wizyta u ginki :-)

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
  • MRC Przyjaciółka

Wysłany: 29 września 2014, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej. Pojechałam w nocy do szpitala. Brzuch napinał mi się strasznie. W szpitalu pojawiły się pierwsze lekko bolące skurcze. Podłaczyli KTG i zrobili USG no i ogólnie synek urodzi się zapewne szybciej niz w terminie. Własnie zbieram się do ginki. Juz wklejam suwaczek

34bwdqk3xak2c95i.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2014, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koza - super, ze się odezwałaś. Troche nie fajne to o tym braku opieki nad małą, a próbowałaś mówić zeby ją zabrali? No nic...wazne ze teraz coraz lepiej i masz pomoc :)

Jeśli chodzi o te mebelki to jeszcze nie jestem pewna na 100%, na pewno to łóżeczko złamie biel, do tego chce fotel w pokoiku i też najlepiej jakiś kolorowy :)

A co to znaczy łóżeczko "typ juniorka"?? Bo ja myslałam ze lózeczko to łóżeczko...Zwykłe takie, co szczebelki mu się wyjmuje i ma trzy poziomy wysokości (albo dwa...juz nie wiem nawet). Na pewno na ścianę przyjdzie jakiś malunekalbo obrazki, jak się zmieści (bo nie chcę zagracić pokoiku), to oprócz fotela kupimy kolorowy stoliczek taki malutki też w Ikei są takie fajne kolorowe, albo podobał nam sie też taki regał gdzie można dokupic takie kolorowe koszyki i powkładać je w ten regał (coś w ten deseń: http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/S59023764/ , lub: http://www.ikea.com/de/de/catalog/products/20275890/#/60279457 ) ehhh, na szczescie jeszcze troche czasu jest :)

Agitka - mnie się podobają jasne ściany w całym domu, np. wanioliowe i w każdym pokoju coś kolorowego. Kiedys widziałam właśnie coś takiego, ze cały dom był jednokolorowy a w środku np. w Wohnzimmer były fioletowe paski jeden szeroki tak z 80 cm, później przetrwa moze z 40 cm, i znou fioletowy pasek np. 20 cm, i po drugiej stronie szerokiego tez taki wąziutki. Strasznie mi się to podobało. Mnie włąsnie drażni obeznie nasz duży pokój bo mam wrażenie ze wszystko z innej parafii jest, a ja tego nie znoszę, a właściwie to tylko krzesłą byśmy musieli wymienić bo one mają ciemne nogi, a to nam ni w 5 ni w 10 nie pasuje i wywalić stlik pod tel. ale na razie to olewam, bo chcemy zrobic pokoik dla małego i ja cały czas żyję tym, ze za jakiś czas będziemy miec swój dom i wtedy wszystko dopieścimy, tutaj nie planujemy długo zostać dlatego nie chcemy robić wielkich remontów :/
    Z autem niby nic straszengo, tylko w silniku coś szumi (wcześniej myślelismy ze to te łożyska) i P. chce to sprwadzić, bo co prawda jeszcze jakies pół roku tylko, ale autko musi jeździć :) Mamy Twingo, które ma 13 lat, te auta podobno były zrobione na jakies 100tys. km, a nasz ma 200 na liczniku i się jeszcze dobrze trzyma z zewnątrz :) Za nic bym go nie oddała gdyby nie to ze zrobi się za mały na naszą czwórkę :)

MRC - Ty masz już 37 tydz.? Więc maluszek moze już szykowac sie do wyjscia :) Najważniejsze to zeby wszystko było w porządku, trzymaj sie i czekamy na wieści :)

• Mamax Autorytet

Wysłany: 29 września 2014, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- Typ juniorka to takie lozeczko ktore pozniej mozna przerobic dla starszego dziecka na zwykle lozko ;-) Pytam o to bo jesli twoje nie ma tej mozliwosci to pewnie za dwa lata bedziesz musiala kupic synkowi inne lozko i wtedy mozesz sobie dobrac je juz pod kolor mebelkow ;-)

MRC- Dzieciatko jest juz donoszone wiec spokojnie moze przyjsc na swiat. Plus dla ciebie bo sie krocej bedziesz meczyc duzym brzusiem i ciazowymi dolegliwosciami ;-)

Agitka- Ja tez lubie kolorki na scianie i nie lubie mieszanych mebli, tzn. Moga byc z innych serii ale musza sie ladnie komponowac kolorem czy fasonem ;-) Salon urzadzilam sobie na bialo- czarny z szarymi i bezowymi dodatkami. Wszystko wyglada ladnie ( nawet akwarium z szawka mamy ladnie wkomponowany) tylko stol stary stalowy ze szklanym blatem i krzesla o zgrozo czerwone. Oczywiscie ten stol i krzesla planuje wyrzucic i kupic inny mniejszy i pod kolor ale jak to w zyciu bywa zawsze jakos przyjda inne wydatki i czekam na ten nowy stol i krzesla juz dobry rok. Obiecalam sobie ze po porodzie Julianka pierwsze co zrobie to jade do ikei i kupuje go bo wypatrzony jaki chce oczywiscie mam juz od dawna ;-)

Koza- Super ze coreczka jest grzeczna. Z takim dzieciatkiem jest latwiej ;-) Kurcze napewno nie bylo ci lekko w szpitalu. Ja pamietam ze po porodzie sn tez mialam ciagle dziecko przy sobie i mimo ze nie bylam tak obolala jak sie jest po cc to tez bywalo ciezko. Zwlaszcza w nocy jak nie bylo meza do pomocy. Nie wiem jakbym funkcjonowala po cc i dlatego mam nadzieje ze jednak synek odwroci sie glowka i ominie mnie ta przyjemnosc. Z opowiesci kolezanek ktore mialy cc w moim szpitalu dochodze do wniosku ze z ta pomoca pielegniarek jest wlasnie roznie. Jednej mamie pomoga i wezma dziecko a innej nie. Nie wiem od czego to zalezy, od humoru pielegniarki, znajomosci jezyka, ciezko powiedziec...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 17:35

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2014, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahaaa...hihi. No to tak, póxniej bedę musiała zmienić małemu łóżko na "bardziej dorosłe" ;)

• MRC Przyjaciółka

Wysłany: 29 września 2014, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie u ginki. Szyjka krótka, mogę w każdej chwili zacząć rodzić. Cieszę się że byłam też w tym szpitalu bo przynajmniej jeszcze raz pooglądałam sobie szpital i porodówkę. Mam założoną już kartę i dostałam ankietę do wypełnienia odnośnie PDA. Tak więc teraz już tylko czekam :)
    34bwdqk3gtakb9le.png

• Agitka Ekspertka

Wysłany: 29 września 2014, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax fajne połączenie kolorów masz w salonie :-) ja mam jasno fioletowe sciany, a meble (łacznie z kanapą) i firanki mam w kolorze biało-czarnym :-)

Mój Aleks spał w takim dziecięcym łóżeczku bite 3 lata :-D a teraz ma takie dla starszaka, bodajże 160x80cm ;-)

MRC Maluszek juz donoszony to faktycznie mozesz lada dzien urodzic :-) cos czuję, ze szybciej powitasz Maluszka na swiecie niz ja :-D a jaki duży jest Robaczek?
    A i jeszcze dodatkowe plusy, ze obejrzałas szpital :-) a przypomnij jak mozesz...rodzisz SN czy CC?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2014, 19:08

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