Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Ewelina nic tylko się cieszyć że córcia tak super się rozwija. My już jakiś czas walczymy żeby zrezygnować z pieluch,ale jest ciężko. Niby wie doskonale o co chodzi,jak go posadze na toaletę to od razu zrobi siku czy kupke. Ale nie ma opcji że powie sam od siebie. Jak było ciepło to latał w samych majtkach albo nawet z gołym tyłkiem,jak mu mówiłam idź na nocnik to poszedł owszem,ale poza tym sikał gdzie popadnie,nie przeszkadzało mu że cieknie po nogach także narazie nie mam pomysłu jak go nauczyć.
A jeśli chodzi o rodzeństwo to raczej nie jest świadomy o co chodzi mimo że tuli się do brzucha i pokazuje gdzie jest dzidzia. Mamy też fajną książeczkę obrazkową i często mu ją pokazuje,super jest tam pokazany przebieg ciąży i jak dzidziuś rośnie w brzuszku. Ale i tak na pewno będzie szok jak w końcu z małym braciszkiem przyjdziemy do domu
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
Muniek zawola sam z siebie zobaczysz. Z tym dzieckiem, rozumie nie rozumie. Tez mowilam, ze Emi napewno nie jest świadoma, ona miala 18 mies jak urodzila sie Eliza. I tak jak u Ciebie tulila sie do brzucha i pokazywala ze tam dzidziuś ( wiadomo, ze to wyuczone bylo raczej), ale jak urodzilam, pokazywala na brzuch i mowila nie ma dzidziusia, dzidziuś tam i pokazywala na Elizke, wiec to chyba sama skumala. Dla Emi nie bylo szoku, wydaje mi sie, ze zachowywala sie jakby Eliza juz z nami byla dawno. Tylko trochę byla zazdrosna wieczorami o karmienie ale tylko kilka dni. U nas byl ten komfort, zeEliza do 3 mies praktycznie caly czas spala a jak nie spala nie trzebabylo jej nosic czy zabawiać, lezala grzecznie, wiec Emi nadal byla poświęcają prawie 100% uwaga wiec u nas to jakos naturalnie przeszlo.
-
No zobaczymy jak to będzie u nas staram się myśleć pozytywnie,ale wiadomo różnie może być. Każde dziecko jest jednak inne. Mój mąż na pewno będzie miał dłuższy urlop więc mi pomoże na początku. Moi rodzice też mają przyjechać,więc dopiero jak zostane sama zacznie się szkoła życia No ale byle do grudnia
Hej Dziewczyny!
My juz po urlopach,niestety...bo było cudnie..W Polsce ochrzciliśmy naszego małego aniołka,a w Chorwacji wygrzaliśmy dupki szkoda,że wszystko co dobre szybko sie kończy.Trasa przebiegła nam super,w 1 stronę jechaliśmy przez noc,w 2 wracaliśmy przez dzien i moze Was zaskoczę,ale wole przez dzien,bo w nocy mnie muli,zmęczona jestem,a że dzieci w aucie mamy bardzo grzeczne to w dzien lepiej nam sie jedzie,a czasowo wyszło to samo.Nasz Leoś to chyba bedzie kierowca,bo jest taki zafascynowany samochodami,ciężarówkami,traktorami i jazdą samochodem haha normalnie ma bzika
Powiem Wam,że zastanawialiśmy się czy warto nam jechać w tym roku na urlop z dwójką tak małych dzieci,czy da sie w ogóle odpocząć i mowię zupełnie szczerze DA się i polecam!I to chyba w tym roku łatwiej niz za rok,bo Dianka akurat w takim wieku ze tylko je i spi wiec mało problemowa Naladowalismy akumulatory,odpoczelismy,jak dzieci spały (Diana juz od ponad msc przesypia calutkie noce,nawet dłużej niz Leon potrafi ) to i czas dla nas we dwoje sie znalazł.Przed południem zawsze basen,pózniej drzemka Leonka,obiadek i spacery a i Split daliśmy radę zwiedzić
U nas tak jak u Eweliny Leon nie miał zbyt szoku na Diane,na początku bardziej zaciekawienie,ale wlasnie tez szybko zachowywał sie jakby była z nami od zawsze i widać bardzo ją kocha,jakos samo to przychodzi najwidoczniej zazdrosci u niego nie zaobserwowałam do dzisiaj ani razu.I tak samo Dianka tez tylko spała i jadła wiec czasu miałam nadal mnóstwo dla synka,teraz we wtorek skończyła 3 msc wiec zaczyna sie prawdziwa opieka
-
Chyba dołączę
Widzę, że sporo podwójnych mamuś w DE.
My czekamy teraz na braciszka dla naszego Leonka.
