X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie w połogu wystarczyły zwykłe podpaski always. Z tym że te największe.

Cierpliwa kciuki zaciśnięte!!

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Magdalena2202 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2017, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia
    Ja mam iphon 7 plus i wchodzę na aparat wybieram jedno w prawo czyli portret i pisze ze odległość musi być około 2,5 m .
    https://zapodaj.net/71e5148f2e83a.png.html
    Dokładnie to.

Cierpliwa wiesz jak masz cały czas samsunga napewno ciężko przezuxic się na inny model . Ja tam nic do tych nowych modeli nie mam nie znam :) znam jedynie s3'i ten byl katastrofa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2017, 19:27

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • elutek167 Debiutantka

Wysłany: 19 lipca 2017, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie Panie!
    Zwracam sie dzis do Was z takim zapytaniem - czy jesli mialam umowe na czas okreslony (minijob), a ktora wygasla w trakcie trwania ciazy i rowniez w trakcie otrzymalam od lekarza zakaz pracy to czy nalezy mi sie mutterschaftsgeld lub jakakolwiek wyplata z KK? Nie mam pojecia w temacie i nie wiem kogo moglabym sie doradzic jesli chodzi o powyzsze czy mozliwosc wnioskowania o dodatkowe pieniazki z racji niskich dochodow.
    Jesli kogos obraze swoim postem to z gry przepraszam!
    Pozdrawiam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2017, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli MiniJob, to tylko kontakt z MiniJob Zentrale.
    A niskie dochody to juz raczej Job Center i socjal.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2017, 17:38

• Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2017, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mamuśki:)
    Jestem nowa na tutejszej stronie. Pierwsza ciąża, 26 tc mały Patryk w brzuszku ;) pozdrawiam Was serdecznie z Berlina.
    Jak się czujecie ? U mnie wszystko dobrze oprócz anemii.
    P.S chodźcie na szkoły rodzenia ?

Patryk <3
    zyniqif.png
    Ciąża -> Jedyny przyrost wagi, który cieszy kobiety <3
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 23 lipca 2017, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena no ja wlasnie zawsze mialam cos innego eksperymentowalam... i smartfony nokii mialam w uzyciu i sony itp... ale.dopiero jak zostalam posiadaczka.samsunga bylam na tyle zadowolona zeby teraz kupic kolejnego a nie testowac z nowym... choc nie powiem kusilo HTC kusil Pixel no i czasem mi ten iPhone przrz glowe.przeszedl ale tego tesuje czasem po rodzinie i jak z wielku potrafie na spokojnie korzystac tak o przy przegladaniu tak ten to czarna dziura... no ale nie ma sie co oszukiwac duzo robi system operacyjny jednak wiekszosc android wiec wszystko podobne a juz iphone czy nokia to kompletnie inna bajka... najgorzej mi sie chyba nokii uzywalo choc przed smartfonami bylam wielka fanka...

Witam nowe brzuszki

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Zołzimagic Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :) Witam się z NW. Mam kilka pytań. Kiedy powinno się zapisać do poloznej? 20 tydzien to jeszcze za wczesnie? A drugie pytanie, to slyszalyscie cos o tym, ze gin daje recepte na wypozyczenie laktatora z apteki po porodzie?

Wysłany: 24 lipca 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic
    Cześć u mnie położna była pierwszy raz około 28 tyg wtedy właśnie ja znalazłam ale myśle ze możesz i prędzej dzwonić i zobaczyć czy wogole ma czas . Potem ona ci powie jak coś kiedyś przyjedzie na pierwsze spotkanie .
    Laktator miałam wypożyczony z apteki receptę dostałam od lekarza dla dzieci akurat tam byłam z Colinem po porodzie i dostałam . Przedłużałam na 3 msc do tego nie zapomnij recepty na butelki i to całe co jest potrzebne żeby się podpiąć pod laktator :)

Zołzimagic lubi tę wiadomość

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolzimagic ja doswiadczenia nie mam osobiscie ale wiem ze kuzynka obecnie ciezarna ma polozna od 12tc wiem ze tez czesto w roznych rejonach de roznie mozna sie do poloznej dostac i czasem im wczesniej sie zadzwoni i polozna "zaklepie" tym lepiej bo pozniej moze sie okazac ze ta ktora sobie wybralas nie ma juz czasu w tym terminie w ktorym powinnas zaczac do niej chodzic... kolezanka w Monachium miala problem ze znalezieniem wolnej poloznej a zaczynala juz w 7tc dzwonic i pytac... najlepiej podzwon i popytaj ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2017, 12:59

Zołzimagic lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic ja recepte na laktator miałam od mojej gin. W aptece wydali mi go na równy miesiąc,gdybym chciała kontynuować musiałabym donieść nową receptę i tyle. Oczywiście jasna sprawa to,że płaci się kaucje a przy zwrocie pompy pieniążki oddają.
    Co do położnej ja nie pamiętam w którym dokładnie byłam tygodniu,ale wiem że dość późno się z tym ogarnęłam. Na szczęście miała wolne terminy. Dlatego polecam zrobić to wcześniej i mieć z głowy.

