Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Kruszynka kuzynka urodzila 9 dni po terminie, nie miala wywolywanego pojechala do szpitala bo miala regularne czeste skurcze... miala cc po ok 30h prob naturalnych bo rozwarcie nie postepowalo a tetno zaczelo spadac...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
W moim szpitalu czekają max do tygodnia. Być może zależy to od szpitala,musiałabyś dopytać.
U mnie z kolei położną była zbędna, młoda siksa 21 lat, powiem brzydko gówno widziała i gówno się znała . Napisała sobie że odbębniła 9 wizyt a była 2 razy, telefonu nie odbierala i ogólnie nic nie wiedziała. Ale u mnie położne nie przychodzą przed porodem, w mojej praxis są położne i jak mam wizyty to tam zrobią ktg i ogolnoe można pogadać ale w moich rejonach przed porodem nie przyjeżdżają do domu dopiero po. Jedno wiem że tym razem nie chce położnej, chyba że trafię w szpitalu na jakąś konkretną -
Dziewczyny po cc, jak długo dochodziłyście do siebie? Po 21h męczarni prawie udało się urodzić siłami natury, ale mały uparciuch pod sam koniec stwierdził, że dobrze mu w brzuszku i postanowił się obrócić A, że dużo wcześniej odeszły wody płodowe, to było jedyne wyjście. Najgorsze były pierwsze dwie doby w szpitalu..
-
Pauline wrote:Dziewczyny po cc, jak długo dochodziłyście do siebie? Po 21h męczarni prawie udało się urodzić siłami natury, ale mały uparciuch pod sam koniec stwierdził, że dobrze mu w brzuszku i postanowił się obrócić A, że dużo wcześniej odeszły wody płodowe, to było jedyne wyjście. Najgorsze były pierwsze dwie doby w szpitalu..
Tak w pelni do siebie to doszlam po jakichs 3 miesiacach....Ale nie wiem czy to poprostu po ciazy czy po cc.
Mysle, ze dopeiro po jakichs 2 tygodniach zaczelam chodzic w miare wyprostowana i przekrecac sie na lozku bez bolu. -
Ellla ja pierwsza corcie rodzilam w pl druga tutaj. Polozna tu przyszla chyba 3 moze 4 razy z powodu pępka ( przy drugim dziecku juz nie masz tylu pytan) kazda polozna ma swoje " metody" jedne każą myc codziennie inne raz na tydzień, a ty będziesz robić jak uwazasz nikt niczego nie moze Ci narzucać. Moja 1 córcia codziennie byla kompana ( i nadal jest,ale teraz sama sie kompie ja tylko nadzoruje) natomiast druga córka roznie... Wszystko zależy od czasu i sytuacji w domu, bo nie czarujmy sie dwoje dzieci to nie jedno, ktoremu mozesz poswiecic cala uwagę.
Kruszynkaja na sali lezalam z dziewczyna, ktorej zrobili w 13 albo 14 dniu po terminie cc,nie pamietam dokladnie ale byla na tej górnej granicy. -
Annaki, zazdroszczę tak szybkiej formy, u nas dużo gorzej, choć staram się jak mogę
PsotkaKotka, właśnie chód jest najboleśniejszy i wstawanie z łóżka. Też nie mogę spać na boku, tylko jak kłoda na plecach, u nas w sobotę 7 dzień od porodu. Gdyby nie jechanie na przeciwbólowych przez pierwsze dni, byłoby naprawdę hardkorowo. Od dwóch dni troszeczkę lepiej, ale do pełnej i bezbolesnej sprawności jeszcze kawał drogi -
Wow PsotkaKotka i Pauline,długo dochodzicie do siebie po cc..U nas juz ponad 6 tyg po cc i juz dawno zapomniałam,ze rodziłam.Nie ma sie co czarować,ze pierwsze 2-3 dni w szpitalu sa cięższe i fajnie mieć pomoc,ale jak dla mnie bez porównania w ogóle do porodu sn,bo to ból ktory kontrolujemy,zupełnie inny niz skurcze i poród.Pewnie duzo zależy od nastawienia ja miałam
Cc planowane,wiec sie przygotowałam psychicznie,nastawiłam optymistycznie i zawzięłam sie w sobie.Ja wole cc.Wyszlam po 4 dobie do domu i juz funkcjonowałam normalnie,ale sie oszczędzałam bo miałam pomoc,ale po 2 tyg juz na pewno było juz zupełnie ok.A teraz to juz zupełnie normalnie funkcjonuje,mam starsze dziecko wiec lekko nie mam i podnieść go czasem musze. A od następnego tyg chciałabym zaczac ćwiczyć na narciarzu,jesli ginekolog sie zgodzi
-
nick nieaktualnyPysia do konca MuSchu dostajesz normalnie wyplate. Później tylko do EG będą chcieli liczyć 12 m-cy przed urodzeniem dziecka ale nie dostaniesz mniej jak 300€.