Zaczęliśmy Eingewohnung u Tagesmutter i biję się z myślami bo nie jestem z niej zadowolona
Potrzebuję tych kilku godzin dziennie żeby chociażby pójść na Ruckbildungsgimnastik czy z maluszkiem na spokojnie na szczepienie albo do fizjoterapeuty jeśli zajdzie taka potrzeba. Wiem, że tak kobieta krzywdy mojemu dziecku nie zrobi ale nadajemy kompletnie na innych falach i na dodatek odnoszę nieodparte wrażenie, że mam do czynienia z zupełnym laikiem w tym temacie.
Wasze starszaki chodzą do Kity albo do Tagesmutter?
-
Ewelina, Muniek no czas leci jak oszalaly...
Ewelina suoer ze dziewczyny ci tak wyrastaja... ani sie obejrzymy tutaj a Eliza zaliczy roczek! Choc szczerze to ja nawet nie wiem kiedy ten czas zlecial ze Emi na dniach zaliczy drugie urodziny
Muniek u ciebie tez ciaza leci jak szalona! Dopiero co sie chwalilas!
Natusia w koncu sie odezwalas! Super ze urlop udany a dzieciaczki grzeczne anioleczki! Fajnie ze.mogliscie sobie odpoczac mimo dwojki maluszkow!
Ostatnio sywierdzilam ze bardzo dawno nie zagladala powidlowa do nas tutaj...
Nasza reszta dziewczyn tez cos zamilkla... Endokobietka, Magdalena, Monia, Annaki co nowego?
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Ja jestem jestem.
Nie mam teraz glowy za bardzo bo moj tata jest w szpitalu, zlalal kregosplup w 2 miejscach ma miec operację i tak po prostu jetem trochę rozbita...
Ale z ciążą Ogólnie to ok, jestem po polowkowych i wszystko super, mała miał a 500g i 24cm. Za tydzień mam dodatkowe badania w klinice ale nie że muszę czy coś tylko na ostatniej wizycie lekarka mówi że z racji ukończenia 36 lat przysługuje mi darmowe badanie usg w klinice takie dokładne wszystkich narządów, co prawda ona też sprawdza co wizytę ale jeśli chce mogę skorzystać no więc skorzystam, zawsze to szybsze podglądanie dziecka no i inny lekarz rzuci na to okiem więc czemu nie. No i tak to u mnie... -
nick nieaktualnyCandela mój Vincent chodził 1,5 roku do TM a teraz od 2 tygodni do zlobka. Byłam bardziej zadowolona z TM choć jemu tutaj się chyba bardziej podoba, a może dlatego że nowe miejsce i jest dla niego ciekawiej. TM miała bardziej opiekuńcze podejście, i mały wracał od niej "czysty", wiadomo że czasem plamy na ubranka się znalazły, z Kita wraca wiecznie umorusany po jedzeniu. U TM było chyba bardziej indywidualnie no i w Kita już po kilku dniach maly biega z katarem. Ale też w Kita zrobił się duuuzo samodzielniejszy. Tylko też z naszą TM świetnie się rozumialysmy a teraz mamy kontakt prywatny. Pierwsza TM była beznadziejna i czułam że moje dziecko nie chce u niej być.
Cierpliwa ja też jestem, tylko czasu mało więc nie jestem tu codziennie, bo wolne chwile w obecnym momencie poświęcam na szydelkowanie dywanika dla Vincenta, a że grubym szydełkiem to ręce trochę bolą
Annaki ja wczoraj nie doczytałem, teraz mi głupio. Straszne, mam nadzieję że wszystko z twoim tatą dobrze się skończy. Trzymam za to kciuki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2017, 05:46
-
Cześć Dziewczyny
Chciałabym dołączyć. Obecnie jestem w drugiej ciąży, pierwszego synka urodziłam 3 lata temu w pl, tym razem całą ciążę prowadzę w de.
Mam od razu takie pytanie, czy orientujecie się może jakie są normy dla glukozy w de? Miałam ostatnio robioną i mega zaskoczenie, to że bada się ją tutaj zupełnie inaczej niż w pl.
Pozdrawiam serdecznie! -
Annaki o kurcze brzmi powaznie! Oby wszystki sie dobrze skonczylo! Trzymam kciuki za tate!
A usg pewnie ze rob, kto by nie skorzystal dodatkowego podgladania maluszka
Monia ooo to pochwal sie efektem koncowym!
Zapachmalin jak sie nie myle to teraz po wypiciu soczku tego u gina 140
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Zapachmalin dlaczego inaczej wygląda badanie? Ja w pierwszej ciąży miałam badanie na czczo i pobierana krew po godzinie i po dwóch. Z tego co wiem w pl tak samo jest.
Znalazłam takie normy w necie (75g)
nüchtern: 5,1 mmol/l (92 mg/dl)
nach 1 Std.: 10,0 mmol/l (180 mg/dl)
nach 2 Std.: 8,5 mmol/l (153 mg/l).
Mnie czeka picie drineczka w czwartek najgorsze to siedzenie tam tyle czasu.
