X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 1 października 2014, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy :-)
    A skąd jesteś?

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nową koleżankę :) Mam teraz 2 Aniołki :) Wlaśnie skad jesteś? My tutaj bywamy lekko szalone i gadamy o głupotach ale i opowaznych rzeczach tez :) Jak masz pytania to na pewno każda z nas coś podpowie, choć same nie jesteśmy Alfami i Omegami :) Jejciu - ja pamiętam jak zrobiłam test i okazało się ze sa dwie kreski, i mimo, ze juz staraliśmy się z mężem to euforia i przerażenie mieszały mi się strasznie, nawet meza zapytałam "no i co my teraz zrobimy??" smiał się ze mnie :)
    Miałas lub masz jakieś objawy?

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny, nei nadrobie was narazie, tzn tylko troszke.

Monika powiem ci cos o wietrzeniu mieszkania. Ja sie zawsze wkurzalam ze moj chce wietrzyc ciagle, ze rano zima okno w sypialni na osciez, ze w lazience po kazdym myciu na osciez, to samo w kluchni i pokoju. Uwierzylam mu jak odkrylismy plesn, najpier w rogu gdzie lezaly plecaki i jakis karton w sypialni, potem w kuchni za komoda a nastepnie w pokoju za szafka z ksiazkami...Przemeblowalismy, odgrzybilismy, pomalowalismy sciany, w rogu pokoju gdzie byla szafka z ksiazlami (zewnetrzna sciana) nie stoi teraz nic a zima grzejnik olejowy zeby ta sciane tez dosuszac. Przede wszystkim jednak kupilismy suszarke do ubran bo wczesniej wieszalismy je na suszarce stojacej poprostu w pokoju bo u nas nie ma innej mozliwosci wiec ta cala woda (widac ile jej jest jak sie w suszarce suszy) czyli strasznie wielkie ilosci szla na pokoj! No i wietrzymy wietrzymy wietrzymy. Grzyb to straszny syf, moze powodowac rozne choroby od psychicznych po gastryczne a nawet bezplodnosc...

Trzymajcie za mnie kciuki dzisiaj bo ide na wizyte do ginki!

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • Malika Debiutantka

Wysłany: 2 października 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czeeeść dziewczyny.
    Wczoraj trafiłam na waszą stronkę w sieci i aż miło popatrzeć w jakim tempie rozwija się wątek.
    Jestem w 6 miesiącu ciąży i z niecierpliością oczekuję przyjścia na świat mojej córeczki.W Niemczech mieszkam od dwóch lat,ale najbardziej przeraża mnie komunikacja z personelem medycznym podczas porodu.
    Też tak macie czy tylko ja panikuję?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 10:22

Malika
  • annaki Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I znowu witamy nowa koleżankę :-)
    Też miałam stresa w szpitalu, wiedziałam że męża nie będzie ze mną 24h żeby mi tłumaczyć co do mnie mówią :-) , ale personel wiedział że jestem polką, słabo mówiąca po niemiecku i zawsze mówili do mnie powoli i jeszcze pytali czy na pewno zrozumiałam, jeśli nie to nawet pokazywali o co chodzi :-) , tak wiec nie martw się :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Malika Debiutantka

Wysłany: 2 października 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedługo jadę zameldować się w szpitalu więc jeszcze mam cichą nadzieję,że może pracuje tam ktoś ze znajomością języka polskiego. :)

Malika
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 2 października 2014, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka witam nowe kolezanki :)

ja powoli sie ogarynam wczoraj przyjechaly sprzety wiec dzis juz zrobie pozadek w sypialni i nie bada naczynia lezec wszedzie a jak sie ogarne ze sprzataniem to wezme sie za pranie i prasowaniue ubranek :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 11:04

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O i nastęna nowa koleżanka :) Witamy Maliko :) Ja też jestem w 6 miesiacu ciąży, na kiedy masz termin ? Nie przejmuj sie komunikacją bo póki co ja ani chyhba zadna z nas nie trafiła na kogoś bardzo niemiłego przy jakichkolwiek rejestracjach, naprawdę starają sie tłumaczyć dużymi literami i rękami i nogami :) Dasz radę.

PsotkaKotka - ja wietrzę :) Mój maz też wie ze trzeba własnie zeby się przed takimi paskudztwami uchronić, mieliśmy ztym problem w naszym starym domu w pL, więc wiemy co to oznacza. Jeśli chodzi o suszarkę do ubrań, masz na myśli taką pralkę z suszarką? U nas następna też taka bedzie, mieliśmy jedną ale bardzo starą i przestała już działać, a jak się wprowadzilismy do domu to okazało się ze babcia kupiła nową pralkę więc żal nam było kupowac właśnie z suszarką. Ale nie musisz po tym i tak wieszać ubrań choć na trochę? Bo ja musiałąm, bo takie ciepłe były, ze jakbym je zaraz do szafki schowała to by się "zaparowały" i byłyby wilgotne, ale fakt to już nie to samo co mokre pranie wiszące czasem 2-3 dni :/
    Odezwij się po badaniu i napisz co i jak :) A w ogóle Ty za tydzięń bierzesz ślub....Jak przygtowania, pochwalsię czymś - sukienką np. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 11:28

• Malika Debiutantka

Wysłany: 2 października 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:
    O i nastęna nowa koleżanka :) Witamy Maliko :) Ja też jestem w 6 miesiacu ciąży, na kiedy masz termin ? Nie przejmuj sie komunikacją bo póki co ja ani chyhba zadna z nas nie trafiła na kogoś bardzo niemiłego przy jakichkolwiek rejestracjach, naprawdę starają sie tłumaczyć dużymi literami i rękami i nogami :) Dasz radę.