Pauline a synka urodziłam przez cc w poniedziałek rano o 8:30, o 14:30 bylam juz na nogach ale samej wilno mi bylo tylko blisko chodzić. W środę pielegniarka powiedziała mi ze "latam po korytarzach lepiej niż po naturalnym". Po powrocie do domu praktycznie wszystko robiłam sama (mama tylko z psem wychidzila a mąż robił zakupy). Po 3 tygodniach zaczelam mini ćwiczenia pod okiem poloznej.
Poloznabyla u mnie co 2-3 dni. I choc miałyśmy oddzielne zdania i przyjaciółkami być byśmy nie mogly to cieszę się ze przychodzila bo chic wazyla małego.Pysia89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny,
Czy któraś z Was mogłaby mi dosłownie ten tekst przetłumaczyć,byłabym bardzo wdzięczna:
11 Arbeitsentgelt bei Beschäftigungsverboten
(1) Den unter den Geltungsbereich des § 1 fallenden Frauen ist, soweit sie nicht Mutterschaftsgeld nach den Vorschriften der Reichsversicherungsordnung beziehen können, vom Arbeitgeber mindestens der Durchschnittsverdienst der letzten 13 Wochen oder der letzten drei Monate vor Beginn des Monats, in dem die Schwangerschaft eingetreten ist, weiter zu gewähren, wenn sie wegen eines Beschäftigungsverbots nach § 3 Abs. 1, §§ 4, 6 Abs. 2 oder 3 oder wegen des Mehr-, Nacht- oder Sonntagsarbeitsverbots nach § 8 Abs. 1, 3 oder 5 teilweise oder völlig mit der Arbeit aussetzen. Dies gilt auch, wenn wegen dieser Verbote die Beschäftigung oder die Entlohnungsart wechselt. Wird das Arbeitsverhältnis erst nach Eintritt der Schwangerschaft begonnen, so ist der Durchschnittsverdienst aus dem Arbeitsentgelt der ersten 13 Wochen oder drei Monate der Beschäftigung zu berechnen. Hat das Arbeitsverhältnis nach Satz 1 oder 3 kürzer gedauert, so ist der kürzere Zeitraum der Berechnung zugrunde zu legen. Zeiten, in denen kein Arbeitsentgelt erzielt wurde, bleiben außer Betracht.
(2) Bei Verdiensterhöhungen nicht nur vorübergehender Natur, die während oder nach Ablauf des Berechnungszeitraums eintreten, ist von dem erhöhten Verdienst auszugehen. Verdienstkürzungen, die im Berechnungszeitraum infolge von Kurzarbeit, Arbeitsausfällen oder unverschuldeter Arbeitsversäumnis eintreten, bleiben für die Berechnung des Durchschnittsverdienstes außer Betracht. Zu berücksichtigen sind dauerhafte Verdienstkürzungen, die während oder nach Ablauf des Berechnungszeitraums eintreten und nicht auf einem mutterschutzrechtlichen Beschäftigungsverbot beruhen.
(3) Die Bundesregierung wird ermächtigt, durch Rechtsverordnung mit Zustimmung des Bundesrates Vorschriften über die Berechnung des Durchschnittsverdienstes im Sinne der Absätze 1 und 2 zu erlassen.
Pozdrawiam serdecznie. -
Pauline ja po cc dochodzilam do siebie 8 miesiecy, tzn po 8 miesiacach dopiero przestalam odczuwac bol, ale ja mam silna endometrioze. Dziecko urodziam w piatek, w poniedzialek bylam juz z nim w domu i wszyskto musialam robic sama, bo nie mialam nikogo do pomocy nawet na 5 minut. Tez cwiczylam z polozna i te cwiczenia sa super bo duzo mi bardzo daly.
-
nick nieaktualnyPysia 13 tygodni to 3 miesiace. W "ustawach" uzywa sie terminu 12 tygodni. Tak Jak pisalam wylicza Ci z tegi co przepracujesz. Ewentualnie od pracodawcy mozesz dostać dodatki o ile otrzymywałaś je tez wczesniej np. Schichtzulage lub Nachtschicht. Kazda umowa terminowa wygasa w jej terminie. Czyli jezeli będziesz miała umowę powiedzmy do konca grudnia a dziecko urodzi się w lutym to umowa nie przedłuża się do dnia porodu tak jak w PL - przynajmniej tak kiedys bylo. Później musisz dopytywac czy JC, czy Famlienkasse czy KK.
Pysia89 lubi tę wiadomość
-
Natusia ale ty rodzilas tez sn czy mialas dwa razy cc?
Dziewczyny a wiecie moze czy w Niemczech tez praktykuje sie wykupywanie prywatnych poloznych i ile to kosztuje? Ja sie teraz zastanawiam na Doula, chce sprobowac znowu sn (bo moj pierwszy porod po wielu godzinych meki zakonczyl sie niestety cc).