Ps.idziemy prawie łeb w łeb z ciążą
Annaki straszne!! Mam nadzieję że z tatą będzie wszystko dobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2017, 21:46
Muniek kuzynka miala tutaj to badanie u gina i nie na czczo a normalnie popoludniu szla pila soczek i pobierali jej po godzinie krew a ten czas lezala na ctg...
I normalna krzywa miala robiona flatego ze tutaj jej wyszedl podwyzszony wynik i mieli podejrzenie... meza kuzynka tak samo w obu ciazach miala i w pierwszej takie badanie wyszlo dobrzr wiec wiecej tematu nie drazyli a drugie wlasnie ponad norme i wtedy zrobili jej dokladna krzywa na czczo zaczynajac...
Moze zapachmalin miala tez takie samo badanie...
Dla mnie to kompletnie bez sensu takie badanie i stresowanie jak wyjdzie ponad norme a pozniej i tak sie okazuje ze ok...
Widac chyba zalezy od Praxis jak ty mialas odrazu krzywa cala robiona...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Muniek wrote:Zapachmalin dlaczego inaczej wygląda badanie? Ja w pierwszej ciąży miałam badanie na czczo i pobierana krew po godzinie i po dwóch. Z tego co wiem w pl tak samo jest.
Znalazłam takie normy w necie (75g)
nüchtern: 5,1 mmol/l (92 mg/dl)
nach 1 Std.: 10,0 mmol/l (180 mg/dl)
nach 2 Std.: 8,5 mmol/l (153 mg/l).
Mnie czeka picie drineczka w czwartek najgorsze to siedzenie tam tyle czasu.
Ps.idziemy prawie łeb w łeb z ciążą
Annaki straszne!! Mam nadzieję że z tatą będzie wszystko dobrze.
A widzisz ja miałam zupełnie inaczej. W pl tak samo jak piszesz, to fakt ale tutaj byłam w środę i miałam nie być na czczo tylko po śniadaniu i miałam pobieraną krew tylko raz, około godziny po wypiciu soczku. No i glukoza jest smakowa, ta u mnie akurat czarna porzeczka jeśli się nie mylę. Dlatego właśnie pytałam. A dzisiaj rozmawiałam z babką i powiedziała mi tylko, że wszystko w porządku, także nie znam wyniku dokładnego niestety jeszcze.
A co do ciąży fakt, prawie tak samo. Na kiedy masz termin? -
Cccierpliwa wrote:Muniek kuzynka miala tutaj to badanie u gina i nie na czczo a normalnie popoludniu szla pila soczek i pobierali jej po godzinie krew a ten czas lezala na ctg...
I normalna krzywa miala robiona flatego ze tutaj jej wyszedl podwyzszony wynik i mieli podejrzenie... meza kuzynka tak samo w obu ciazach miala i w pierwszej takie badanie wyszlo dobrzr wiec wiecej tematu nie drazyli a drugie wlasnie ponad norme i wtedy zrobili jej dokladna krzywa na czczo zaczynajac...
Moze zapachmalin miala tez takie samo badanie...
Dla mnie to kompletnie bez sensu takie badanie i stresowanie jak wyjdzie ponad norme a pozniej i tak sie okazuje ze ok...
Widac chyba zalezy od Praxis jak ty mialas odrazu krzywa cala robiona...
Dokładnie tak jak mówisz miałam. Faktycznie widać zależy od praxis. No nic, najważniejsze, że wyniki w porządku. Mam już inne kłopoty (mam gravesa- basedowa i nadciśnienie) więc wystarczy tabletek i komplikacji. -
Zapachmalin no odrazu pomyslalam ze pewnie tak mialas jak one badanie wykonywane bo mnie ten sposob tez bardzo zdziwil jak pierwszy raz uslyszalam o tym...
zapachmalin lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cccierpliwa wrote:Zapachmalin no odrazu pomyslalam ze pewnie tak mialas jak one badanie wykonywane bo mnie ten sposob tez bardzo zdziwil jak pierwszy raz uslyszalam o tym...
No nie ukrywam, że dziwnie tak, choć ja osobiście nie mogę narzekać bo w pierwszej ciąży w pl nie dałam rady zrobić glukozy, wymiotowałam i nie mogłam dokończyć. A tutaj odpukać, ale dało radę i czułam się całkiem nieźle. Także może to jest jakaś metoda. Na pewno pomaga to, że nie trzeba być na czczo. -
Witam nowe dziewczyny . U mnie glukoza 3' lata temu i tez położyłam się pod ctg wypiłam smaczny soczek i leżałam byłam to robić około 16 popołudniu
Annaki dużo zdrowia dla Taty
Monika czekamy na zdjęcia dywanika u nas n całe szczęście pokój Colina skończony .
Candela
Mój syn jest ze mną w domu . Wykorzystujemy maksymalnie czas do przeszkolą idzie dopiero od 3,5-4Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2017, 23:35
-
Zapachmalin ja robilam juz tutaj kezywa na czczo i mysle ze polowa sukcesu to te smakowe "syropki" bo nie sa takimi ulepkami
zapachmalin lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700