Mam termin 5 lutego dokładnie w moje 22 urodziny :))
    Wiem,że z obsługą nie jest tutaj tak strasznie jak w Polsce,ale mimo wszystko się trochę obawiam przede wszystkim dlatego,że to moja pierwsza ciąża :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 11:45

Malika
  • MRC Przyjaciółka

Wysłany: 2 października 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowo przybyłe koleżanki :) Dziewczyny przypomniało mi się..... byłam niedawno w Globusie i są kuleczki MALTESERS :) Niedawno była o nich mowa :P

6sutk0s37ikwb3j8.png

• misia83 Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak już tyle nowych dziewczyn przyjęłyście, to i ja chciałam dołączyć.

bl9c4z17a80ayfoc.png
  • misia83 Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie mieszkam w de, ale mój mąż znalazł tam pracę i na dniach będzie wyjeżdżał. Ja mam do niego dołączyć za jakieś dwa miesiące.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 15:19

bl9c4z17a80ayfoc.png
  • misia83 Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chciałam zapytać, czy jak ja pracuję w PL (L4), a mąż mnie ubezpieczy u siebie w pracy to będę mogła rodzić w de? Nie zależy mi na kasie, czy lepszych warunkach w szpitalu. Chodzi o to, że musiała bym wrócić do polski kilka tygodni przed terminem i rodzić tu sama. Potem też od razu do niego nie pojedziemy i znów jakiś czas będę zdana tylko na siebie. Poza tym zastanawiam się czy L4 wystawione przez lekarza w de będzie uwzględnione przez nasz ZUS. Nie chcę się zwalniać z pracy, bo przez 1,5 roku jakieś pieniądze będę dostawał.

bl9c4z17a80ayfoc.png
  • misia83 Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ZUSu w PL otrzymałam taką informację:"Zatem z związku z powyższym, informuję że zwolnienie wystawione w Niemczech będzie ważne z Polsce jeżeli zawiera takie informacje jak: nazwę zagranicznego zakładu leczniczego lub imię i nazwisko zagranicznego lekarza, opatrzone datą wystawienia i podpisem; oraz określające początkową i końcową datę niezdolności do pracy. Ponadto informuję, że takie zwolnienie nie musi być tłumaczone."
    Pytanie jak to jest z ubezpieczeniem i zwolnieniami w de?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2014, 18:10

bl9c4z17a80ayfoc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i witamy następną koleżankę :) Przyjmiemy, przyjmiemy. Nasza Jola niedawno też była jedna nogą w PL a drugą w DE i ona jest najświezsza w wiadoosciach ubezpieczeniowych. Ale z tego co wiem jest tak, ze musisz byc ubezpieczona w DE zeby tu rodzić bezpłatnie i korzystać ze słuzby zdrowia bez zapłaty, czyli dobrze, ze mąż Cię wciagnie do swojego ubezpieczenia, ale...z molei nie mozesz mieć dwóch ubezpieczeń, czyli albo w PL albo w DE...wychodzi na to ze musisz albo tutaj płacić, albo w PL złożyć wypowiedzenie. Ale poczekaj aż Jola wpadnie do nas i sie wypowie,na pewno beda to świeższe informacje niż moje :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2014, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MRC wrote:
    Witam nowo przybyłe koleżanki :) Dziewczyny przypomniało mi się..... byłam niedawno w Globusie i są kuleczki MALTESERS :) Niedawno była o nich mowa :P

6sutk0s37ikwb3j8.png

O jej...ja chcę, tylko gdzie ja znajdę tego Globusa?? W zyciu o tym nie słyszałąm, musze pposzperać :)

• misia83 Autorytet

Wysłany: 2 października 2014, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM, dziękuję za przyjęcie i informacje.

bl9c4z17a80ayfoc.png
  • Aniolek93 Koleżanka

Wysłany: 2 października 2014, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowa kolezanke :)

Ja dzis kupilam Ariela sensitiv i ver nell do plukania i w przyszlym tygodniu czeka mnie pranie prasowanie ukladanie jeju ale sie ciesze juz sie doczekac nie moge ale musze najpier sie ogarnac z remontem a tu konca nie ma dzis znowu przytargalam panele do domu wiec maz bedzie zakladac na korytazu jak skonczy montowac szafki w kuchni

• Mamax Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Nowe kolezanki :-)

Aniolek- Do ciuszkow dzieciaczka nie uzywalabym tego plynu do plukania Ver nellu ;-) Ja tez juz wszystko piore, wlasciwie to juz koncze. Zostala mi jeszcze jedna partia ciuszkow i dwie do poprasowania. Zamierzam jeszcze poprac posciel i nasze ubrania w sensitiv. W ogole zdecydowalam ze przez pierwsze pol roku sensitivem bede prala wszystkie rzeczy, nasze, dzieci i domowe ;-)

MRC- Oswiec prosze zaciemniala ciezarowke - co to za kuleczki MALTESERS????

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • agattee Autorytet

Wysłany: 3 października 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jak duzo nowych dziewczyn :)

Mnie troche nie bylo ale jakos nie mialam weny zagladac. Przeziebienie przeszlo, ale wczoraj bolala mnie prawa nerka i az mnie ciagnela cala prawa strona, na szczescie wizyte mam w poniedzialek i wspomne o tym gince. Dzis juz nic nie boli, jak siusiam tez nie, wiec nie wiem skad to, ale przyczyn moze byc duzo. Problem z nerkami mialam juz kiedys wiec moze cos wraca...

wff22n0ab6iac00e.png
‹‹ 82 83 84 85 86 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