Mamatobe♥ lubi tę wiadomość

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zołzimagic ->
    Ja osobiście miałam położną już w 12 tc, ale tylko dlatego, że w mojej Praxis mi się udało złapać. Niestety z tego co wiem to u mnie w Berlinie strasznie ciężko o położna więc kobietki zaczynają bardzo wcześnie jej szukać :) Życze owocnego poszukiwania i powodzenia :) Trzymam kciuki ! :*

P.S Jeżeli chodzi o laktator to u mnie ginekolog daje recepte i można w aptece wypożyczyć, opłata jest za kaucje w wysokości chyba 50 euro.

Patryk <3
    zyniqif.png
  • Ellla Znajoma

Wysłany: 24 lipca 2017, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy ktoras zazywa elevit Gynvital... lekarz mi to przypisal,ale jak popatrzylam na cene w necie... hmmm to jest prawie 40 e, na recepte tez takie kosztowne? zastanawiam sie czy wszystkie ciazowe witaminy maja takie ceny czy akurat mi takie przypadly? jade do pl za dwa tyg wiec moze bym tam kupila... ile placicie za jakie? a nawiazujac do tematu poloznej... wiem ze ona nie jest obowiazkowa ale jesli ktos ma medyczne wskazania do cesarki to po niej nie ma koniecznosci aby miec polozna?

Ellla
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2017, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellla
    Nie patrz na internecie, lepiej do apteki iść i zapytać o cenę, ja ostatnio doznałam takiego szoku ... poszłam z receptą do apteki i okazało się, że krankenkasse pokrywa wszelkie koszta związane z lekiem :) odebrałam lek i tyle :)
    Co do położnej, obowiązku nigdy nie ma. Mimo to ja twierdze że jest bardzo przydatna, szczególnie jak się ktoś spodziewa pierwszego dziecka :) No i jak po cesarce to przy okazji zajmie się Mamą i Bobaskiem :)

Patryk <3
    zyniqif.png
  • Ellla Znajoma

Wysłany: 24 lipca 2017, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no własnie tak sie zamierzam wybrac do mojej kk czyli AOK dowiedziec sie szczegolow ale jakos mi nie po drodze ciagle :)hehe ja po pierwszej cesarce juz w szpitalu sama kapalam mala hehe jakos sie boje troche tych niemieckich położnych. te mamy co rodzily w Pl pewnie mnie rozumieja. chociazby sama higiena dziecka... nie kapac przez pare dni, dziecko spocone i ta maź jeszcze... ciezkie to dla mnie do pomyslenia...mam nadzieje ze mnie tu nikt nie zje za to co pisze hehe ale nie majac poloznej dzialalabym wg wlasnych zasad. dla mam ktore sa w pierwszej ciazy taka polozna napewno swietna pomoc. ja jestem na chwile obecna rozdarta delikatnie. jestem dop w 13 tyg ale trzeba zaczac myslec... pozdrawiam

Ellla
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2017, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellla
    Kochana jak nie chcesz to nikt Cie nie zmusi :) Najważniejsze jest to że ty sama się będziesz dobrze czuła bez położnej czy z nią. Ja mam położną Polke i jak narazie mamy dobry kontakt :) Zobaczymy jak to będzie w dalszym etapie. :D

Patryk <3
    zyniqif.png

Wysłany: 24 lipca 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellla mojego syna 10 minut po porodzie myła położna w szpitalu w wanience normalnie . Potem w domu w 4 dobie robiłam to pierwszy raz w domu z położna . Rodziłam w DE :)
    Dla mnie położna pomocna nawet w tym żeby przyjść codziennie i sprawdzić czy mały dobrze przybierał na wadze .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2017, 19:11

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Ellla Znajoma

Wysłany: 25 lipca 2017, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skąd jesteście moje drogie? bo pierwsze slysze zeby w de kapali dziecko odrazu po porodzie ... chyba ze u mnie jakis trzeci swiat ehhehe w jaki sposob szukalyscie poloznej? sa strony internetowe czy ginekolog ma swoje czy od rodzinnego?

Ellla

Wysłany: 25 lipca 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellla ja rodziłam obok Koblenz w miasteczku i mówię od razu po tym jak Colin polezal na mnie poszedł do wanienki :)
    Położnej szukałam na

http://www.hebammensuche.de/hebverz.html
    Wpiszesz plz i wychodzą ci z twojej okolicy co maja w swoich usługach i w jakim języku mówią

klz9hdge0lglbc15.png

dqpr9vvjo20nv5qb.png
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellla
    Ja jestem z Berlina, a położną mam ze swojej praxis pracuje u mojej Ginekolog i tak się udało ale wcześniej szukałam też na stronie hebamensuche.de
    Tyle, że nie mogłam nikogo znaleźć.

Patryk <3
    zyniqif.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 26 lipca 2017, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Czytam sobie Was od jakiegoś czasu, i czuje że nie z jedną można byłoby się zaprzyjaźnić.

Fajnie opisujecie porody, dodaje mi to nadziei że można to wszystko przetrwać za granicą.

Mam pytanie typowo o pracę bo tu mam jakieś niejasności nie uporządkowane.
    Jak to jest ?

Zaczynam pracę na pół etatu w ramach umowy i będą ją miała pewnie do końca sierpnia przyszłego roku. Czy jest jakiś okres który muszę minimum przepracować żeby należały mi się pieniądze z BV- zakazu pracy przy ciąży?W tej pracy pracuje ponad już rok ale było to tylko w ramach mini job i boję się że zostanę bez niczego.Umowa na pół etatu chroni mnie?

Proszę o jakąś odpowiedz.pozdrawiam.

‹‹ 887 888 889 890 891 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